Nieuwsbrief november 2024

 
Beste belangstellende,
 
Meestal beginnen we onze nieuwsbrief met al dan niet filosofische beschouwingen over onderwerpen die te maken hebben met onze visie en onze relatie met de wereld om ons heen. Nu beperken we ons tot praktische zaken. We zijn na het drukke zomer- en herfstseizoen weer begonnen met onze interne evaluaties van de diverse projecten zoals de kaasmakerij, de boerderij, het gastenverblijf-, de winkel, de bijen, de keuken etc. Daarnaast zijn we ook druk bezig met het winterklaar maken van de tuinen, de renovatie en van het fruit dat ingevroren was wordt jam gemaakt. In de zuurkoolpotten wordt er flink gestampt, zodat we over een maand dat prachtige gerecht weer bij de lunch kunnen eten. Veel aandacht is er voor de programmering van de activiteiten voor volgend seizoen. Graag willen we een divers programma aanbieden dat aansluit bij onze visie en de wensen van onze gasten. Het programmateam heeft onze wensen op een rijtje gezet en in deze nieuwsbrief tref je een oproep aan voor docenten met de vraag of die belangstelling hebben om bij ons hun vaardigheden aan te bieden.
 
Je vindt die oproep terug onder het kopje ‘Je ambacht delen op Ecolonie.’ Die oproep geldt ook voor docenten die mee willen werken aan ‘de Week voor Oosterse Levenskunst.’
 
 
 
 
De volgende onderwerpen komen in deze relatief korte nieuwsbrief nog aan de orde
  • Je ambacht delen op Ecolonie
  • De EcoZeN Week voor de Oosterse Levenskunst – wie wil daaraan meewerken als docent?
  • Een EHBO docent gezocht
  • Graag versterken we onze teams in de groentetuinen, het fruitveld en de kaasmakerij – lees ons achtergrond verhaal
  • Onze consumentenkring
 
Met vriendelijke groet,
 
Bewoners en participanten
 

Je ambacht delen op ECOlonie

 
Zoals in onze visie ook verder wordt uitgelegd hechten wij grote waarde aan het ontwikkelen van ambachtelijke vaardigheden. Denk aan onze projecten ( zie inleiding hierboven) die deze ambachtelijke sfeer vertegenwoordigen. Ook onze gasten en participanten willen we graag laten kennismaken met het ambachtelijke handwerk. Dat kan in onze projecten maar we denken dat ook cursussen en workshops een mooie mogelijkheid bieden om met duurzame ambachten kennis te maken. Daarom zoeken we docenten die hun kennis en ervaring willen delen met anderen. We denken daarbij aan de volgende ambachten:
  • Houtbewerking
  • Fotografie
  • Vilten
  • Keramiek en pottenbakken
  • Textielbewerking (zoals weven, borduren of naaien)
  • Werken met natuurlijke pigmenten en verf
  • Mandenvlechten
  • Ambachten met andere aardse materialen, zoals leem, steen of bijenwas
  • Ecologische zeep/verzorgingsproducten maken
  • Bereiding van voedsel (zoals kiemen, wecken, koken) – ijzer smeden
  • Of een ander duurzaam ambacht waar jij passie voor hebt!
 
ECOlonie is een plek waar je jouw passie kan delen in een natuurlijke en bewuste omgeving, waar we samen leren, creëren en inspireren.
 
We zoeken docenten die in het voorjaar en/of najaar een cursus van een week (in principe 5 dagdelen) willen komen geven. Daarnaast overwegen we om een Week van de ambachten te organiseren van 6 tot 13 juli 2025. In die week vinden er dan een aantal ambachtelijke workshops plaats, zodat deelnemers met de inhoud ervan kunnen kennismaken. Heb jij interesse of wil je meer weten? Neem contact met ons op.

Docenten gezocht!

