IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Deze nieuwsbrief wordt u toegestuurd door Fonds 1818 in het kader van het programma Groene Schoolpleinen. Heeft u vragen naar aanleiding van deze nieuwsbrief of wilt u meer weten over het programma, neem dan contact met ons op.
 
070 364 11 41
of stuur een e-mail
 
Alle informatie over Groene Schoolpleinen vindt u op:
 
Informatie over Fonds 1818 vindt u op:
 
 
 
 
 
 
Groene Schoolpleinen op Facebook
 
Dit is de online plek om het laatste nieuws over groene schoolpleinen te lezen en met andere deelnemers in contact te komen. Hier kunt u vragen om tips, ervaringen delen en elkaar wijzen op interessante artikelen, nieuws etc.
 
 
 
Groene Schoolpleinen
Nieuwsbrief #5 
mei 2013
Fonds 1818 maakt deze nieuwsbrief speciaal voor de deelnemers van het programma Groene Schoolpleinen. Ideeën of reacties kunt u mailen naar groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
 
Lang niet iedereen die met groene schoolpleinen bezig is staat in ons bestand. Kunt u deze nieuwsbrief doorsturen naar de leden van uw werkgroep?
 
 
Kennisdag Groene Schoolpleinen
5 juni 2013 in Delft
Tips nodig om het  groene schoolplein te onderhouden, uit te breiden of aan te leggen? Kom dan naar de Kennisdag Groene Schoolpleinen op woensdagmiddag 5 juni as. op de Vrije School Widar in Delft.
 
Fonds 1818 nodigt alle scholen, die een donatie hebben aangevraagd, uit deel te nemen aan het aantrekkelijke workshopprogramma. Er zijn presentaties over fondsenwerving, onderhoud en veiligheid op het groene plein. Ook zijn er workshops over het ontwerp, de aanleg en het gebruik van (materialen op) het plein. Bovendien is er een informatiemarkt waar hoveniers, ontwerpers en andere relevante lokale partners klaar staan om iedereen van informatie te voorzien of de helpende hand te bieden.
 
Het aanmeldingsformulier en het programma zijn te vinden op www.groeneschoolpleinen.nl. Voor meer informatie kunt u bellen of mailen met Astrid van Heezik, astrid@degoedezaak.nl 06 11 53 68 60.
 
 
 
 
 
Gevraagd:
Tips voor onderhoud van het plein
Hoe is het onderhoud van uw schoolplein geregeld? Dat vroegen we de volgers van Groene Schoolpleinen op Facebook. We hopen zo veel mogelijk tips & tricks te verzamelen zodat we die tijdens de kennisdag met iedereen kunnen delen.
 
Aarnoud van 't Hof zegt op Facebook: "Een beetje van de school en een beetje van de vakman... Vooral goed luisteren naar elkaar!". De andere tips van Mariska Thiemen en Sebastiaan Nederhoed komen ongeveer op hetzelfde neer: veel doen met de kinderen maar voor het grote werk moet een paar keer per jaar toch echt een vakman langs komen.
 
Grote vraag blijft: Wat doen de kinderen dan? Alleen een beetje harken, vegen en schoffelen of gaan ze steviger aan de slag?
 
Laat ons weten welke oplossingen op uw school gevonden zijn, wie meewerken, wat de successen zijn  of wat juist wat minder goed blijkt te werken.
 
Stuur uw ervaringen naar groeneschoolpleinen@fonds1818.nl. Foto’s zijn ook van harte welkom.
 
 
 
Groene Schoolpleinen hebben positief effect op jonge kinderen
Jonge leerlingen (groep 4 en 5) voelen zich prettiger op een school met een groen schoolplein dan op een school met een ‘grijs’ plein. Zij vinden school leuker, hebben meer vriendjes en geven aan minder vaak gepest te worden dan hun leeftijdsgenootjes met een tegelplein. Deze conclusie volgt uit de nieuwe pilot studie Groene Schoolpleinen.
 
Een schoolplein met natuurlijke elementen zoals gras, moestuin en boomstammen wordt zowel door leerlingen, leerkrachten als door ouders beter gewaardeerd dan een ‘grijs’ schoolplein. Daarnaast blijkt dat een groen schoolplein meer biedt dan alleen speelplezier: het groene plein wordt vaker en voor meer verschillende lessen gebruikt dan het stenen schoolplein.
 
Na het buiten spelen kunnen kinderen zich beter concentreren. Vooral jongens concentreren zich nog beter na het spelen op een groen plein zo blijkt uit het onderzoek. Nadere studie zal moeten uitwijzen of een groen plein ook zorgt voor meer beweging bij de kinderen.
 
De pilot studie Groene Schoolpleinen is uitgevoerd door onderzoeksters dr. Jolanda Maas, Arianne van der Wal, MSc. (beiden VU Amsterdam, afdeling Sociale en Organisatie Psychologie), Rebekah Tauritz, MSc. (Stichting Veldwerk Nederland) en dr. Dieuwke Hovinga (Hogeschool Leiden). Met het onderzoek is een start gemaakt met het beschrijven en meten van de voor- en nadelen van natuurlijke elementen op schoolpleinen.
 
