MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 17
Het nieuwe schooljaar is weer begonnen. Met deze nieuwsbrief hoop ik jullie weer aan leuke ideeen te helpen om het jaar goed mee te beginnen of later nog eens te gebruiken.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar mij!!!
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 
 
 

21 september is het prinsjesdag, want dan is het de 3e dinsdag van september.  Klik HIER voor prinsjesdag-tips.
 
Op meestermichael.nl vind je weer een heleboel nieuwe topokaarten waarmee je je topografie kunt oefenen. Voor de groepen 67 en 8.
 
Nog even niet aan denken, maar misschien voel je het buiten al wel. Op 23 september begint de herfst.
Zoek je nog leuke puzzels, spelletjes, filmpjes over de herfst? Klik dan HIER.
 
 
  
 
Om jullie eens goed te helpen, heeft HEMA dit jaar een site geopend met Spiektips! Momenteel loopt het aantal tips al tegen de 30.000...
 
 Houd jij ook zo van muziek? Op 1 oktober kun je dan genieten, want dan is het wereldmuziekdag. Vraag maar aan je juf of meester of er die dag extra muziek gegeven gaat worden. Anders klik je maar HIER.
Wil je thuis oefenen met rekenen, taal, lezen of andere vakken, zodat je straks de cito toets goed maakt. Kijk dan op meestermichael.nl bij jouw groep en zoek naar dit plaatje van cito. Dit plaatje staat bij verschillende vakken, want je kunt daar heel veel soorten oefeningen doen. Veel succes!!!
 
 
 
 
 
Op meestermichael.nl zie je bij 'leerkracht', 'leerling'of 'digibord' aan de linkerkant een agenda staan. Daar vind je een aantal belangrijke data voor de komende periode. Daarachter staat direct een link waar je op kunt klikken. Zo zie je ook dat het op 21 september prinsjesdag is, want dan is het de 3e dinsdag van september.  Klik HIER voor prinsjesdag-tips.
 
 
Veel leerkrachten zijn weer begonnen met spelling. Zo ook juf Melis. Op haar site kun je veel oefenen met taal. Ze heeft ook weer een aantal nieuwe oefeningen op haar site gezet waar leerlingen mee kunnen oefenen en die je ook op het digibord kunt gebruiken. Zo zijn er nu opdrachten bij woordenschat om de trappen van vergelijking te oefenen. Bij werkwoordspelling staan ook diverse nieuwe oefeningen en ook bij woordenschat zijn de oefeningen van de vergelijkingen aangevuld. Bij de spreekwoorden en gezegdes is het nu zowel mogelijk om het juiste antwoord te slepen als in te vullen.
Natuurlijk kom je ook via meestermichael.nl op deze site. Zoek maar even onder taal.
  
Helaas de zomer is bijna voorbij, dus de herfst komt eraan. Een voordeel is dat je dan weer leuke herfst-werkjes kunt maken .... en die vind je HIER.
 
 
 Geef je graag muziek? Of juist niet? Op 1 oktober moet je er toch wel wat extra aandacht aan geven. Dan is het wereldmuziekdag. Kies een leuke les HIER.
Wil je de kinderen laten oefenen met rekenen, taal, lezen of andere vakken. Dan kun je altijd op meestermichael.nl terecht. Er staat ook bij 'leerling' vaak dit plaatje van cito. Dit plaatje staat bij verschillende vakken, want ze kunnen daar heel veel soorten oefeningen doen. Onder 'leerkracht' zoek je naar leestrainer.nl.
 
 
Lipdub
 
Op de school waar ik werk hebben we net voor de zomervakantie ook een lipodub gemaakt.
Een lipdub is een filmpje waarin niet geknipt mag worden. Het moet in 1x worden opgenomen. Ik zou zeggen probeer het ook eens. Neem wel ruim de tijd en bereid het goed voor.
Hij is erg leuk geworden (al zeg ik het zelf) klik maar eens op de onderstaande link:
In Amerika is het een rage. Een professionele lipdub uit Amerika die ook leuk is om te zien:
 
 
 
Scholen en andere belangstellenden krijgen een gratis nieuwsbrief die aanspoort om door te schakelen naar de bijbehorende website. In de nieuwsbrief en op de site worden actuele onderwerpen aan de orde gesteld – met achtergrondinformatie en direct bruikbaar materiaal voor het digitale bord. De informatie is vooral bedoeld voor de groepen 5, 6 en 7 van het basisonderwijs. Hoe diep leerkrachten er op ingaan: dat is hun eigen keus!
De thema’s waarmee wordt gewerkt zijn:
•         Natuur- en milieueducatie
•         Water  / Energie
•         Voedsel en voeding / gezondheid
•         Nieuws uit de land- en tuinbouwsector
•         Schooltuin / Vierkantemetertuin / Klassetuin 