Wij zoeken docenten voor de EcoZeN Week voor Oosterse Levenskunst die gehouden wordt van 13 t/m 20 juli 2025
Denk daarbij aan Yoga, QiGong, T’ai Chi, Feng Shui, meditatie, I Tjing, maken van keramiek, thee ceremonieën, Reiki, Shiatsu, ChiKung, boogschieten, etc.
 
Ecolonie heeft een enorme traditie opgebouwd waar het gaat om het organiseren van een veelzijdig concept zoals het Eigentijds Festival in Vierhouten. Na 25 jaar sloten we dat in 2022 af omdat we stap voor stap verdiepende concepten wilden ontwikkelen. Met name op onze plek in Frankrijk. Wat we met verdiepend bedoelen lees je hieronder. Daarin citeren we o.a. de in yogakringen bekende Indiase filosoof J.Krishnamurti (1895 – 1986). Maar ook de religieus ethicus Liz Bucar, die op 9 augustus j.l. in Trouw haar licht werpt op dit verdiepende aspect.
 
De visie die ten grondslag ligt aan deze week
De Westerse cultuur biedt in onze ogen op dit moment weinig aanknopingspunten of handvaten om te veranderen. Het is een dominante materialistische, technische cultuur geworden, die vervreemd is geraakt van haar natuurlijke basis. Wij denken dat, willen we een handreiking geven aan al diegenen die zich machteloos voelen, maar wel willen veranderen, we het moeten gaan zoeken in de wortels van de Oosterse cultuur. Wij zijn daarin niet de enige. Tienduizenden Yoga, Tai Chi, Qi Gong beoefenaars, alleen al in Nederland, gaven in toenemende mate gehoor aan hun intuïtie en inzichten en zijn begonnen deze vormen van Oosterse levenskunst te beoefenen. Zij kozen er voor om te oefenen en nog eens te oefenen, op basis van een vereist commitment, wat bij deze werkvorm hoort. Want het is natuurlijk niet niks om dagelijks of wekelijks te oefenen op basis van een visie (geestelijk concept) die bij die betreffende vorm hoort. Wij denken nu dat deze grote groep beoefenaars van Oosterse levenskunsten en werkvormen ons kunnen helpen om tot een nieuwe levenshouding te komen die wel een duurzame samenleving als uitgangspunt heeft. Het is niet voor niets dat de Indiase filosoof J.Krishnamurti (1895 – 1986), bekend bij iedereen die yoga beoefent, al in 1984 in zijn boek ‘Mens zonder maatstaf’ blz.55 schreef:
 
“Wij spreken daarbij over een zodanige radicale wijziging van het menselijk gedrag, dat de mens ophoudt zo egocentrisch te zijn als hij nu is, wat op alle gebieden in de wereld zo vernietigend uitwerkt.’ (1984!)
 
Veertig jaar later benoemt de religieus ethicus Liz Bucar, op 9 augustus j.l. in Trouw met andere woorden hetzelfde thema: ‘De huidige invulling van spiritualiteit door seculiere westerlingen werkt niet. Je bent aan het shoppen in bestaande tradities, als een spirituele saladebar. Daardoor zijn de ervaringen incompleet. Belangrijk is dat je je gaat verdiepen in tradities.’
 
We zien dat onze huidige yogadocenten die al een paar jaar bij ons yogaworkshops geven samen met ons die wens tot verdieping aan het verkennen, cq. vormgeven zijn.
 
Gaia Collectief Ecolonie wil haar inzet om een veelzijdige, duurzame omgeving te creëren in de prachtige vallei van de rivier d’ Ourche, verbinden met bovenstaande zienswijze. Om zo als ‘Eiland van de Toekomst’ het ecologische bewustzijn te integreren met een geesteshouding die o.a. geassocieerd kan worden met de ‘oude’ Oosterse levenskunsten, die in de loop der eeuwen een heel rijk scala aan hedendaagse werkvormen en zienswijzen hebben voortgebracht.
 
