Voor woensdag 4 november 2020
Dag Oppepper-vrienden,
 
De foto hieronder, uit Spijkenisse ging de hele wereld over: een metro die eindigt op een walvisstaart. Maar de foto rechtsonder vinden ze in andere landen minstens zo bijzonder.
   ....   
 
 Voor ons is ie gewoontjes...
      
 
Een beetje cabaret - voor de woensdag


 
Een heerlijke oude film


Bob Mager is ervoor gaan zitten, en heeft weer een leuke oude film gevonden. Deze keer met Charlie Chaplin in een dubbelrol.
 
De film is later ingekleurd, destijds konden de filmmakers alleen in zwart/wit filmen en de meeste scenes zijn echt gespeeld.
Photoshop bestond toen niet.
 
 
 
 
Waar is deze foto genomen? Kent u de Trouwkamer?
Waar is deze foto genomen, vroegen we in de Oppepper van zondag. Wie in Hilversum getrouwd is, die wist het natuurlijk wel: de Trouwkamer van het Raadhuis van Hilversum.
 
De trouwdatum
Sommigen stuurden ons alleen een datum: 18 december 1963, gemeld door Ria van Zelm-Arts. En 22 februari 1977, schrijft Rosemary Sleven.  Victoria van Schijndel schrijft: “Wij zaten daar ook 53 jaar geleden, op een stralende dag.” En zo hoort het ook. Of ik die stoel ken? vraagt Netty Tuyten. "Ik ben erin getrouwd, heel gespannen, want de fotograaf kwam niet opdagen, en moest het
Ja-woord over."
Ontslag als je trouwde
Voor Riet Streef roept deze foto dubbele gevoelens op. "Ik heb daar zelf gezeten toen ik trouwde in 1955. Maar ik heb ook in het Raadhuis gewerkt, en toen ik trouwde moest ik mijn baan verlaten, geen gehuwde dames, want dat is lastig. Moet je nu om komen, maar al te graag."
 
Een wiegje
Marijke Sluiter schrijft erbij: Weet u dat als je de stoeltjes tegen elkaar zet, er een soort ‘wiegje/babybedje’ ontstaat en dat dat ook zo bedoeld is door de ontwerper? Dat is mij tenminste tijdens een rondleiding ooit verteld.

Vara-trouwambtenaar
"Zo zag het er uit op 18 september 1970", schrijft Marijke Schmidt (zie de foto links) "De trouwambtenaar was mijn VARA collega Betty van der Laan. Hoewel mijn man al in 2011 gestorven is heb ik het (coronaproof) toch gevierd. 50 jaar blijft een mijlpaal.
Ada Burgerhout heeft zelfs twee keer in de stoelen gezeten, je hebt altijd baas boven baas.
 
 
Wie ook allemaal het goede antwoord wisten: Janny Mijnhout, Paul Keuning (woont hier nog niet zo lang, welkom!) Hans Nieman (met complimenten voor de Oppeppers), Cobi Buschman, Mirjam Walraven, Frits van Keeken, mevrouw Bartman-Klaver, Angelique Middelhoff, Ank Vuijst, Gre Bakker, meneer of mevrouw Alders, Francis Bakker, Claire Verlinden, Henderkien Slim, Pieta Weeda, Rinus Jagt, Willem Nieuwendijk, Wim Venik en Leny Doelman.
Er waren nog meer reacties, die bewaren we voor het maandblad van december.
Wíj gaan zondag naar de volgende foto van Freek.
 
 
Lievelingsgedicht - over geluk van binnen
Lia Kaptein schreef dit gedicht.
VOEL WAAR GELUK VAN BINNEN
 
Je kunt vanbinnen gelukkig zijn
In totale verbinding met het Zijn
Dan hoef je niet ergens naar toe
 
Je neemt je dat gelukkig-zijn mee
En voelt je overal tevree
Waar geluk komt van binnenuit
Onbewust straal je dat uit
 
Niet-gelukkig-zijn met jezelf
Straal je ook uit vanzelf
Is dat wat je zou willen?
Voor echt geluk moet je verstillen
 
Dus laat gedachten wat bedaren
Tussen gedachten is stilte te ervaren
Overal waar je ook bent
Kan die Stilte worden herkend
 
        
 

Gedachten zullen zich openbaren
Als het’niet-ware’
In de stilte van jezelf
Huist jouw werkelijke Zelf
 
Ga van denken over op gevoelen
Vind de Stilte die wijzen bedoelen
Gevoelen-waarnemen,deze twee
Daar ervaar je de Stilte mee
 
Gevoelen-waarnemen-ervaren
Zal alles voor je klaren
Concentreer je op alle drie
Voel,ervaar en ‘zie’
 
Dan zal de Stilte zich openbaren
Niet met woorden te verklaren
Dan ben je gelukkig vanbinnen
Dit zal alles overwinnen.
  
 
Kun je nog zingen - Kalin Twins ' When'

        
Het liedje When geschreven door Paul Evans en Jack Reardon werd voor het eerst door de Kalin Twins gezongen in 1958. Het werd een wereldwijde hit, goed voor twee miljoen verkochte exemplaren. Deze zingende broers Hal en Herbie scoren eigenlijk maar één grote hit: “when”. Het wordt eind jaren vijftig een succes en ook de opvolger “ forget me not” doet het nog goed. Vanaf 1977 treden de broers weer sporadisch op. In 2005 overlijdt Hal aan de gevolgen van een auto-ongeluk. Herbie overlijdt in 2006 aan een hartaanval.
Een heerlijke klassieker die lekker mee te zingen is…
  
 
Een bijzondere zwam
Er is in Senver een clubje 'Aanrecht-agrariërs' gevormd, die uit koffiedik eetbare oesterzwammen kweken. Hieronder Marijke aan het woord, ervaren aanrecht-agrariër.
 

Ze schrijft: Je moet er wat geduld voor hebben, maar dan krijg je ook wat. Elke dag vers koffiedik in de plastic emmer (let op dat je een schone lepel gebruikt), als hij vol is een paar weken wachten en voilà, daar piept de volgende maaltijd uit de gaatjes. Afsnijden en bijvoorbeeld oesterzwammen met walnoten en blauwe kaas van maken, bij pasta. Mocht je de zwammen te lang laten zitten en ze verdrogen, dan kun je ze gewoon nog gebruiken als gedroogde paddenstoel.
Na de oogst de emmer goed schoonmaken; de overblijvende vulling kun je als compost gebruiken. 
 
Bovenstaande tips kwamen van haar buurvrouw Laura. Die heeft twee emmers, dus idealiter kun je van de ene emmer eten terwijl de andere wordt opgebouwd. Maar de zwammen houden zich niet altijd aan die planning.
Bij mij, schrijft Marijke, kwam er, na een paar succesvolle oogsten, de laatste keer slechts één zwam uit. Maar dat was wel een hele grote van bijna 200 gram, zie foto linksonder. "Hij deed me denken aan de oude ‘his masters voice’."


Meedoen met de Senver-club van Aanrecht-Boerinnen? Dat kan. Neem contact op met oppepper@senver.nl
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum.
 
Een wijsheid en een haiku
We sluiten af met een wijsheid.

Als je het grote geluk nastreeft, zie je nooit de kleine stukjes geluk die je onderweg tegenkomt.
Van Hakin Traïda.

Haiku

De wind in mijn rug,
bladeren hollen voor mij uit
over het bospad.
LT