Februari 2023

Beste belangstellende,

We hebben hier zoals gebruikelijk een relatief rustige winterperiode achter de rug, zo kenmerkend voor een plek als de onze, waar je met de seizoenen leeft. Bewoners waaierden uit om familie of vrienden te bezoeken, vakanties op te nemen of waren afwezig om andere redenen. Natuurlijk blijft er voortdurend veel basiswerk te doen. Renovatie, koken, geiten verzorgen en het zomerseizoen voorbereiden met opnieuw een gevarieerd cursus- en workshopprogramma. De bessenstruiken krijgen het gecomposteerde zaagsel, de prachtige opbrengst van de composttoiletten. De groentetuinen zijn bemest met de mest van de geiten. Zoals eerder verteld zijn we in het najaar gestart met het duurmelken van een deel van de geitenkoppel. Tot nu toe lijkt het er op dat dit experiment goed slaagt.


Na de oproepen die we vorig jaar hebben gedaan omdat we woonruimte vrij hadden, zijn we blij dat Maaike en Jadidja en hun kinderen Griet en Marie daaraan gehoor hebben gegeven. Jadidja neemt de verantwoordelijkheid voor de tuinen op zich en Maaike krijgt diverse taken, waaronder het project Oikos. Nog niet eerder woonden er zoveel kinderen (7) tegelijk in onze gemeenschap.


In memoriam We kregen het verdrietige bericht dat Adriaan de Goede op 15 februari j.l. plotseling is overleden. Hij werd 86 jaar oud. Van 1989 tot 1998 was hij actief betrokken bij Ecolonie als bestuurslid. Hij woonde vlakbij in Clairey en kwam bij ons nog regelmatig eten. Op 21 februari is hij na een uitvaartbijeenkomst begraven in Hennezel. Wij wensen de familie en vrienden sterkte toe met dit verlies. Als er behoefte is om contact op te nemen met de familie dan kan dit via het volgende e-mailadres: degoedeadriaan3@gmail.com


In deze nieuwsbrief komen verder de volgende onderwerpen aan de orde:

  • Omdat die hulp zo dringend nodig is, allereerst aandacht voor onze crowdfunding actie ten behoeve van de aanleg van zonnecollectoren op de gebouwen op Thietry
  • Het voorjaarsprogramma
  • Oproepen voor participanten en professionele koks
  • Twee bijzondere activiteiten om mee te werken
  • Oikos
  • En de mooie foto’s van De Groene Kathedraal Forge Neuve

In de maartnieuwsbrief die spoedig zal verschijnen is er aandacht voor het zomerprogramma, een impressie van onze evaluatiebesprekingen, het Kinderfestival en het starten van een consumentenkring in Nederland ten behoeve van onze heerlijke kaas.

Voor nu veel leesplezier. We hopen vooral dat de respons groot zal zijn waar het betreft onze oproepen. Deze nieuwsbrief wordt naar ongeveer 20.000 belangstellenden verstuurd.


Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Help mee zonne-energie op Ecolonie verder te ontwikkelen

En geef tegelijkertijd je spaargeld een mooie duurzame bestemming!

Jaren geleden hebben we de eerste zonnecollectoren voor de warmwatervoorziening voor onze kaasmakerij en boerderij aangelegd met behulp van Ecofunding. Dank aan allen die hieraan hebben bijgedragen.

Met behulp van Ecofunding willen we nu een volgende stap zetten en zonnecollectoren plaatsen op onze gebouwen op het terrein Thietry, op die plaatsen waar warm water wordt gebruikt. Denk aan o.a. de douches voor onze gasten. De plannen hiervoor liggen al klaar. Wat we nu nodig hebben, zijn de financiële middelen om dit uit te voeren. Voor dit project hebben we € 100.000,- nodig aan externe financiering. Stel je hebt zelf geen plek op je huis om collectoren te plaatsen. Dan is dit een manier om toch je steentje bij te dragen aan het verduurzamen van de energievoorzieningen.

Waarde
Bij geld lenen is het gebruikelijk dat er gesproken wordt over het betalen van rente. Wij gebruiken het woord waarde omdat we ook in natura kunnen terugbetalen c.q. uitwisselen. Gelet op de huidige rentevergoedingen die een particulier krijgt voor spaargeld bij de bank, denken wij aan een rente = vergoeding = waarde van 2% per jaar. Die waarde wordt bij voorkeur uitbetaald in natura - bijvoorbeeld de waarde wordt afgetrokken van de kosten voor een verblijf op Ecolonie of ter besteding in onze webshop - of een combinatie van geld en natura.

Het is aan de leninggever om te bepalen voor welke waarde het geld aan ons geleend wordt en hoe hoog de waarde zal zijn (0 tot max. 2% per jaar). We staan open voor andere voorstellen. Je hoeft geen miljonair te zijn om mee te werken aan dit Ecofunding plan! Met elke bijdrage zijn wij al geholpen.

