Nieuwsbrief | jaargang 34 | no 337 | februari 2020
 
 

Sporen van Moesman
31/01 - 01/03
                 
Stichting Muzum organiseert in 2020 een stadsbreed eerbetoon aan oud Kunstliefde kunstenaarslid, Johannes Hendrikus ofwel Joop Moesman (1909 - 1988), onder de titel Moesmania2020. Kunstliefde doet mee aan dit eerbetoon met de tentoonstelling Sporen van Moesman.
 
Joop Moesman was lid van Kunstliefde tot 1958 evenals van het Grafisch Gezelschap De Luis (tot 1960).
 
De tentoonstelling toont zowel historische stukken en werken van tijdgenoten van Moesman als werk van hedendaagse (o.a.Utrechtse) kunstenaars. Zo zijn er werken te zien van tijdgenoten zoals Willem van Leusden en Willem Wagenaar als ook van kunstenaars als Charles Donker en Peter van Poppel die hem portretteerden. Ook zijn er tekeningen van Moesman zelf te zien. 
 
Bijzondere aandacht wordt gegeven aan het in Utrecht ontbrekende schilderij ‘het Gerucht’ (1937). Het gerucht is wellicht het bekendste werk van Moesman. Het werd in de jaren ‘50 onder meer afgedaan als ’een min of meer onsmakelijk geval van een textielloze juffer’ en op een Utrechtse tentoonstelling van Kunstliefde op last van de burgemeester verwijderd. 
 
Verder is in de tentoonstelling werk te zien van hedendaagse kunstenaars die de randen van het surrealisme volgen zoals o.a. Erik Rijssemus (schilderijen),
Paul Klemann (schilderijen), Petra Berghorst (grafiek), Luuk Huiskes (fotografie), Gerard van Santen (werk op papier) en Paul Bogaers (fotografie/collages).
Ook is de door de Stadsschouwburg geweigerde foto te zien van fotograaf Jaap van de Klomp, welke hij maakte n.a.v. het schilderij van Moesman 'Het avonduur'; een vrouw gezeten aan een tafel met een paar fraaie ontblote borsten... 
 
Net als de surrealisten tillen ze de werkelijkheid naar een ander plan. Kenmerkend zijn absoluut onverwachte en verrassende combinaties waarin de fantasie de vrije loop heeft. 
 
 
Opening Vrijdag 31 januari 17.00 uur door Bart Rutten, 
                Artistiek directeur Centraal Museum
 
 
De werken uit verschillende privécollecties en van werkende kunstenaars zijn geselecteerd door Luuk Huiskes. Andere deelnemers aan Moesmania2020 zijn onder meer het Centraal Museum met de grote tentoonstelling ‘De tranen van Eros’ (15 februari t/m 24 mei), KuuB ruimte voor kunst en cultuur, de Kunstuitleen, de Stadsschouwburg Utrecht en Galerie Niek Waterbolk.

 
 
Videoportret Paul Klemann

 
 
Peter Paul van der Houven / Art Forever portretteerde Paul in zijn atelier; over droombeelden, Christus op een datingsite, dreiging, de gevestigde orde, El Greco, Moesman en Utrecht... Een bevlogen schilder die Utrecht met pijn in zijn hart verliet om elders een nog betaalbaar atelier te vinden. Bekijk het portret hier.
 
 
Podiumavond 'Sporen van Moesman'
Donderdag 6 februari

 
 
 
Podiumavond in het teken van de tentoonstelling.
(staat er binnenkort op!)
 
 
Aanvang 20.00 uur
Inloop v.a.19.30 uur
(Graag tijdig komen)
 
Entree via de Lange Jufferstraat 2
 
 
En verder.... COMING UP ! 
 
7 t/m 29 maart
Gerucht - Ledententoonstelling
 
9 t/m 31 mei
Nieuwe Liefde '20
 
9 juni t/m 5 juli
Jubileum De Belofte #15* - 15 jaar de Belofte!, een speciale editie
 
Zondag 7 en 14 juni
Atelierroute Utrecht, open ateliers door de hele stad
 
eind augustus / september
UtrechtDownUnder, actuele kunst op weer een bijzondere! locatie...
 

 

Hart voor Kunstliefde
 
Waarom vindt Bart Rutten, artistiek directeur van het Centraal Museum, Kunstliefde belangrijk als podium voor beeldende kunst in Utrecht? Wat betekent Kunstliefde voor vele kunstenaars? Bekijk de video en hoor het van hun zelf.

Meer weten over Kunstliefde? Kom kijken naar de tentoonstellingen in de Nobelstraat, bezoek openingen, podiumavonden, ontmoet kunstenaars en liefhebbers. Of word gewoon lid of donateur. 
 
Behoud Kunstliefde en kunst in de binnenstad.
Steun Kunstliefde, uw bijdrage is onmisbaar.

Ieder jaar worden kunstenaars en kunst-liefhebbers lid van Kunstliefde. 
Daar zijn we heel blij mee! Graag ontvangen we je in de prachtige tentoonstellingsruimte aan de Nobelstraat. 
Ook bedrijven zijn van harte welkom om ons te ondersteunen.

Door lid te worden 
  • maak je deel uit van één van Nederlands oudste kunstenaarsgenootschappen, maar wel eentje in een hedendaags jasje!
  • Je draagt bij aan een podium voor kunst en kunstenaars in Utrecht
  • ontmoet kunst en kunstliefhebbers tijdens openingen en boeiende podiumavonden 
  • ontvangt een leuke korting op kunstaankoop en meer
 
Donateur ben je al vanaf 25 euro / 250 voor bedrijven.
 
*Voor kunstenaars is er een ballotage, zie voor aanmelden en voorwaarden onze website. Aamelden voor 2020 vóór 15 januari.

Kijk hier voor meer informatie voor kunstenaars
Kijk hier voor meer informatie voor vrienden / doneren en schenken
Of stuur een mail naar mail@kunstliefde.nl
 
Kunstliefde is een culturele Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI).
Giften aan culturele instellingen zijn voor 125% aftrekbaar.

Kunstliefde biedt een podium en ontmoetingsplaats voor kunst, kunstenaars en kunstliefhebbers uit Utrecht en de rest van het land. Opgericht in1807, zijn we één van Nederlands oudste kunstenaars- genootschappen met meer dan 130 kunstenaarsleden en ca 100 kunstlievende leden.
In de prachtige presentatieruimte aan de Nobelstraat is een wisselend programma van ca 10 tentoonstellingen per jaar te zien waarin de focus ligt op hedendaagse kunst, Utrechtse kunstenaars en jong talent. Het project De Belofte voor recent afgestudeerde kunstenaars, vormt een springplank voor jong talent. Ook organiseert Kunstliefde de Atelierroute Utrecht en UtrechtDownUnder.

Kunstliefde is mede-initiatiefnemer van Art Utrecht, het platform voor beeldende kunst in Utrecht, welke in samenwerking met galeries en musea, de zichtbaarheid van kunst en kunstenaars in Utrecht wil vergroten. Art Utrecht organiseert ook ieder jaar Art Meat, het netwerk-event voor professionals in de Utrechtse kunstsector.
 

 
Kunstliefde | Nobelstraat 12A 3512 EN Utrecht | mail@kunstliefde.nl | (030) 231 42 18
Openingstijden: woensdag t/m zondag 13.00 - 17.00 uur

Deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Uitschrijven / Gegevens wijzigen