thuis | web-winkel | route | nieuwsbrief | e-mail

logo kwekerij Bastin

kwekerij Bastin

Nieuwenhuysstraat 29
6336XV Aalbeek (Hulsberg, Nuth)
Limburg, Nederland
telefoon: 045-5231475
e-mail: info@bastin.nl

facebooktwitterlinkedin

"Een kwekerij met vakantie gevoel."

Ons sortiment omvat ongeveer 1000 soorten tuinplanten. We zijn een breed gesorteerde vasteplanten, kruiden en lavendelkwekerij, met een voorliefde voor winterharde mediterrane soorten, mensvriendelijke, eetbare, tuinvaardige en geurende planten.

Het centrale pleintje voor onze winkel.

Nederlandse planten collecties voor Salvia, Lavandula, Santolina, Rosmarinus en Thymus.

Onze potgrond is 100% turfvrij en bevat geen kunstmest of bestrijdingsmiddelen.


openingstijden

De kwekerij is open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


zonnepanelen op het dak van de kwekerijschuur

Helleborus koninginnen en prinsessen - gele en zwarte bloemen - Rodney revisited - potgrond - jaarprogramma

Helleborusdagen 2024

Komend weekeinde, zaterdag en zondag 2 en 3 maart, van 10:00 tot 17:00 uur zijn onze Helleborusdagen.

Het is een goed Helleborusjaar. In onze tuin staan ze fantastisch. De meeste staan er al vele jaren en hebben forse pollen gemaakt. Ze zijn dit weekeinde allemaal tegelijk op hun hoogtepunt.

Wil je meteen zien welke winterozen we hebben? Dat kan hier: Helleborus.

Online bestellen kan natuurlijk ook, maar Helleborus bloeiend uitkiezen is zo veel feestelijker.

Vanaf dit weekeinde zijn we ook weer open volgens onze reguliere openingstijden van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

Zo lang er plaats is parkeer je gratis op ons erf of anders op straat en als je het vriendelijk vraagt, mag je elektrische auto ook even lekker aan de stekker van ons laadpunt.

Het overzicht van onze andere themadagen in 2024 staat onderaan dit bericht.

Helleborus orientalis 'Xanthia')

Helleborus

Het is even opmerkelijk als hartverwarmend hoe deze planten in het vroege voorjaar zulke wonderbaarlijke grote weerbestendige bloemen kunnen voortbrengen. Juist nu zijn die sprekende kleuren zo fijn en welkom.

Helleborusplanten kunnen uitstekend tegen strenge vorst maar als ze eenmaal bloeien is een afwisseling van vorstperiodes en warmer weer niet ideaal voor de bloemen. Bij vorst gaan de bloemen plat liggen om zodra het warmer wordt weer rechtop te gaan staan. Als dat te vaak gebeurt raken de stengels versleten en komen ze niet meer overeind. Voor de plant is dat verder geen probleem, maar we zien ze natuurlijk ook graag bloeien. En dit jaar hebben ze tijdens de bloei helemaal geen last van vorst gehad. Daarom zien onze Helleborusborders er ook zo fantastisch uit.

Regen was wel nogal een uitdaging, maar daar zijn ze op voorbereid. De bloemen hangen knikkend aan hun steeltjes waardoor het regenwater niet in het hart loopt.

Als kwekers selecteren we graag op aankijkende bloemen maar dat brengt het risico met zich mee dat de bloemen gaan smetten. Je zult het zien in onze tuin, de selecties met aankijkende bloemen laten wel wat bruine bloemblaadjes zien. In onze grote winterborder met Helleborus, pioenrozen, Pulmonaria en Wisteria laat ik ze tussen de bomen en struiken achterin spontaan kruisen met groen bloeiende wilde vormen. Dat zijn de gezondste planten die helemaal geen aandacht vragen. Ik heb de afgeloopen 24 jaar erg mijn best gedaan de allerbeste planten te kiezen voor onze tuin. Dit hier en daar loslaten is een lonende uitdaging gebleken.

Bij de geselecteerde kruisingen met hun fantastische kleuren en bijzondere bloemvormen die vooraan in de border staan knip ik in het vroege voorjaar alle blad weg. Dat doe ik zodat dat de bloemen beter zichtbaar zijn, maar ook om er voor te zorgen dat ze beter opdrogen en daardoor minder smetten.

De half wilde achterin hebben dat niet nodig. Ze leggen hun blad plat op de grond en richten hun stengels vanuit het hart omhoog. Dat blad houdt ook concurerende planten op afstand. Als je komt kijken zul je het zien. Ik geniet er van hoe op deze plek in onze tuin een natuurlijke habitat voor Helleborus is ontstaan.