Als je belangstelling hebt om hieraan mee te werken en meer informatie wilt, neem dan contact op met Els Verhagen. Haar e-mailadres is: els@ecolonie.eu

Activiteiten in het voorjaar

Dit voorjaar bieden we twee nieuwe cursusweken aan die de aandacht verdienen. Dat zijn:

8 tot 13 juni: Ayurvedische lichaamsmassage
met Ernst van der Zee
Deze massage is vooral bekend om het royale gebruik van verwarmde oliën. Een week om te leren over deze eeuwenoude ‘gezondheidskunde’, die vooral gericht is op het voorkomen van ziektes.

24 juni – 1 juli: Spelen met acrylverf op doek
gegeven door Jeannie op ’t Hoog
Een week met onderzoek naar de mogelijkheden met acrylverf op doek, theoretisch uitleg over compositie en gemengde technieken. Ontdek wat er allemaal kan gebeuren als je de vaste kaders loslaat, in een inspirerende omgeving en in het zonnige seizoen.

De overige weken in dit voorjaar zijn:

9 – 15 april: Wandelen en yoga ‘Ruimte en Lichtheid’
met Caroline Kluijtmans (vol)
30 april – 6 mei: Wandel- en schilderweek ‘Geschilderd dagboek’
met Rob ter Steege
30 april – 6 mei: Natuurbeleving en yoga ‘Ervaar de natuur in jou’
met Marion Meuffels
7 tot 13 mei: Wandelen en Iyengar yoga
met Anders Reizen
14 tot 20 mei: Yoga en Heartfulnessweek
met Caroline Terpstra
21 tot 27 mei: Leven met Planten – kruidenweek
met Mevrouw Onkruid (vol)
27 mei tot 3 juni: Combireis met busvervoer
met Val Sinestra in Zwitserland

Uitvoerige informatie over de inhoud van deze weken vind je op onze website

Meivakantie

Voor meer informatie zie de website

Speciaal in de Groene Kathedraal
Begin mei bieden we twee speciale activiteiten voor volwassenen aan, gegeven door Lieke Deelstra en Ruud Pleune, waarvoor inschrijving vooraf noodzakelijk is:

  • Werken met het Medicijnwiel (op 1 en 2 mei). Het medicijnwiel, ook wel het levenswiel genoemd, wordt in veel culturen over de hele wereld gebruikt om mensen inzicht te geven in hun leven op mentaal, emotioneel en spiritueel niveau. Meer informatie
  • Zweethut (op 3 mei). Zweethutceremonies zijn enerzijds geïnspireerd op oude tradities van natuurvolkeren vanuit diverse regio’s en anderzijds doorspekt met onze eigen ervaringen en verbindingen met krachtplekken, natuurspirits, voorouders, sjamanisme en antroposofie. Meer informatie

Oproepen om mee te werken in het voorjaar en de zomer

Ecolonie heeft zijn bestaan te danken aan de vele mensen van alle leeftijden en vanuit de hele wereld, die kort of langdurig hun steentje aan hebben bijgedragen. In de loop van een jaar helpen gemiddeld 160 participanten mee aan onze diverse projecten.

Voor het aankomende seizoen zoeken we nog participanten (zo noemen wij onze vrijwilligers) om ons bij allerlei activiteiten te helpen. Een mooie manier om kennis te maken met onze gemeenschap, onze visie en leefwijze, je steentje bij te dragen en vele andere gelijkgezinde mensen te ontmoeten. Klik hier voor meer informatie. Als je je aanmeldt, word je ingedeeld bij verschillende activiteiten/projecten.

Naast participanten die diverse werkzaamheden doen, zoeken we participanten voor coördinerende of specifieke taken voor de volgende projecten:

Receptie
Voor de receptie zoeken we participanten die ofwel 36 uur op de receptie werken ofwel 20 uur receptiewerk doen en daarnaast 16 uur andere werkzaamheden. Gezien de inwerkperiode is het minimum van 3 weken gewenst, liefst natuurlijk langer. De periode loopt vanaf begin juni tot half september met als zwaartepunt 8 juli tot 19 augustus.
Voor meer informatie of aanmelden stuur je een mail aan ettjen@ecolonie.eu

Kunstatelier
Voor de periode juli en augustus zoeken we hulp voor ons team van het Kunstatelier. Je begeleidt mensen bij de verschillende creatieve activiteiten zoals speksteen snijden, beeldhouwen, schilderen en mozaïeken. Je hoeft niet per sé kennis te hebben van al deze technieken. Het belangrijkste is, dat je handig bent en het fijn vindt om met mensen te werken.
Voor meer informatie of aanmelden, stuur je een email aan els@ecolonie.eu

Winkel
We zoeken voor onze winkel een winkel-coördinator. Je coördineert de werkzaamheden, verzorgt de bestellingen en houdt toezicht op de prijzen en het assortiment. Je kunt zelfstandig werken, hebt ervaring in een winkel, kunt goed organiseren en je bent bereid om minimaal 3 weken te komen.

