MeesterMichael's Nieuwsbrief nr. 16
In deze nieuwe nieuwsbrief vinden jullie veel over de WK voetbal, maar ook genoegf andere leuke links.
Hopelijk hebben jullie er weer wat aan.
Dit is de laatste nieuwsbrief van dit schooljaar. In juli en augustus komt er geen nieuwsbrief uit, want dan heeft ook meester Michael vakantie.
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Heb je zelf ook leuke ideeen, links of tips?? Mail ze naar mij!!!
 
Alle hieronder genoemde links kun je natuurlijk altijd weer terug vinden op www.meestermichael.nl
 
 
 
 
 
 

Je denkt vast en zeker dat een schaal met snoepjes en dropjes heel erg lekker is bij het vaderdagontbijt. Welnu dat is ook zo! Maar… eerlijk gezegd vinden vaders dit, als ’s morgens vroeg als ze het vaderdagontbijt krijgen, een beetje zwaar op de maag liggen. Denk erom: vaders vinden dit altijd wel héél erg leuk. Dus doe vooral een lekker schaaltje met snoepjes er gewoon bij. Maar denkt er aan dat je niet al te veel aandringt om het meteen op te eten (kan je zelf trouwens gewoon wel doen hoor).  Klik HIER voor nog meer vaderdag tips.
In de zomer gaan we lekker naar het zuiden op vakantie. Daar is het namelijk lekker warm, veel warmer dan bij ons. Maar hoe komt dat eigenlijk? In dit filmpje krijg je uitleg.
Wil je nog meer zomer puzzels, spelletjes, filmpjes? Klik dan HIER.
 
2 juni 2010: Buitenspeeldag/Straatspeeldag
Een keer per jaar kunnen kinderen hun protest tegen de gevaren in hun straat laten zien en horen. Tijdens de Buitenspeeldag/Straatspeeldag wordt in heel Nederland de straat van de kinderen. Met allerlei acties vragen zij aandacht voor verkeersonveilige situaties. Maar natuurlijk is deze dag vooral ook een groot kinderfeest. 
Kleur alles netjes in, zoek een mooie schoenendoos en knutsel het in elkaar.
 
  
Allerlei voetbaltechnieken  om thuis te oefenen.
Klik HIER voor nog meer leuke links over het WK voetbal in Zuid-Afrika.
 
 
 
  
Een rekenpagina voor de middenbouw. Spelenderwijs werken de kinderen met eenheden, tafels, tientallen en plus en min.
Kies een puzzel en print deze uit. Leuk ook voor in de weektaak.
  
 
 
 Maak een account aan (gratis) en je kunt aan de slag. Online een strip maken is een gemakkelijke manier om snel een mooi resultaat te krijgen. Klik op een van de instructievideos voor uitleg. Onder 'welkom' en dan 'video bekijken'zie je ook alle mogelijkheden.
 
 
Welke vader wil er nou geen uitslaapkaart?
Klik HIER voor nog meer vaderdagideeen.
 
 
9 juni zijn de verkiezingen... Iedereen mag meedoen! kunnen leerlingen actief aan de slag met alle wetenswaardigheden op het gebied van politiek, democratie, debatteren, taalgebruik in discussies, de rol van de Tweede Kamer en de verkiezingen. Klik hier  
 
 
Maak een strandtekening op je papier, en vul de vlakken in met lijm. Laat het zand op de lijm lopen, en verspreid dit door het papier voorzichtig te bewegen. Schud het overblijvende zand eraf, en je hebt een mooie zandtekening!
Klik HIER voor nog meer zomerideeen.
 
