Westerlo - september 2017
Jaargang 7 - nummer 8
 
 
  Inhoud 
 
 
Help! Mijn kind sport

 
Is een hartonderzoek nuttig? Traint mijn kind te veel? Zijn supplementen en sportdranken nodig? Supporter ik te enthousiast?
 
Een praktische infoavond voor ouders, trainers en begeleiders van sportende kinderen door Dr. Tom Teulingkx, huisarts, sportarts en voorzitter van de vereniging van sport- en keuringsartsen (SKA).
 
 
dinsdag 26 september om 20.15 uur
toegang gratis
reserveren gewenst

info: tom@spikdorenveld.be
 
 
 
 
Merodemuziekfestival Klankenstroom

 

Op zondag 1 oktober is het bruisend stil in Westerlo. Klankenstroom dompelt de gemeente onder in een klankenbad van 10.30 tot 18 uur.
 
Centrale musici zijn de studenten en ex-studenten van de Academie te Westerlo, Musica met Collectief Publiek Geluid en het festival ensemble-a.
Op verschillende locaties nemen zij samen het centrale thema van het festival onder handen: 'stilte'.
 
De studenten en ex-studenten van de Academie zoomen in op het oeuvre van Erik Satie, de jongeren van Collectief Publiek Geluid o.l.v. Maja Jantar verrassen het publiek op en rond de Grote Markt met enkele klinkende interventies, en het ensemble-a vergast je op verschillende muzikale ontmoetingen in het centrum.
 
In het Lokaal Dienstencentrum TerHarte kan je in een vrijblijvende atmosfeer genieten van pareltjes uit de barokliteratuur, in de Kinderclub wordt het voor het eerst 'stil' en in de St.-Lambertuskerk word je ondergedompeld in het meditatieve repertoire van grootmeester J.S.Bach.
 
Het volledige programma vind je weldra op de facebookpagina van de gemeente.
 
In de klassieke muziekcollectie van onze bib vind je al een greep uit het programma.
 
Info en tickets:
014 53 90 00 of www.westerlo.be
 
 
 
 
Bibkids: Lees jij mee met KJV?

Ben je tussen 4 en 16 jaar?
Lees je graag?
Vind je het belangrijk om je stem te laten horen?
Wil je mee op zoek gaan naar het allerbeste jeugdboek van het voorbije jaar?
Word dan KJV-jurylid!

Eind september springt de bib weer vol enthousiasme op de trein van de Kinder- en Jeugdjury Vlaanderen, kortweg KJV. Ook dit jaar zijn er twee leesgroepen: een voor het derde en het vierde leerjaar en een voor kinderen van het vijfde en het zesde. Elke groep leest acht boeken en komt een zestal keer in groep samen om aan de hand van een leuke activiteit of spel over de boeken te praten. Uiteindelijk maakt ieder zijn eigen toplijstje.
 
Ook andere leeftijdsgroepen kunnen meelezen. De bib zorgt voor een lidkaart en de boeken, de juryleden lezen en beoordelen dan op eigen houtje. Aan het einde van het leesjaar is er een verrassing voor alle deelnemers!
 
Meer info krijgen de kinderen weldra op school.
 
 

naar inhoud

 
Bibkids: Voorleeskwartiertjes
 
Tijdens onze voorleeskwartiertjes zet de bib haar deuren open voor de kleinste lezertjes.
 
In september is het de beurt aan een bende olifanten! Wees gewaarschuwd, want die kunnen soms superreuzevervelend zijn!
 
Alle luisterende oortjes tussen 2,5 en 7 jaar zijn welkom!
 
woensdag 27 september om 14 uur
toegang gratis
vooraf inschrijven is niet nodig
 
 
 
Digiklap
 
Digiklap?!? Digiwat??
Digiklap helpt je verder met al je vragen over smartphones, tablets en pc's!

