Smaakzaken bakt ze bruin!
Beste Smaakvrienden en vriendinnen,
 
Deze maand doen we net of het zomer is....
En dus gaan we ze bruin bakken, op de barbecue. Wij bekeken verschillende soorten BBQ's, wat leggen we erop en wat eten we erbij. Kortom, een volledige handleiding voor je perfecte lange zwoele zomeravond!
 
 
Welke barbecue?
Er is een grote keus aan barbecues: houtskool, elektrisch, gas, beton. Op Kieskeurig.nl vind je de verschillen beschreven. Nieuw op de markt is de Lotusgrill, een compacte houtskoolbarbecue die claimt rookvrij te zijn. Bekijk op dit filmpje de ervaringen van de Consumentenbond. O.a. te koop bij Westgeest in Wassenaar en Gusto op de Fred.
Een snelle jongen onder de BBQ's moet de Barbecook Quick Start zijn. Aanmaken zonder aanmaakblokjes en snel op temperatuur.
Wijzelf gebruiken twee soorten BBQ's: de Weber gas-BBQ en de houtskool BBQ(Weber). Maak je een sateetje dan is de echte houtskoolsmaak natuurlijk wel erg lekker. Als je daarentegen even snel wat sateetjes voor 2 personen wilt grillen, dan is de gas-Weber wel erg gemakkelijk want meteen warm, geen geknoei met houtskool en snel klaar. Ook voor grote stukken vlees of een hele kip (of twee, of drie...) is de gasbarbecue helemaal top. Je moet het zien als een zeer goede oven, die, omdat hij zo heet kan worden, veel aan kan. Door de grote hitte kun je er ook pizza's op bakken of aardappels in poffen. Zelfs in de winter is hij zo te gebruiken...De houtskoolvariant hiervan is de Big Green Egg (een groen keramisch ei), maar daar hebben wij zelf geen ervaring mee.
 
 
 
Wat leggen we erop?
Worstjes
Saté
Kippetjes
Varkensrack
 
 
Tips voor bijzondere worstjes: alle slagers hebben merguez, sommige hebben veel keus. Maar er is meer bruin te bakken..
Bijvoorbeeld:
lams-honing-tijmworstjes (v.d. Broek), Toulouse-worst ('t Oude Ambacht), venkelworst-spiraal (Englebert), 'Boerenwors' (Englebert), chipolataworstjes (v.d. Zalm/ Offer&Offers), LIVARworstjes (Englebert), lamsworstjes (Waaijer), kalfsworst (Van Leeuwen). Zie de nieuwsbrief "Worstproeverij". Tips voor worstjes van andere slagers zijn welkom!
Voor de saté ajam ga je natuurlijk naar de poelier; eh... Smaakwebpoeliers. Wij kopen liever geen gemarineerd vlees maar maken het lekker zelf. Op de receptenpagina van juni'13 staat een recept voor de marinade en de bijbehorende pindasaus. Natuurlijk ook te gebruiken voor saté van bijv. procureurlapjes.
Tip: gebruik je houten prikkers, leg deze van tevoren even in een bak met water zodat ze niet verbranden.
 
Ook voor de kippetjes ga je natuurlijk naar de Smaakwebpoeliers (Ammerlaan en Brama). Zij hebben een grote keus, bijv. de Blauwhoender, de Poulet Noir of Bresse kippen. Ook erg lekker: de maïskippetjes van Ammerlaan en de Polderhoenders van Brama. Kerntemperatuur 80+.
Hier vind je de kiprecepten:kip in de BBQ en citroenkip.
 
 
 
Groot vlees: probeer eens een varkensrib van Ibérico (o.a. te koop bij Offers & Offers, V.d. Broek) of of Livar( Englebert). Afhankelijk van de warmte van je BBQ: 62 tot 65 graden kerntemperatuur (zie ons kerntemperatuurlijstje). Ook lekker een stuk côte de boeuf of een lamsrack. Ook hiervoor raadpleeg je het kerntemperatuurlijstje!
 
 
 
 
Wat eten we erbij?
 
Op de receptenpagina van deze maand vind je een recept voor Tabouleh. Deze salade van Libanese oorsprong bestaat uit o.a bulgur, tomaten en heel veel peterselie. Anneke heeft dit gemaakt bij het Kooklokaal waar zij een workshop Libanees lunchkoken volgde. Aan te bevelen!!
 
 
 
 
Al jaren een succesgerecht: de pastasalade met garnalen, bleekselderij, bosuitjes en dragon. Maak 'm met verse pasta en het wordt smullen! Klik hier hoe je dat doet...en anders koop je een goede kwaliteit.
 
 
 
Voor de aardappeleters onder ons geven we het recept voor een lekkere frisse aardappelsalade. Het is belangrijk om hiervoor goede aardappelen te gebruiken, bv. Opperdoezer, Doré, Rozeval, Rattes of Amandines.
 
 
 
 
Tot slot, helemaal van nu: een salade van quinoa (spreek uit: kien-wa). Dit oergraan uit de Andes bevat veel eiwitten, mineralen en gezonde vetzuren. Daarom is 2013 door de VN uitgeroepen tot het jaar van quinoa. Dit recept is van september 2011 en komt uit het boek 'Plenty' van Ottolenghi.
 
 
 
 
 
 
 Nieuw op de site:
Meza 
Twee winkels vol met Mediterrane delicatessen die worden gerund door een Libanese familie. Vader en een zoon bestieren de Mient, moeder en de andere zoon de Weissenbruchstraat. Wij waren hier alweer een tijd geleden en proefden de lekkerste humus ooit. Elke dag vers gemaakt, net als vele andere gerechten.
Kijk maar eens op hun facebook pagina, het water loopt je in de mond!
Wij begrijpen dat Petra K. ons tipte...
 
 
 
 
moeder en zoon van de Weissenbruchstraat 
 
Elke dag alles vers, rechts zeewolffilet op spaghetti aiolio en groente 
 
 
In de agenda:
Wij zijn dol op de boeren- en biologische markten, voor het Mediterrane gevoel in de regen... Lees hier waar en wanneer je er naar toe kunt gaan.
 
  In de media:
Olivino had een goed idee: bij alle Mediterrane producten horen ook Mediterrane groenten, zie hieronder. Ben je nog nooit bij Joost en Monique in de Jacob Gillesstraat geweest? Dan is de inloop-wijnproeverij een goede aanleiding op de komende twee zaterdagen van 14.00 tot 17.00 uur.
Goddorie, mooie pomodori!!
 
Bericht van Ed Boele n.a.v. onze nieuwsbrief "in de luie stand":
"Graag wil ik reageren op jullie laatste opmerking betreft Rauwemelkse Boerenkaas.
Vanaf maart dit jaar bestaat er een nieuwe regel die zorgt dat Rauwemelkse Boerenkazen beschermt blijven.
Het huidige boerenkaas rijkskenmerk waarop staat dat deze kaas uit Rauwemelk bereid is blijft bestaan, maar er komen twee nieuwe bij en die luiden: "kaas van de boerderij van getermiseerde melk" en "kaas van de boerderij van gepasteuriseerde melk".
Hiermee kan de Kaasspeciaalzaak controleren waarvan de kaas is gemaakt en communiceren naar de klanten. Als ze boerenkaas verkopen die niet van Rauwemelk is gemaakt mogen ze dit niet aanbieden als zijnde Boerenkaas maar als kaas van de Boerderij.
Wellicht kunnen jullie hier iets mee in jullie volgende nieuwsbrief.
Met vriendelijke groet,
Ed Boele"
 
Kijk op onze site: www.smaakweb.nl