Producentbyrån Nyhetsbrev 22 februari 2024

Det blir mycket Step nu! Men det är för att det är mycket Step som upptar både vår tid och våra tankar just nu.
 
När det här nyhetsbrevet går ut är det mindre än två veckor kvar till att Step 2024 kickar igång med en heldag på Kungsbacka Teater. Sedan följer tre till fullmatade dansdagar i Göteborg, Borås, Lerum och Mölnlycke. Det blir föreställningar om maskulinitetsnormer och det blir techno för spädbarn. Det blir både Sverigepremiärer och Göteborgspremiärer, föreställningar i det lilla och det stora formatet. Det blir möten över generationsgränserna på vård- och omsorgsboenden, uppdyk på skolor och en massa annat fint.
Under branschprogrammet kan ni som är utövare bl.a. ta del av när ASSITEJ Sverige pratar om och ger tips kring både den internationella och nationella arbetsmarknaden vad gäller turnéer och strukturer för dans för barn och unga. Det blir också tillfälle att träffa andra branschdeltagare från festivaler och nätverk i Sverige, Norge, England och Thailand.

Vi vet att dans inte är för alla. Precis som att viss slags musik eller teater inte är för alla. Och det är helt ok att det är så. Det hade ju varit bedrövligt tråkigt om alla tyckte lika hela tiden. Men det som vi älskar med dans är just att den – eftersom den ofta är ordlös – kan nå en bred grupp av människor, där språket inte behöver bli ett hinder. Dansens abstrakta karaktär, som ofta ses som just ett hinder, ser vi som möjligheter för fantasi och tolkning. Det blir ett samspel där publiken blir medskapare och uttolkare och som då skapar sin egen historia utifrån vad de upplever. Och det är ju ganska fint eller?

Hoppas att vi ses!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 
 

GRUPPER & KONSTNÄRER
Danskompaniet Spinn
I slutet av januari fick Spinns senaste produktion Svansen äntligen möta premiärpubliken på
Vara konserthus, som även samproducerat föreställningen. Svansen riktar sig till barn 3-5 år och koreograferas av Minna Krook med musik av Ville Hukkinen. Nästa möjlighet att uppleva Svansen är på Step den 7 mars kl 15:00. Mer info och biljetter hittar du här!

Under mars blir det även föreställningar av långköraren Miramos. Den 5 mars besöker Spinn Hjortbergsskolan som är en anpassad grundskola i Falkenberg. Den 23 mars spelas Miramos på Redbergsteatern i Göteborg, då i ett samarbete mellan Danskompaniet Spinn och Studieförbundet Vuxenskolan. Föreställningen ges vid två tillfällen uoch har möjliggjorts via Göteborgs Stad där Spinn fått ta del av ett statsbidrag för att stödja användningen av det finska språket, tvåspråkighet och den sverigefinska kulturen. Föreställningen följs av ett tvåspråkigt samtal på finska och svenska och en miniworkshop. Mer info och bokning av gratisbiljetter till föreställningen kl 11:00 hittar du här, och till föreställningen kl 14:00 här.

Under våren genomför Spinn även workshops och SpinnOut, ett improviserat dansäventyr på Drottning Silvias barnsjukhus. Första tillfället sker den 20 februari till musik av Anders Rimpi. Aktiviteterna genomförs tack vare stöd från Willinska Stiftelsen & Stiftelsen Göteborgs Arbetsstugor.
 
Bild från föreställningen Svansen. Foto: Malin Arnesson
 
 
BOBIN Scenkonst
Torsdag den 29 februari hälsar BOBIN Scenkonst er varmt välkomna till premiären av nya föreställningen Löpa Linan Ut! Premiären äger rum på Cinnober Teater i Göteborg kl 17:00, och samma kväll kl 20:00 ges dessutom en andra föreställning. 
 
Löpa Linan Ut handlar om den lilla människan i en oförutsägbar värld. Vi trasslar, bygger och försöker skapa något. Ensamma och tillsammans. Balanserar och försöker förstå och nå varandra i kaoset. I ett tvärkonstnärligt möte som sätter samman cirkus, textilkonst och musik möter publiken en helt ny föreställning. Klicka här för att boka biljett! För mer information om lokalens fysiska tillgänglighet samt platser tillgängliga för rullstol, maila hej@ bobinscenkonst.se 
 
BOBIN Scenkonst är ett kollektiv som skapar föreställningar, workshops och olika konstnärliga samarbeten. BOBIN består av Silea Adolph, Berith Stennabb och Matilda Andersson. Följ dem gärna på Instagram!
 
 
Foto: Berith Stennabb
 
 
PROJEKT
Step
Step 2024 närmar sig med stormsteg! Programmet sträcker sig mellan onsdag till lördag den 6–9 mars och riktar sig till alla som arbetar med dans, scenkonst eller kultur för barn och unga i stort. I årets branschprogram som stäcker sig onsdag till fredag den 6-8 mars har vi dessutom ett antal programpunkter som är riktat specifikt mot utövande dansare, koreografer och kompanier.