 
Onderdeel van de BasicBible. Dit is een tienerbijbel voor 10-15 jarigen. Het boek telt 250 verhalen en verschijnt medio 2011. De ondersteunende website van bijbelfiguren verschijnt in onderdelen online vanaf 2009. Jozef is dus nu al online. Op deze site vind je 14 verhalen en lessen over Jozef. Erg mooi. De inhoud is niet moraliserend of historiserend, wel inspirerend en geheimen onthullend.  (tip van Anne Geluk, 'De Wonderboom' in Amersfoort)
 
 
Als je in de klas een poule wilt maken kun je dit formulier gebruiken. Het is een Excel bestand en werkt heel makkelijk. Vul alleen de rust en eindstand in. (alleen de witte stukjes invullen) Wanneer je de uitslagen invult, wordt dit direct in de stand opgenomen. De nummers 1 en 2 gaan ook automatisch door naar de finales. Er zijn meerdere tabbladen. (links onderaan) Begin met het tabblad groepswedstrijden helemaal links en vul daarna het tabblad finalewedstrijden in. Zie ook het tabblad met de puntentelling voor uitleg in jouw klas.
Elk kind levert een rol snoep in. (je kan ook iets anders verzinnen.)
Je kunt dit op school op de computers laten invullen, maar je kan het bestand ook mailen naar huis, zodat ze het samen met de ouders in kunnen vullen.
Ook kunnen ze het via meestermichael.nl (op het leerkrachten gedeelte) downloaden.
Wanneer kinderen het op de computer invullen, kunnen ze het daarna uitprinten en bij de leerkracht inleveren (samen met de rol snoep).
Natuurlijk kun je ook alles eerst uitprinten en op papier laten invullen. Dan moeten ze wel zelf uitrekenen wie er naar de volgende ronde gaat. 

 
 
Lesideeën WK-voetbal:
 
- assist – buitenspel – corner – doelsaldo - ….
Maak samen met de kinderen een voetbalwoordenboek. Weten ze het even niet meer? Dan mag je
spieken

- Via kleurplaten.nl kun je kleurplaten afdrukken speciaal van het EK, en via deze site kun je tevens meedoen aan een kleurwedstrijd. Maar deze platen kun je dus ook goed gebruiken om een eigen wedstrijd op te zetten.
- Nederland speelt in het oranje, brazilie in het geel. maar als de kinderen het shirt en broek mochten ontwerpen, hoe zou het er dan uitzien?
- De vlaggen van alle landen die meedoen en bijbehorende hoofdsteden (aardrijkskunde)
- bewegingsles: voetbalcircuit
- Via ANWB een landkaart van Portugal op een prikbord hangen en van die punaises met een vlaggetje erop op de plaatsen waar gespeeld gaat worden
- Met deze kaart kun je natuurlijk nog veel meer doen: afstanden bepalen dmv schaal, hoe ver is het vanuit Nederland
- Het land Portugal de komende tijd onder de loep nemen: hoofdstad, klimaat, cultuur, bevolking, toerisme, enz. enz. Het gehele plaatje wat bij de aardrijkskunde lessen aan bod komt maar nu met het sausje EK erover heen. Via de reisburo's kun je ook nog reisfolders van Portugal halen.
- De gangen van de school worden versierd met ballonnen
- In de klas van een oud wit laken de vlag van Nederland schilderen
- Speel galgje met voetbalwoorden, spelers, landen, enz.
- Geef elk kind een briefje. Op het briefje schrijft het de naam van een voetballer, een coach, een trainer, een voetbalvrouw, enz. Hussel de briefjes door elkaar en plak ze op de rug van de kinderen. De kinderen lopen rond en moeten door het stellen van vragen raden wie ze zijn.
- Posters (kinderen hebben er genoeg) van Nederlandse spelers.
-De hal van de school (groot en vierkant) heeft het decoteam omgetoverd in een voetbalveld, gelardeerd met allerlei oranje versiering. De kinderen raken al enthousiast.
- Binnen de hele school wordt er een poule opgezet waar iedereen in mee kan doen (moet nog nader uitgewerkt worden)
- Kinderen op de dagen dat Nederland speelt naar school laten komen met zoveel mogelijk oranje en rood-wit-blauw aan, schmincken mag natuurlijk ook
- Met een aparte bouw (groep 6,7,8) en 3,4,5) ipv een gymles een voetbaltoernooitje opstarten, met voorafgaand een les over de regels bij het voetbal (wat is buitenspel, hoe worden punten verdeeld, hoe gaat verlenging en strafschoppen in zijn werk? enz.)
  
 
 
Om helemaal dat lekkere WK-gevoel te krijgen, kun je deze vrolijke zwaaihanden maken. Als je de spatels onderaan samendrukt, springen de handen omhoog.
Maar door een handig elastiekje springen de zwaaiarmen ook weer terug.
 
Als straks de WK gaat beginnen is het wel leuk als alle klassen oranje zijn. Hiervoor al vele lesideeen en links.
 
Dankzij een aantal leerkrachten uit het land die ook met ParnasSys werken staan er weer een aantal nieuwe toetsen op de site. Ook is er een uitleg over hoe je een lesrooster maakt in ParnasSys. 
Heb je zelf ook nog toetsen die er nog niet bij staan? Mail ze naar info@meestermichael.nl en ik zet ze er bij. Hierdoor helpen we elkaar en hoeft niet iedereen zelf het wiel uit te vinden. 
 
Filmpjes bij de methode.
Veel filmpjes zijn weer terug. Ik ben er nog druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
Dus bijv. 'Wijzer door de tijd', groep 6, hoofdstuk 5, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
 
  
  
Zie in dit filmpje hoe ze ijs maken in de fabriek.
Klik HIER voor nog meer filmpjes en lesideeen over de zomer
 
Misschien kunnen jullie met deze rijmmachine op het digibord zelf een vaderdag gedicht maken?
Lukt dat niet, dan vind je HIER de standaard rijmpjes (ook klutsels en kleurplaten)
 
Ook jij kunt meebeslissen
Op 9 juni zijn er verkiezingen in deze digiles over verkiezingen, regels en afspraken wordt alles in begrijpelijke taal uitgelegd.
Klik op die pagina in de onderste regel op het 2e icoontje vanaf links.
In dit filmpje zie je hoe het gemaakt wordt.
En in DIT filmpje ook.
Kijk maar naar dit filmpje.
 
 
Eigenlijk is het wel heel raar dat niet iedereen het wilhelmus kent. Oefen dus voor het WK begint, zodat we allemaal uit volle borst mee kunnen zingen. Bij dit filmpje staat de tekst erbij.
Klik HIER om Maud het wilhelmus te horen zingen in het voetbalstadion.
 
Als je straks met elkaar voor de TV zit zien je weer die banen op het gras. Het lijkt wel of het gras 2 kleuren heeft. Hoe komt dat. Kijk naar dit filmpje.
Voor nog meer leuke filmpjes en quizen klik op WK-Voetbal
 
WK live kijken op je digibord 
Als je straks met elkaar op het digibord naar de WK wilt kijken moet je een TV aansluiten op je beamer. Als er geen TV is (omdat bijv een andere klas die al gebruikt) kun je misschien live via internet kijken. Ik heb een tijdje gezocht en heb een aantal links gevonden. Ik weet niet zeker of ze werken, omdat ik het nog niet kon testen. Ik denk dat het toch wel handig is om deze links met jullie te delen, omdat er waarschijnlijk meerdere klassen gebruik van zullen maken. Probeer het dus met de volgende links:
 
Villa Beagle TV
Leer 8 Nederlandstalige kinderen kennen in andere landen. Download het activiteitenboek en de werkbladen.
 
Er komen steeds meer filmpjes terug. Ik ben er druk mee bezig, maar het kost gewoon heel veel tijd om de goede filmpjes zelf te vinden en te plaatsen.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.

Deze tip staat er eigenlijk altijd bij, omdat ik dit ook echt super vind. Bij Klasse TV betaal je er flink voor en hier is het gratis. Je hebt in 2 tellen een filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes van Teleblik en Beeldbank staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
 
Kidspiration is de ideale visuele manier voor kinderen om te leren denken, schrijven en begrijpen. Ze creëren diagrammen door plaatjes, tekst en gesproken woorden te combineren.
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Sinds november 2008 is er ook een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
 
Ga naar:
 
 
Filmpjes bij de methode.
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Net als bij KlasseTV, maar dan GRATIS.
 
 
Tips 
 
Aanmelden of afmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar: info@meestermichael.nl
 
 
Sponsor
 Elk jaar een zelfde schoolfotoachtergrond is ons te saai.
Daarom kunt u elk schooljaar een keuze maken uit diverse achtergrondthema’s. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit de thema’s Boerderij, Maritiem, Jungle, Zee & strand, en nog veel meer.
MeesterMichael's Nieuwsbrief www.meestermichael.nl