Nieuwsbrief Sensomotorische integratie
 
augustus  2012
 
Mijn plannen om de website verder uit te breiden, hebben vorm gekregen in een pagina over auditieve overgevoeligheid. Mocht je een specifiek probleem graag op dezelfde manier besproken willen hebben, laat het dan weten: info@sensomotorische-integratie.nl Ook aandacht voor sensomotorische integratie bij peuters. Geschreven op verzoek van de website peuterleidsters.nl. Verder aandacht voor een leuk boek en er zijn ook weer speelgoed- en materiaaltips.
De cursus sensomotorische integratie is overgedragen aan Facet trainingen. Esther Fleurbaay en Cor Reusen zijn vol enthousiasme om in september met de nieuwe cursussen in Ermelo te beginnen. Op deze cursussen zijn nog plaatsen beschikbaar. Ik zal zelf nog samen met Esther de cursus 'gericht op anderen' geven. Tenslotte informatie over een studiedag met als onderwerp ' de motorische observatie'.
Ook nu weer voor elk wat wils. Veel leesplezier. 
 
In deze nieuwsbrief:
 

Specifieke problemen. 

De website sensomotorische integratie is uitgebreid met een rubriek specifieke problemen. Er kunnen specifieke problemen ontstaan als gevolg van het niet goed functioneren van de sensomotorische integratie, sensorische integratie of sensorische informatie verwerking. Sommige specifieke problemen houden daar rechtstreeks verband mee; andere specifieke problemen komen veelvuldig voor in combinatie met problemen met de sensomotorische integratie maar er liggen mogelijk ook nog andere oorzaken aan ten grondslag. In beide gevallen zien we dat de specifieke problemen door de sensomotorische integratie worden beïnvloed. Een verbetering van de sensomotorische integratie zal dan ook over het algemeen het specifieke probleem verminderen en soms zelfs helemaal oplossen. Naast een algemene aanpak van de sensomotorische integratie problematiek is vaak ook nog een specifieke aanpak vereist. Deze specifieke aanpak kunnen we onderscheiden in: wat te doen als het probleem zich voordoet en wat te doen om te voorkomen dat het zich voordoet.
 
Het eerste probleem dat besproken wordt, is:
 
Auditieve overgevoeligheid
 
Auditieve overgevoeligheid is last hebben van geluiden waar andere mensen geen last van hebben. Het is een afweerreactie die wordt veroorzaakt door een geluid, een auditieve prikkel die op zich geen afweerreactie zou moeten uitlokken. Verder lezen.....
 

Sensomotorische integratie bij peuters. 

Op verzoek van de website peuterleidsters heb ik een stukje over sensomotorische integratie voor hun website geschreven:
 
Sensomotorische integratie: spelenderwijs de wereld ontdekken.
 
Voor een peuter is er nog heel veel in de wereld wat hij nog moet ontdekken. Het proces van sensomotorische integratie helpt hem bij het ontdekken van de wereld om hem heen en van zijn eigen mogelijkheden. Een peuter die een bal ziet, zal waarschijnlijk naar de bal toe lopen, de bal pakken of er tegen aan schoppen en er weer achteraan lopen. Het zien van de bal, lokt al die bewegingen uit. Door met de bal te spelen, merkt hij dat als je de bal aanraakt, de bal wegrolt. Dat lokt weer nieuw spel uit. Hij merkt dat het rollen, gooien of schoppen tegen een bal verschillende handelingen zijn, waarmee je kunt proberen om de bal onder controle te krijgen, wat op zich nog niet zo gemakkelijk is. Hij leert dus iets over de bal, het bewegen in de ruimte van de bal en over zijn eigen bewegingen. Dat hij bijvoorbeeld kan vallen, wanneer hij hard tegen de bal schopt. Sensomotorische integratie is het zien, horen, voelen, proeven en ruiken van dingen en dan uitproberen wat je met die dingen kunt. De peuter gebruikt op die manier de informatie van zijn zintuigen om zichzelf en de wereld om hem heen te leren kennen. Dit gebeurt spelenderwijs. Het is spel. Kenmerkend van spel is dat het vrijwillig gebeurt, het plezier met zich meebrengt, er veel herhaling plaats vindt en dat het een activiteit is. Verder lezen.....
 
 
 
Boekentip: 
Growing an In-Sync Child.
Simple Fun Activities to Help Every Child Develop, Learn and Grow.
Auteurs: Carol Kranowitz en Joyce Newman.  219 pagina's, Perigee Books, 2010.
 