 
Maandelijks organiseert de bib een Digiklap op de voorlaatste zaterdag van de maand. Tijdens dit moment kan iedereen hier gratis terecht bij de vrijwilligers van Klik Zuiderkempen.
 
zaterdag 23 september van 10 tot 12 uur
 
 
 
Kelly's Tijdschriftentips
 
 
DADA is een kunsttijdschrift voor kinderen van 6 tot 10 jaar. Ieder nummer diept een thema uit, telkens staat een bepaalde kunstenaar of kunststroming centraal. Het gaat vooral om het plezier van het kijken.
 
In ieder nummer staan een aantal vaste rubrieken: enerzijds artikels die je alles vertellen over het onderwerp, een ABC met de 'moeilijke' woorden en twee artikels waarmee je direct aan de slag kan en je eigen kunstwerkje kan maken.
 
De besproken kunstwerken zijn wereldberoemd en worden voorzien van verhalen die je fantasie vleugels geven.
 
DADA verschijnt 4 maal per schooljaar.
 
Je hebt een passie voor beeldende kunst? Dan is Kunstletters een blad voor jou.
Het neemt je mee naar nieuwe boeiende tentoonstellingen en laat je kennismaken met interessante kunstenaars.
 
Je wordt rondgeleid in ateliers, warm gemaakt voor nieuwe technieken en fascinerende kunstenaarsmaterialen.
 
Welke workshop is jou op het lijf geschreven? Welke expositie is echt de moeite waard?
Je komt het allemaal te weten in Kunstletters.
 
Heldere informatie over kunst en beeldend talent, in een knappe lay-out, 5x per jaar.
 
 

 
Net uit en al in je bib
  
   
 
een inkijkje
31 januari 2012. Elisabeth Gyselbrecht, echtgenote van Stijn Saelens, rijdt 's middags naar huis om samen te lunchen met haar man. Bij het binnenkomen treft ze een grote plas bloed en een kogelhuls aan, maar van haar echtgenoot geen spoor. Het hele land zoekt mee naar de vermiste kasteelheer, tot zijn lichaam drie weken later wordt teruggevonden in een nabijgelegen bos. Het autopsieverslag is duidelijk: omgekomen door een kogel in de rechterlong.
 
Rond de verdwijning en de dood van Stijn Saelens hangt meteen een groot mysterie. De verwarring wordt alsmaar groter wanneer André Gyselbrecht, de schoonvader van Stijn Saelens, een paar dagen na de verdwijning wordt opgepakt voor ondervraging. Na maanden ontkennen geeft hij uiteindelijk toe dat hij mensen heeft ingehuurd om zijn schoonzoon 'een lesje te leren', maar dat dat helemaal anders is uitgedraaid.
 
Misdaadjournalist Faroek Özgünes beet zich vast in het dossier van de kasteelmoord en geeft in dit boek een nauwgezette reconstructie van het onderzoek. Hij onthult wat er zich maanden voor de moord al afspeelde achter de kasteelmuren en ontwart de ontspoorde relatie tussen vader Gyselbrecht en zijn schoonzoon.
Andere blikvangers:

 
Prince was een onvermoeibare artiest, muzikaal virtuoos, een kameleon, iemand die gevestigde ideeën over ras en gender omver haalde, de definitie van 'identiteit' herschreef en de rol van seks in de popmuziek nieuw elan gaf.
Hij was wervelend, grillig, tegendraads, experimenteel en bijzonder productief. De energie van His Royal Badness leek onuitputtelijk.
Tot die tragische ochtend van 21 april 2016.

Muziekjournalist Ben Greenman was elf jaar oud toen Prince hem in zijn greep kreeg, om hem nooit meer los te laten. Hij begon aan deze biografie om "de wond te hechten die de dood van Prince had veroorzaakt, de scheur in de wereld te repareren".
 