Branschprogrammets första dag är vi på Kungsbacka Teater för en heldag av föreställningar och samtal med bl.a. Bobbi Lo Produktion och Lambert & Lindström. Torsdagen den 7 mars är vi på House of Possibilitas. Utöver föreställningar blir det samtal med ASSITEJ Sverige om kopplingen mellan scenkonsten och skolan, samt förslag på lösningar kring hur det kan bli enklare att faktiskt spela både i och för skolorna. Vi fortsätter spåret med kopplingen mellan skolan och dansen på fredagen den 8 mars då vi är på Folkteatern bl.a. presenterar projektet Steps Dansklubb som vi drev under 2023. På fredagen blir det ytterligare ett samtal tillsammans med ASSITEJ Sverige som handlar om arbetsmarknad, festivaler, nätverk och hur svenska grupper kan spela utomlands. Till detta samlar vi konstnärliga ledare, producenter och programläggare från festivaler och nätverk i Sverige, Norge, Skottland och Thailand. Så med andra ord en bra chans att göra nya bekantskaper! Det är fri entré till alla programpunkter i branschprogrammet, men du måste registrera dig. Länk till registrering hittar du här.
 
Hela programmet för Step 2024 ligger nu ute på hemsidan! Det här året är det många offentliga speltillfällen, så passa på att se alla våra fantastiska dansföreställningar. Peekaboo Poncho spelas på Borås kulturhus den 6 mars, på Almekärrskolan i Lerum den 7 och på Mölnlycke kulturhus den 9 mars. Även Shall we together spelar på Mölnlycke kulturhus på lördagen den 9 mars. Malmöbaserade Memory Wax har Göteborgspremiär för Stor prick, liten prick som del av årets branschprogram på House of Possibilitas i Göteborg torsdag den 7 mars, då det även är Göteborgspremiär för Danskompaniet Spinns senaste föreställning Svansen på samma plats. För er som inte har möjlighet att delta i hela branschprogrammet går det även bra att köpa biljetter för att bara se Svansen kl 15:00. Klicka här för att köpa biljett! På kvällen har ni chans att se skotska Stuntman på Folkteatern i Göteborg kl 19:00. Biljetter till denna hittar ni här. Träda Trassla Tråda… av koreografduon Lambert & Lindström är del av branschprogrammet på Kungsbacka Teater och visas även på lördagen den 9 mars på samma plats. Det är också glädjande att UNTZ BABY UNTZ i Kungsbacka den 6 mars kl 17:00 nu är slutsåld. Det börjar dessutom bli lite ont om biljetter till föreställningarna i Borås lördag den 9 mars, så om ni vill se den passa på att boka biljetter redan nu genom att maila: bokning.textilmuseet@boras.se

www.stepfestival.se
 
Foto: Lina Ikse
 
 
CALS
Inom arvsfondsprojektet Community Art Lab Sweden är vårens unga medskapare i full gång! I början av februari drog CALS, i samarbete med fritidsgården Timjan i Vänersborg, igång med åtta peppade medskapare mellan 13–23 år. De ska ge sina perspektiv på temat ”plats och identitet” med stöttning av de konstnärliga ledarna från Kompani Catapult. Processen kommer att utmynna i kortare filmande dansverk med premiär i slutet av april.
 
Balettakademin i Göteborg är konstnärlig ledare Denny Hultén och studenterna från klass D2 i full gång med vårens andra produktionsprocess. Den här veckan blir det filmworkshop med filmare Robin Ahlqvist från Mountain Queen Studios.
 
Vi är också mycket stolta över att berätta att verket En för alla som skapades i samarbete med Danspoolen i Vänersborg, deltog i Dansfilmsfestivalens satellitprogram på Folk och Kultur den 9 februari. Titta in på communityartlabsweden.se för att ta del av verket du med.

www.communityartlabsweden.se
 
Foto: Robin Ahlqvist/Mountain Queen Studios
 

NYA SAMARBETEN
Jenny Larsson
Vi har precis börjat jobba med Hallandsbaserade dansaren och koreografen Jenny Larson. Kul för oss tycker vi!
 
Jenny Larsson är verksam som koreograf, dansare och filmare i USA och Sverige. Hon är född i Funäsdalen, men numera bosatt i Kungsbacka. 2016 startade hon konstnärskollektivet Wild Beast Collective i USA tillsammans med nära konstnärliga samarbetspartners, som sedan dess har producerat dansverk för scenen, platsspecifika verk, Fågelbo Residency, kortfilmer, dokumentärer och en filmfestival. Jennys konstnärliga arbete spänner över olika uttrycksformer, där film, dans, teater, musik, bild och form samverkar. Ofta handlar det om att utforska nya rörelsemönster och kvalitéer, samt att utmana olika koreografiska strukturer. Hon är även intresserad av att skildra ett realistiskt och mänskligt perspektiv av den dansande kroppen, vilket bjuder in alla typer av kroppar till dans- både på scenen och i det offentliga rummet. Vi kommer främst att jobba med rådgivning och att hjälpa Jenny med ansökningar.
 
Foto: Åsa Johansson Bagley
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med koreograferna Liza PenkovaKarolin Kent, Ina Dokmo, Moa Sahlin och Tanja Andersson, projektet Visit Nabo Artbook, scenkonstgruppen Dansbandet och scenkonstkollektivet Dråpera

Läs mer om vår uppdrag och vad vi gör i dem här!

Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se