thuis | webwinkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedinflickrgoogle+

Pulmonaria longifolia subsp. cevennensis: niet alleen prachting lang smal gevlekt blad maar ook leuke bloemen.

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.

'Yellow Debut'; bijna wilde tomaatjes die niet ziek worden en zoet zijn als snoep.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

- moestuindagen - eetbare tuin – kleinfruit - kruiden - explosies - en een hapje -


komend weekeinde 9 en 10 mei 2014

de onvergetelijke groentedagen

Het feest van de eetbare tuin.

Eten uit eigen tuin, moestuinieren, biologisch, eetbare planten, groenten en kruiden zijn tegenwoordig een soort rage. Voor ons zijn ze al bijna 30 jaar dagelijkse kost. We genieten natuurlijk plaatsvervangend van de extra aandacht en zien elk jaar met veel plezier meer opvallend vrolijke gezichten op deze dagen. Het is ons grootste evenement geworden en geniet zelfs meer belangstelling dan de altijd al zo druk bezochtte lavendeldagen.

zaterdag en zondag 9 en 10 mei van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren gratis

Speciaal voor deze dagen kweken we vele tientallen vaak onbekende rassen tomaten, paprika, peper, aubergine, pompoen, courgette, kolen en andere groenteplanten. Ook eenjarige kruiden zoals rucola, venkel, dille en koriander worden voor deze dagen gezaaid en opgepot. Vanzelfsprekend gebeurt dit in biologisch bemestte turfvrije potgrond en worden hierbij, net als bij de rest van de planten die we kweken, geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen gebruikt.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse
zeekool is de lekkerste kool die we kennen

Als gediplomeerd biologisch dynamische groenten en kruidentelers, met een klein beetje missiedrang, willen we deze dagen duidelijk maken dat er nog genoeg bijzonder goede groenterassen te ontdekken zijn die soms niet eens de kans kregen vergeten te worden. We willen ook inspireren hier zelf mee aan de slag te gaan. Het hoeft niet ouderwets te zijn om goed te smaken.

Voor wie liever zelf zaait is er een groot sortiment groenten en kruiden ook als zaad verkrijgbaar.

De grootschalige teelt en afzet via steeds groter wordende supermarktketens zijn welliswaar zeer efficiënt, sommige doen erg hun best de grootst mogelijke verschijdenheid aan te bieden. Wij genieten daar ook erg van, maar hun mogelijkheden sluiten helaas ook veel heerlijkheden uit. Transportbestendigheid, houdbaarheid in de schappen en een uniform uiterlijk zijn belangrijker geworden dan smaak. Het resultaat is eenheidsworst in het groenteschap. Groenten uit eigen tuin verhouden zich tot wat in supermarkten te koop is als een symphonieorkest vergeleken met een cassettebandje.

Echte rijkdom groeit het best dicht bij huis.

Daar willen we graag een bijdrage aan leveren.

Behalve groenteplanten en kruiden hebben we daarom nu ook heel veel verschillende soorten kleinfruit zoals bijzondere bessen, kiwi's, druiven, bramen, frambozen, aardbeien, vijgenstruiken en druiven geselecteerd op smaak en geschiktheid voor ons klimaat en teelt zonder bestrijdingsmiddelen.

Vaste rucola, is heerlijk in salade, en kan in een droge bloemenwijde verwilderen.Een zeer zoete zwarte tomaat is 'Black Krim'Witte aubergine smaakt inderdaad zo romig als ze er uit ziet.Chaddar, de oranje bloemkool is extra zoet.

Zwarte, groene, gele, paarse en witte tomaten, oranje en paarse bloemkolen, witte, gele en reusachtige aubergines, scherpe en zoete pepers, hertshoornweegbree en nog veel meer.

Welke groenteplanten er zijn kun je vanaf vandaag al in onze webwinkel opzoeken.

Niet alles kan worden opgestuurd, daarvoor zijn de planten soms te teer. Ze staan er hoofdzakelijk zodat je je bezoek aan de kwekerij kunt voorbereiden.

Het zijn vooral veel soorten in een kleine oplage dus een groot deel raakt waarschijnlijk, zoals gewoonlijk, tijdens het weekeinde al uitverkocht.

Er is ook een groentenplantenmarkt met onder andere:

de zaden en tuinboekenwinkel, van Der Plancke

Dit jaar verheugen we ons voor het eerst bijzonder op de bijdrage van de mannen van van der Plancke die een prachtige winkel gaan inrichten met een groot sortiment tuinboeken, zeer bijzondere groenteplanten, maar vooral ook veel groenten en kruidenzaden uit alle windstreken.

zeekool, Crambe maritima is een heerlijke maar ook prachtige delicatesse

kookerij Lahaye

Maakt van groente en fruit de heerlijkste dingen. Hermine kookt als een godin. Laat je inspireren door haar bijzondere confituren, geleien, chutney's, sauzen, appel-perenstroop, en veel meer huisgemaakte heerlijkheden. Er is verse walnoten pesto en wat het ook is, het is in ieder geval niieuw: passievruchten curd.

Ze richt ook een terrasje in waar je kunt zitten en genieten van onder andere aspergesnoepjes, knapperige gevulde koeken (ik zou mijn knapzak thuis laten), kruimeltaartjes met rabarber en aardbeien, lemonssquares (must have) en de bijpassende drankjes.