Met de liefde van de ware fan en het scherpe oog van de kritische journalist slaagt Greenman er als geen ander in de magie van Prince in woorden te vangen.
Dig if you will the picture, een passend eerbetoon aan een uitzonderlijk talent.
 
 
de eerste pagina's
 
nieuwsgierig?
Het grootste datalek in de sportgeschiedenis.
 
Klokkenluider 'John' stelde in 2016 in totaal 18,9 miljoen documenten beschikbaar aan het Duitse weekblad Der Spiegel. De documenten bevatten onthullingen over onderhandelingen, contracten en overeenkomsten die laten zien dat normen, waarden en wetten blijkbaar niet gelden voor de hoofdrolspelers in het internationale voetbal.
 
Der Spiegel-journalisten Rafael Buschman en Michael Wurzinger schreven aan de hand van deze overdonderende hoeveelheid data dit ontluisterend boek over de zwarte kant van de voetbalindustrie en alle soorten van hebzucht die in het internationale voetbal achter de schermen de scepter zwaaien.
 
Krantenredacties in diverse Europese landen bundelden hun krachten om de documenten door te spitten, verbanden te leggen en achter de waarheid te komen. Football Leaks.
Na elke aanslag gaan we voor meer veiligheid – en hopen we op meer vrede. Maar is dat genoeg?
 
Thomas d'Ansembourg en David Van Reybrouck vragen zich in Vrede kun je leren af of geweld zich echt enkel met geweld laat bestrijden. Vrede is een vak. De opvoeding tot vrede moet net zo vanzelfsprekend zijn als gymnastiek en lichamelijke verzorging.
 
Dit essay pleit voor mindfulness, geweldloze communicatie en compassie op school, op het werk en thuis. Zweverig?
Recente wetenschappelijke inzichten bewijzen hoe deze technieken werkelijk leiden tot een beter zelfbeeld, betere leerprestaties en wederzijds begrip. Ze verhogen de mentale hygiëne, zowel van mens als maatschappij.
 
Als tien minuten stilzitten per dag volstaat, waarom doen we er dan decennia over om die gewoonte in te voeren?
 
 
 
een fragment
 
een proevertje
In 2009 rekruteren de CIA en de Jordaanse inlichtingendienst een belangrijke spion: een Jordanees die toegang heeft tot de top van Al-Qaida. Hij stuurt onthullende informatie aan de CIA. Er wordt een geheime basis in Afghanistan opgetuigd en een ontmoeting gepland.
 
Wanneer de mol arriveert, blaast hij volkomen onverwacht zichzelf op. Zeven CIA-medewerkers komen daarbij om het leven, een van de grootste klappen die de dienst ooit te verwerken kreeg. De dubbelspion bleek een driedubbelspion te zijn.

Driedubbelspion is een razendspannend, informatief en onthullend boek. Joby Warrick baseert zich op teksten en videoboodschappen van de zelfmoordenaar, en sprak met diens familie en de families van de slachtoffers. Zijn verhaal geeft een unieke inkijk in de wereld van contraspionage, het droneprogramma en hoe beslissingen in Washington worden genomen.
 
Iedereen maandelijks geld geven, levenslang en zonder voorwaarden. Dat is de idee van het basisinkomen. Op het eerste gezicht lijkt dit absurd. Wie zal dat betalen? En wie gaat er dan nog werken? Het basisinkomen gaat in tegen ons traditioneel denkpatroon en alles wat ons is aangeleerd.

En toch kent het basisinkomen steeds meer voorstanders. De eenvoud van dit 'vrijheidsinkomen' is voor velen een oplossing voor onze complexe sociale zekerheid, met al haar beperkingen en alle controles die ze vergt. 

Nele Lijnen, al jaren overtuigd van de voordelen van een basisinkomen, geeft in dit boek een duidelijk en eenvoudig antwoord op vragen als 'Wat is een basisinkomen en wat is het niet?', 'Wat zijn de voordelen?' en 'Kunnen we dit betalen?'. Samen met bekende en minder bekende landgenoten illustreert ze hoe ons land er kan uitzien als we het basisinkomen invoeren. 

