Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Oktober 2018
Nr. 97
   
 
Door prive omstandigheden hebben jullie de nieuwsbrief van september gemist. Excuus.
 
Dierendag
 Wat vieren we eigenlijk op dierendag? De dieren worden in het zonnetje gezet. Dit heeft iets te maken met het leven van Franciscus van Assisi. Katholieken herdenken hem op 4 oktober. Kijk HIER naar een filmpje.
  
 
 
 
 
Kinderboekenweek
 
 
Van 3 t/m 14 oktober is het Kinderboekenweek 2018 met als thema vriendschap: Kom erbij!
U doet toch zeker ook mee aan de grootste, succesvolste én leukste leesbevorderingscampagne van het jaar?
Kinderboekenweek.nl 
 
 
Codeweek 2018
 6 t/m 21 oktober: Codeweek 2018
Overal in Europa vinden activiteiten plaats voor kinderen georganiseerd door scholen, bibliotheken en andere maatschappelijke organisaties. Doel: zoveel mogelijk kinderen in aanraking laten komen met alle facetten van digitale geletterdheid. Kinderen kunnen leren programmeren, hacken of op een andere manier werken aan hun digitale vaardigheden. Ook in Nederland zijn circa 50 organisaties twee weken lang actief. Bekijk de activiteiten in de online kalender.
Het dagelijks leven van kinderen digitaliseert in een rap tempo. Over tien jaar ziet de arbeidsmarkt er volledig anders uit dan nu, met beroepen die nu nog niet bestaan. En de grootste veranderingen moeten nog komen. Daarvoor is het nodig dat kinderen veilig en flexibel leren functioneren in de digitale wereld en inzicht krijgen in hoe deze wereld in elkaar steekt.
 
 
Halloween
 
 
 
31 oktober is het Halloween Klik HIER.voor leuke lesideeen. En HIER voor leuke knutselopdrachten.
Nog een mooie website over Halloween is:
 
 
Herfst
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden
 Herfst voor leerlingen
 
Geen werkboekje maar rustboekje met prachtige, rustgevende kleurplaten, aangevuld met enkele oefeningen waar je kalm van wordt. Voor alle leeftijden
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Wintertijd
 
In het laatste weekend van oktober. Op 28 oktober worden de klokken om 3 uur een uur achteruit gezet. Dat is het begin van de wintertijd 2018
 
Nationaal schoolontbijt
 
Gezellig en gezond samen ontbijten: in november is het weer zover! Heb je je school ingeschreven voor de 15e editie van dit landelijke ontbijtevenement, dan kun je hieronder inloggen. Je ziet dan alle gegevens op een rij. Je ziet ook welke supermarkten in de buurt van de school meedoen aan de ontbijtweek.


 
Dag van de duurzaamheid
10 oktober 2018 vindt de jubileumeditie Dag van de Duurzaamheid plaats.
Deze tiende editie laat wederom zien dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Dus doe mee! Organiseer ook een duurzame activiteit net als de duizenden andere particulieren, bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden.
En laat je vooral ook duurzaam verrassen bij een van de vele bekende winkels? Je kan natuurlijk ook deelnemen aan een van de openbare activiteiten.
 
 
 
 
Tafeldiploma en tafeltjes oefenen
 
Hier vind je allerlei informatie over het oefenen van de tafeltjes en je kunt tafeltjes diploma’s downloaden. Er zijn verschillende tafeldiploma’s: Volledige diploma’s en basisdiploma’s voor de groepen 4 (tafels van 1, 2, 3, 4, 5, 10). Klik op “download” om het diploma van jouw keuze te downloaden. Onder de tafeldiploma’s vind je een aantal leuke filmpjes om tijdens het oefenen in te zetten in de klas en links naar pagina’s om de tafeltjes te oefenen.
 
Chemie
 
 
GIF animatie maken
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Zo maken jouw leerlingen op simpele wijze leuke 'GIF'-animaties met de gratis webtool 'Brush Ninja'
Brush Ninja is een gratis tool voor het maken van GIF-animaties. Om deze webtool te gebruiken hoef je géén account aan te maken, dus kun je ook jouw leerlingen - na een korte uitleg (digibord) - met deze webtool laten werken.
Ga naar https://brush.ninja/ en je kunt meteen beginnen. Je kunt zoveel nieuwe 'frames' toevoegen als je wilt. Is jouw 'GIF'-animatie naar wens, dan kun je die afspelen door op de playknop  te klikken. Je kunt jouw 'GIF'-animatie downloaden door op de knop   EXPORT  te klikken. In dit filmpje vind je meer uitleg over hoe Brush Ninja werkt.
 
Ook met de gratis te gebruiken webtool ABCya Animate kunnen leerlingen met een beetje uitleg van jouw kant (digibord) leuke 'gif'-animaties maken. De leerlingen hoeven geen account aan te maken en kunnen dus direct aan de slag. Het resultaat kunnen de leerlingen als 'gif'-afbeelding op hun computer opslaan en daarna in allerlei andere toepassingen gebruiken. Zie dit filmpje voor uitleg
.
 
Instructiemuur in de kleuterklas
Sinds 4 jaar gebruik ik instructiefilmpjes in mijn klas. Voor elk thema maak ik weer nieuwe video’s. Dit is veel werk, maar levert mij in de klas ook veel tijd op. Ook vinden kinderen het heerlijk om zelf creatief bezig te zijn. Ze vroegen vaak om een instructie voor een vliegtuig, een vlieger of een bootje. Dit ging ik dan voor doen of ik zocht een video op YouTube. Toen ontstond het idee voor een instructiemuur. Kinderen kunnen hier zelf met de tablet een instructie uitkiezen en aan de slag gaan. Natuurlijk hebben ze nog wel hulp nodig, maar de video’s geven ze al veel steun.
In deze video leg ik uit waarom ik de instructiemuur inzet in mijn klas en leg ik je uit hoe je een QR-code scant.
   
   
  9 top ideeen voor in de klas


  9 geweldige ideeen in een filmpje op facebook. Gewoon even kijken. Misschien heb je er wat aan. Denk het wel.
   
  Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
   
  Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
  Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
   
  Prentenboeken
  Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
  Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
  Nog meer prentenboeken vind je HIER 
   
   
   
  ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

   
  Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
  Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
  Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
  Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
   
  Filmpjes bij de methode
  In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
  Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
   
   
   
   
   
   

   
   
  Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
   
  Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
   
  IN DEZE NIEUWSBRIEF
   
  Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
  Ga naar:
  Ga naar:
    
  Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
  Allemaal GRATIS.
  Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
   
  Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
  Sponsor

   
   
  Sponsor
  CURSUS
  Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 of de nieuwste 2016
  Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
   
   

   
  Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
  BEZOEK DE SITE

  www.MeesterMichael.nl
  Dank u voor uw aandacht,