gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Buiten en binnen
Gassel, 11 oktober 2018
contact: info@mbcommunicatie.nl

Ga ik buiten met anderen spelen of blijf ik binnen om te lezen en te schrijven? Een vraag die al mijn leven lang terugkeert, in nieuwe gedaanten en vormen. Naar binnen en naar buiten zijn bij mij niet netjes verdeeld over de dag, wel over de jaren. Ik heb ze allebei nodig. Dat geldt ook voor het zelf schrijven (naar binnen) en mijn werk om anderen bij hun schrijven of verhaal te inspireren of ondersteunen (naar buiten). De afgelopen maanden had ik veel tijd nodig om zelf te schrijven en programma’s te ontwikkelen, nu mag ik weer wat vaker buiten spelen. Heel benieuwd wie ik daar aantref. 

Veel leesplezier en schrijfgroet,
Monica
 
p.s. Weer veel nieuwe schrijfmogelijkheden, maar ook een nieuw onderdeel in deze nieuwsbrief: een kleine schrijfwedstrijd. Doe je mee?
 
‘En terwijl ze naar binnen gingen, klemde hij met een paar vingers om de lont. Dat is het meest genadig voor een kaars, hem niet nutteloos laten wegkwijnen, hem liever bij gelegenheid weer tot een dienend leven wekken, nog afgezien van dat dat het zuinigst is.’ (Uit: De goede herder)

'Wat koffie is, weet alleen degene die hem bij dertig graden vorst in een hol onder de grond midden in een woestenij van onweer en bergen heeft gedronken.’ (Uit: De goede herder)

NIEUW
De goede herder
Schrijfreis voor de advent start op 2 december a.s.

Een man trekt elk jaar op adventszondag de IJslandse bergen in, op zoek naar ronddolende schapen. Wat gebeurt er met jou, als je deze reis schrijvend met hem mee gaat? Dat is in het kort de uitnodiging van mijn nieuwste schrijfreis, een programma voor de advent van 2018. Met mooie schrijfoefeningen bij krachtige passages uit het boek De goede herder van Gunnar Gunnarsson. In januari van dit jaar schreef ik een maand op IJsland, op de plek waar Gunnar Gunnarsson ooit woonde. Dat bracht veel extra inspiratie voor deze schrijfreis. Leuk als je meedoet. Laat het weten als je vragen hebt.

   
De schrijfreis duurt van zondag 2 december t/m maandag 24 december. Daarnaast krijg je voor 27 december t/m 31 december extra vragen en oefeningen om de kern in je teksten te ontdekken en je schrijfreis af te ronden.
 
Reserveer voor het schrijven ongeveer een half uur per dag. Zorg daarnaast voor tijd om het boek te lezen of lees het al voor de start. Deelnemen kost 30 euro, daarnaast zorg je zelf voor het boek.
 
Het boek telt 77 pagina’s, heeft een rijke inhoud en is heerlijk om mee te werken. Meer informatie en aanmelden via mijn webshopDaar vind je ook informatie over mijn andere schrijfprogramma’s bij boeken en een film.


 
Hieronder wat reacties van deelnemers op andere schrijfprogramma's:
 
'Jouw schrijfreizen zitten heel goed in elkaar. Een goede 'reis' om gedachten te ordenen,
te verwerken en nieuwe dingen te ontdekken, met veel plezier.’

‘Ik heb genoten van de reis en ben op plaatsen geweest waarvan ik niet had bedacht
daar te komen. Heel verrijkend.’

‘Dank voor jouw fijne schrijfopdrachten, en ook weer voor het losweken
van mijn creativiteit en liefde voor het schrijven.
 
