MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 6
Nieuwsbrief nummer 6 van MeesterMichael. De laatste van dit schooljaar. In augustus komt er geen nieuwsbrief, omdat ik dan ook vakantie heb. De volgende verschijnt dus weer in september in je postvak.
Weet je nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de link hieronder.
 
 
 
 
 
 
Zomer
Ben je op zoek naar leuke zomerse spelletjes voor op de computer? Klik dan HIER.
 
Zomermandala's
Leuke kleurplaten over de zomer
 
Rekenen
Op de site van rekenweb staan heeeeel veeeeel leuke rekenspelletjes. Er staan er heel veel, maar je kan bovenaan op je groep klikken en dan blijven alleen de spelletjes staan die voor jouw groep zijn. Klik maar eens HIER. Deze oefening kun je later ook altijd aanklikken via meestermichael.nl en dan het hoofdstuk 'Rekenen'
 
 
Op Kindergedicht.nl kun je gedichten van andere kinderen lezen, maar ook zelf een gedicht plaatsen. Ook kun je kijken naar bewegende gedichten. Deze oefening kun je later ook altijd aanklikken via meestermichael.nl en dan het hoofdstuk 'Lezen'
 
 
 
Aardrijkskunde.
Ben je op zoek naar een mooie powerpoint presentatie voor bij je aardrijkskunde-les? Klik dan HIER. Over vele onderwerpen vind je hier een mooie presentatie die je in je klas goed kunt gebruiken. Deze vind je natuurlijk ook terug via MeesterMichael.nl > Aardrijkskunde.
 
  
Werkjes, spelletjes en lesideeen vind je HIER.
 
 
 
 
Ga je met het mooie weer lekker naar buiten met de kinderen? Klik dan HIER, want daar vind je leuke spelletjes voor buiten.
 
Aan het eind van het jaar gaan er weer veel groepen op kamp. HIER vind je leuke liedjes. Bij meestermichael.nl vind je ze terug bij BB > muziek.
 
De teek.  Een beetje veel tekst, maar zo vlak voor de zomervakantie kun je hier wat lezen over een klein diertje dat soms veel overlast kan veroorzaken; de teek. Als je erdoor wordt gebeten is dat vervelend, maar niet ernstig. Je moet na zo'n beet wel attent zijn op de verschijnselen, die dan kunnen optreden. Door een tekenbeet kun je besmet raken met de bacterie, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken.
De teek     Een teek is een klein bruin-zwart beestje, tussen 1 en 3 mm groot. Om bloed te vergaren graaft een teek zich met haar kaken in de huid, duwt een punt met weerhaken in een bloedvat, spuit een chemisch goedje in en zuigt. Teken komen van boven. De spinachtige (8 poten!) klimt zo hoog mogelijk in planten en wacht daar met de voorpootjes gespreid. Op goed geluk laat hij zich vallen. Is de beweger al weg, dan begint de lange moeizame weg omhoog weer. Is het wel gelukt, dan zuigt hij zich vol om zich vervolgens te laten vallen. Hard vallen deert de teek niet: hij heeft geen botjes en het uitwendig skelet is soepel. Het is net een vallende rozijn.
Hoe beperk je de kans op een tekenbeet?    Vermijd dichte begroeiing en struiken, want hier bevinden zich vaak teken. Draag kleding, die de huid zoveel mogelijk bedekt. Dit verkleint de kans op een beet. Controleer na een wandeling of je tekenvrij bent. Let hierbij vooral op plekken als de oksels, knieholtes, liezen, achter de oren en bij de haargrens.
De teek zo snel mogelijk verwijderen    Wanneer je door een teek bent gebeten, moet je deze zo snel mogelijk verwijderen. Dit gaat het beste met een pincet of een speciale tekentang, waarmee de teek onder de kop wordt vastgepakt en draaiend tegen de klok in, uit de huid wordt gehaald. Ontsmet de plek van de beet nadat de teek is verwijderd (dus niet vooraf!). Een teek kan de ziekte van Lyme overbrengen. Noteer daarom altijd een tekenbeet; de vervelende ziekteverschijnselen kunnen zich pas maanden later openbaren.
De ziekte van Lyme   Drie dagen tot drie weken na de beet kan een rode, ringvormige uitslag ontstaan, die zich geleidelijk uitbreidt. Ga dan direct naar de huisarts. Na enkele weken of maanden kun je last krijgen van een uitstralende pijn in arm of been, dubbel zien of neiging tot flauwvallen. Maanden tot jaren na de besmetting kun je last krijgen van chronische huidaandoeningen, ernstige oriëntatiestoornissen en gewrichtsklachten. De ziekte van Lyme wordt met een antibiotica behandeld. Des te sneller je erbij bent, hoe eerder de behandeling kan plaatsvinden en hoe beter het resultaat. Door op de paden te blijven lopen en niet door hoog gras en struikgewas te struinen en bedekkende kleding te dragen, kan worden voorkomen dat de teek zich in je huid vastbijt.
 

