Vrijdag 5 juni 2020
Dag lieve lezers,

Hier de oppepper voor vrijdag 5 juni.
Regenachtig is het. Fijn voor de natuur, lastig voor ons.

Maak er toch een mooie dag van, dat wensen we je ook namens de redacteuren en (feuilleton-)schrijver van vandaag..

Henja, Helmi en Ineke.

 


Grootouder: dat is pas een vitaal beroep, bij wijze van uitzondering eens een link naar een artikel, dit keer van de Correspondent.  (Een digitale krant, waar je je vrijblijvend op kunt aanmelden voor een proefmail, je ontvangt dan elke zaterdagochtend een verhaal in je inbox.
 
Podcast Pieter Hoogenraad
5 juni: Bonifacius bij Dokkum vermoord

Op 5 juni 754 werd Bonifacius bij Dokkum vermoord. Waarom vermoorden de Friezen de bejaarde missionaris? En was er eigenlijk wel sprake van moord?
Daarover vertelt historicus Pieter Hoogenraad in deze podcast.
 
 
Klassiek van Claire: aandacht voor musici in corona-tijden
Henk van Zonneveld en zijn barokorkest Capella Maria Barbara (zie foto) hebben het in deze tijd erg moeilijk. Om te overleven zijn ze crowdfunding gestart, lees 'barokorkest in nood.
 
  Hier ziet u Henk van Zonneveld op het orgel in de Vituskerk. Maar een leuk vooruitzicht: hij gaat tuinconcerten verzorgen in de weekenden van juni op corona-afstanden.

Ook vraagt Claire aandacht voor Peter Frankenberg op een hobo da caccia; die hobo kent u uit de Mattheus. Ook ziet u een grote luit: een theorbe.
Christoph Graupner (uit de tijd van Bach): Een muzikaal arrangement op Ach dahin hats der Sünden Macht.


Muziek aan bed
Muziek aan Bed brengt met kleine en heel persoonlijke optredens muziek dichtbij ernstig zieke kinderen, volwassenen en kwetsbare ouderen. Twee professionele cellisten spelen samen op één instrument. Intiem, dichtbij en verbindend. Dat doet wonderen. Je kunt in deze tijd ook een privé videoboodschap  bestellen voor een zieke of een jarige.  

De musici van het Noord Nederlands Orkest maakten deze film. Zij speelden hun partijen afzonderlijk in vanwege de corona maatregelen. De meesten in de Oosterpoort in Groningen, sommigen thuis. Opdat we hun niet vergeten als het straks weer kan.

Amsterdam Sinfonietta
: het eerste 1.5 meter concert.
G. Puccini - Crisantemi 0:00 T. Merula - Ciaccona (arr. F. Filidei) 6:37
 
 
Cabaret voor de vrijdag
 
 
Prei saucijsenbroodjes en koorknaapjes uit Parijs
Veertig jaar geleden werd er gevraagd of we koorknaapjes uit Parijs een weekend wilden opvangen. Ze kwamen zingen in de Vitus kerk. Mijn 2 dochters zongen in het meisjes koor, dus ja waarom niet. We kregen 4 jongetjes van ong.12 jaar, dezelfde leeftijd als mijn dochters, te logeren. Twee bij mij en twee bij mijn buurvrouw. Twee overnachtingen, één ontbijt en een lunch, de rest verzorgde het koor zelf. Mijn keuken werd tot kantine gepromoveerd. Ontbijt was geen probleem, croissants en marmelade, maar voor de lunch wilden we toch wat extra’s doen.
   