VELT

De vereniging ekologisch leven en telen richt een informatiekraam in over moestuinieren. Ze brengen vast die fijne dikke moestuinbijbel mee die je moet hebben.

Camac Machi

Is een bijzondere pottenbakker uit Roermond met ambachtelijk middeleeuws tuin en keuken aardewerk.

imkerij

Onze huisimker, Willem, van Beelicious heeft als het een heel klein beetje meezit de eerste voorjaarshoning geslingerd. Het blijft altijd spannend die laatse week. Verse honing is heel bijzonder, je moet en mag proeven.


Het wordt weer een geweldig plantenfeest, we verheugen ons op je komst. Maar we verwachten grote drukte, dus vertel het alleen door aan je allerbeste vrienden.

Komend weekeinde; zaterdag en zondag 9 en 10 mei 2015 van 10:00 tot 17:00 uur, toegang en parkeren als altijd gratis.

'Anablanca' de witte annanas aardbij.Aubergine is een van onze favoriete groenten, we kweken ze in alle soorten en maten.'Keizer Alexander' of Sikkim komkommer is een bewaarbare en sierlijkekomkommer met een prima smaak.

explosieve groei

Onze webwinkel explodeert alweer.

We zouden heel graag bestellingen binnen een tot enkele dagen verzenden. Onze gesmeerde organisatie slaagt daar ook meestal in. Maar de groei is dit voorjaar opnieuw zo groot dat de verwerking van bestellingen, ondanks een bijzonder succesvolle uitbreiding van ons team, vele overuren en stevig doorwerken, op dit moment ongeveer twee weken vergt.

We zijn nu zo ver dat dat onze vervoerder sommige dagen meer dan een extra grote bus nodig heeft om de pakketten af te voeren.

Wij worden overvraagd, dat is geweldig. Maar we vinden het vervelend dat soorten soms overbesteld worden en uitverkocht zijn tegen de tijd dat we de bestelling kunnen verzamelen.

Toch wordt de voorraad op de website nog steeds elke dag bijgewerkt.

Bestellingen worden in volgorde van binnenkomst afgehandeld. De beschikbare voorraad wordt dus eerlijk verdeeld. En we plannen ook zeer zorgvuldig op basis van 25 jaar ervaring de hoeveelheden die nodig zijn. Maar we vinden het altijd jammer als we je verwachtingen niet kunnen overtreffen.

Wat ik eigenlijk wil zeggen is; we doen ons uiterste best het iedereen zo goed mogelijk naar de zin te maken. Wees alsjeblieft niet boos op ons als een keer een soort net uitverkocht is. We doen ons uiterste best de achterstand zo snel mogelijk in te halen en de voorraad zo veel mogelijk uit eigen teelt weer aan te vullen.

Intussen in de tuin

De groei kwam dit jaar laat op gang. Het was overwegend schraal de eerste maanden van dit jaar. Water zonder warmte en warmte zonder water, geen van beide zijn van enige bate. Maar zien we ze nu net op tijd samen.

De boompioenen liggen op schema om dit weekeide hun beste dagen te beleven en dat blijkt, opmerkelijk genoeg, qua tijdstip met slechts enkele dagen speling, al jaren de meest betrouwbare voorjaarsgebeurtenis.

Tussen de buitjes door heb ik hier en daar wat bemest. Ik gebruik hiervoor alleen nog de plantaardige meststof OPF granulaat (PDF) van Plant Health Cure. We strooien dit ook over de potten om bij te mesten en het is ook ideaal voor je moestuin. We hebben het in 25 kg zakken en als het meezit binnenkort ook in emmertjes van 5kg.

Zorg goed voor je planten, maar verwen ze niet. Problemen van planten worden meestal veroorzaakt door een overdosis liefde in de vorm van mest, water en andere goedbedoelde overvloed.

Het is zo heerlijk nu, ik loop elke avond rondjes door de tuin en geniet daar erg van.

Kom gerust meegenieten, nu zaterdag en zondag 9 en 10 mei op onze onvergetelijke groentedagen.

Thymus x faustinoi (met Salvia lavandulifolia, Stipa tenuissima)

ook open

Het Hostaveldje is dit weekeinde natuurlijk ook open van 10:00 tot 17:00 uur.

Bij Marnis kun je alleen op zaterdag terecht.

ons jaarprogramma, overige themadagen in 2015

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open. In 2015 zijn dat verder:

9 en 10 mei de onvergetelijke groentedagen, groenteplanten, eenjarige kruiden, markt met zaden en boeken.
“Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”


14 mei gewoon open met Hemelvaart


maandag 25 mei extra open op tweede pinksterdag

13 en 14 juni Mediterrane plantendagen, vakantiegevoel met winterharde zuidelijke planten en kruiden in de hoofdrol, arisanale markt

11 en 12 juli Lavendeldagen, grote markt , terras en muziek.

29 en 30 augustus Salvia en prairieplantendagen, Indian Summer, langbloeiende planten en siergrassen

26 en 27 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, pompoensoep, pompoenbrood en pompoenmarkt

downloads en links

Een uitvoeriger overzicht van alle activiteiten in 2015: BastinProgramma.pdf


Nieuwtjes en helpdesk voor tuinvragen via twitter: @aalbeek of @kwekerij_bastin

Meer foto's zien, kletsen en 'Leuk vinden' kan fijn via Facebook: kwekerij Bastin


Met groente groet, Roger Bastin