Kennis over taal delen, onderwijskansen vermenigvuldigen
 Feiten over taalverwerving en taalstoornissen

Prof.dr. Ellen Gerrits,
Universiteit Utrecht
Lector taalontwikkeling HU
 
 
 
 
'Taalverwerving verloopt bijna automatisch' aldus de factsheet taalontwikkelingsstoornissen, opgesteld door Prof. Dr. Ellen Gerrits, lector logopedie Utrecht. 'Taalleren daarentegen is een bewust proces dat gepaard gaat met oefenen. Daarvoor moet je gemotiveerd zijn'. Voor taalverwerving is oefenen niet nodig. Een praatgrage omgeving is voldoende. Bij een achterstand of stoornis gaat het om extra taalaanbod. Waarover en in welke taal wordt gesproken is niet zo van belang, want als je veel praat met je kind, krijgt het kind taalinput die de communicatie vooruit helpt.
 
 
 
 
Studiedagen voor logopedisten en taalspecialisten
 
 
Tijdens deze studiedag leer je met TOLK voor taalontwikkeling! behandelingen vorm te geven. Het betreft Communicatieve Taaltherapie voor kinderen (0 tot 10 jaar) in een multiculturele setting. Doel is transfer en generalisatie van het geleerde in de logopedische sessie naar dagelijks gebruik in de thuisomgeving.
Aan de hand van praktijkgerichte casussen wordt getraind in de inzet van de methode. U kunt deze interessante studiedag volgen in Nijmegen.
 
Plaats: Nijmegen
Datum:  vrijdag 9 december 2016
Tijd: 10.00 tot 17.00 uur
Studiepunten: 5,5
 
 
 
Save the date: Lancering
Actief Taal Partner
 
 
Logopedisten en taalspecialisten zijn van harte uitgenodigd voor de lancering van Actief Taal Partner in Nijkerk. Zij zijn welkom om kennis te maken met de nieuwe formule om ouderbetrokkenheid bij taal- en denkstimulering in het onderwijs vorm te geven. Als taalexpert gaat de Actief Taal Partner, op locatie, actieve ondersteuning bieden aan VVE en basisonderwijs. Zo kunnen zij linguïstische expertise toevoegen aan de eigen pedagogische deskundigheid van het onderwijs. Ook Actief Taal Partner worden? Kom naar de lancering.
 
Datum: 20 januari 2017
Tijd: 9.30 tot 12.00 uur
Plaats: Actief Ouderschap, Westkadijk 10, Nijkerk
 
 
Workshop TOLK voor VVE en basisonderwijs
 
 
Met TOLK voor taalontwikkeling!  kunnen leidsters en leerkrachten in VVE en basisonderwijs inhoud geven aan ouderbetrokkenheid bij taal- en denkstimulering.  Om gebruikers te ondersteunen in het praktisch vormgeven van bijeenkomsten zijn er workshops. Tijdens de workshop krijgen de deelnemers inzicht in hoe TOLK in de praktijk werkt.
Eindtermen: Deelnemers zijn in staat TOLK voor taalontwikkeling! te gebruiken voor ouderbijeenkomsten met ouders van diverse culturele achtergrond.
 
Plaats: op de locatie van de aanvrager.
Groepsgrootte: 8 tot 12 personen.
Duur: Halve dag.
Studiebelasting: 3,5 uur (inclusief voorbereiding).
 
Hoe verschilt het denken van een kleuter in vergelijking met
een basisschoolleerling?
 
KLIK-Onderwijsondersteuning
Montenspark 15 4837 CD Breda