Net zo zeer geniet ik van de bijzonder sprankelende kleuren van de selecties, dubbele gele, rode en bijna zwarte bloemen. Waar dat kan plant ik ze op taludjes of een verhoging zodat je ook zonder te bukken in het hart van de bloemen kunt kijken.

Kom je kijken?

Zoals elk jaar verwachten we zaterdag om 10:00 uur een rij voor de poort voor de allerbeste, meest spannende zeldzaamheden want de nieuwste en meest speciale introducties zijn altijd schaars. De kans is aanzienlijk dat zaterdag al soorten uitverkocht raken.

Onze web-site geeft de actuele voorraad van alle planten weer. Als een soort op is wordt deze, voor zover ik het kan bijhouden, nog dezelfde dag van de website verwijderd. Onze actuele voorraad winterrozen vind je steeds hier: Helleborus

Helleborus 'Sensas' (niger subsp. macranthus x orientalis subsp. abchasicus)

the Helleborequeens

We volgen de ontwikkelingen bij Helleborus al ruim 30 jaar en elk jaar zien we nieuwe kruisingen met verbeteringen op het gebied van kleur, bloemvorm en blad. De pioniers van natuurlijke selectie en het kruisen met Helleborus, Helen Ballard en Elizabeth Strangman, waren, toen wij meer dan dertig jaar geleden onze kwekerij begonnen, nog actief. Je kon aan de ronde bloemvorm en zuivere kleuren zien dat het er een van Helen was. Elizabeth Strangman introduceerde nieuwe kleuren waaronder zwart, geel, abricoos en gevulde bloemen.

We bezochten Washfield nurseries tegen het eind van Elizabeth's aktieve leven en waren verbluft. Vooral de dubbele zwarte maakten grote indruk op mij. Dat lag nog ver buiten mijn bereik begreep ik toen. We mochten niets meenemen want er waren geen planten meer. Ik mocht alles zien maar niks kopen. Dat maakte het extra speciaal. Uiteindelijk heb ik nog jaren geduld moeten opbrengen voordat ik mijn eerste eigen dubbele zwarte cultivar kon uitplanten.

Elizabeth was toen, die laatste jaren, nog op zoek naar 'Spiders' vertelde ze, planten met ranke bloemen met lange spitse bloemblaadjes. Die prachtige Ashwood Spider in onze tuin, die Helleborusvriend Koen voor ons wist te scoren, is nu na meer dan 20 jaar, nog nauwelijks gegroeid. Nog steeds is het een lief klein puppy plantje met maar twee of drie bloemstengels. Ook mijn eerste dubbele, gekregen van de inmiddels overleden Helleborus legende Leon Dooyen, is zeker zo oud maar ook nauwelijks gegroeid.

Tegenwoordig zijn de selecties veel vitaler. Ze maken snel volle rijk bloeiende pollen. De kleuren zijn nog veel sprankelender, de dubbele zijn nu nog voller en de zwarte nog zwarter. En Ashwood draagt daar ook nog steeds aan bij, bijvoorbeeld met Helleborus orientalis 'Ashwood Fascination'.

Er is gelukkig ook een nieuwe generatie die de veredeling van Helleborus heeft opgepakt: Ellen Akerboom van kwekerij Nachtvlinder, onze Hollandse Helleborus Prinses.

Rodney Davies Marbled Group

Rodney Davies introduceerde in 2012 de inmiddels zeer geliefde Helleborus 'Anna's Red', 'Pink Penny' en 'Molly's White'. We waren erg onder de indruk van de heldere kleuren en het gemarmerde blad van deze complexe kruising waar Rodney toen al ruim 12 jaar aan had gewerkt. De roze-rode of zilveren aders op het blad komen van Helleborus viridis, de kruising van Helleborus orientalis x niger maakt de kleuren zo zuiver. Rodney zocht en vond vroeg, lang en rijk bloeiende compacte planten met aankijkende bloemen in sprankelende kleuren met geaderd blad. Planten uit deze groep hebben gezond, stevig, gemarmerd blad.

Je vind ze hier: Rodney Davies Marbled Group

Helleborus hybridus 'Glenda's Gloss'

zwarte bloemen

Zwarte bloemen vind ik nog steeds heel bijzonder. Misschien is dat een beetje kinderachtig, maar ik raak nog steeds in vervoering van die super spectaculaire diep donkere Helleborus orientalis 'Manon'.