Een In-Sync Child wil zeggen een evenwichtig kind. Weer een boek van de sucesvolle auteur van 'Uit de Pas' en 'Met Plezier Uit de Pas'. Sensomotorische integratie zoals dat op een natuurlijke manier verloopt. Dit boek beschrijft het belang van bewegen en bewegingsspelletjes om op te groeien als een evenwichtig kind. Beweging brengt ons in evenwicht en brengt plezier met zich mee. Beweging is nodig om de hersenen van informatie te voorzien. Dit boek beschrijft het belang van bewegen op de verwerking van zintuiginformatie, reageren op wat we zien, het goed kunnen gebruiken van ons lichaam en zelfvertrouwen. Er zijn spelletjes voor peuters, kleuters en basisschoolkinderen vanaf ongeveer groep drie. De spelletjes zijn beschreven in gemakkelijk leesbaar Engels. Er zijn checklists over het verloop van de activiteiten. Het idee van de auteurs is vooral om de beschreven activiteiten als uitgangspunt te nemen, maar het spel verder zijn eigen verloop te laten hebben. Het plezier voor ouder en kind staat steeds voorop. De spelletjes zijn eenvoudig toe te passen en er is weinig materiaal voor nodig. Het is geen therapie, maar het brengt kinderen wel beter in balans. Het boek biedt een tegenwicht tegen de veelheid van informatie van de televisie en de computer. Een boek om dagelijks met je kind spelletjes uit te doen.
 
Aanbevolen voor alle ouders en anderen die met kinderen van 2 tot 10 jaar te maken hebben. Veel speelplezier!
Dit boek is rechtstreeks bij bol.com te bestellen door op onderstaande link te klikken. Ook kunt u dit boek samen met andere geschikte boeken vinden bij boeken met spelletjes.
 
 
 
 
 
Speelgoed en materiaaltips:
 
Hangmat
 
Vanaf woensdag 29 augustus heeft de ALDI een katoenen hangmat in de aanbieding voor 15,99 euro. De afmetingen zijn 80x200 cm. De hangmat wordt geleverd met een bevestigingstouw.
 
 
Voeldoekjes
 
 
Een tip van Amanda Hanemaaijer, psychomotorisch therapeut, werkzaam bij Zuidwester een instelling voor mensen met een verstandelijke beperking.
 
Voeldoekjes verkrijgbaar bij Emoelens.
 
 Gevoel tas (stoffen)
 
Inhoud: 15 verschillende stoffen in een katoenen tas.
 
Algemeen doel: Bewustwording en inzicht krijgen in prettige en/of onprettige gevoelens.
 
 
 
 
Beschrijving: De uniekheid van elk stofje qua kleur, vorm en materiaal biedt vele mogelijkheden, zoals het aanspreken van de verschillende zintuigen. De stoffen zijn zorgvuldig uitgekozen, getest en gevoeld. Zowel het zien, het gehoor, de geur en de tast worden geprikkeld. Het materiaal is uitermate geschikt om te gebruiken tijdens observaties, voor sensomotorische oefeningen en groepsoefeningen zoals zoek de voor jou fijnste stof uit de berg met stoffen. Elk stofje heeft een afmeting van circa 20 bij 20 cm. en is mooi en secuur afgewerkt.
  
 
Amanda schrijft: Ik gebruik ze nu een tijdje en ze zijn erg leuk voor het leren onderscheiden van verschillende tactiele prikkels. De tas bevat een flink aantal doekjes van 20 bij 20 cm. Elk doekje heeft zijn eigen structuur. Op de site van Emoelens staat uitgebreide informatie wat je allemaal met de doekjes kunt doen.
 
 
 
 
Cursussen sensomotorische integratie voor paramedici:
 
 
De verschillende cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden.

Cursussen sensomotorische integratie die in september 2012 beginnen:
  
Voor  ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen:
  • 13, 14 september, 11, 12 oktober, 1 ,2 november,13, 14 december 2012, 24 en 25 januari 2013.
Deze cursus wordt gegeven door Esther Fleurbaay.
 
 Voor ergotherapeuten, fysiotherapeuten, logopedisten en oefentherapeuten werkzaam met kinderen en volwassenen met een verstandelijke beperking. Deze cursus is ook geschikt voor paramedici werkzaam in de psychogeriatrie. 
  • 6, 7 september, 4, 5 oktober, 8, 9 november, 6, 7 december 2012, 10 en 11 januari 2013. 
Deze cursus wordt gegeven door Cor Reusen.
 
Op de cursussen die in september 2012 beginnen, zijn nog plaatsen beschikbaar.
 
Beide cursussen zullen zowel in het voorjaar als in het najaar van 2013 opnieuw worden aangeboden. De data van de voorjaarscursussen zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Zie voor verdere informatie cursussen
 
 
 
Cursus sensomotorische integratie voor andere professionals:
 
 
Zesdaagse cursus voor leerkrachten,remedial teachers, sociaal pedagogische hulpverleners, groepsleiders, verpleegkundigen en andere hulpverleners of professionals met een HBO opleiding.
 