Mocht je werkzaam zijn als docent in het werkveld wat wij Oosterse Levenskunst noemen en spreekt bovenstaande visie je aan én heb je in principe belangstelling om als docent aan deze week mee te werken, neem dan contact op met Henkjan.

Gezocht: Cursusleider EHBO

Iedere 2 jaar geven we een basiscursus EHBO aan onze groep vaste bewoners en participanten. Degene die dat jarenlang gedaan heeft is inmiddels met pensioen, en daarom zijn we opzoek naar iemand die dat wil doen. Het is een weekend in het na- of voorjaar: zaterdag de hele dag en zondagochtend. Heb jij een lesbevoegdheid om dit te doen of ben je een ervaren EHBO’er, stuur Johan een mail voor meer informatie.
 

Graag versterken we onze teams in de groente- en kruidentuinen, het fruitveld en de kaasmakerij

Wij zoeken bruggenbouwers naar een nieuwe bezielde samenleving
Die de handen uit de mouwen willen steken en op zoek zijn naar een plek waar ze daadwerkelijk vorm kunnen geven aan hun dromen, hun idealen. Waar ze de basis kunnen leggen voor hun toekomstige ontwikkeling. Wij zijn zo’n plek, we noemen het niet voor niets een ‘Werkplaats van de Toekomst.
 
Je kunt bij ons in diverse projecten een ambacht leren
Bijvoorbeeld in de kaasmakerij, de geitenboerderij, de bakkerij of in onze uitgebreide groente- en kruidentuinen. Daarbij hoort ook de fruitteelt bij. Maar ook de imkerij heeft misschien je belangstelling. Er zijn al veel koks opgeleid die hier hebben geleerd om voor groepen vegetarische maaltijden te bereiden. Misschien dat de administratieve kant van het bestaan je meer trekt. Bij ons kun je als gastvrouw/heer opgeleid worden. Je werkt dan op de receptie en leert het reilen en zeilen kennen van ons gastenverblijf. We ontvangen per jaar 3000 gasten (volwassenen en kinderen) en noteren 18.000 overnachtingen per jaar. Kortom, daar is ook veel werk aan de winkel. Over de winkel gesproken. Die hebben we ook en daar is zeker zomers veel te beleven. Dat geldt ook voor ons atelier. Misschien ben je creatief en wil je daar aandacht aan geven.
 
Kortom, we zijn een veelzijdige unieke opleiding die zeer laagdrempelig is
We kijken niet naar je vooropleiding maar vooral hoe je hebt nagedacht over het leven en of je op zoek bent naar mogelijkheden die je inspireren vorm te geven aan een andere manier van leven. Bij ons kun je daarin oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Want het nieuwe heb je je niet zomaar eigen gemaakt. En het bijzondere aan onze plek is dat je het samen doet met anderen die ook een nieuwe manier van leven zich eigen willen maken. Dat vraagt tijd. We noemen in onze visie dan ook niet voor niets een van de essenties van duurzaamheid, het omarmen van de vertraagde tijd. Je hebt namelijk niet zomaar je (denk)gewoontes veranderd. Die uitwisseling van ervaringen, onzekerheden en visies met gelijkgezinden is misschien wel net zo belangrijk als het leren van ambachten.
 
De verbeelding van het ondenkbare
Heel actueel zijn in dit verband van het omarmen van de vertraagde tijd de uitspraken van de Indiase schrijver Amitav Ghosh in de uitzending van het tv programma Buitenhof van zondag j.l. (24/11), waarin hij het omarmen van de versnelde tijd als grondoorzaak ziet van de grote crises in de wereld. Ghosh is in Nederland om de Erasmusprijs te mogen ontvangen voor bijdrage aan het thema ‘de verbeelding van het ondenkbare.’
 
