MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 20
December. Het jaar zit er weer bijna op. Er kwamen in 2010 weer veel bezoekers op meestermichael.nl en ik kreeg er weer honderden leden bij voor deze nieuwsbrief. Super! Ik hoop dat jullie allemaal een leuke laatste maand van het jaar hebben met Sint en kerst. Daarna wens ik iedereen een goed uiteinde (kijk uit met vuurwerk) en weer een goed begin van 2011. 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar mij!!!
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
Voor de onderbouw kinderen.
Ontdekken van letters en getallen. ze kunnen ook naar sprookjesdorp of de ontdekstad. Van Kennisnet.
 
Fopcadeau
Een digitaal prentenboek met als thema Sinterklaas. 
 
Ken je Sint goed? Doe dan de Sinterklaas Quiz.
  Kijk goed naar de filmpjes en beantwoord daarna de vragen. Je speelt tegen anderen die ook zijn ingelogd
Je kan ook nog een prijs winnen.
 
 
Winter
Het is herfst. Ben je op zoek naar leuke winter-spelletjes voor op de computer? Klik dan HIER.
 
 
Kerst
Het is weer bijna kerstmis? Verveel je je in de vakantie? HIER vind je leuke kerst-spelletjes.
 
 
 
Taal
Wil je oefenen met ontleden en zinsdelen? Dan kun je HIER heel goed oefenen. 
Doen jullie voorzichtig met vuurwerk!? De spelletjes die je HIER. vindt zijn in ieder geval niet gevaarlijk, maar wel leuk!
 
 
Een makkelijke cursus van de nieuwe versie (2010) van Word. Voor leerlingen (en voor leerkrachten). Dit is niet zoals veel andere cursussen een typcursus. Hier leren ze snel met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Aan het eind is er een antwoordenblad waarmee de leerlingen zelf of de leerkracht snel kunnen controleren of ze alles goed hebben gedaan. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Werkjes, spelletjes en lesideeen over de winter vind je HIER.
 
Het is bijna vakantie. Nog effe. Maar eerst nog een paar gezellige weken in de klas. HIER vind je ideeen om het gezellig te maken, maar ook knutsels, spelletjes en lessen.
 
 
Twee juffen uit het speciaal onderwijs hebben een site gemaakt over het zelf maken van een digitaal prentenboek met de kinderen. Dit kun je gewoon in Powerpoint doen.
Op deze site geven ze uitleg en kun je voorbeelden zien.
 
Oud en Nieuw
 Ik wens jullie alvast een heel gelukkig 2010! HIER vind je een paar leuke links 
 
De vuurwerkcampagne van Halt is ook van start gegaan.
 
L2S - Spraaksoftware en meer
Sinds enige tijd is het computerprogramma L2S beschikbaar voor het onderwijs. Het ondersteunt leerlingen bij het lezen en schrijven.
L2S is om te beginnen voorleessoftware. Met L2S kunt u dus schermteksten laten voorlezen. Zo kunnen Word-documenten, e-mails, maar ook bijvoorbeeld pdf's worden voorgelezen. L2S kan enkele letters, woorden, zinnen, alinea's en volledige digitale teksten voorlezen. Hierbij worden leerlingen ondersteund bij het zelfstandig lezen.
Maar er is meer: L2S helpt ook bij het schrijven. L2S kan meelezen tijdens het schrijven. Hierdoor kan een gebruiker de getypte tekst meteen horen en direct controleren of er een fout is gemaakt. Dit helpt gebruikers foutloos te schrijven.
Ook is het mogelijk om woorden te voorspellen tijdens het schrijven. Leerlingen met dyslexie kunnen - o.a. met behulp van de ingebouwde homofonenlijst - veel voorkomende fouten direct corrigeren. Verder kan L2S ook teksten omzetten naar MP3 audio-bestanden. De tekst kan bestaan uit slechts enkele regels of een volledig boek. Hiermee kan gemakkelijk een luisteroefening of een volledig luisterboek gemaakt worden.
Kijk voor meer informatie en een 30 dagen demo op www.L2S.nl
 
ParnasSys
Vele scholen werken met ParnasSys. Op MeesterMichael.nl kun je de methode toetsen downloaden. Er staan weer een aantal nieuwe toetsen van ParnasSys bij. Klik maar HIER.
Filmpjes bij de methode.
Veel filmpjes zijn weer terug. Ik ben er nog druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
 
 
Toch nog een paar Sinterklaaslinken. Het is immers nog geen 5 december. Zing en dans met de kinderen met Sinterklaas wil dansen. Dit is een ingezongen versie en een karaoke versie
 
Ook kun je luisteren naar de zingende Piet met tips over veilig internetgedrag Digitips van digipiet
 
Ken je Sint goed? Doe dan de Sinterklaas Quiz.
  Kijk goed naar de filmpjes en beantwoord daarna de vragen. Je speelt tegen anderen die ook zijn ingelogd
Je kan ook nog een prijs winnen.
 
  Letters
 Leer het alfabet Klik zo snel mogelijk op de letter die na de aangegeven letter komt
 Raad de letter Ga met je muis over zo min mogelijk cijfers en ontdek welke letter er achter staat
 
Regen
Regent het weer eens? Dan is dit filmpje een prachtige inleiding voor een muziekles. Doe de eerste keer het filmpje aan en je ogen dicht...!!! Klik HIER.
Kunnen jullie dit ook?
 
  
Kerst  
Filmpjes, spelletjes en lesideeen voor op je digibord vind je HIER.
 
Een leuke site met nog meer kerstfilmpjes vind je HIER. 
 
Nog meer Christelijke liedjes, filmpjes en verhalen vind je HIER
 
 
 
Taal
Wil je in de klas op je digibord oefenen met ontleden en zinsdelen? Dan kun je HIER heel goed oefenen. 
Als het nou heel koud is of heel slecht weer heb je misschien tijd om eens in de pauze een filmpje te kijken over de winter. HIER vind je er een paar.
 
  
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER.
 
Er komen steeds meer filmpjes terug. Ik ben er druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Bij Klasse TV betaal je er flink voor en hier is het gratis. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
Kidspiration is de ideale visuele manier voor kinderen om te leren denken, schrijven en begrijpen. Ze creëren diagrammen door plaatjes, tekst en gesproken woorden te combineren.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Sinds november 2008 is er ook een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
Sponsor
 Elk jaar een zelfde schoolfotoachtergrond is ons te saai.
Daarom kunt u elk schooljaar een keuze maken uit diverse achtergrondthema’s. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de thema’s Boerderij, Maritiem, Jungle, Zee & strand, en nog veel meer.
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl