Schapen worden ontdaan van hun winterjasje en maken zich klaar voor een warme zomer!
(Foto: schaapscheerdagen, kinderboerderij)

"Brugge maakt het mooie weer..."

Beste 

De zomer is begonnen. In straten, pleinen en parken zal er terug van alles te ontdekken zijn. Ook buurtcomités zetten terug hun beste beentje voor om hun wijk een boost te geven. Brugse jeugdverenigingen beleven hun apotheose met de jaarlijkse vakantiekampen.  

Feest in 't park trok naar jaarlijkse gewoonte de festivalzomer op gang. Het Cactusfestival, de Brugse Tripeldagen en Klinkers breien er een swingend vervolg aan. Ook zij die het liever wat rustiger aan doen blijven niet verstoken. Voor hen zijn er verademende fietsroutes die door Brugges schilderachtige en grillige natuurlandschappen kronkelen. Even uitblazen kan dan weer op de vele terrasjes die onze stad rijk is. En... zonnekloppers kunnen terecht op het Zeebrugse strand. Een frisse duik nemen of een avondfilmpje meepikken in open lucht... het kan er allemaal.  

Ik toast alvast op een zonovergoten zomer en hoop u op één van Brugges events tegen het lijf te mogen lopen. Geniet ervan!

Franky DEMON

 

Brugge... natuurlijk

"Brugge.. natuurlijk" is het laatste deel van de trilogie van stadsgidsen en neemt de lezer op sleeptouw doorheen het Brugse groen. Voor het eerst treedt het boek buiten de grenzen van de Brugse binnenstad. Allerlei nuttige weetjes over Brugse parken, bossen en natuurgebieden worden erin onthuld. Het boekje is verkrijgbaar bij de Brugse boekhandels, bij In & Uit, bij de stedelijke musea en aan de balie van de Communicatiedienst tegen de spotprijs van 5,5 euro. Met het boekje wil het stadsbestuur bijdragen aan respect voor de natuur.   Ik heb een vijftal gratis exemplaren liggen voor vlugge mailers. Klik hier...

Ook proberen wij de probleempjes van elke dag snel aan te pakken:

Samen met raadslid Erik Snauwaert ondersteunde ik het voorstel om Dudzele in de bloemetjes te zetten.   In het voorjaar van 2012 zal de groendienst er 13.500 narcissen aanplanten.

Regelmatig krijg ik ook bezorgde Bruggelingen aan de telefoon. Het is als groendienst een serieuze organisatie om al het groen goed te onderhouden. In samenspraak met mijn diensten en met buurten tracht ik steeds naar oplossingen te zoeken.

 

 

 

 

Buiten-maten’ voert in elke nieuwsbrief een Bruggeling op die over zijn of haar mooiste plek in de Breydelstad vertelt.

Séraphin Boúúaert (56) is sinds 2001 voorzitter van het Feestcomité Sint-Kruis. Hij staat aan het roer van een elfkoppig team dat in september de druk bezochte Sint-Kruiskermis organiseert. "Deze vindt nu reeds voor de 28ste keer plaats", zegt Séraphin. De voorzitter heeft twee kleinkinderen: Maxine en Emile. De Gulden Kamer is the place-to-be voor de Sint-Kruisenaar. "Sinds 1976 ga ik er dagelijks met de hond wandelen", klinkt het.

Nieuw voet- en fietspad in de Gulden Kamer. In het kader van het mobiliteitsplan openden burgemeester Patrick Moenaert en ik er zopas een nieuw fiets- en voetpad. Het pad maakt deel uit van de aanvullende recreatieve fietsroute nummer 3: 'Malehoek - Dampoort' en verbindt de woonkern van Sint-Kruis en het omliggende platteland. Het pad vertrekt aan het kruispunt Blauwkasteelweg-Boogschutterslaan en eindigt aan het Zuidervaartje. Voor recreatieve fietsers werd aan het pad langs het Zuidervaartje bovendien een rust- en pick-nickzone ingericht. Lees meer...