 
 
Agenda vol mogelijkheden
 
De komende maanden bied ik weer een aantal schrijfdagen en cursussen aan. Je bent van harte welkom bij een of meer activiteiten. Hieronder alleen een overzichtje, op de agenda op mijn website de uitgebreide informatie
 
2018    
Dinsdag 13 november
Schrijftijd      
ochtend
Dinsdag 4 december Schrijftijd ochtend
Vrijdag 7 december         Licht op 2019 schrijfdag

2019
 
Dinsdag 8 januari    Start cursus Op dichterspad          6 avonden
Woensdag 9 januari  Start cursus Op schrijverspad     6 ochtenden
Donderdag 14 februari Ik ook van jou schrijfdag
Donderdag 14 maart 
vrijdag 15 maart
Het schrijfpad: 2 daagse training voor coaches en begeleiders 2-daagse
Vrijdag 22 maart
Schrijven tussen paarden
schrijfdag
 
 
Muziek bij mijn inspiratiekaarten
 
'Blackbird' van Paul McCartney bij de kaart ‘Vandaag fluit ik eerder dan de vogels’. 'Zomaar ineens' van Veldhuis & Kemper bij de kaart ‘Na de zomer stapt zomaar de kamer binnen’. En dan ook nog 50 andere prachtige combinaties en een toegift. 
 
Van Lucie Berkhout, een van de deelnemers aan de schrijfreis Mijn anker is van papier, kreeg ik een ontroerend cadeau: een link naar een speellijst op Spotify. Op deze speellijst staat voor elke inspiratiekaart een passend nummer. Om naar te luisteren tijdens het schrijven, als extra inspiratiebron of als landingsplek.
Van Lucie mag ik deze lijst ook met jullie delen. Dit is de link: Speellijst Mijn anker is van papier. De nummers staan in de volgorde waarin de kaarten in de schrijfreis aan bod komen. Heb je deze schrijfreis niet, maar wel de kaarten? Dan kun je gewoon gaan luisteren tot het klopt, een mooie ontdekkingsreis. Je kunt me ook mailen en de inhoudsopgave vragen, voor de volgorde. Die stuur ik je met plezier toe.
 
De set inspiratiekaarten is los te koop voor 14,50 euro, de schrijfreis Mijn anker is van papier kost 50 euro, inclusief kaarten.
 
 
NIEUW
Kaartenreeks De R
eis van de Held, op weg naar zelfkennis 

  
                     
De Reis van de Held staat symbool voor alles wat je meemaakt in je leven. Tijdens de reis ontvouwt zich wat al in jou aanwezig is. Het is een avontuur dat leidt tot geestelijke groei en uiteindelijk tot zelfkennis. Anne Pauen ontwikkelde de afgelopen jaren een prachtig instrument om je persoonlijke en professionele ontwikkeling te ondersteunen. De kaartenreeks De Reis van de Held bevat beelden die universeel en tijdloos zijn en een krachtige werking hebben.

Als uitgever van dit mooie product heb ik zelf al een deel van de reis mogen maken. Ik kijk ernaar uit later deze maand de kaarten echt in handen te hebben. De doos bevat naast de beeldkaarten en tekstkaarten ook een boekje met toelichting, een schrift en een overzichtskaart.
Voor de kaartenreeks geldt tot 15 november a.s. de introductieprijs van 35 euro. Daarna kost deze 39,95 euro. Methode en tekst van Anne Pauen, illustraties van Bob Clausen, vormgeving door Jet Westbroek. Bestellen kan hier.
 
Anne Pauen verzorgt workshops en trainingen voor mensen die met de kaartenreeks en het gedachtengoed ervan willen werken. Interessant voor coaches, trainers en therapeuten. Op www.dereisvandeheld.nl vind je daarover meer informatie.
 
 
 
Boek Labyrinth - Your Path to Self Discovery
 
In mijn webshop verkoop ik sinds kort naast de Labyrint Wisdom Cards van Tony Christie ook zijn boek Labyrinth, Your Path to Self Discovery. Een aanrader voor iedereen die al werkt met het labyrint of zich door dit eeuwenoude symbool wil laten inspireren op zijn of haar levenspad. De Ierse labyrintwerker Tony Christie komt al een aantal jaren op rij naar Nederland om een workshop te geven. Het duurt nog even, maar op zaterdag 14 september 2019 verzorgt hij weer een inspirerende dag op De Schaapshoeve in Langenboom. Alle tijd dus om eerst rustig zijn nieuwe boek te lezen. Het is Engelstalig en kost 18 euro.
 