Daarnaast kunnen we nog winkelhulpen gebruiken. Je werkt in een team van een aantal mensen en je helpt mee achter de kassa, aanvullen van de schappen, etc. Dat kan ofwel 36 uur in de week ofwel 20 uur en daarnaast 16 uur andere werkzaamheden.
Voor meer informatie of aanmelden stuur je een mail aan els@ecolonie.eu

Orangerie
In de Orangerie kunnen gasten terecht voor koffie of thee, een drankje, ijs en gebak. Verder is er een kleine menukaart van eenvoudige maaltijden en een paar keer in de week is er een pizza-avond en een frites-avond.
Voor de zomerperiode van 8 juli tot 20 augustus zoeken we participanten die meehelpen achter de bar en/of in het keukengedeelte. Dat kan ofwel 36 uur in de week ofwel 20 uur en daarnaast 16 uur andere werkzaamheden.
Voor meer informatie of aanmelden stuur je een mail aan els@ecolonie.eu

Professionele koks
Wij zoeken enthousiaste koks die ervaring hebben met het koken voor grote groepen en die tegen een goede vergoeding plus kost en inwoning voor minimaal een week bij ons willen komen koken. Onze keuken is vegetarisch met groenten en kruiden uit eigen tuin. De eieren en de zuivel komen van onze eigen kippen en geiten. Je kookt de lunch en het diner voor 100 tot max. 180 gasten en medewerkers. De periode waarvoor wij koks zoeken is vanaf 26 juli tot eind augustus.
 
Ben jij de kok die wij zoeken, stuur dan een mailtje naar els@ecolonie.eu en wij nemen contact met je op om meer informatie uit te wisselen.
 
Meewerken als gast
Als je niet als participant kunt of wilt meewerken, maar wel je steentje wilt bijdragen, dan kun je ook als gast gedurende een aantal dagdelen of uren meewerken. Lees meer

Twee bijzondere activiteiten om mee te werken

Renovatie - klussen
Wij zoeken handige mensen die de komende maanden willen meehelpen een aantal klussen uit te voeren in de renovatie. Dus ben je handig met bijvoorbeeld hout, of kun je lassen, of schilderen: kortom: ben je een handig iemand en heb je enigszins ervaring met klussen, dan zou het heel fijn zijn als je komt helpen. Elke periode of het nu een week is of langer is welkom. Overleggen daarover kan via johan@ecolonie.eu

Zaag- en snoeiweek
Van 28 maart tot 4 april
In bovenstaande week gaan we met een groepje mensen bomen en struiken snoeien op onze terreinen. Heerlijk fysiek werk waarvoor we je van harte uitnodigen als je er een weekje uit wilt, maar toch bezig wilt zijn. En je lichaam dit natuurlijk ook toestaat. Even opgeven via johan@ecolonie.eu is voldoende. We nemen dan contact met je op.

Een tasje vol Droom Zacht

Het is speciaal om bij elkaar te zijn en te genieten van elkaars aanwezigheid. Fijne geuren dragen daar aan bij en Droom Zacht is zo'n geur die je letterlijk en figuurlijk verwarmt. Dat komt door de melange van etherische oliën die zo op elkaar is afgestemd dat je onwillekeurig een thuisgevoel ervaart. De melange is samengesteld uit Patchouli wat je weer in contact brengt met je lichaam, Benzoë dat als een balsem voor de ziel werkt, Ylang Ylang dat met haar rijke, bloemachtige exotische aroma ontspannend werkt op het centrale zeuwstelsel en Lavendel wat kalmeert en een genezende en zuiverende werking heeft. Alles met elkaar heeft Droom Zacht daarom haar bijzondere aromatische geur.
Een cadeautje voor jezelf dus, met dit biologische verzorgingsproduct van Oikos.

Met bovenstaand cadeaupakket heb je de mogelijkheid onze Droom Zacht lijn uit te proberen (of voort te zetten). We vullen namelijk een tasje voor je met douchecrème, huidolie en etherische olie voor bv. in een olieverdamper of op een geursteentje. Ook doen we er nog een setje met massagebonbons 'Droom Zacht' bij. Die gebruik je om jezelf of iemand anders in te smeren, waardoor de magische geur vrijkomt en de verwarmende werking van Droom Zacht haar werk kan doen.

Klik hier als je interesse hebt voor het Droom Zacht cadeaupakket!

Vind ons op Facebook
Ecolonie
Eigentijdsewinkel

Deze e-mail werd verstuurd aan:
Stel je geen prijs meer op post van ons,
klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.