 

 

 

 

 

Brugge en sport: da's een ideale match!   Naast het startpunt van de Ronde van Vlaanderen huizen er ook heel wat sportverenigingen die mijn steun genieten. Dag in dag uit zorg ik er samen met de groendienst voor dat elke vereniging over aangepaste groeninfrastructuur beschikt.   De voorbije maanden realiseerden we ondermeer het volgende:

Fit-o-meter in Veltembos te Sint-Kruis krijgt facelift.   De fit-o-meter was aan grondig herstel toe en verdiende een update. De groendienst plaatste nieuwe oefeningen en infoborden. De piste is zo'n 1,7 kilometer lang en kronkelt door het Veltembos. Start to run... in 't Veltembos! Lekker puffen en zweten. Lees meer...

Derby krijgt veld d'erbij!   Stad Brugge, Club en Cercle slaan handen in elkaar voor extra kunstgrasveld. In het college van burgemeester en schepenen beslisten we onlangs om ongeveer de helft bij te dragen in de aanleg van een extra-kunstgrasveld voor eersteklassers Club en Cercle. De andere helft wordt door Club en Cercle zelf bekostigd. Club Brugge préfinanciert het project en treedt op als bouwheer.  

Voetbalseizoen... 'ready for take off'! Samen met de groendienst maakten we verschillende voetbalvelden speelklaar voor het voetbalseizoen!   Ondermeer de velden van Bamm Bamm te Sint-Andries, Jong Male, VK Dudzele en voetbalcub Rust Roest werden opgesmukt.

Brugse kerkhoven in de kijker

Brugge heeft aandacht voor zijn begraafplaatsen: sinds de jaren '70 voert het een actief beleid om graftekens te behoeden voor verval.   Onlangs werden nog 10 grafmonumenten in Sint-Kruis, waaronder die van de voorouders van prinses Mathilde, gerestaureerd. Ook tracht ze begraafplaatsen voldoende toegankelijk te houden én om voldoende groen te voorzien.   Tussen 27 mei en 5 juni mochten 311 (!) geïnteresseerden tijdens de 'Europese week van de begraafplaatsen' zelf een oordeel vellen over de geleverde inspanningen. Op verschillende begraafplaatsen in de deelgemeentes werden gratis rondleidingen gegeven.
Lees meer...


(Foto: start rondleiding in Lissewege)

Mails van jonge en minder jonge trouwers

"Ik heb verschillende wettelijke huwelijken meegemaakt in verschillende gemeenten, maar zoals u dat hebt voorbereid is een staaltje van pure motivatie en liefde voor uw werk als schepen.   Ook hier ondervonden wij een zekere fierheid van u om uw stad te betrekken."

"Er zijn op het juiste moment, met betrokken aandacht, met een persoonlijke tekst, met oog voor het nodige, met schitterende ideeën, met mooie woorden en met respect. Bedankt!"

"Wij willen u van harte bedanken voor uw zeer aangrijpende tekst op het feest van ons vijftig jarig huwelijk: de mooi omschreven woorden met stukjes songtekst van muziek uit 'onzen tijd' en de leuke herinneringen uit ons leven samen."


(Foto: Sint-Donaaspark, Zeebrugge)

Speelpleinen in kaart gebracht.   In april kregen zo'n 8000 Brugse gezinnen een gratis speelkaart toegestuurd. De speelkaart geeft een mooi totaalbeeld van de 108 speelpleinen die Brugge heeft. Jaarlijks spendeert de groendienst zo'n 100.000 euro aan het onderhoud van speeltoestellen op speelpleinen.   Is er ergens een speeltoestel stuk, laat dit ons dan zeker weten.
Wil je ook een gratis speelkaart thuis ontvangen?
Klik dan hier...Sint-Donaaspark: op het ritme van de zee... Eén van de (vernieuwde) recreatieparken is het Sint-Donaaspark dat ik zopas opende met burgemeester Moenaert. Het park sluit mooi aan op de Zeebrugse context: zo staat er een piratenboot, een schommel zoals een kraaiennest, veerbootjes.   Alle zeebonken er heen! Lees hier mijn speech...