 We hadden al gemerkt dat ze buitenlands eten wantrouwden. Slim idee!!! Brood met croquet, dat vinden de meeste kinderen lekker. En het klinkt  Frans. Maar dat viel even tegen, ze kenden het niet, ze wilden het niet  en waren met geen mogelijkheid te bewegen het te proberen. Marmelade, grote potten marmelade en witte bolletjes was het enige dat ze dat weekend gegeten hebben. Nou ja ze hebben geen honger gehad, wel dolle pret en slaaptekort want ze bleven de hele nacht spoken en de kamers van de meisjes besluipen.
Die zetten het dan op een gillen, waardoor ik ook niet sliep.
Vandaar mijn vraag, uit welk land komt het saucijzenbroodje eigenlijk, of is het typisch Nederlands? Deze keer een recept van een prei saucijzenbroodje. Je kunt het vegetarisch, met vlees of zalm vullen. De moeite waard om te proberen. Bekijk het recept.
 
 
Lievelingsgedicht
Diverse Senver-leden hebben dit gedicht opgegeven bij Ko van den Bovenkamp als hun lievelingsgedicht. Ze geven aan dat het gedicht zo treffend de kern van vriendschap weergeeft.


 
Vriend
 
Vriend, metgezel, die meer en minder is
dan vader, moeder, minnaar, kind
hetzelfde als ik, maar anders
onafhankelijk en toegewijd
ouder, jonger, van dezelfde tijd.
Trooster, die getroost kan worden
baken en verhanger van borden
broeder, maar van een andere moeder, zonder rivaliteit
met wie ik samenloop en die mij begeleidt.
Hij gunt mij om te leven en als ik dood
zou willen, geeft hij mij gelijk.
Soms is het, dat ik om hem alleen
verdragen blijf, wat zonder hem ondraaglijk scheen.
Zonder een enkele verplichting
loop ik en altijd in zijn richting.

M. Vasalis,
uit De oude kustlijn
Uitgeverij van Oorschot 2004
 
 
Het vervolgverhaal over Corinna
 
Met deze tweede feuilleton, zijn we al weer aan de 10e aflevering toe. De vorige aflevering, van dinsdag, geschreven door Irene Gret eindigde zo: Ze was bang dat de politie achter hem aan zat en vroeg wat er in dat pakje had gezeten. Was het soms afluisterapparatuur? Of iets tegen het coronavirus? Of…?
 
Tips voor een half uur per dag bewegen
Voortaan komt deze rubriek nog maar 1x per week in de Oppepper. Dat wil niet zeggen dat je ook maar 1x per week hoeft te oefenen! Nee natuurlijk. Lekker gewoon doorgaan in je dagelijks ritme en wat geeft het nu als je een ouder oefenschema nog een keer doet! Als je maar aan de 30 minuten bewegen met verhoogde hartslag per dag komt.

Helmi vond een workout voor senioren. De fitste onder ons kunnen ter afwisseling dit ook eens doen.

Vandaag legt Miranda met haar stoelfit de nadruk op de handen, ellebogen en schouders. Een kleine tien minuten rustig op de stoel en aan het eind een lekker ontspannen gevoel in je bovenlijf. Wie wil dat niet.
 

Meditatie
Omdat er niet zo mooi weer wordt voorspeld vandaag, een ochtendmeditatie. Dan kan je nog even blijven liggen. Laat de regen maar komen en bereid je voor op een ontspannen dag. De plaatjes bij de meditatie zijn heel erg mooi maar mediteren  doe je nu eenmaal met gesloten ogen. Start de meditatie een tweede keer zonder geluid en kijk alleen naar de plaatjes.

Tai Chi

Ook interessant is Tai Chi. Hier vind je een korte introductie waarom verteld wordt wat het zo ongeveer inhoudt. Het bestuur is Tai Chi lessen aan het voorbereiden in de buitenlucht, te starten in juli.

Jopie van Draadstaal doet tegenwoordig ook aan Tai Chi.
 
Wijsheid en haiku als afsluiting
Eerst een wijsheid:
 
Filosofen spreken vaak over Amor fati, hetgeen letterlijk betekent Liefde voor het (je) lot. Daarin ligt de sleutel tot vrede met je lot. Die vrede ontstaat niet doordat je voortdurend krijgt wat je wilt, maar doordat je leert te willen wat je krijgt...!
 
Dan de haiku:

Bloesem dwarrelt neer
bij een streling van de wind
sneeuw van de lente.
LT