De enkelbloemige zwarte Helleborus orientalis zijn zeker zo mooi en daar hebben we inmiddels aardig wat verschillende selecties van. Als ik ze vergelijk met de zwarte zaailingen die al heel lang in onze tuin staan valt op dat die nieuwe zo veel vroeger bloeien en groeikrachtiger zijn.

Van de volle pollen Helleborus orientalis 'Black Beauty' geniet ik elke dag vanuit mijn kantoorraam.

Ze staan voor mijn raam in een soort rariteiten kabinet van planten met groene en zwarte bloemen en zwart en zilver blad zoals Madragora officinarum, donkerbladige Clematis, Angelica sylvestris 'Vicars Mead', Veratrum nigrum, Aquilegia viridiflora 'Chocolate Soldier' en zwarte en groene Iris. Er is daar altijd wat te beleven, maar het is er nu relatief kaal, dus Helleborus orientalis 'Black Beauty' steelt de show met gemak. Ook Madragora officinarum bloeit er al, maar dat valt minder op. (Goed opletten dus.)

Helleborusdagen 2024

komend weekeinde dus, zaterdag en zondag 2 en 3 maart 2024

beide dagen van 10:00 tot 17:00 uur

Mocht je niet in de buurt wonen of echt geen tijd hebben dit weekeinde, dan kun je onlineHelleborus orientalis 'Ashwood Fascination' ('Spot on Apricot') is precies dat; warm en voldoende zacht en romig om niet te overdrijven. meedingen. We doen ons best de voorraad ook tijdens deze dagen actueel te houden en bestellingen die tijdens het weekeinde worden gedaan ook snel te reserveren. Begrijp alsjeblieft dat de voorraad op de website als het druk is achterloopt op de actuele voorraad en dat het veel leuker is om zelf te komen, zien en kiezen.

Vanaf komend weekeinde zijn we ook weer regulier open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.

bekijk hier de actuele voorraad Helleborus

lees hier meer over Helleborussoorten en hun verzorging.


Jouw tuin

Wees nog wat terughoudend met werken in je borders. Je kunt, vooral op nog koude natte klei- of leemgrond, door er veel in te lopen structuurbederf veroorzaken. Wortels en je bodemleven hebben zuurstof nodig. Daarom houden we de grond graag zo luchtig mogelijk.

Uiteraard verlenen we desgewenst ontheffiing om hier en daar een Helleborus uit te planten.

Lenterozen

De naam lenteroos raakt steeds meer ingeburgerd voor Helleborus.

Het ziet er naar uit dat het vanaf volgende week ook steeds meer op lente gaat lijken. Veel van onze klanten zagen dat al wekenlang aankomen, of waren al volop tevreden over dat minuscule vleugje lente dat we deze maand februari zagen. Het gevolg was dat we de afgelopen weken overrompeld werden door het grote aantal online bestellingen. Het was nogal een uitdaging, maar we wisten de beloofde levertjd voor online bestellingen van enkele dagen tot een week waar te maken.

Warme winter

Het is wel weer de warmte februari ooit gemeten, maar dat wil niet zeggen dat het geen winter meer is. De meeste planten zijn nog in winterrust. Planten die nu al groeien of zelfs bloeien zijn uitzonderlijk.

Over het algemeen geldt: De groeimotor van planten start niet heel gemakkelijk op. Die opstart gaat gepaard met veel gesputter en vergt uren en liefst tenminste tien graden. Wanneer de temperatuur dan ’s nachts weer onder de tien graden is valt dat motortje helemaal stil tot die temperatuur ergens de volgende middag weer gehaald wordt. Zodra de nachten ook rond de tien graden zijn kan het groeimotortje doordraaien. Ze maken dan nieuw blad waardoor ze nieuwe energie kunnen opdoen en nog sneller groeien. Dat is wat de lente zo mooi en explosief maakt. Het is ook precies wat Helleborus en andere winterbloeiers zo bijzonder maakt.

Kunstmest en kassen

Wij gebruiken geen kunstmest en onze planten staan in de winter grotendeels buiten. Organische bemesting, heeft ,net als de planten, hogere temperaturen nodig om in actie te komen. Voor kunstmest geldt dat in mindere mate. De kunstmatig samengestelde voedingstoffen waarbij voornamelijk stikstof zorgt voor groei blijft beter beschikbaar, ook bij lage temperaturen. Dat betekent dat planten die met behulp van kunstmest worden gekweekt eerder aan de groei gaan dan organische bemestte planten. Dat maakt ze ook gevoeliger voor nachtvorst.

De teelt in kassen vergroot dit probleem exponentieel, ook voor biologisch gekweekte planten. Het nep voorjaar in de kas maakt ze een paar weken eerder aantrekkelijk, maar vooral ook bijzonder kwetsbaar.

