Nieuwsbrief september 2020
Thema: sociale financiering
Als sociale onderneming streef je een positieve maatschappelijk impact na. Jouw economische activiteit is een middel om maatschappelijke uitdagingen aan te gaan.
 
Toch zijn er wel eens momenten waarop jouw onderneming een financieel duwtje in de rug kan gebruiken. Zoals bij de opstartfase, of wanneer je je bedrijf wil laten groeien.
 
Wist je dat je voor kredietvragen ook terecht kan bij enkele sociale financiers? De Vlaamse overheid voorziet zelfs in een cofinancieringsfonds. In deze nieuwsbrief maak je kennis met dit aanbod.
 
Verder belichten we het nieuwe Herstelkrediet Corona voor sociale-economieondernemingen, lanceren we met trots een nieuw begeleidingsprogramma voor startende sociale ondernemers, en tonen we de hernieuwde databank sociale economie.
 
Cofinanciering door SIFO: “Tijdens de coronacrisis geven we de sociale economie extra ademruimte”
 
Sociale-economiebedrijven kunnen met hun kredietvraag niet altijd terecht bij klassieke banken.
 
Het Sociaal Investeringsfonds biedt een oplossing: door bij te dragen aan goedkopere kredieten bouwt het aan de tewerkstelling in de sociale economie.
 
Lees hier hoe SIFO je op weg kan helpen.
 
Hefboom: “Wij zijn een pionier in impactinvestering”
 
Als erkende financier verleent Hefboom al 35 jaar kredieten aan sociale ondernemingen zoals maatwerkbedrijven en organisaties actief in welzijn, de zorg en gelijke kansen. Piet Callens van Hefboom: “Wat onze aandeelhouders en klanten verbindt, is dat ze een positieve maatschappelijke impact belangrijker vinden dan financieel rendement.”
 
Ontdek hier hoe Hefboom je op weg kan helpen.
 
Trividend: investeringsfonds voor sociale economie met een missie
 
Ken jij Trividend al? Het is in de eerste plaats een investeringsfonds voor bedrijven werkzaam in de sociale economie. Maar ook bedrijven die de SDG’s uitdragen, zitten in de klantenportefeuille van Trividend. Het fonds treedt - als dat nodig is - op als financieel adviseur voor zijn klanten.
 
Ontdek hier hoe Trividend je op weg kan helpen.
 
Herstelkrediet corona voor sociale economie
 
Ondernemingen met een sociale doelstelling die omwille van de coronacrisis in financiële moeilijkheden zitten, kunnen voortaan een voordelige lening aanvragen. Het gaat om maatwerkbedrijven, lokale diensteneconomie ondernemingen en activiteitencoöperaties. De lening komt van erkende sociale financiers zoals Trividend en Hefboom die samenwerken met het Sociaal Investeringsfonds SIFO.
 
Ontdek hier hoe het ‘herstelkrediet corona’ je kan helpen.
 
NIEUW! Begeleidingsaanbod voor sociale ondernemersideeën ‘Start SOON’
 
Enkel winstrealisatie is niet voldoende voor de onderneming van de toekomst. De coronapandemie en de economische crisis doen beseffen dat het anders moet.
 
Heb jij een sociaal ondernemersidee? Of wil je met jouw bedrijf meer maatschappelijke impact creëren? Dan is dit nieuwe gratis begeleidingstraject StartSOON zeker iets voor jou!
 
Ontdek hier welke begeleiding je allemaal kan krijgen en hoe deel te nemen.
 
Update Databank Sociale Economie
 
Deze zomer werkten we aan een update van onze publieke databank met sociale-economiebedrijven (socialeeconomie.be/databank).
 
Nieuw is een overzicht van de activiteiten per onderneming, zowel via vaste zoekcriteria, als via een eigen beschrijving van de economische activiteiten volgens de onderneming zelf.
 
Zo verhogen we graag de zichtbaarheid voor onze sociale-economieondernemingen en willen we samenwerkingen met de reguliere economie vergemakkelijken.
 
Bekijk hier onze geüpdatete databank Sociale Economie.
 
Uitbreiding binnen WSE kwaliteits- en registratiemodel
 
Ben je voor een maatregel al actief als dienstverlener of heb je het recht om die dienstverlening uit te voeren? Vanaf september 2019 moeten dienstverleners binnen het beleidsdomein Werk en Sociale Economie voor bepaalde maatregelen aan een aantal kwaliteitsvoorwaarden op organisatieniveau voldoen.
 
De lijst met aanvaarde privékwaliteitslabels en publieke kwaliteitssystemen werd uitgebreid.
 
Lees hier meer over de aanpassingen.
 
Oproepen in de kijker
Circulair Werk(t)!
 
Om sociaal en circulair ondernemerschap op lokaal niveau een boost te geven, roepen we partijen op om zich te verenigen in circulaire hubs. Indienen mogelijk tot 30 oktober 2020.
 
Oproep Oprichting
 
Zoek je een tussenkomst in de opstartkosten bij de oprichting van jouw sociale onderneming? De maximale subsidie per project bedraagt 20.000 euro.
 
Oproep Innovatie
 
Zoek je als sociale-economieonderneming steun voor je innovatieproject? Ook binnen een samenwerkingsverband kan je in aanmerking komen.
 
Departement Werk en Sociale Economie
Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel
nieuws.se@vlaanderen.be