Deze cursussen sensomotorische integratie worden vanaf september 2012 door Facet trainingen georganiseerd. Deze cursussen zullen in Ermelo plaats vinden
 
  • 27,28 september, 22, 23 november 2012, 17 en 18 januari 2013.
  • Voorjaar 2013. De data worden binnenkort bekend gemaakt.
  • Najaar 2013.
De cursus die op 27 september 2012 begint, wordt gegeven door Els Rengenhart en Esther Fleurbaay.
 
Op deze cursus zijn nog plaatsen beschikbaar. Deze cursus zal zowel in het voorjaar als in het najaar van 2013 opnieuw worden aangeboden. De data van de voorjaarscursussen zullen binnenkort bekend worden gemaakt. Zie voor verdere informatie cursus voor anderen
 
 

MOTORISCHE OBSERVATIES TEST
 
Aankondiging van een eendaagse cursus op zaterdag 22 september 2012 te Bloemendaal.
 
De MOTORISCHE OBSERVATIES TEST is een gestandaardiseerde diagnostische test, die gebruikt kan worden als een pre- en een post test om de effectiviteit van uw therapie aan te tonen - dus evidenced based. Ontwikkeld voor alle paramedici.
 
Ga naar www.motorobservations.com om een groot deel van de test en scoring te zien, voordat u deze aanschaft. Standaard Deviatie (S.D.) statistieken worden geproduceerd via de software met gekleurde grafieken die speciaal zijn ontwikkeld om de sterke en zwakke gebieden tonen. Leeftijd: 5 jaar - 0 maanden t/m 11 jaar – 11 maanden.
 
 
Voor meer informatie over de cursusdag op  22 september 2012: e-mail naar: lynnsi.horowitz@gmail.com. U krijgt dan uitgebreidere informatie en een inschrijfformulier.
 
DOCENTEN:
  • Lynn J. Horowitz, Master Health Science, Occupational Therapist.
  • W.R.A. Duurkoop, medisch socioloog.
  • Bernadette van Schaik, kinderfysiotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjolein van Egmond- Hoeve, kinderergotherapeut, docente Transfergroep Rotterdam en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
  • Marjon Witteman, kinderfysiotherapeut en gespecialiseerd in Sensorische Integratie.
WAAR: 
Hartenlustschool te Bloemendaal. Gemakkelijk te bereiken per trein, 5 minuten lopen vanaf het station. Er is een ruime parkeergelegenheid bij de school.
                        
                      
DOEL:   
In de ochtend zal de nadruk liggen op het leren of opnieuw leren van de items en in de middag op de scoring en interpretatie. Er zal een korte inleiding zijn over de statistische onderbouwing van de Motorische Observaties. 6 contact uren.
 
 PRIJS:           
 € 195,- voor de cursusdag of € 380,- – voor de combinatie van de cursusdag plus de aanschaf van de Motorische Observatie Test per website. U bespaart in dat geval € 35,-. Deelnemers, die kunnen aantonen dat ze de cursus Sensomotorische Intergratie, TRO of AKK hebben gevolgd, kunnen ook alleen het middagdeel volgen. De kosten hiervoor zijn € 125,-. (Het aantal plaatsen hiervoor is beperkt.) De cursus is inclusief koffie en lunch.
 
TIJD:   
Van 9.00 tot 17.00 uur. Van 9.00 -9.30 uur registratie. De accreditatie voor ergotherapeuten is 6 uur (voor de hele cursusdag).
  
 
 
Nieuwsbrief:
 
 
U krijgt deze nieuwsbrief omdat u in mijn adressenbestand voorkomt.
 
Iedereen die belangsteling heeft voor sensomotorische integratie, sensorische integratie, sensorische informatie verwerking of sensory processing kan zich voor de nieuwsbrief aanmelden via de website sensomotorische integratie.  Aanmelden.
 
Heeft u geen behoefte aan deze informatie dan kunt u zich voor deze nieuwsbrief afmelden. Uitschrijven / Gegevens wijzigen
 
U kunt de nieuwsbrief ook naar andere belangstellende doorsturen.  Stuur deze email door naar een vriend
 
Deze nieuwsbrief is gemaakt met het YMLP your mailinglist provider.
 
Deze nieuwsbrief zal afhankelijk van de beschikbare wetenswaardigheden verschijnen. U kunt ook informatie voor deze nieuwsbrief insturen.  
 
 
Met vriendelijke groet
 
Els Rengenhart