Win for life is bestemd voor iedereen die met een open geest wil meedenken over een betere toekomst voor onze kinderen en kleinkinderen.
 
de website rond het boek
 
 
lees hier de inleiding
 
Niemand van ons heeft de industriële revolutie meegemaakt, maar een dergelijke grote omwenteling staat ons in het huidige digitale tijdperk te wachten. We zullen te maken krijgen met een onstuitbare automatisering en robotisering, met een overvloed aan goedkope arbeid en een groeiende kloof tussen laag- en hooggekwalificeerden.
 
Het is wel duidelijk dat werk een fundamenteel andere rol in ons leven zal gaan spelen. Welk werk blijft er over in het digitale tijdperk? Wie heeft de macht om de welvaart te verdelen of zich toe te eigenen? De industriële revolutie heeft ons geleerd dat we een periode van ontwrichtende politieke verandering en sociale strijd zullen moeten doormaken voordat er overeenstemming kan zijn over de verdeling van de welvaart.
 
Voor dit grensverleggende boek bestudeerde Economist-publicist Ryan Avent de geschiedenis van de industriële revolutie en het werk van experts op het gebied van grote transformaties. Reizend van Shenzhen naar Göteborg en van Mumbai naar Silicon Valley onderzocht Avent de betekenis van werk in de 21e eeuw.
Eva van Berkel is nog maar zeven jaar oud als haar vader komt te overlijden. Op zijn sterfbed belooft hij in de hemel op Eva te wachten. Deze belofte is de reden van haar zoektocht. Eva gaat op reis om de hemel op aarde te ontdekken.

In het Verre Oosten leert ze mediteren en krijgt ze inzicht in oude wijsheden. Op haar pelgrimage naar Santiago de Compostela leert ze om haar rugzakje leeg te houden. Uiteindelijk ontdekt Eva het geheim van een gelukkig leven als ze in het bezit komt van een aangrijpend en authentiek dagboek.

Het leven van Eva van Berkel is in meerdere opzichten hartroerend en bijzonder. Ze volgt het pad van haar hart en ontdekt het geheim van een gelukkig leven. 

De reis naar binnen is de mooiste reis die je kunt maken! Op zoek naar de hemel.
 
 
 
een inkijkje
 
 
De epische romance tussen Beren en Lúthien die ten grondslag ligt aan de liefde tussen Aragorn en Arwen uit 'In de ban van de ring' nu voor de eerste keer gepresenteerd als een volwaardig, op zichzelf staand verhaal. Christopher Tolkien lichtte het verhaal uit het veelomvattende werk van zijn vader.

De historie van Beren en Lúthien is een essentieel element in de evolutie van De Silmarillion, de mythes en legendes die stammen uit het begin van Midden-aarde. Tolkien schreef het verhaal een jaar nadat hij terugkeerde uit Frankrijk, waar hij eind 1916 vocht bij de Somme.

Centraal staat het lot dat de liefde van Beren en Lúthien overschaduwt: Beren is een sterfelijke man, Lúthien een onsterfelijke elf. Haar vader, een heerser binnen het elfenrijk, is het niet eens met de liefde en draagt Beren een onmogelijke taak op die hij moet volbrengen voordat hij met Lúthien zal mogen trouwen. Dit leidt tot de heroïsche poging om samen de gevaarlijkste van alle slechte wezens, Morgoth, De Zwarte Vijand, te beroven van een Silmaril.
De Finse taal nog nauwelijks machtig begint Thijs Feuth als arts te werken bij een lokaal gezondheidscentrum in Lapland. Hij reist zijn geliefde Laura achterna, maar ook de stilte en de uitgestrektheid van de natuur trekken hem aan.
 
Terwijl de wereld in de greep is van terrorisme, de ebolacrisis en andere verontrustende gebeurtenissen, wordt Posio door de invallende winter en de omliggende wildernis van de buitenwereld afgesloten.

De natuur, de dorpsbewoners, het isolement en de strenge winter roepen grote en kleine vragen op over het leven. De Finse mythologie, hardlopen, langlaufen en het schrijven helpen hem bij zijn zoektocht naar hoe te leven. Achter de rug van God: een vreemdeling in Lapland.
 
een interview met de auteur
 
over de auteur
"De nacht houdt zich doodstil. Aarzelt. Ik weet niet of ik hier na deze keer nog mee door wil gaan. Ontmoeten, vertellen, ontmoeten, vertellen. De feiten achter hun vodden zitten, ze zo dicht op de huid zitten dat ze zich op een dag misschien wel een doodlopende steeg in laten manoeuvreren."
 
Het is nacht. Terwijl een wildvreemde man in haar bed ligt te slapen, is een vrouw naar beneden gegaan om een tulband te bakken. Zo doet ze dat in de doorwaakte nachten sinds haar man zich, nadat ze slechts veertien maanden getrouwd waren, van het leven heeft beroofd. Het geheim waarmee het revolverschot in de tuinbouwkas haar heeft achtergelaten – waarom? – is altijd aanwezig. Inmiddels niet meer als vraag, maar als feit.
 
Ze stelt de keukenwekker in. Gaat weer naar boven. Kijkend naar de slapende man dringt tot haar door waarom ze het deze keer fijn vindt om wakker te zijn.
 
Slapeloze nacht. "Een prachtig parabel over de dingen van het leven." – Frankfurter Allgemeine Zeitung
 
"Twee weken na mijn geboorte gingen we naar de speeltuin, mijn vader, moeder, Nils en ik. Slapend liet ik mij duwen, nog half in mijn dromerige sprookjeswereld. Het was een prachtige dag, de zon dwarrelde in stralen naar beneden en de wind fluisterde de vage belofte van een onbezorgde toekomst in ons oor."

Sara en Liv is het indringende portret van de korte levens van twee zusjes en de impact die hun dood heeft gehad op het gezin. Geschreven in een prachtige, verstilde stijl en vanuit het bijzondere wisselende perspectief van moeder én kind vertelt Suzan Hilhorst haar autobiografische verhaal. 

Sara en Liv is een meer dan indrukwekkend debuut over verlies, rouw, hoop en geluk en bovenal een ode aan het leven.
 
 

 
een proevertje
 
de eerste hoofdstukken
"Het vasteland staat in brand, zeggen ze met zoveel woorden. Na de vloed het vuur. Ik raak de draad kwijt. Ik vergeet."
 
Een vrouw baart Z, haar eerste kind, tijdens een mysterieuze milieuramp die ervoor zorgt dat heel Londen onder water komt te staan. De vrouw, haar man en hun kind zien zich gedwongen op zoek te gaan naar veiliger oorden. Ze trekken van plek naar plek, van huis naar opvangkamp.

Hun reis kent niet alleen angst, maar ook verwondering. Z reikt met zijn kleine knuisten naar alles wat hij ziet, hij groeit en bloeit, is ondanks alles tevreden. Dit is het verhaal van nieuw moederschap in een angstaanjagende omgeving: een bekende, veilige wereld is plotseling verraderlijk, levensbedreigend, zodat zijn bewoners op de vlucht slaan.

Het eind is ons begin is een verbluffend mooi, aangrijpend boek waarin Megan Hunter een toekomst schetst die even realistisch als beangstigend is. Maar toch: hoewel de wereld van het gezin instort, zindert die ook van liefde, van nieuw leven en hoop.
Vergeet La La Land en Moonlight, de twee 'prijsbeesten' van de laatste oscarceremonie.
De beste film van 2016 is zonder twijfel Manchester by the sea.

Een ijzersterke prent met een terechte oscar voor hoofdacteur Casey Affleck (inderdaad, broer van).
 
Hij speelt de rol van Lee Chandler, een man die bewust alleen leeft op een kamertje niet groter dan een cel. Het leven heeft hem gestraft. Zo hard dat niets hem nog kan raken.

Een film als een mokerslag... Schitterende cinema!
 
 
 


een voorsmaakje


Dries Van Noten, sinds dit jaar baron, werd geboren in 1958 in een Antwerpse kleermakersfamilie. De appel valt inderdaad niet ver van de boom.

Samen met o.a. Walter Van Beirendonck en Ann Demeulemeester was hij de spil van de Antwerpse Zes, een groep die begin jaren 80, Vlaanderen internationaal op de kaart zette in het modewereldje.

Als een van de laatste onafhankelijke ontwerpers bekleedt hij momenteel een unieke positie.

In Dries, de documentaire van de hand van Reiner Holzemer, volgen we de maestro een jaar lang langsheen de creatie van vier collecties.

Uniek, want het is voor het eerst dat Van Noten een camera toelaat in zijn professionele en persoonlijke leven.
 
de trailer

 
 
Trainspotting 2 is het vervolg op de cultfilm uit 1996.
Twintig jaar na de dolle toestanden in Edinburgh keert Renton (Ewan McGregor) terug van Amsterdam naar zijn geboortestad. Daar treft hij zijn vrienden van weleer.
 
De prent, ook nu weer een verfilming van een boek van Irvine Welsh, drijft helemaal op de nostalgie van de originele Trainspotting.
 
Dezelfde regisseur, dezelfde hoofdacteurs, alleen wat trager dan zijn voorganger, maar het gaat nu dan ook over mannen van middelbare leeftijd, nietwaar.

  
 
 

een voorsmaakje van de komende wintercollectie
 
Everything now
 
Honderd jaar geleden werd de allereerste jazzplaat uitgebracht : 'Livery Stable Blues' van The Original Dixieland Jazz Band: een all star white band uit New Orleans.
 
Naar aanleiding van deze jaardag bracht Klara de verzamelbox 100 jaar jazz uit.
 
Een mooie selectie die perfect kan dienen als leidraad en aanzet voor een verdere exploratie van de eeuweling.
 
P.S.: een nummer van bovengenoemde allereerste jazzplaat vind je hier ook terug.
 
 
 
 
 "Wie wil horen" live in Scherpenheuvel
Het optreden van de Canadese groep Arcade Fire was één van de hoogtepunten van de laatste editie van Rock Werchter.
Ze zijn momenteel waarschijnlijk de beste liveband die de wereld rijk is.
 
De groep, gevormd rond het echtpaar Win Butler en Régine Chassagne, scoort zelden echte hits maar ze kunnen wel terugkijken op een ijzersterke discografie.
Vier albums, allemaal beschikbaar in de betere bib, hadden ze al op de teller.
 
Nu is er Everything Now, met zowel een Night als een Day versie maar de tracklist is net dezelfde.
 
 
 
 
Minnie the Moocher van Cab Calloway
fragment uit "The Blues Brothers"
 
 
Ook een jubileum, maar van een geheel andere orde: Miek & Roel 50.
In 1967 verscheen hun eerste LP: 'Je kan nooit weten'.
 
Vijftig jaar later, op 18 maart 2017, gaven ze hun laatste concert in Scherpenheuvel.
 
Nostalgie troef met klassiekers als 'Jij en ik', 'De grote revolutie' of 'Wie wil horen'.
 
 
 
 
 
Anns Aanraders
 
 
Elke maand schotelt iemand je enkele aanraders voor.
Een boek dat je écht niet mag missen, een film die er gewoon om vraagt bekeken te worden, een muziekpareltje om van te genieten,...
 
Hier de keuze van Ann.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
nieuwsgierig?
 
"Ik kende de dood al heel lang, maar nu kent de dood mij ook." Een openingszin die nog lang blijft hangen...
 
