Smaakzaken nieuwsbrief nr. 6 januari 2012
 
 
Beste Smaakvrienden-en vriendinnen,
 
Zijn jullie het nieuwe jaar allemaal goed begonnen? Het blijkt dat 'afvallen' voor iedereen het belangrijkste goede voornemen is. Dan hebben wij meteen een goede tip: koop minder maar wel kwaliteit bij de smaakwebwinkels!
Wij gaan het nieuwe jaar van start met een heleboel goede voornemens en plannen voor Smaakweb. Natuurlijk blijven suggesties van Smaakvrienden van onschatbare waarde voor ons, dus blijf sturen, commentaar leveren etc.
 
  
Wat is nieuw deze maand:
 
       Proeverijen
 
1. Garnalenkroketten
Wij waren nog even niet op dieet, dus verwenden wij onszelf met een garnalenkrokettenproeverij (woord voor wordfeud...). We bezochten onze 'eigen' Smaakweb viswinkels, twee winkels die we nog niet op de site hadden en waagden het ook onze eigen garnalenkroket in de strijd te gooien. De viswinkels: Simonis, Vispunt, Zee op Tafel (ZOT), Zoutenbier 1 en 2, Spaans en viswinkel Vfp in de Van Hoytemastraat. De resultaten waren toch wel verrassend; uiteenlopende smaken en zeker ook prijzen. Hieronder onze bevindingen in willekeurige volgorde:
 • Simonis
  Beste vissmaak, niet zelfgemaakt maar wel ambachtelijke 'looks', goede en iets ruwe salpicon (ragout) met peterselie, gevuld met Hollandse garnalen, prijs per stuk € 2,00, 3 stuks voor € 5,00.
 • Zoutenbier
  Maakt hij zijn roem waar? Jawel, het is een goede kroket, gevuld met een mooi glanzende vulling met Hollandse garnalen en peterselie. Goede smaak maar minder garnalen dan in de beste kroket. Wordt dagelijks vers gemaakt op de Groot Hertoginnelaan en geserveerd in diverse horecagelegenheden (o.a. Meijs op de Fred) en ook verkocht door zijn broer op het De Sav. Lohmanplein. Prijs per stuk € 1,10.
 •  Vispunt
  Verkoopt zijn garnalenkroketten voorgebakken. Desgevraagd was het antwoord dat ze niet zelf gemaakt werden, maar waren geleverd door Zoutenbier. Aangezien uiterlijk en smaak echter duidelijk anders en minder waren, toch maar even gechecked bij Zoutenbier: en nee, die informatie klopt niet! Smaak dus echt minder en met een prijs van € 1,80 geen aanrader.
 • Zee op Tafel (ZOT)
  De duurste kroket van de proeverij, niet zelfgemaakt, maar met receptuur van Imko Binnerts. En ja, dat proef je: mooie romige vulling met voldoende Hollandse garnalen en peterselie en een mooie korst met panko (Japanse paneer). Aan de prijs dus wel: € 2,50 per stuk.
 •  Vfp
  Ongevraagd werden de kroketten in de olie gegooid en toen wij meldden dat dit niet de bedoeling was, werden ze er snel uitgehaald en meegeven. Geen goede start! 1 kroket brak onmiddellijk bij het oppakken. De beloofde Hollandse garnalen bleken Noorse o.i.d. te zijn en de vulling was verder ook niet om over naar Smaakweb te schrijven. Prijs per stuk: € 1,80.
 • Spaans
  Niet zelfgemaakt, een beetje 'lege' kroket met een vlakke smaak zonder de beloofde Hollandse garnalen en met een te dikke korst waarvan je echt een liefhebber moet zijn. Prijs: € 1,25.
 • Eigen kroket (buiten mededinging)
  Mooie korst van panko, romige salpicon met minder vissmaak dan de winnaar, Hollandse garnalen.
En de winnaars zijn......
 1. ZOT Bankastraat (€ 2,50)
 2. Simonis Scheveningen haven (€ 2,00 en 3 stuks voor € 5,00)
 3. Zoutenbier (€ 1,10 op de Gr. Hertoginnelaan)
Zelf maken?....
Binnenkort ons (verbeterd) recept.
 
2. Proefpakket wijn van de Confrérie des Amateurs du Bon Vin
Een deel van onze Smaakvrienden kreeg per ongeluk al de aanbieding die wij hadden losgepeuterd bij Jac van Boxtel (sorry...) Nu dus voor iedereen! Jac is de broer van Anneke en twee van deze wijnen zijn onze huiswijnen (wijn 2 en 4 van het lijstje). Zit dus wel goed!
Speciaal voor Smaakvrienden stelde de Jacques van Boxtel het volgende pakket samen:
   
                           
 
2 flessen Claude Val Blanc 2010 I.G.P. Vin de Pays d'Oc € 5,25
2 flessen d'A Viognier 2010 Astruc I.G.P. Vin de Pays d'Oc € 6,95
2 flessen Tradition Dom. de la Feuillarde 2010 A.C. Saint-Véran € 9,95
2 flessen Al Cortal 2009 Dom. du Mas Rous Vin de Pays des Cotes Catalanes € 6,35
2 flessen Ch. Penin Tradition 2008 A.C. Bordeaux Supérieur € 8,35
2 flessen L.R.T. 2009 Astruc A.C. Limoux € 8,55
Bedrag € 90,60 plus € 15,00 vrachtkosten, totaal € 105,50, NU VOOR SLECHTS € 90,00
 
Jullie kunnen dit bestellen op info@wijntje.nl of via de website www.wijntje.nl.
 
             Over jullie vragen en tips:
 1. Wie heeft veel verstand van slow cooking?
  Antwoord: Wij niet heel veel. Wij willen hierover een special maken en horen graag jullie ervaringen. Renee S. heeft al heel veel voorwerk gedaan maar is er ook nog niet helemaal uit. Op welke temperatuur moeten bijv. de bospeentjes met honing worden gegaard?
 2. Zijn jullie al bij Vino Vero (biologische wijnwinkel) geweest?
  Antwoord: Ja we waren er vanmiddag. Binnenkort volgt de pagina.
 3. Hoort Maison Belder ook niet op de site, als zelfs de koningin er schijnt te komen? En de Bakkerswinkel?
  Antwoord: Dat zou je dan wel zeggen! We gaan binnenkort een kijkje nemen.
 4. Ik wil een reactie sturen maar wil mijn naam niet op de site vermeld zien
  Antwoord: Genuanceerde reacties plaatsen wij met vermelding van voornaam.
 5. In Naaldwijk zit een poelier die echt Nederlands wild verkoopt, is het iets voor Smaakweb?
  Antwoord: Hoe mooi ons dit adres ook lijkt, we moeten ons beperken. Misschien later. Toch willen we jullie het adres niet onthouden, want het jachtseizoen is nog open! Poelier Straathof, Molenstraat 34 in Naaldwijk en ook in de Hoofdstraat in De Lier.
        Nieuw op de site:
 
      We voegden weer een aantal nieuwe winkels toe aan Smaakweb.nl:
 • Viswinkel Zoutenbier op de Groot Hertoginnelaan: Niet alleen vanwege de kroketten.
 • Bakker Michel (Caes): Heerlijk Frans brood, meringues, galette des rois, crème brulée.
 • Donato delicatessen: Een vleugje Napoletaanse zon in de Van Hoytemastraat.
 • Kaaswinkel Kroon: Verrassend assortiment en zelf gerijpte kazen.
 • Vino Vero: Eindelijk, daar is 'ie dan...
 • Kookboeken: De selectie van Smaakweb: een paar kookboeken van River Cafe, Thuis koken met Ferran Adrià (met duidelijke stap-voor-stap recepten die ook voor grote groepen te maken zijn), Aan tafel (300 brasseriegerechten van Cyril Lignac) etc.
 • Recepten januari: diverse gerechten met kaas in de hoofdrol.
 
         In de media
 
  
Smaakweb in Business Haaglanden
Ook zakelijk Den Haag heeft Smaakweb nu ontdekt en een artikel geplaatst in de uitgave van december 2011. We hebben heel veel reacties ontvangen!
De keuken wordt weer wild...
Vanaf 11 januari is de serie 'De Wilde Keuken' met Wouter Klootwijk weer van start gegaan. In deze aflevering ging het over zeewier. Ons verbaasde het ook: het zit o.m. als bindmiddel in chocoladevla, tandpasta en yoghurt. Maar is het ook te eten? Volgens Klootwijk zijn zeewieren de boerenkolen van de toekomst en de rookworst die erbij hoort, wordt ook weer van zeewier gemaakt. Via www.wildekeuken.nl kun je de aflevering (nogmaals) bekijken. Volgende week gaat het over de tomaat.
Marqt in Den Haag
In februari opent deze supermarkt met verantwoorde producten in het voormalige pand van Meddens op de Hofweg. Wij houden het in de gaten en komen erop terug...
 
                                     Kijk verder op www.smaakweb.nl