Nieuwsbrief FutureLand   informatiecentrum Maasvlakte 2                     oktober 2013
Beleef mijn verleden - vanaf 17 november in FutureLand
Kom de babymammoet aaien, loop onder het reuzenhert door en laat je alles over oude tijden vertellen door een heuse Steentijdman. Vers opgegraven uit de bodem van de Yangtzehaven. 
Beleef het zelf deze winter in FutureLand. De bodem van de Noordzee uit de tijd dat er geen zee was, komt opnieuw tot leven. Op basis van vele onderzoeken, gedaan tijdens de aanleg van Maasvlakte 2. Zie mammoeten rondscharrelen op zoek naar hun kroost en nijlpaarden zich vergapen aan de mens. En let op die hyena’s!
Tentoonstelling ‘Beleef het verleden’ 17 november 2013 tot
6 maart 2014.

Lezingen                                                                                                                                           Archeologen en paleontologen vertellen je op 23 en 24 november alles over landschappen en bewonders van de Noordzeebodem van 30.000 jaar geleden. Zie programma.

 
23 november stamppotavond
Op zaterdag 23 november is FutureLand extra lang open tot 21:00 uur voor een oer Hollandse stamppot maaltijd. Het sluit een dag af die helemaal in het teken staat van de Midden-Steentijd. Naast de maaltijd kan er ook een bijzondere rondrit over Maasvlakte 2 gemaakt worden in de avond!
 
De toegang tot FutureLand is gratis. De maaltijd inclusief presentatie kost
€ 15,- p.p. voor volwassenen en € 6,50 p.p. voor kinderen. Geniet van het buffet bestaande uit heerlijke oud-Hollandse gerechten zoals erwtensoep, bonne femme met gebakken speklapjes en rode wijn jus, boerenkool met rundvlees, zuurkoolstamppot met rookworst en gehaktballen zoals oma ze maakte!
 
Voor wie de bijzondere rondrit niet wil missen, een kaartje kost € 5,75 p.p. Een ervaren voorlichter geeft tijdens de rit van ongeveer één uur toelichting op wat buiten allemaal te zien is. Het aantal te reserveren plaatsen voor de maaltijd en de rondrit is beperkt. De reserveringen worden verwerkt op volgorde van binnenkomst. Maak je reservering via de website
 
 
Column FutureLand
Dag van de duurzaamheid
 
In het vorige voorjaar ben ik met de voorlichtende collega’s heel duurzaam bezig geweest in Parijs. Erheen met de trein en vervolgens fietsen, heel veel fietsen….
Op 10 oktober (Dag van de duurzaamheid) mocht ik bij het EIC (Educatief Informatie Centrum) in Rozenburg, aan leerlingen van scholen uit Oostvoorne en Rockanje, een gastles 'Duurzaamheid op Maasvlakte 2' geven. Laten we maar zeggen, aan mijn buurjongens en –meiden, per slot van rekening ligt de Maasvlakte voor hen om de hoek.
 
Mijn verhaal begon met de basismaterialen waarmee deze haven is opgebouwd, te weten zand, steen en hout (houten matten). De vragen vlogen me werkelijk om de oren. Of hout per definitie een duurzaam product is? Jazeker, het wilgenhout voor de matten op Maasvlakte 2 is er speciaal voor gekweekt. Ook het vervoer kwam aan bod.
Op Maasvlakte 2 hebben we strikte afspraken gemaakt over de vervoerstromen. Meer vervoer per trein en per schip, minder met de vrachtauto. Maar waarom is een schip dan schoner dan een trein? Omdat we uitrekenen hoeveel energie (brandstof) het per container kost om hem te vervoeren. Het schip neemt er meer mee…. Zomaar een paar zaken die de revue passeerden.Lastig hadden de leerlingen het met de vraag of een containerterminal nou slim en snel (lees efficiënt) of juist langzaam moest zijn. Door de leerlingen werd vooral gedacht aan langzaam werken vanwege veiligheid.
 
Maar toen ze begrepen dat snel en slim werken minder energieverbruik betekent was de goede oplossing snel gevonden. Vervolgens gingen de 60 scholieren zelf (per fiets) de haven in en de landtong op. Net zoals mijn collega's en ik in Parijs niet met florissant weer, maar wel duurzaam!
 
Maarten van Oosten
Voorlichter FutureLand
 
 
Foto(graaf) van de Maand
Maar weinig infrastructurele projecten zijn zo fotogeniek als de aanleg van Maasvlakte 2. Een bezoek aan informatiecentrum FutureLand levert dan ook vaak mooie plaatjes op. Wie de aanleg of FutureLand het fraaist in beeld brengt, wordt Fotograaf van de Maand en ontvangt een leuke attentie. Fotograaf van de Maand september 2013 is Hans Vos.
De winnende foto van Hans Vos

Wil je meedingen naar de titel Fotograaf van de Maand, stuur dan jouw foto in hoge resolutie naar
info@maasvlakte2.com onder vermelding van 'Bezoekersfotowedstrijd'. Bekijk eerdere inzendingen en informatie over deelname en gebruik van je foto in publicaties.
 
FutureLand Express XL rijdt over terminal in aanbouw
  Met kademuren van 20 meter diep en de hoogste deepsea kranen zijn de  toekomstig operators op Maasvlakte 2, APM Terminals Maasvlakte II en Rotterdam World Gateway, straks toegankelijk voor de komst van de nieuwste generatie containerschepen. De bouw van de terminals verloopt volgens planning en de opening van beide terminals staat gepland in het najaar van 2014.
 
Om dit ook vanaf dichtbij te kunnen beleven, past de FutureLand Express XL van dinsdag t/m vrijdag om 15:15 uur en zondag de gehele dag haar route aan voor een uniek kijkje op de APM terminal in aanbouw. Bezoekers kunnen ervaren hoe deze moderne containerterminal ingericht wordt. Een gids van FutureLand vertelt het verhaal over Maasvlakte 2 en de technische aspecten van de terminal in aanbouw, waar in 2014 de grootste containerschepen zullen afmeren.
 
Meer informatie & reserveren
 
Uit het gastenboek
‘Wat is een mens toch klein en nietig als je dit hebt gezien!' 
 
‘Ik ben Fabian ik vond het leuk. Ik vond de proefjes erg leuk en de knuffel die ik kreeg vind ik mooi hoor.’
Fabian
 
‘Impressive.’
 David Liverpool U.K.
 
‘Wat een mooie tocht en heel interessant. Geweldig, het was genieten.’
Fam. Bolhaar en Fam. Van Meer
 
'Wij waren met 2 bussen van het R.D. (onze krant). Heel gezellig en mooi om te zien. Een klein landje zulke grote projekten.'
Namens onze groep Annie Hagoort
 
 
FutureLand

FutureLand organiseert het hele jaar door speciale themaweekenden, zaterdagopenstellingen en tentoonstellingen.
Bekijk het volledige
programma 2013.
 
Adres                                                   
Europaweg 902
3199 LC Maasvlakte, Rotterdam
Volg de borden Havennummer 8213
 
GPS
Indien u gebruik maakt van een 
navigatie-
systeem, gebruik dan de gps-coördinaten:
Lengte: 4° 0’ 55” E
Breedte: 51° 57’ 35 N
 
Contact
T +31 (0)10-252 252 0
E
info@futureland.nl
 
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Twitter!
Naast tweets met het laatste nieuws kun je
ook foto's verwachten.
Volg FutureLand en Maasvlakte 2 via Facebook!
Blijf op de hoogte van nieuws over de aanleg van
Maasvlakte 2, foto’s en leuke activiteiten in FutureLand!
Openingstijden
Dinsdag t/m vrijdag   10:00 - 17:00
Zondag                      11:00 - 17:00
Zaterdag en maandag gesloten.
Kijk voor de maandelijkse zaterdag-
openstellingen 
op www.futureland.nl
   
FutureLand is gesloten op:
Nieuwjaarsdag
Eerste paasdag
Koningsdag
Eerste kerstdag

De informatie in deze nieuwsbrief is zo
zorgvuldig
mogelijk
samengesteld.
Wijzigingen zijn echter
voorbehouden.
Kijk om teleurstellingen te voorkomen
vooraf
aan een bezoek even op de site.
Meer informatie op www.futureland.nl