 
 
 
Plaatjes kijken...
Van diverse scholen kregen we losse foto's toegestuurd of linkjes naar complete fotoboeken op internet. Onderstaande foto's zijn van PI De Brug en de Lucas van Leyden school, beide uit Leiden. De Lucas van Leyden heeft een digitaal fotoalbum. Bij de Pacelli School in Leiden kunnen we meekijken in de schooltuin.
 PI de Brug
Lucas van Leyden
 
 
 
 
Pleinen die net open zijn...
Sinds februari is een groot aantal pleinen opgeleverd. Opvallend is dat vrijwel alle opleveringen in Den Haag zijn. Bij de scholen waarvan foto's van het plein op internet te vinden zijn, is een link geplaatst. Meestal is dat een link naar de site van de school maar soms ook bijvoorbeeld naar Facebook.
 
Den Haag:
OBS Het Startpunt | RKBS De Paradijsvogel | Vrije School Wonnebald |Helen Parkhurst | Annie MG Schmidtschool | John F Kennedyschool | De Haagse Beek | De Strandwacht | Anne Frankschool
Leidschendam: De Tandem        
 
Is uw plein wel geopend maar staat het hier niet bij? Of wordt het binnenkort geopend? Laat het ons weten en mail ons de openingsdatum en liefst ook een paar foto's.
 
 
 
Vrije School Wonnebald maakt filmpje over het schoolplein
Vrije School Wonnebald uit Den Haag doet er alles aan om de aanleg van het nieuwe plein te promoten. Zo werd een filmpje gemaakt over alle plannen voor het plein. Er wordt uitleg gegeven over nut en noodzaak van de aanleg en een kijkje in de keuken gegeven over de financiering. Ook Carien Janssen van Raay van Fonds 1818 vertelt.
Het filmpje staat op YouTube en op de website van de school.
 
 
 
 
 
Het Startpunt: Groen tussen het stedelijk beton
Basisschool Het Startpunt ligt midden in de Haagse Schilderwijk, niet bepaald de plek waar je een boomhut, touwbrug en klauterparcours verwacht. Toch ligt tussen het stedelijk beton een klein groen kinderparadijs: het schoolplein van basisschool Het Startpunt.
 
Juf Janna van Dijk van groep 2: "Ze willen niet meer naar huis! Ik wist niet dat het zo'n succes zou worden. Voor de kleuters is het fantastisch om te zien hoe de natuur tot leven komt. Ook de hogere groepen komen meer buiten. Lessen wereldoriëntatie worden nu bijvoorbeeld op het plein gegeven."Juf Janna kan alleen maar enthousiast zijn over de afname van het aantal incidenten, het samen spelen van de verschillende groepen, vuurtjes stoken en broodjes bakken. Er staat zelfs een echte pizza-oven op het plein.
Tegenvallers kan de juf eigenlijk niet bedenken: "Alleen dat het nu wel wat voller is en we niet meer met vijf groepen tegelijk naar buiten kunnen."
 
Kinderen in buurten als de Haagse Schilderswijk staan ver van de natuur af. Een enkeling komt nog wel eens op het strand maar dat zijn uitzonderingen. Door de aanleg van het Groene schoolplein is de natuur naar hen toe gebracht. Juf Janna: "Ik durf nog niet te zeggen of hun kijk op de wereld daardoor ook echt veranderd, daarvoor is het nog te vroeg. Wel is al duidelijk dat de kinderen weten dat ze verantwoordelijk zijn voor het groen en dat voelen ze ook zo."
 
 
 
 
Insteressante websites
 
Heel veel lesideeën voor op het groene schoolplein.
Hét netwerk voor iedereen die met groen spelen bezig is.
De gemeente Rotterdam heeft een aantal groene pleinen laten aanleggen. Hier alle informatie.
Alles wat je nodig kan hebben voor het aanleggen van een groen plein en wat het kan/mag kosten.
  
Heel veel scholen hebben een pagina op Facebook. Like ons dan liken wij jou en delen we alles wat betrekking heeft op het plein. Groene Schoolpleinen op Facebook
 
 
 
 
Ervaringen delen en elkaar helpen
Inmiddels zijn er heel wat ouders en leerkrachten die flink wat ervaring hebben opgedaan met het bedenken, aanleggen en onderhouden van een groen schoolplein. Verschillende van hen willen hun ervaringen graag delen.
 
De een heeft ervaring met ontwerpen, de ander is goed in het bedenken van de gekste manieren om financiering binnen te krijgen.
 
Wilt u zelf ook uw ervaringen delen of zit u te springen om een brainstorm met een ervaringsdeskundige? Laat het ons weten via groeneschoolpleinen@fonds1818.nl.
 
Ervaringen delen kan ook via Facebook.
 
 
 
 
Uw school in onze nieuwsbrief?
Is uw plein opgeleverd? Heeft u leuke foto's of een filmpje online gezet? Stuur ons de link zodat we het via deze nieuwsbrief weer met alle geïnteresseerden kunnen delen.
 
Fonds 1818 | Postbus 895 | 2501 CW  Den Haag | 070 364 11 41