Innehåll
 
- Full av möjligheter
- Roliga klipp
- Trixa 
- Fotbollsmålet
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 
 
Det gäller att ta ett misstag på rätt sätt, kolla killarnas reaktion i slutet av videon. Idrott är inte på liv och död.
 
 
Killen kan slipa på några teknikdetaljer som du ser i slutet av videon, men om du läser citatet nedan så gör han ändå rätt som försöker.
 
 
Citatet
 
 
 
Du missar 100% av skotten du aldrig skjuter.
 
Wayne Gretzky
 
Vi vet aldrig vad som händer innan vi vågar prova.
Full av beundran och möjligheter
 
För en vecka sedan var familjen och jag i fjällen. Jag älskar att åka skidor både på längden och tvären. Det brukar bli slalom under dagen och längdåkning på eftermiddagen. Vid ett av längdåkningspassen satte jag på en GPS app som heter Sports tracker som tar tid mäter avstånd, beräknar hastighet och håller koll på antalet höjdmeter. Eftersom jag hellre lägger tid i spåret än vallarboden så hade jag bara gammal tejp under skidorna = rätt så dåligt fäste. Det blev med andra ord en hel del stakning. Jag bestämde mig för att bara staka upp för en halvlång backe. Det gick fint men man började känna av tröttheten mot slutet.
 
När jag efter åkturen tittade på GPS:en så innebar den backen 25 höjdmeter. Jag tänkte då på den enorma prestation som Jerry Arlin gjorde under Vasaloppet där han åker utan fästvalla och stakar sig hela vägen mellan Sälen och Mora. Inte bara att han stakar sig 90 km där vissa backar går riktigt häftigt uppför med betydligt fler höjdmeter än 25, han gör det dessutom med en otrolig hastighet. Jag är full av beundran och samtidigt glad att veta vad den mänskliga kroppen kan klara av. Nästa år ska jag hitta en backe som har minst 50 meters höjdskillnad och staka upp för den. Vem tittar du på för att få inspiration och se vad som faktiskt är möjligt för en människa att genomföra?  
  
Lucky Loser boktipset i Friidrottaren
 
Lucky Loser uppmärksammades och jag intervjuades av tidningen friidrottaren om hur man kan bli stärkt av motgångar och hur man utvecklas till en vinnare. 
 
 
 
 
Även om Lucky Loser handlar om idrott och de intervjuade alla är idrottsmän (Malin Baryard, Lassi Karonen, Yannick Tregaro, Caroline Seger och 18 personer till) så fungerar många tankar lika väl i arbetslivet. Det bevisades förra veckan då jag i Malmö höll en Lucky Loser föreläsning för 60 säljare från hela Europa. Från min beställare fick jag följande feedback.
 
Vi är jätte nöjda. Tack för din insats.
Många kom fram efteråt och sa att din presentation gav nya intryck och ny energi till deras vardag. Så det var mer än bara ett roligt avbrott. Det är viktigt att tänka positivt och det kan lätt bli att man fastnar i samma tankegångar.

Tack för presentationen
Ha en bra dag.

Johan
 
Om du är intresserad av en föreläsning kontaktar du mig på jan.tern@personbasta.se eller via Sveriges talare http://www.sverigestalare.se/talare/jan-tern/.
 
Är du istället intresserad av Lucky Loser läser du mer på http://www.personbasta.se/luckyloser.htm
 
Trixa
 
En övning som både är rolig och samtidigt tränar många muskler, balans och koordination. När du kommer en bit över 100 tillslag och har kört många på framsidan av låret så kommer du även känna att din kondition tränas.
 
 
 
Fotbollsmålet (2 x 45 min i ugn)
 
 
Snart börjar säsongen för sommaridrotterna och för att fira det kommer här fotbollsmålet som är hämtat från boken MATeMATik.
 
Något som både är gott och passar perfekt med halvlekar och paus är en potatisgratäng med ugnsstekta kycklingfiléer och en fräsch vitkålsallad med det lilla extra. Du planerar så att lite förbereds innan matchen och istället för att lyssna på kommentatorerna i paus går du då ut och arbetar lite till. Det fina med denna rätten är att den är i ugnen under tiden du ser på halvlekarna, potatisgratängen är i ugnen under första halvlek och kycklingfiléerna under andra halvlek.
  
Detta är laguppställningen för en lyckad 6 personers middag.
 
1 kg Skalad och skivad potatis
3 dl Grädde 40 %
5 dl Mjölk
2 st Gula lökar
3 st Klyftor vitlök
2 tsk Salt
Nymalen svartpeppar
 
6 st Kycklingfiléer
 
1/2 Vitkålshuvud
4 msk Rapsolja
2 msk Äppelcidervinäger
3 msk Vatten
2 st Röd paprika
2 krm Salt
 
Börja 30 minuter innan matchen med att skala och skiva potatisen och löken, lägg allt i en större bunke tillsätt salt, pressad vitlök, svartpeppar, mjölken och grädden. Blanda allt ordentligt och häll upp i en smörad ugnsfast form. Sätt ugnen på 175 grader. Under tiden ugnen blir varm hettar du upp en stekpanna och bryner kycklingen på hög värme i ca 2 minuter på varje sida. Salta och peppra. Därefter lägger du kycklingen på en ugnsfast form och ställer den åt sidan. Nu är ugnen varm och du sätter in gratängen.
 
När de första 45 minuterna är över går du ut till köket och gör följande. Sänk ugnstemperaturen till 100 grader och ställ luckan på glänt. Skär vitkålen i fina strimlor. I salladsbunken häller du i olja, vinäger, vatten, salt och peppar. Vispa detta till en slät dressing. Blanda ner vitkålen och låt den fuktas ordentligt av dressingen. Nu är det dags att sätta in kycklingen i ugnen. Obs! se till att temperaturen är 100 grader.
 
När matchen närmar sig slutet börjar också din mat bli färdig. Vill du ha sås till denna rätt rekommenderas lite turkisk yoghurt blandat med salt och ajvar relish (en blandning mellan paprika och aubergine, detta var ursprungligen en serbisk brödkrydda).
 
Skapa en bra dag,
 
Jan Tern
 
 
Vi hörs om en månad i nästa månads nyhetsbrev.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande:
 
0768-147080 begin_of_the_skype_highlighting            0768-147080      end_of_the_skype_highlighting
Personbästa Förlag & Event AB  www.personbasta.se