Nieuwsbrief nr. 158
 
Oktober 2023
 
Beste ,
 
Op de aankondiging dat de nieuwsbrief eind van het jaar na 14 jaar gaat stoppen kwamen veel reacties. Bedankt hiervoor, daaruit blijkt dat de nieuwsbrief door de jaren heen gewaardeerd werd.
Ik verwacht wel dat er iets voor mijn berichten en foto's in de plaats komt, een blog op onregelmatige basis bijvoorbeeld. Voor alle duidelijkheid, ik stop niet met werken, met voedingsadvies, met wildpluk- en verwonderwandelingen, koken op houtvuur, workshops. Daar is veel vraag naar en heel erg leuk om te doen.
 
 
 
 Workshop met Mirja Brandorff
 
 
 
 
Natuurjournal workshop bij Op een Blaadje
  
Na het succes van afgelopen voorjaar komt er weer een natuurjournal workshop in Limburg bij Op een Blaadje in Vlodrop.
 
We gaan op zoek naar de structuren en de kleuren van de natuur in de winter. Zoals kale loofbomen en de kleuren van een winterse lucht. 
Door de natuur te schetsen ontdek je meer. Het geeft rust, brengt je in een creatieve flow en het brengt je in contact met jezelf en de wereld om je heen!
 
Mirja leert je met eenvoudige schetstechnieken hoe je kan vastleggen wat je ziet. We gebruiken watervaste fineleners, aquarelverf, potlood en waterkwasten. Alle materialen zijn aanwezig. Er wordt gewerkt met de materialen van rond de kerst en de winter. Wie weet ga je wel naar huis met een zelfgemaakte kerstkaart. Er is plaats voor 10 personen dus wees er snel bij want vol is vol.
 
Datum: 17 december van 13.45-16.30
Locatie: Tussen de Bruggen 14 in Vlodrop

 
 
 
 
Voor aanmelden klik op de onderstaande link:


Er is voor deze workshop geen teken-/schilderervaring nodig of kennis van de natuur!
Inclusief teken- en schildermaterialen, koffie/thee en wat lekkers.
 
Pompoen en paddenstoel
 
Een mooi duo, je zou het de titel van een boek kunnen noemen. Er was eens ....
 
Beide herfstvruchten zitten bomvol gezondheidsbevorderende eigenschappen. Pompoen is familie van de komkommer en de meloen. Pompoen bevat veel vezels en maar weinig kilocalorieën. Vezels zijn goed voor je darmen en geven je een voldaan gevoel. Bovendien zit pompoen boordevol ijzer, calcium en Vit C en E.
Paddenstoelen zijn vergelijkbaar met pompoen. Ook deze bevatten weinig calorieën en veel vezels. Verder zijn paddenstoelen rijk aan Vit C, B1-t/m B7 (Biotine) en Vit K. Verder bevat het veel mineralen zoals koper, kalium, ijzer, fosfor en seleen.
Koper is belangrijk voor een goede conditie van het bindweefsel, voor de huid, het kraakbeen en de bloedvaten. 
 
De meest gezonde paddenstoel is het Eekhoorntjesbrood. Toevallig staat er hier een in de tuin bij de kippenren. Maar om die nou te plukken ..... ik weet niet .... als het de verkeerde is dan is het een stuk minder gezond dan ik loop te beweren.
 
Dus ga ik even naar de boerderijwinkel op het dorp voor een pompoen en wat bio champignons en maak ik dit lekkere recept. Doe je mee?
 
 
Pompoen- en paddenstoelrecept
 
Benodigdheden voor 4 personen:
1 hokaido pompoen in moten (als deze jong/vers is hoef je niet te schillen)
1 doosje kastanjechampignos in vieren
1 ui in kwarten
1 scheut olijfolie
1 hele bol knoflook rond zijn as doormidden (dus als de evenaar) losse velletjes eraf
jeneverbessen
diepvries besjes naar keuze
feta
 
Doe alles bij elkaar in een ovenschaal of op een bakplaat en besprenkel het geheel met olijfolie. Eventueel een snuf zout en peper en wat jeneverbessen.
Doe het in een voorverwarmde oven van 210 graden voor 40 minuten. Kijk af en toe even of alles rustig gaart.
 
Als het geheel gaar is en lekker begint te ruiken kun je er een handvol diepvries zwarte bessen overheen strooien. Zet het even terug in de oven (die dan al uit is) tot de besjes doorgewarmd zijn (5 minuten). Verkruimel er op het laatst een hand feta overheen. De gegaarde teentjes van de knoflookbol kun je nu mooi uitsmeren op je bord.
 
Het is natuurlijk leuker als er een foto bij zit maar het was zo lekker! Het was op voor ik bedacht had om er een foto van te maken.
 
Eet smakelijk.
 
Bed and Breakfast Tussen de Bruggen
 
Bij Tussen de Bruggen kun je prima terecht voor een minivakantie. Een eigen opgang, een verdieping voor jezelf met ruime kamer en badkamer. Het ontbijt wordt geserveerd in een picknickmand bij de kamer. Voor reservering Klik hier
 
  
 
 
Marianne Janssen-Willems
Voedingsdeskundige - Natuurgeneeskundige
 
 
 
Tussen de Bruggen 14 - 6063 NA Vlodrop
0475 527561 - 06 46022065
 
 
 
Foto's zijn eigendom van Marianne Janssen-Willems (tenzij anders vermeld)
Copyright - niets uit deze nieuwsbrief mag zonder toestemming worden overgenomen.