Nieuwsbrief november 2013
 
De dierenarts komt ook bij u aan huis!
Wist u dat wij ook bij u thuis kunnen komen voor de behandeling van uw dier? Bijvoorbeeld voor het enten van meerdere dieren of een nestje kittens of pups kan het handig zijn om de dierenarts aan huis te laten komen. Ook voor het laten inslapen van een huisdier kan een huisbezoek heel waardevol zijn. Dit is allemaal mogelijk in overleg met de klinieken. Ook voor een "gewoon" consult kan de dierenarts langskomen. Wel is voor wat meer onderzoek soms apparatuur nodig die we niet mee kunnen nemen. Als het toch echt verstandig is om met uw dier naar de kliniek te komen, maar u heeft moeite heeft om vervoer te vinden naar de kliniek, kunt u gebruik maken van de Dierentaxi.  Ook kan wellicht een consult op zaterdag een oplossing zijn: iedere zaterdag is de vestiging in Velserbroek geopend van 9-17 uur. Ook op zaterdag hanteren wij het normale tarief.  
 
Opnieuw kattenziekte vastgesteld
Afgelopen september is er een uitbraak van kattenziekte geweest in Den Helder waardoor er meerdere katten zijn overleden. Er is nu een melding binnengekomen van een dierenarts in Alkmaar dat afgelopen woensdag weer 4 katten hieraan zijn overleden in Anna Paulowna. Wij adviseren uw kat op tijd te laten enten. Wanneer uw kat jaarlijks of tweejarlijks wordt ingeënt is hij beschermd tegen kattenziekte. Kattenziekte is een virusinfectie van het maagdarmkanaal bij kat-achtigen, vergelijkbaar met het parvovirus bij honden. Tevens tast het de afweer aan doordat de meeste witte bloedcellen doodgaan. Het virus verspreidt zich door direct contact tussen katten onderling en via hun uitwerpselen, via braaksel, speeksel en urine, en via besmette voorwerpen zoals voerbakjes, kattenbakken en kattenmandjes. Ook vlooien kunnen het virus verspreiden van geïnfecteerde naar gevoelige katten gedurende de acute fase van de ziekte. Mensen kunnen het virus van de ene op de andere kat overbrengen via de schoenen, kleding of handen. De ziekte is voor de mens niet besmettelijk.

De symptomen van kattenziekte zijn: hoge koorts, vaak 40-41 graden, Braken, bloederige diarree, uitdroging en heftige buikpijn. Katten worden overigens niet meteen ziek van het virus. Pas na een dag of drie zijn de symptomen zichtbaar. Zonder snelle behandeling sterft meestal meer dan 90% (!) van de besmette dieren. Bij kittens is de sterfte vaak 100%! Ook bij tijdig ingrijpen blijft het sterftepercentage hoog.
 
Vuurwerkavond
Ook dit jaar kunt u bij ons terecht voor tips, hulpmiddelen en medicatie tegen vuurwerkangst bij honden. Zoals ieder jaar houden wij een lezing over dit onderwerp. Eigenaren van angstige honden, maar ook van pups die nog nooit een jaarwisseling hebben meegemaakt kunnen bij ons terecht voor een lezing door een hondengedragstherapeut. Tijdens de lezing wordt ingegaan op het ontstaan, voorkomen en behandelen van angst voor vuurwerk (en andere harde geluiden).
De dierenarts zal één en ander uitleggen betreffende de mogelijke medicamenteuze ondersteuning. Dit jaar wordt de lezing op beide vestigingen gehouden:
dinsdag 19 novemer bij DMC Beverwijk
lezing door hondengedragstherapeut Jorna van Wingerden.
maandag 25 november bij DMC Kennemerland
lezing door hondengedragstherapeut Jacobien Nieuwenhuijzen.
Beide avonden starten om 19:30 en de kosten bedragen 5,= per persoon. Opgeven kan via de mail, bij de balie of telefonisch.
 
 
Braintrainer Royal Canin
Is uw hond of kat te zwaar? U kunt bij onze assistentes terecht voor hulp bij het laten afvallen van uw dier. Uw dier wordt regelmatig gewogen en u krijgt een deskundig en persoonlijk voedingsadvies op basis van Royal Canin Satiety Support. Alleen maar minder eten geven is namelijk niet voor ieder dier een geschikte en gezonde oplossing. Als het streefgewicht is bereikt, wordt u huisdier beloond met een intelligente uitdaging: een braintrainer. De braintrainer is een slim behendigheidsspelletje voor uw hond of kat. Bent u benieuwd of uw hond of kat te zwaar is? Doe dan online de Slim Fit Test of kom langs op de kliniek.
 
 
Rabies bij pups uit Bulgarije
In het weekend van 19 en 20 oktober is er hondsdolheid (rabiës) vastgesteld bij twee pups uit hetzelfde nest. De pups bevonden zich in Zaandam en Rotterdam en waren afkomstig uit een asiel in Bulgarije. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft 48 mensen opgespoord die risicovol contact hebben gehad met de pups en indien nodig gevaccineerd.
Hondsdolheid, ook wel rabiës genoemd, wordt veroorzaakt door een virus. Het virus wordt uitgescheiden in speeksel. Bij bijten, maar ook door likken kunnen mensen en dieren besmet raken. Al voordat dieren verschijnselen vertonen van hondsdolheid zijn ze besmettelijk voor hun omgeving.
Omdat jaarlijks naar schatting duizenden dieren uit het buitenland worden ingevoerd, zit hier een mogelijk risico. Maar het rabiësvirus kan ook op vakantie worden opgelopen door dieren die bijten, krabben of zelfs likken aan een hand waar een wondje op zit. Om reizigers hiervan bewust te maken roept de NVWA op om voorzichtig te zijn. De tips voor reizigers staan in de NVWA-flyer Ken je Grenzen, pas op voor hondsdolheid’ Ook moeten mensen waakzaam zijn bij de aanschaf van honden waar de herkomst niet bewezen veilig is.  
 
 
Asieldier van de maand: Misty 763
Misty is een gecastreerde kater van 11 jaar. Hij zat al even in het asiel toen hij ziek werd: hij kon ineens niet meer plassen. Zijn penis en blaas bleken vol met kleine steentjes te zitten. Misty is geopereerd in onze kliniek en hij plast voortaan als een poes. Hij is helemaal hersteld van zijn operaties en nu op zoek naar een baas. Wel zal hij, om nieuwe steentjes te voorkomen, voortaan een dieetvoeding moeten eten. Hij heeft ook nog een maatje: Snoopy, een gecastreerde kater van 13 jaar. Ze zijn gewend aan elkaar maar niet aan andere katten. Wel kunnen ze samen in huis wonen met een hond. Ook komen ze graag (na gewenning) buiten. Interesse in Misty en Snoopy? Neem dan contact met het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden. 0255-515744.
 
Kijk voor meer dieren die een baas zoeken op:
 
Grote foto 
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.