Nieuwsbrief Gezonde School
regio Utrecht
Uitgave oktober 2022

 
Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van de ontwikkelingen van Gezonde School in de regio Utrecht. De nieuwsbrief is bedoeld voor iedereen die gezondheid op school belangrijk vindt en die werkt in het primair onderwijs, speciaal onderwijs en voortgezet onderwijs. 
 
Staatssecretaris bezocht Gezonde School in Veenendaal
“Het Christelijk Lyceum Veenendaal straalt op allerlei manieren uit dat gezond leven in het DNA van de school zit”, aldus staatssecretaris (VWS) Maarten van Ooijen. Hij bracht op 19 september een werkbezoek aan deze Gezonde School in Veenendaal. Benieuwd naar zijn ervaring? Lees meer over het werkbezoek.

Norbert Waalboer fotografie
 
Uitreiking themacertificaat in Leerdam
Steeds meer scholen krijgen officieel het vignet Gezonde School uitgereikt. Zo ook basisschool Floris Radewijnsz in Leerdam. Zij ontvingen het themacertificaat Welbevinden. Directeur Thea van Ewijk: “Dankzij de begeleiding van Gezonde School-adviseur Mirande Dawson kostte het ons weinig moeite om het vignet te behalen.”
 
 
 
Handreiking: Omgaan met armoede op scholen
Steeds meer gezinnen hebben moeite met rondkomen. Dit raakt ook het onderwijs en de leerprestaties op school. Welke rol kun je als school vervullen bij het signaleren van armoede? Dat lees je in de handreiking 'Omgaan met armoede op scholen (po en vo)'.
 
 
Gratis bord of raamsticker 'Dit terrein is rookvrij'
Heeft jouw school nog geen bord of raamsticker ’Dit terrein is rookvrij’? Vraag deze dan gratis aan via gezondeschool@ggdru.nl. Wees er snel bij,
want op = op!.
 
Menstruatie-toilet op school om taboe te doorbreken
Het Houtens heeft vlak voor de zomervakantie hun vernieuwde damestoilet geopend, met als doel het doorbreken van de taboe rondom menstruatie. Met visuals op de muren maken de leerlingen kennis met de geschiedenis rondom menstruatiemiddelen en dat het niets is om je voor te schamen. Dit is de start van verdere acties rondom het thema Relaties en seksualiteit op de school. Zo hoopt deze middelbare school in Houten in de toekomst ook het jongenstoilet aan te pakken en er is vraag naar een genderneutraal toilet. Lees meer in dit krantenartikel.
 
 
Dag van de Gezonde School 16 november: ga jij mee?
Is jouw school een Gezonde School? En ben je Gezonde School-coördinator? Meld je dan aan voor de Dag van de Gezonde School op woensdag 16 november. Tijdens deze ‘schoolreis’ bezoek je collega’s van andere Gezonde Scholen, ook in de regio Utrecht. Zo krijg je ideeën voor een volgende stap in het werken aan een gezonde leefstijl op jouw school. Interesse? Meld je aan.
 
 
Extra aandacht voor welbevinden in Amersfoort
In Amersfoort wordt de Gezonde School-aanpak breed ingezet. Extra subsidies hebben het mogelijk gemaakt dat de GGD regio Utrecht daar nu op de helft van de vo-scholen met meer dan verdubbelde slagkracht aan de slag mag op het thema ‘Welbevinden’. En dat is hard nodig, vertellen Liesbeth Faber en Meike Hensing, Gezonde School-adviseurs van GGD regio Utrecht. Benieuwd? Lees meer in de uitgave ‘Samenwerken voor een gezonde jeugd’ (p.37). 
 
Gezonde School-adviseurs Liesbeth Faber (links) en Meike Hensing (rechts).
 
Feiten en cijfers Gezonde school regio Utrecht
Benieuwd naar de actuele feiten en cijfers van Gezonde School in de regio Utrecht? Bekijk de infographic

Advies van een Gezonde School-adviseur?
Benieuwd hoe jouw school kan werken aan een gezonde leefstijl op school? Neem contact op met de Gezonde School-adviseur in jouw regio!Bekijk het regiokaartje.
 
Colofon
Nieuwsbrief Gezonde School is een uitgave van:
GGD regio Utrecht, 
De Dreef 5, 3706 BR Zeist
T 030 - 608 60 86 
Via deze nieuwsbrief blijf je op de hoogte van ontwikkelingen van Gezonde School in de regio Utrecht. De landelijke ontwikkelingen volg je via de nieuwsbrief Gezonde School.

Meer informatie of nieuws aanleveren?
Stuur een e-mail naar gezondeschool@ggdru.nl