Jules, zijn zus Liz en zijn broer Marty zijn totaal verschillend, maar alle drie zijn ze getekend door een tragische gebeurtenis in hun jeugd: na hun beschermde kinderjaren verliezen ze hun ouders bij een ongeluk.
 
Ze belanden op hetzelfde internaat, maar gaan elk hun eigen weg ; uiteindelijk vervreemden ze van elkaar en verliezen ze mekaar uit het oog. Vooral de eens zo zelfbewuste Jules trekt zich steeds meer in zijn eigen wereld terug. Alleen met de mysterieuze Alva kan hij vriendschap sluiten, maar pas jaren later zal hij begrijpen wat ze voor hem betekent - en wat ze altijd voor hem heeft verzwegen.
 
Als Ava veel later weer in zijn leven verschijnt, ziet het er even naar uit dat ze de verloren jaren kunnen goedmaken, maar dan worden ze door het verleden ingehaald.
 
De auteur trekt je moeiteloos mee in de herinneringen van Jules, die doorspekt zijn van eenzaamheid en verdriet. Zijn zoektocht naar geborgenheid en geluk ontroert en doet je soms naar adem happen. Maar hoewel donkere thema's de bovenhand nemen, wordt het nooit ergens te veel van het goede. Een must-read die de lezer alleszins aan het denken zet!
 
 
een inkijkje
Doorgang - David Mitchell
 
Een klein, zwart metalen poortje in een smal steegje, Slade Alley. Slechts één keer om de negen jaar geeft het poortje toegang tot een weelderige bloementuin met een al even indrukwekkende villa. Telkens wordt iemand verleid om die wereld binnen te gaan. En elke keer verdwijnen de bezoekers en met hen de toegang tot het huis.
 
Laat me beginnen met te zeggen dat ik niet bijzonder gek ben op bovennatuurlijke verhalen of iets van die strekking. Maar iets heeft me over de streep getrokken. Misschien de belofte op de achterflap van het boek van 'een verslavende menging van fantasie, werkelijkheid, ironie en bovennatuurlijke streken'?
 
En inderdaad, David Mitchell heeft me van bij het begin onvoorwaardelijk mee op sleeptouw genomen. Hij weet zijn verhaal, dat constant balanceert op de dunne scheidslijn tussen waan en werkelijkheid, toch op miraculeuze wijze - haast geloofwaardig - te brengen. Zo meesterlijk dat ik in de dagdagelijkse realiteit zo heel af en toe, slechts een fractie van een seconde, ging twijfelen aan de werkelijkheid...
 
Een bijzonder knap eigentijds sprookje met unieke spookjes! Schitterend!
 
 
de trailer
Shell - DVD
 
Pete en zijn 17-jarige dochter Shell runnen een pompstation in de Schotse Hooglanden, ver weg van de bewoonde wereld. Hij doet de autoreparaties, zij helpt het handjevol klanten dat komt tanken: in de winter minder dan één auto per week. Niet direct een stimulerende omgeving voor een levenslustige tiener, al verveelt Shell zich niet: zij heeft haar handen immers vol aan de zorg voor haar vader.
 
Nu Shell bijna volwassen is, krijgt ze aandacht van twee mannen: leeftijdgenoot Adam en de gescheiden vader Hugh. Maar Shell kan pas echt op eigen benen staan als ze loskomt uit de intense relatie met haar vader...
 
Een krachtig en sterk neergezet drama, waarbij slechts een handvol personages tegen het desolate Schotse landschap erin slaagt om minimalistisch en zonder veel dialoog een flinke portie onderhuidse spanning, verlatingsangst en beklemmend isolement perfect weer te geven.
Alles draait om het gevoelsleven van vader en dochter.
 