Onze biologisch bemestte planten komen later op gang en hebben daardoor weinig last van nachtvorst. Door de overmatige neerslag van de afgelopen maanden zijn vrijgekomen voedingsstoffen voor een groot deel ook weer uitgespoeld. Zodra het weer echt groeizaam wordt komen nieuwe voedingsstoffen vrij uit de humus in onze potgrond. Dan krijgen onze planten ook wat extra plantaardige mestkorrels. Hun kunstmatig bemestte vriendjes halen ze uiteindelijk in de loop van het voorjaar in.

De plantaardige meststof die we gebruiken is een bijproduct van suiker; melasse. De restjes suiker stimuleren het bodemleven wat weer zorgt voor het vrijkomen van extra voedingsstoffen uit de compost. Mocht je daar zelf ook van willen profiteren, we hebben emmertjes gevuld met deze professionele biologische meststof in onze winkel.

Kunstmest wordt tegenwoordig vooral in een plastic capsule gegeven met als meest bekende merknaam ‘Osmocote’. Met die capsule kan de onbeperkte afgifte van voedingsstoffen tijdens koud weer worden afgeremd. Gedurende het groeiseizoen geven die bolletjes gevuld met mest de voedingsstoffen gedoseerd af. Je kunt kiezen hoeveel maanden ze moeten blijven afgeven precies afgestemd op je teelt. Soms ben ik daar wel een beetje jaloers op, want die planten blijven maar doorgroeien in een piepklein potje, zonder dat je er iets aan hoeft te doen.

Maar, de productie van kunstmest vergt enorm veel energie en die zeer slim bedachte bolletjes laten microplastic achter in je bodem. Dat willen wij natuurlijk niet.

Gelukkig hebben wij daar een antwoord op: Humus. Onze potgrond bevat een groot aandeel compost en als gediplomeerd vercomposteerders hebben we daarvoor doorgeleerd. Humus kan voedingsstoffen binden en weer afgeven zodra de temperaturen geschikt zijn voor plantengroei. Bovendien kweken we de planten graag in wat grotere potten met een inhoud van een liter. Ze krijgen dan wat meer van die heilzame humus mee. Het is daardoor geen kwestie van ‘aanslaan’ in je tuin. Planten in een pot van een liter zijn al lang aangeslagen. En ze kregen hun eigen humus en de daarmee gepaard gaande microbiologie, zoals gunstige schimmels en bacteriën, mee.

Samengevat betekent dit dat veel van onze planten nu nog in winterrust zijn en pas aan de groei gaan zodra de temperatuur daar stabiel genoeg en geschikt voor is.

Online bestellers reageren over het algemeen enthousiast op de ontvangen planten. Veel planten laten ook al wat groei zien. Maar gelukkig begrijpen ze ook waarom ze nu geen plofplanten van ons ontvangen.

ons jaarprogramma, alle themadagen in 2024

Tijdens onze themadagen is de kwekerij ook op zondag en soms op maandag open, zoals altijd van 10:00 tot 17:00 uur.

Voor 2024 is de planning:

zaterdag en zondag 2 en 3 maart Hellleborusdagen, tientallen soorten geselecteerde winterrozen

vrijdag 29 maart Goede vrijdag, gewoon open

maandag 1 april extra open voor 2e Paasdag

zaterdag 27 april gewoon open op Koningsdag

zaterdag en zondag 11 en 12 mei zijn onze Onvergetelijke Groentedagen, vele tientallen soorten tomaten, pompoenen, courgettes, komkommers, pepers, paprika's, eenjarige kruiden en andere groenteplanten, markt met onder andere delicatessen, terras, zaden en boeken. “Die vergeten groenten zijn niet voor niets vergeten.”

donderdag 9 mei gewoon open met Hemelvaart

maandag 20 mei extra open voor tweede Pinksterdag

zaterdag en zondag 6 en 7 juli Lavendeldagen, grote markt, terras en muziek, veel vrolijk geurend vakantiegevoel met lavendel

zaterdag en zondag 28 en 29 september Pompoen Parade, verschillende pompoenkwekers met vele tientallen verschillende pompoensoorten, kalebassen, siervruchten, pompoenmarkt en uitgebreid terras met onder andere pompoensoep, pompoenbrood en gebak

En verder zijn we na dit weekeinde, net als altijd, ook gewoon open van woensdag tot en met zaterdag van 10:00 tot 17:00 uur.


Ik wens je alvast een geweldig, veelbelovend, zachtjes ontluikend, zonnig voorjaar,


Roger Bastin