augustus 2019
 
Toegankelijke routes op de Utrechtse Heuvelrug
Op de website "Op de Heuvelrug"  staan 13 routes die toegankelijk zijn voor gebruikers van een rolstoel, rollator, wandelwagen of buggy. Ontdek de prachtige natuur van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug, laat je verwonderen door de kastelen en buitenplaatsen of geniet van de stilte en kom even helemaal tot rust. 
 
 
Nieuwe visitaties door Groen & Handicap
In de afgelopen maanden heeft de visitatiecommissie van Groen & Handicap, meestal ondersteund door plaatselijke, of regionale ervaringsdeskundigen in een rolstoel of door iemand die blind of slechtziend is, weer een aantal natuurgebieden gevisiteerd.
Het gaat om de volgende gebieden:
 
Landgoed Boekesteyn bij ‘s-Graveland
In de lommerrijke omgeving van Hilversum en omstreken liggen prachtige landgoederen en een aantal daarvan is in het bezit van Natuurmonumenten. Dit gebied is toe aan vernieuwing in de directe omgeving van het bezoekerscentrum Gooi- en Vechtstreek. Het centrum met daarnaast een prachtige horecagelegenheid is met enkele kleine aanpassingen goed toegankelijk voor iedereen. De open structuur van het landgoed met daarop een grote verscheidenheid aan oude beuken, berken en eiken, maar ook mooie bloemen- en grasvelden maken het vertoeven hier zeer aangenaam. Hier en daar zal een verbetering nodig zijn om de wandelpaden nog beter geschikt te maken voor mensen in een rolstoel/scootmobiel.
 
Slot Mookerheide
Het slot zelf gaat verbouwd worden zodat dit voor een deel toegankelijk wordt voor mensen met een beperking. De wandelpaden grenzend aan het slot krijgen een opknapbeurt en zullen dan ook goed toegankelijk worden voor mensen in een rolstoel e.d. En bijzonder is de gedeeltelijk overdekte moestuin die onlangs helemaal gerestaureerd is. Mensen met belangstelling voor wat er aan groenten, fruit en bloemen groeit en bloeit kunnen hier hun hart ophalen. Ook de landwinkel waar alles uit eigen tuin te koop is, is uitstekend begaanbaar voor mensen met een beperking. Het grotere aangrenzende natuurgebied met uitgestrekte heidevelden en mooie bossen met haar hoogteverschillen is voor de gemiddelde scootmobieler een uitdaging, maar voor de rolstoeler niet toegankelijk.
 
Natuurpark St. Pietersberg, Maastricht
Na aankomst in het zuiden van ons land vertelde de beheerder van de Sint Pietersberg, Jose Hermens ons het volgende: “Heel wat keertjes moet ik de Pietersberg op. Soms tref ik de herder met zijn schapen. Naar de stad kijkend zie ik de Sint Servaas, de Maas en de Romaanse Brug. Op het plateau van de Pietersberg geniet ik van de verscheidenheid aan uitzichten totdat ik bij het uitzichtplatform van de mergelgroeve van de ENCI kom en de diepte met het groen/blauwe water kan zien. Daar was ooit de prehistorische krijtzee en zwom er de indrukwekkende Mosasaurus rond. Van dit uitzicht moet iedereen kunnen genieten. Met gelden van de Nationale Postcodeloterij kunnen we enkele aanpassingen doen, zodat de Pietersberg ook goed toegankelijk wordt  voor mensen met een beperking. Het fort zelf krijgt een aantal aanpassingen, zodat delen ervan bezocht kunnen worden door mensen in een rolstoel of scootmobiel”.
 
 
Eervolle uitnodiging
Van de Anteagroup en de Stichting Veteranenbegraafplaats Loenen heeft Groen & Handicap onlangs de uitnodiging ontvangen om met haar commissie de - hopelijk dit jaar nog - te realiseren 'Veteranenbegraafplaats' te visiteren.
Het onlangs door de Raad van State uitgebrachte Stikstofbesluit heeft voor wat oponthoud gezorgd. Deze nieuwe begraafplaats ligt pal naast het 'Ereveld Loenen' waar veel gesneuvelde soldaten uit de Tweede Wereldoorlog hun laatste rustplaats hebben gevonden. In de volgende Nieuwsbrief kunt u het resultaat van de visitatie naar toegankelijkheid e.d van deze bijzondere begraafplaats lezen.
 
 
Plek voor aangepaste fiets in fietsenstalling?
Pia Hendriks, sinds kort ook extern deskundige bij Kenniscentrum Groen & Handicap, heeft een column geschreven over de behoefte aan goede parkeerplekken in parkeergarages voor elektrische fietsen. Lees haar column hier.
 
 
Deze nieuwsbrief is een uitgave van:  Kenniscentrum Groen & Handicap
Aanmelden voor de nieuwsbrief: tonkwakkel@natuurzonderdrempels.nl