Ondenkbaar is misschien ook het idee dat jij, als je de stap maakt door je bij ons te bekwamen in ambachtelijke vaardigheden, je na verloop van tijd ook ergens op het Europese platteland je schouders zet onder een nieuw Gaia Collectief. Weet dat wij achter de schermen (het zaadje heeft tijd nodig om zichtbaar te worden) plannen ontwikkelen in die richting. Ook bij ons krijgt de verbeelding van het ondenkbare gaandeweg handen en voeten.
 
Praktisch
Onze ambachtelijke scholing kost je niets! Je krijgt zelfs gratis kost en inwoning. Na een jaar krijg je ook nog zak- en kleedgeld. Waarom doen we dat zo? Behalve dat je bij ons dus ook veel leert in de breedste zin van het woord (ambachten/EcoZeN leefwijze) draag je tegelijkertijd bij aan het ontwikkelen en in stand houden van onze plek. Die wederkerigheid is in onze ogen de basis van je verblijf hier. Je maakt tot in je haarvaten mee wat het is om pionier te zijn in sobere omstandigheden. De duur van je scholing ligt niet vast. De ervaring leert dat je minimaal aan twee jaar moet denken om te kunnen zeggen dat er iets wezenlijks in je denken en doen is veranderd. Ook hier is de vertraagde tijd op van toepassing. Overigens, mocht je vooral tijdelijk (voor een paar weken of maanden) willen helpen als participant dan blijft die mogelijkheid nog steeds bestaan.
 
Aanmelden
Spreekt bovenstaande je aan en overweeg je deze weg in te slaan, ga dan niet over een nacht ijs. Kom eerst een paar weken als tijdelijke participant en maak kennis met alle aspecten van onze gemeenschap. Je kunt je vragen stellen en in gesprek raken met anderen die hier al langer zijn. Vul daarvoor het aanmeldingsformulier in voor tijdelijke participanten dat op onze website staat: 

Onze consumentenkring

Kaasverkoop in Nederland en België via verdeelpunten
In de voorgaande nieuwsbrieven kon je lezen over onze ‘Consumentenkring Ecolonie’. Het aantal plaatsen waar onze kaas verkrijgbaar is neemt gestaag toe. Het is een langzaam, maar mooi proces om te zien hoe mensen, die ons een warm hart toedragen, zich inzetten om onze kaas onder de aandacht van vrienden, kennissen, buren, etc te brengen. Ze zijn voor ons een soort ambassadeur. Het is niet alleen de kaas maar vooral ook het verhaal áchter de kaas. Waar ze vandaan komt en met welke intenties en visie ze gemaakt is. Daarvoor willen we iedereen die een verdeelpunt heeft hartelijk danken!
 
Belangstelling om ook verdeelpunt te zijn?
Zou je zelf ook een rol willen spelen in de verkoop van onze kaas, of heb je daar vragen over? Meer informatie hierover vind je op onze website. Heb je vragen, mail dan naar Johan.
 
 
Onze kaas is in de volgende plaatsen verkrijgbaar
  • Petra Lages – centraal wonen in Hilversum (Utrecht)
  • Marjolijn Irik (T: 06 23796003) – Lent (Gelderland)
  • Fennie Soppe (T: 06 53753040) - Beek en Donk (Brabant)
  • Bio-winkel “Ekolander” in Lelystad (Flevoland)
  • Mirjam Engelsman, Oest Farm & Stay (T: 06 14628889) – Ritthem (Zeeland)
  • Camping Landgoed de Gortmeule, Horst (Limburg)
  • Geitenboerderij de Geitenhof, Oud Veeningen (Drenthe)
  • Iedere zaterdagochtend op de biologische Boerenmarkt in de Stadsboerderij in Almere, Kemphaanpad 14 (Flevoland) bij de marktkraam van de Geitenhof
  • Averbode (België) vraag ons om contactgegevens
 

Vind ons op Facebook
Ecolonie
Eigentijdsewinkel

Deze e-mail werd verstuurd aan:
Stel je geen prijs meer op post van ons,
klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.