Doetinchem en Ontwikkelingssamenwerking  
DOS Nieuws oktober 2023
Beste ,
 
Na een lange stilte van onze kant, eindelijk weer een nieuwsbrief van de stedenband Doetinchem – La Libertad! 
Situatie in Nicaragua
Helaas hebben we weinig positiefs te melden over de politieke en economische situatie in Nicaragua. Het presidentiële paar, president Daniel Ortega en vice-president Rosario Murillo, weten van geen ophouden en regeren het land met harde hand. In februari van dit jaar zijn 222 politieke gevangenen, waarvan sommigen al twee jaar vast zaten, in een vliegtuig gezet en naar de Verenigde Staten gebracht. Hen werd de Nicaraguaanse nationaliteit ontzegd. Onder deze verbannen gevangenen bevonden zich veel nationaal en internationaal bekende personen, de meesten hebben later van andere landen, bijvoorbeeld Spanje, de nationaliteit gekregen. 
Onder deze gevangenen was er een die weigerde het vliegtuig in te stappen, de bisschop Rolando Alvarez. Hij had huisarrest, maar na deze weigering werd hij direct overgebracht naar de gevangenis, waar hij nu nog steeds zit. Hij is een boegbeeld geworden voor de strijd tegen de dictatuur van Ortega-Murillo. Een ander bekend lid van de oppositie is Vilma Núñez, een gewaardeerd mensenrechtenverdedigster. Zij verblijft nog steeds in Nicaragua, ook al is haar ook de nationaliteit ontnomen en zijn haar bezittingen geconfisqueerd. De in Europa verblijvende Nicaraguanen zijn een petitie begonnen om deze twee tegenstanders van het regime te nomineren voor de Sacharovprijs voor de vrijheid van denken van de Europese Unie.
 
                           
                                             Vilma Núñez                                                     Monseñor Alvarez
 
 
Eerder deze maand zijn twaalf priesters die gevangen zaten ook in een vliegtuig gezet, naar Italië, waar ze opgevangen zijn door het Vaticaan. Dit was vooraf overeengekomen tussen de Nicaraguaanse regering en het Vaticaan. Hoe het met ze gaat en waar ze precies zijn is niet bekend. Bisschop Alvarez zit nog steeds gevangen, net als meer dan tachtig politieke gevangenen.
 
Het maatschappelijk middenveld is zo goed als uitgeschakeld. Het ontnemen van de rechtspersoonlijkheid van niet-gouvernementele organisaties gaat door, en gaat veelal gepaard met het confisqueren van eigendommen. Ook de alom gewaardeerde door Jezuïeten geleide UCA-universiteit in Managua is in augustus beschuldigd van terrorisme en is de rechtspersoonlijkheid ontnomen. Alle bezittingen van de UCA zijn genationaliseerd. De studenten van de UCA, waarvan velen een beurs hebben, weten nog steeds niet of ze verder kunnen studeren. De jezuïetenuniversiteit in San Salvador heeft studieplekken aangeboden. 
Al eerder werden 26 private universiteiten geconfisqueerd, waaronder een aantal die in 2018 hun deuren hadden opengezet voor de protesterende studenten.
 
                         
 
 
 
Economisch gaat het slecht, grote werkeloosheid en een hoge inflatie. De mogelijkheden om aan een inkomen te komen zijn beperkt. Veel Nicaraguanen verlaten het land, om politieke of economische redenen, naar de buurlanden, de Verenigde Staten en in Europa met name naar Spanje.
Onze counterpart in La Libertad
De stichting waar we altijd mee samenwerken is Fundación Crecemos Juntos, oftewel FC Juntos. Net als iedere organisatie die contacten heeft en fondsen krijgt uit het buitenland moesten zij zich registeren bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken In Managua. Gelukkig is dat gelukt. Ook moet nu voor iedere door een donororganisatie goedgekeurd project van te voren toestemming worden verkregen van het Ministerie. Zonder die toestemming kan er geen geld overgemaakt worden. De eerste ervaring van FC Juntos met dit proces was voor de bouw van een nieuwe woning waar DOS een deel aan heeft bijgedragen. Na heel vaak naar Managua gereisd te hebben omdat er steeds weer nieuwe informatie aangeleverd moest worden, heeft FC Juntos toestemming gekregen. Helaas moeten ze nu wel iedere maand naar Managua om verslag uit te brengen.
FC Juntos houdt kantoor in een groot pand, het Casa de la Hermandad. Deze ruimte is te huren voor bijeenkomsten, de laatste jaren zit er een stijgende lijn in het aantal keren dat het pand gehuurd wordt, mede omdat het pand met ondersteuning van DOS opgeknapt is. Zo heeft FC Juntos wat eigen inkomsten.
FC juntos is nu ook de counterpart voor een Deens project, dat zich richt op het kwikvrij winnen van goud door kleine gouddelvers. 
Via videobellen hebben we regelmatig contact met de bestuursleden van FC Juntos. 
DOS in Doetinchem
Een tijd terug heeft het bestuur van DOS besloten om zich vooral te richten op de lopende projecten en geen fondswervende activiteiten te organiseren in Doetinchem. Vanwege de situatie in Nicaragua en ook omdat de groep betrokkenen bij de stedenband klein is. 
 
In juni bereikte ons het zeer trieste nieuws dat Jan Smit plotseling op 75-jarige leeftijd is overleden. Jan was vanaf 2011 bestuurslid van DOS en heeft zich altijd vol enthousiasme ingezet voor de stichting, met name voor de aandachtspunten bedrijfsleven en woningbouw. Hij was de drijvende kracht achter een zeer geslaagde campagne in 2013 en 2014 waaraan studenten van de opleiding Marketing en Communicatie van het Graafschap College samen met de radiozender Optimaal FM hebben meegewerkt. Ze hebben andere scholen, clubs en instellingen benaderd die ook hebben meegedaan. De studenten verkochten radiospotjes aan bedrijven. Het hoogtepunt en afsluiting van de acties in 2014 was de marathon radio-uitzending in december 2014, live vanuit het Doetinchemse stadhuis. Optimaal FM had daar een mobiele studio. 
In 2013 was Jan voor het eerst in La Libertad, samen met toenmalig burgemeester Kaiser. Het was direct ‘liefde op het eerste gezicht’ tussen Jan en de Liberteños. Daarna heeft hij nog 3 keer deelgenomen aan werkbezoeken aan La Libertad, vooral omdat hij binnen het bestuur van DOS degene was die alle ins en outs van het woningbouwprogramma kende. Hij nam alle financiële overzichten van de afbetalingen die we uit La Libertad kregen nauwgezet door. FC Juntos was ook altijd heel blij met de tips en suggesties van Jan rond dit programma.
 
                            
               Op bezoek bij een van de woningen                        In overleg met de burgemeester en viceburgemeester
 
                              
                                                In overleg met leden van FC Juntos
 
Wij, de bestuursleden van DOS en van FC Juntos, net als alle bekenden van Jan in La Libertad, zijn zeer ontdaan door zijn overlijden en missen hem enorm!
 