Wil je heel praktisch met het labyrint aan de slag? In november start Carin Wennink van Labyrinspiratie weer met de online workshop 99x Winter Labyrinspiratie Wandeling. Aan de ene kant van de winter begin je, aan de andere kant ben je klaar. Heerlijk onderdompelen in de bezinning en bezieling van het labyrint in de winter.
Citaat:
‘The labyrinth is a stepping-stone between earth and heaven. It contains symbolism, layers, and dimensions that make its path a wonderful path of self-discovery. Just as the labyrinth works as a stepping stone, so too is this book a stepping stone, or series of stepping stones, to show you a way across that great divide of separation from where you are now to where you want to be. This is a book that will enhance your use and experience of the labyrinth, and help make clearer for you the next steps in your journey of life.’ -p5
 
 
Expositie van mijn Marikengedichten

Eerder dit jaar schreef ik een cyclus gedichten bij Mariken van Nieumeghen. Ik kroop in haar huid en vond woorden. De gedichten heb ik al meerdere keren voorgedragen en gezongen, meestal als onderdeel van het vertelde verhaal. De hele maand oktober hangen negen gedichten uit deze cyclus in Het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis ofwel de Mariënburgkapel in Nijmegen. Open dinsdag tot en met zaterdag van 11.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur.
 
De beelden achter de tekst zijn fragmenten van één foto die Mariken laat zien in het licht en in het donker. Een foto die ik zelf maakte en die me niet losliet. Op de foto staan twee replica’s van het beeld ‘Mariken’ van Vera van Hasselt.
 
Later dit jaar zijn de gedichten nog te horen, o.a. op 4 november in het voorprogramma van de mooie en vervreemdende film Poesia sin fin van Alejandro Jodorowsky in Theater de Molen in Beuningen.


 
 
Mijn bundel Zeerslag, presentatie in december

Het leukste nieuws voor bijna het eind. In december verschijnt mijn gedichtenbundel Zeerslag in Poëziefonds Open. Het was een mooi proces om samen met mijn redacteur Jos van Hest de gedichten woord voor woord te doorgronden. Zelf ben ik heel blij met het resultaat. Het opent ook weer een nieuw schrijfpad, met een andere toon. De presentatie is zaterdagmiddag 8 december, in de buurt van Grave. Meer informatie volgt.

 
Kleine schrijfwedstrijd 
 
Dit kunstwerk van Casorati past mooi bij de eerste regels van deze nieuwsbrief. Ik vraag me af wat het anderen vertelt en hoe zij daar woorden aan geven. Zo kwam ik op het idee voor een kleine schrijfwedstrijd.
 
Schrijf een gedicht of een verhaal van maximaal 400 woorden. Mail je tekst uiterlijk 1 december naar info@mbcommunicatie.nl. De inzender van de winnende tekst krijgt een schrijfreis via e-mail naar keuze cadeau of mag dit aan iemand anders cadeau doen. Aan twee andere inzenders geef ik een set inspiratiekaarten Mijn anker is van papier cadeau. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. Het grootste cadeau dat je jezelf geeft, is natuurlijk dat je schrijft.
 
 
Felice Casorati, Bambina che gioca su un tappeto rosso, 1912

 
Jouw gegevens
 
Als je mijn nieuwsbrief 'Wat woorden' niet meer wilt ontvangen, dan kun je je uitschrijven met de knop ‘afmelden’ onderaan deze pagina. Je mailadres gebruik ik alleen voor deze nieuwsbrief en voor communicatie over cursussen en schrijfprogramma’s die je bij me volgt of producten die je bij me koopt.
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl