Producentbyrån Nyhetsbrev 19 maj 2020

Vårt jobb handlar i grunden om att få människor att samlas kring en scenkonstnärlig upplevelse, oavsett om det handlar om dans, musik eller teater. Vi jobbar också med att arrangera konferenser som på ett eller annat sätt rör scenkonstens förutsättningar, dess relation till publiken eller andra frågor där själva mötet mellan publiken och konsten är i fokus. Kort sagt: vi jobbar med att konsten ska möta en publik. Något som just nu är en smula problematiskt.
 
Att digitalisera scenkonst är därför på många sätt ett bra alternativ när vi nu inte kan mötas på riktigt. På så sätt kan vi fortfarande se till att människor kan möta konsten, om än under andra former. Nya tider kräver helt enkelt nya lösningar. Men en streamad föreställning eller konsert i all ära. Det vi längtar allra mest efter just nu är att ta del av scenkonst på plats, tillsammans med andra människor. Där den delade upplevelsen adderar till och berikar det vi upplever på scen. Där vi som publik får möta konsten (och publiken) med alla våra sinnen.
 
Men med det sagt. Sett ur ett större perspektiv så är vi i Sverige lyckligt lottade. Vi har samhällsstrukturer och bidragsinstanser som till den allra största delen förstår vår problematik och som gör vad de kan för att stötta oss, både som enskilda individer och företag. Sedan kan vi såklart till leda diskutera om ”den Svenska modellen” är rätt väg framåt eller inte. Svaret där är väl helt enkelt att ingen egentligen vet, och facit på om det var rätt eller fel lär nog dröja. Men om vi bara kan hjälpas åt med fortsatt social distansering och lite sunt förnuft så kan vi tillsammans försöka vända det här så att vi kanske snart kan ses igen.
 
Ta hand om er!

Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Glada nyheter! Kulturrådet har beviljat medel för att Spinn ska samarbeta med den isländska komponisten Högni Egilsson! Högni ska skapa musik till Spinns kommande duett Hannah Felicia i koreografi av Lára Stefánsdóttir. Föreställningen har premiär under hösten 2020.
 
Fler glada nyheter är att Spinns föreställning Miramos är utvald till Markedet for Scenekunst i Sandefjord i Norge, och till utbudet för arrangörsnätverket Dansistan i Stockholm med omnejd. Det är i dagsläget oklart hur det blir med Markedet for Scenekunst, men Spinn ser hursomhelst fram emot att komma till Stockholm och spela under våren 2021. Ett utdrag ur Miramos skulle även ha visats i den svenska paviljongen på Tanzmesse i Düsseldorf, men årets upplaga av festivalen blev dessvärre inställd.

Under vecka 22 är det äntligen dags för projektet Att skriva dansen och dansa skriften igen. Projektet är ett samarbete med Författarcentrum Väst och utforskar begreppet queer/HBTQI i text, röst och rörelse! Dansarna Izabell Makiela, Felicia Sparrström, Annika Vestel tillsammans med praktikanten Rannhvi Mebius Jormin samlas under ledning av Veera Suvalo Grimberg i Spinnstudion och de fem medverkande författarna kommer att vara med via länk. Publiken kan ta del av resultatet under en live-streaming från Trollhättan Konsthall onsdagen den 27 maj kl 19:00. Läs mer här! Även torsdagen den 28 maj kl 14:00 streamas det från Världskulturmuseet i Göteborg.
 
Den nya uppskattade workshopen Klot & Klimat finns nu med i Kulturkatalogen Väst. Målgruppen är 6-10 år och upplägget är anpassat för utomhusmiljöer och genomförs utan kroppskontakt. Läs mer här.
 
Avslutningsvis vill vi passa på att gratulera Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg som har blivit tilldelad Västra Götalandsregionens Kulturnämnds Kulturstipendium på 30 000 kr! Så värd det!
 

 
 
Göteborg Art Sounds
Den 31 maj är det deadline för att anmäla sig till GAS-festivalens nya satsning Experimental Music Expo – ett nytt showcasekoncept som kommer att äga rum den 16-17 oktober som en del av festivalen 2020. Festivalen letar nu efter artister och ensembler, både svenska och internationella, som vill vara en del av showcaset i Göteborg. Deadline för att ansöka är alltså söndag den 31 maj och efter detta gör festivalens konstnärliga ledning ett slutgiltigt urval. Läs mer om EME och hur du ansöker här.
 


PROJEKT
Step
Arbetet med Step går vidare och sedan det förra nyhetsbrevet har vi inlett arbetet med att utvärdera festivalen, både internt här på kontoret och med våra regionala arrangörer. Allt för att vi ska kunna göra en ännu bättre och mer inkluderande festival 2022. Vi har nu också skapat en arkivsida för den första upplagan av festivalen där vi har samlat alla de som medverkade eller som skulle ha medverkat under årets festival. Arkivsidan hittar ni här!

www.stepfestival.se
 
Foto: Olle Gustafsson
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration. Malin Enberg sitter med i styrgruppen för nystartade regionala satsningen Dansakademin som ska arbeta med att stärka produktionen av dans för barn och unga i Västra Götaland. Vi jobbar också med processledning för en musikutredning vad gäller det lokala musiklivet som Borås stad genomför.

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se