In deze drukke, drukke tijden zijn deze pure emoties en - vooral - de stille, rauwe schoonheid van dit verhaal een verademing...
 
 
de trailer
Rams - DVD
 
In een godvergeten boerenvallei in de Bardardalur-vallei, in het geïsoleerde noorden van IJsland, bewaren Gummi and Kiddi, twee van elkaar vervreemde broers als buren al veertig jaar lang de stilte tussen hen beiden. Wanneer hun schapen echter bedreigd worden door een levensgevaarlijk virus, zijn ze genoodzaakt om hun familieband te herstellen - want alleen zo kunnen ze hun dierbare prijsbeesten redden.
 
Op pakkende wijze en met de nodige dosis droge humor wordt de verknipte relatie tussen deze twee broers meesterlijk mooi in kaart gebracht. Met hun wilde haardos, hun groezelige baard en hun versleten dikke truien is de gelijkenis met hun schapen niet ver weg.
 
Een ontroerende tragikomedie tegen de achtergrond van het prachtige IJslandse landschap met twee magistraal vertolkte hoofdpersonages. Elk op hun eigen onbeholpen en koppige manier trachten ze een dramatische noodsituatie het hoofd te bieden.
Mooi!
 
 
 
de trailer
 
Ben en Leslie leven met hun zes jonge kinderen afgelegen in de bossen in Noord-Amerika. Ze zetten zich af tegen de maatschappij en voeden hun kinderen op volgens hun eigen idealen: de kinderen leren jagen en hun plan trekken in de natuur, krijgen een zware fysieke training, maar leren ook filosoferen en kritisch nadenken.
 
Wanneer een tragedie toeslaat, moeten ze hun paradijs verlaten en komen ze terecht in de 'échte' wereld.
 
Deze film is een inspirerend statement tegen de consumptiemaatschappij, en doet vragen rijzen over wat verantwoord ouderschap wel inhoudt... Ben (geniaal neergezet door Viggo Mortensen) wordt - op vaak ontroerende én grappig wijze - geconfronteerd met de heersende normen en dit daagt zijn ideëen van vrijheid en de ideale opvoeding danig uit.
 
Top!
 
 
 
Ordinary Lives
Dream Darling - The Slow
 
Ik geef het schoorvoetend toe, tot voor kort had ik nog nooit van The Slow Show, een Engelse band uit Manchester, gehoord.
 
Ondertussen ben ik een regelrechte fan! Een eerder duistere, zwarte plaat (zo heb ik ze het liefst en dus inmiddels al grijs gedraaid), met de unieke, krakende stem van Rob Goodwin als kers op de taart... Een flinke dosis drama, die binnenkomt en blijft nazinderen...
 
Klein detail: dit album werd opgenomen op een boerderij in het betoverende Lake District en deze wetenschap geeft dit juweeltje - voor mij althans - nét nog dat ietsje meer glans... ;-) Nu nog eens live aan het werk zien!
 
 
 
Voor je agenda!
 

woensdag 11 oktober
wereldfilm 'The Chocolate Case'
 
donderdag 12 oktober
'100 ultieme reiservaringen voor de avontuurlijke wereldreiziger' - Marc Helsen
 
dinsdag 7 november
'Groene warmte in de Kempen:
warmtenetten & diepe geothermie'
 
voor kinderen:
dinsdag 31 oktober
wereldfilm 'Tesoros'
 
 
 
           
 
 
Wist je dat...?
 
 
...we in onze bib 'rouwkoffers' hebben?
 
 
Dit is een selectie boeken, cd's en brochures rond verlies, met achtergrondinformatie en praktische info.
 
Van deze rouwkoffer bestaan twee versies: een gezinskoffer en een klaskoffer. Bij deze laatste is het geheel nog aangevuld met lesfiches voor kleuter- en lager onderwijs.
 
Vragen? klara.vrolix@bibwesterlo.be of 014 53 92 75.
 
 
 
 
Kasteelpark 5 - 2260 Westerlo - info@bibwesterlo.be - 014 54 94 62
Wens je deze nieuwsbrief niet langer te ontvangen, klik dan op de link hieronder: