N I E U W S B R I E F
Maart 2017

Tentoonstelling 'Conn3ct. Impact van drukpers en sociale media'
van 24 februari t/m 21 mei 2017

 
Vanaf 24 februari t/m 21 mei is de tentoonstelling 'Conn3ct: 2 media, 1 verhaal' in Museum Meermanno| Huis van het boek te zien. De Koninklijke Bibliotheek (KB) en de Vlaamse Erfgoedbibliotheek creëerden samen deze interactieve rondreizende expositie.  
 
Wat verbindt Erasmus met sociale media gebruikers? Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en Twitteraars met elkaar gemeen hebben. Er liggen 67 vroeg-zestiende-eeuwse boeken en er zijn interactieve installaties die samen in negen thema’s de overeenkomsten tussen de beide media laten zien. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstelling en delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expositie opvallend tastbaar.
 
 

Nationale Museumweek 'Ons Echte Goud'
4 t/m 9 april 2017
Zaterdag 8 april Schrijven als een monnik
12.00- 16.30 uur
 
Speciaal tijdens de Museumweek, schittert het in museum Meermanno op 8 en 9 april! Op zaterdag 8 april kun je zelf ervaren hoe het is om als monnik te schrijven in een middeleeuws scriptorium. Met een ganzenveer en bladgoud creëer je jouw eigen schitterende handschrift . 
 
Wedden dat jij nog nooit met een ganzenveer hebt geschreven? Dan is dit je kans!

Stel je eens voor: in de middeleeuwen waren er nog geen printers of drukpersen. Monniken schreven boeken met de hand. En met een ganzenveer. De mooiste letters en versieringen zijn daarmee gemaakt. Ongelofelijk toch!

 
De workshop is gratis voor bezoekers van Museum Meermanno.
 

Bling bling in de drukkerij 
Zondag 9 april Bling Bling in de drukkerij
12.00- 16:30 uur
 
Op zondag 9 april is de drukkerij van het museum opengesteld en kun je op een oude drukpers zelf een boekenlegger afdrukken die je persoonlijk maakt door middel van lekker veel bling bling. 
Neem je eigen boekenlegger mee naar huis, een leuk aandenken bij het lezen van je favoriete boeken. 

De workshop is gratis voor bezoekers van Museum Meermanno. Op zondag 9 april biedt Museum Meermanno 50% korting op de entree. U kunt natuurlijk het museum gratis bezoeken met een Muse
umkaart.
 

Halvitrine expositie 'Vogels op de cm2'
De kleine halexpositie toont ontwerpschetsen van Karen Polder voor het prachtige boek Vogels op de cm2dat zondag 19 maart is gepresenteerd in Museum Meermanno. Kester Freriks noemt het 'een juweel van een boek'. Ook zijn er ruim 20 verschillende vogelpostzegels uit het boek te bewonderen.
 
Vogels op de cm² is een nieuw vogelboek in Nederland: het is uniek, volledig up-to-date en beeldschoon. Voor de eerste keer verschijnt een vogelboek met als beelddrager de internationale postzegel.
 
Het boek laat een reis door de geschiedenis van het tekenen van vogels zien en dat op de cm². Een echt gevecht om die kleine ruimte, want dat is de postzegel toch,  te vullen met een sterk beeld. Ook de schetsen en postzegels zijn in de vitrine te bewonderen. 
 
 
 
 
Best verzorgde Boeken 2015 verlengd
 
De Best Verzorgde Boeken 2015
 
Voor de selectie van de Best Verzorgde Boeken 2015 hebben uitgevers, opdrachtgevers, grafisch ontwerpers, drukkers en binders uit Nederland en Vlaanderen in totaal 410 boeken ingezonden. Deze boeken zijn beoordeeld op hun onderscheidend vermogen op het terrein van inhoud, ontwerp, beeldbehandeling, typografie, materiaalkeuze, druk en bindwijze.
 
U kunt de 50 geselecteerden boeken nog t/m 9 april bewonderen.
 
 
 

Bibliotheca Thurkowiana Minor 
 
Op de tweede verdieping van het museum staat de Bibliotheca Thurkowiana Minor, een miniatuurbibliotheek met 1515 miniboekjes van Guus Thurkow (1942-2011) die in 2012 werd verworven door het museum. 
 
De bibliotheek is gebouwd naar het voorbeeld van beroemde 17de- en 18de-eeuwse poppenhuizen en klassiek ingedeeld in rubrieken als Historia Naturalis en Musica, en een enkele moderne categorie als Photographia. Een bijzonder object, vandaar dat Meermanno deze miniatuurbibliotheek als pronkstuk voor de Nationale Museumweek (3 t/m 9 april) heeft gekozen. Komt u ook binnenkort dit pronkstuk bewonderen? 
 

Oproep: steun Museum Meermanno
Boek zoekt vrouw, man en bedrijf

Helpt u ons door een boek uit de collectie te adopteren?Kies een van de topstukken uit de lijst op onze website of adopteer een boek naar eigen keuze. 

Het geld komt ten goede aan het behoud, de restauratie en de zichtbaarheid van de collectie. 
 
Contact via Aafke Boerma: 070-3462700 of boekzoekt@meermanno.nl.

Museum Meermanno | Huis van het boek
Prinsessegracht 30
2514 AP Den Haag
070 346 27 00
www.meermanno.nl