Dyslexie oefeningen  On-line leesoefeningen en spellingsoefeningen speciaal voor leerlingen met dyslexie, maar natuurlijk ook voor groep 3. Zet je geluid aan, want dan hoor je de aanwijzingen.

 

Eindmusical
Musical weer geweest? Geef je beoordeling op Musical of School.

 

Tip van een collega leerkracht: Op www.plumeaumusical.nl staan erge leuke afscheidsmusicals voor groep 8 , geschreven door leerkrachten  uit het onderwijs.

Nieuw   Nieuw schooljaar? Nieuwe leerkracht? Nieuwe regels?

 

Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
 
Filmpjes, spelletjes en lesideeen vind je HIER.
 
Veilig Internet
Het lesmateriaal van het Diploma Veilig Internet leert leerlingen op een verantwoorde en veilige manier om te gaan met de risico's van het gebruik van het internet.
 
Als je niet zit te wachten op nog meer verplichten lessen. Zou ik het als volgt doen: Ik zou alleen de examens downloaden en deze projecteren op het digibord. Het zijn meerkeuzevragen, dus heel leuk om in groep 6 t/m 8 een klassikaal spel mee te doen. Een voorbeeld:

7 Sem heeft een nieuw emailadres.

Aan wie kan hij zijn nieuwe emailadres WEL geven?

A. Iemand op een chatbox

B. Vrienden en klasgenoten

C. Als er om gevraagd wordt op internet

Een soort 'ren je rot' van vroeger. Als je denkt dat het antw. A is ga je in dat vak staan. Als je denkt dat het B of C is ga je in het andere vak staan.

Of een soort 'petje op petje af'.

De kinderen vinden het waarschijnlijk een leuk spel en je behandeld snel en goed alle onderdelen van het veilig surfen op internet.

 
In de vorige nieuwsbrief gaf ik de tip om het spelletje 'Zoek de verschillen' eens op het digibord te doen
Nu zijn er scholen die dachten "dat kan ik zelf ook maken". Kijk HIER voor het resultaat.
 
Wil je snel je bord vol met sommen? Dat kan met sommenmaker.nl
 
Ben je aan het oefenen met spreekwoorden en gezegden, dan heb je HIER leuke rebussen om op je digibord te projecteren.
 
Ga eens engels oefenen met Mike. School, my body, liedjes, clothes, animals op allemaal verschillende niveaus. Leuke site van de digischool.
 
Filmpjes bij de methode.
Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Bij Klasse TV betaal je er flink voor en hier is het gratis. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
 
Kidspiration is de ideale visuele manier voor kinderen om te leren denken, schrijven en begrijpen. Ze creëren diagrammen door plaatjes, tekst en gesproken woorden te combineren.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Sinds november 2008 is er ook een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
 

 
Tips 
 
Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
 Elk jaar een zelfde schoolfotoachtergrond is ons te saai.
Daarom kunt u elk schooljaar een keuze maken uit diverse achtergrondthema’s. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de thema’s Boerderij, Maritiem, Jungle, Zee & strand, en nog veel meer.
 
Sponsor
 
 
Sponsor
 
Dé communicatieservice voor het basisonderwijs!

Met digiDUIF wordt communiceren simpel!

Basisscholen kunnen op eenvoudige wijze zoveel, zo vaak en op elk gewenst moment berichten sturen

www.digiduif.nl

MeesterMichael's Nieuwsbriefwww.meestermichael.nl