In de bres voor jeugdverenigingen. Een jeugdbeweging runnen kost geld.   Een fuif of evenement organiseren is vaak een ideale manier om geld in het laatje te brengen. Er staan reeds heel wat nieuwe zaaltjes op til (Daverlopark, Kant en aan de Magdalenazaal).   In het college van burgemeester en schepenen pleit ik ervoor om organiserende jeugdverenigingen te laten delen in de drank die wordt verkocht.   Wordt vervolgd...

 

 

 

 

 

 

 

Dagelijks zijn er heel wat Bruggelingen die zich inzetten voor de goede zaak. Deze keer gaat “De Brugsche Tot” naar RITA GHEWY.

Wanneer zeelui met hun schip in Zeebrugge aanmeren staan Rita Ghewy , Luc Deschutter, Luc Dhondt, Andy Gerard en Raf Sypré, chauffeurs van het Seamen centre, klaar om ze met een busje af te halen.   Onder het waakzaam oog van padre Hubert Sergeant en voorzitter Marc Desmet staan ze hen met raad en daad bij en bieden ze een luisterend oor aan. 

Chauffeur  Rita Ghewy (61) is er reeds 12 jaar vrijwilligster. "Zeelui zijn vaak een tijdje van huis en vinden het aangenaam om eens over hun gezin te kunnen praten", zegt ze.   Haar aanpak werpt duidelijk vruchten af: ze heeft al heel wat vrienden over de hele wereld. Ze sleepte ook reeds het Noorderlicht 2009 en de titel van Krak van Brugge in de wacht.   Daarnaast engageert ze zich bij KAV Zeebrugge, de lokale Volkstuinen en helpt ze bij bloedafnames.   Het Admiraal Keyesplein nomineert ze tot Zeebrugges mooiste plekje: "de ronde straalt rust uit, temidden van de grote haven", klinkt het.


(Foto: uitreiking 't Michieltje aan jeugdhuis Thope)

De Ronde van Franky

De voorbije maanden breide ik een vervolg aan mijn ronde doorheen Brugge.   Ik was ondermeer present op:

het Groot Brugs galabal, gouden jubilea, de schoolfeesten van Mozaïek, Zonnetuin Male, het Sint-Lodewijkscollege in de Spoorwegstraat en de gemeentescholen te Sint-Michiels, de kinderstoet van de meifoor, het aperitiefconcert op de Sint-Andriese pleinfeesten, het ledenfeest van het Blauwe Kruis, de uitreiking van verschillende sociale prijzen zoals 't Michieltje aan jeugdhuis Thope en het Noorderlicht, de benefietavond ten voordele van Redeenoend, ...

Naast werk- en studeerplek is Brugge ook een bruisende stad... vlieg eens buiten en probeer het zelf uit!

Van vrijdag 8 tot zondag 10 juli 2011 | Cactusfestival in het Minnewaterpark. Optredens van o.a. Bryan Ferry (Roxy Music), Hooverphonic, Triggerfinger en Lamb. Meer info

Op 24 juli | optreden van Bon Jovi op het strand van Zeebrugge. Meer info

Van 10 tot 14 juli | Circustoer in Brugse wijken | Gratis optredens in de deelgemeentes. Meer info

Van 16 tot 18 juli 2011 | Cirque Plus 2011 | Gratis circusoptredens in en rond het Entrepot, Binnenweg 4 (achterhaven). Meer info

Van dinsdag 19 tot donderdag 21 juli 2011 | Brugse Tripeldagen op de Markt. Tal van optredens om duimen en vingers bij af te likken. Meer info

Van 29 juli tot 13 augustus | Klinkers | Zomerconcerten in de binnenstad. Meer info

Op 13 augustus | Benenwerk | Gratis ballrooms in de binnenstad.   Meer info

Zeebrugge Zomert |
Meer info

Op 4 september | Kaasmarkt op 't Zand | Een 50-tal stands etaleren er een 100-tal verschillende kazen.

Op zondag 25 september | derde editie van "H²0 Brugge, smoefelen langs de Congostroom".   Sneukeltocht in en rond Brugge. Meer info

 

 

 

 


Stadhuis
| Burg 12 | 8000 Brugge
Tel.: 050 44 81 25
E-mail: schepen.demon@brugge.be
Spreekuur: op afspraak