Eerder dit jaar is ook Dide Wijnands op 84 jarige leeftijd overleden. Dide was van 1999 tot en met 2007 bestuurslid van DOS namens de werkgroep cultuur. Zij heeft een belangrijke rol gespeeld in de organisatie, met name het culturele aspect, van het 10- en 15-jarig bestaan van de stichting DOS, zoals culturele uitwisselingen op het gebied van muziek, schilderkunst en fotografie. Bijzonder was het beschilderen van een Syntusbus met Nicaraguaanse schilderingen door leerlingen uit Doetinchem, een rijdend kunstwerk. Zij heeft in die periode veel betekend voor de dynamiek van de stichting.  
Projecten in La Libertad
Woningbouwprogramma
Sinds 2002 voert FC Juntos het door Sité Woondiensten en de gemeente Doetinchem ondersteunde woningbouwprogramma uit. Het betreft een roterend fonds voor de bouw van woningen voor de middenklasse. De bewoners betalen gedurende 15 jaar iedere maand het aflossingsbedrag en als de waarde van de woning terugbetaald is worden ze eigenaar van de woning. Er 42 woningen zijn gebouwd, waarvan vijf via de in het roterend fonds teruggevloeide gelden. Ook in Nicaragua zijn bouwmaterialen een stuk duurder geworden. Om het maandbedrag niet te hoog te laten worden, heeft het huidige bestuur van FC Juntos het ontwerp aangepast, iets eenvoudiger gemaakt. 
In juni is het laatst gebouwde huis opgeleverd. Dit huis is deels met middelen uit het roterend fonds en deels door een bijdrage van DOS gefinancieerd. 
 
 
    
 
Het rondkrijgen van de toestemming van het Ministerie voor het uitvoeren van dit project kostte heel wat ritjes naar Managua. Hetzelfde geldt voor de verslaglegging na afronding van de bouw van het huis, maar gelukkig is dat ook helemaal goedgekeurd.
 
 
Zonnepanelen
Via dit programma kunnen boeren een lening krijgen van FC Juntos voor het plaatsen van zonnepanelen op hun boerderij. Deze boerderijen staan in het landelijk gebied, ver weg van het elektriciteitsnet. Afhankelijk van wat ze nodig hebben, wordt gekozen voor 1 paneel of voor 2, met natuurlijk de bijhorende batterij. Nu kunnen ’s ochtends vroeg de koeien in de stal gemolken worden met licht erbij, en kan bijvoorbeeld de mobiele telefoon opgeladen worden. De eigenaren van de boerderijen wonen vaak in La Libertad, het zijn vooral de opzichters die op de boerderij wonen die erg blij zijn met de panelen. 
Ook dit is een roterend fonds. In de eerste ronde zijn 6 boerderijen van panelen voorzien. Inmiddels zijn op 5 andere boerderijen met middelen uit het roterend fonds zonnepanelen geïnstalleerd.        
 
                                                    
 
Nieuwe aanvraag
FC Juntos heeft DOS een projectaanvraag gestuurd van de Hermida Flores-school. Deze school biedt kleuteronderwijs, inclusief onderwijs  en regulier lager onderwijs voor de groepen 1 t/m 6, dit zijn in totaal 161 leerlingen.
In de ochtend hebben groep 1 t/m 3 van het lager onderwijs en de 6 leeringen van het inclusief onderwijs les. Ook komen dan de 30 kinderen van het kleuteronderwijs.
In de middag krijgen de groepen 4 t/m 6 les. En op zondag komen 10 volwassenen onderwijs volgen.  
Het onderwijsteam bestaat uit 10 leerkrachten, met daarnaast de directrice, onderdirectrice, administratief medewerker en een conciërge.
 
Uit de foto’s die we toegestuurd kregen blijkt duidelijk dat er jarenlang geen onderhoud is gepleegd aan de gebouwen. Het elektriciteitssysteem moet vervangen worden, evenals de toiletten en wastafels. En veel kan wel een likje verf gebruiken. 
DOS heeft de aanvraag goedgekeurd, FC Juntos zal nu de toestemming vanuit Managua gaan regelen zodat we de benodigde fondsen (rond de € 5.000) kunnen overmaken.  We houden u op de hoogte van de voortgang.
Jaarverslag 2022
Meer over DOS en de projecten kunt u lezen in het jaarverslag over 2022, met daarin ook de jaarrekening. Het jaarverslag is te openen via deze link.
 
 

 

U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u relatie, donateur of vrijwilliger bent van DOS.
Wilt u zich afmelden? Klik dan hier.

© 2010