 Gratis PDF To Word Converter 1.1

 Er bestaan heel veel gratis programma's waarmee u zelf pdf'jes kunt maken. Helaas bieden alleen de commerciële programma's ook de omgekeerde mogelijkheid; het converteren van pdf naar Word. Nou ja, boden, want nu is er Free PDF To Word Converter 1.1. En wat voor een converter! Stop er een pdf-document in en er rolt een keurig opgemaakt Word-document uit. Dat klinkt simpel, maar het behouden van de opmaak van het origineel is zeer lastig. Dit programma levert echter, zelfs in complexe situaties, een knappe prestatie en doet het regelmatig beter dan sommige commerciële sofware.
meteen downloaden
 
Filmpjes bij de methode.
Veel filmpjes zijn weer terug. Ik ben er nog druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
 
  
  
Er zijn weer vele nieuwe kaarten voor op het digibord voor de groepen 6,7 en 8.
 
 
Als eerste land ter wereld is Nederland te bekijken via een virtuele 360-gradentoer langs de belangrijkste historische steden van het land en toeristische attracties. Daarbij worden belangrijke plaatsen niet alleen van de buitenkant bekeken, maar kan er ook binnen in gebouwen gekeken worden.
Wie Hollandtoer.nl bezoekt, komt in eerste instantie terecht in een dynamisch geïllustreerde versie van Nederland. Hierin zijn alle gefotografeerde locaties beeldend weergegeven op een Simcity-achtige wijze. Klikt u op een stad, dan kunt u doorklikken naar de virtuele stadstoer.
 
 
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
er stonden al veel prentenboeken op meestermichael.nl, maar er zijn er inmiddels vele bijgekomen. Klik maar HIER.
 
 
Water
 
In Nederland heeft het de laatste dagen erg veel geregend. Maar veel erger is Pakistan. Pakistan is getroffen door een erg grote overstroming. Hieronder vind je wat filmpjes die je kunt gebruiken op je digibord wanneer je het hierover hebt in de klas.
Een dubbel gevoel: Voor de mensen in Bangladesh is water zowel vriend als vijand. Soms is het hun redding, en soms hun dood.
In 1995 stonden de dijken in de Betuwe op doorbreken. Gelukkig is het goed afgelopen. Maar om dijkdoorbraken in de toekomst te voorkomen heeft men verschillende maatregelen getroffen...
Hoogwater en noordwesterstorm. Een watersnoodramp overvalt het zuidwesten van Nederland. Hoe kon dit gebeuren?
Na de watersnoodramp van 1 februari 1953 gebruikten de plaatselijke bevolking en vissers hun boten om mensen te redden. Ook andere landen schoten te hulp. 
 
Ook kun je...  
4 gratis lessen voor het basis- en voortgezet onderwijs
De Nieuwe Hollandse Waterlinie heeft een educatief pakket ontwikkeld, waarin het digitaal schoolbord een centrale rol speelt. Animaties, foto’s en filmfragmenten verlevendigen de les en geven een goed inzicht in de thema’s van de waterlinie.
 De vier lessen zijn geschikt voor groep 8 van het basisonderwijs en klas 1 en 2 van het voortgezet onderwijs.
Er komen steeds meer filmpjes terug. Ik ben er druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Bij Klasse TV betaal je er flink voor en hier is het gratis. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
Kidspiration is de ideale visuele manier voor kinderen om te leren denken, schrijven en begrijpen. Ze creëren diagrammen door plaatjes, tekst en gesproken woorden te combineren.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Sinds november 2008 is er ook een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
 
De Rekentuin: Spelenderwijs rekenen oefenen op je eigen niveau.
Een nieuw online reken oefenprogramma waarin kinderen het rekenen spelenderwijs kunnen oefenen en automatiseren op hun eigen niveau. De oefeningen worden automatisch geanalyseerd en teruggekoppeld aan de docent. 
Rekentuin is een onderdeel van:   
 
Sponsor
 
Sponsor
 Elk jaar een zelfde schoolfotoachtergrond is ons te saai.
Daarom kunt u elk schooljaar een keuze maken uit diverse achtergrondthema’s. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de thema’s Boerderij, Maritiem, Jungle, Zee & strand, en nog veel meer.
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl