Nieuwsbrief oktober 2020
Thema: maatwerkbedrijven in tijden van corona
Ook de Vlaamse sociale economie maakt momenteel woelige tijden mee door de coronacrisis.
 
In deze nieuwsbrief laten we enkele maatwerkbedrijven aan het woord. Ze gunnen ons een blik achter de schermen en vertellen ons over hun reilen en zeilen tijdens de lockdown eerder dit jaar. En bovenal tonen ze je dat de sociale economie een veerkrachtige en inspirerende sector is, zeker nu de maatregelen opnieuw aangescherpt worden.
 
Het jaarrapport Sociale Economie biedt je daarnaast zicht op de doorstroom in 2019.
 
Tot slot lichten we al een tipje van de sluier op over PLATOS, de nieuwe online applicatie om in te dienen bij oproepen.
 
Vlotter Maakbedrijf vzw transformeert door corona van fietsonderdelenassembleur tot producent van spatmaskers
 
Vlotter Maakbedrijf vzw uit Boom zag een groot deel van zijn klanten wegvallen door de COVID-19-pandemie. Een van die klanten, E-Demonstrations, viel zelf ook nagenoeg zonder werk. Maar ze bleven niet bij de pakken zitten: om de coronacrisis mee het hoofd te helpen bieden, produceren ze samen spatmaskers voor de Belgische markt.
 
Lees hier het verhaal van Vlotter Maakbedrijf vzw.
 
Den Diepen Boomgaard: “Deze crisis toont aan dat we nog meer moeten diversifiëren”
 
Een groot deel van de inkomsten van Den Diepen Boomgaard, een maatwerk- en biologisch landbouwbedrijf uit Grimbergen, viel door de coronapandemie weg. Het bedrijf zet in op nieuwe activiteiten en probeert personeelsleden flexibel in te zetten om de crisis te trotseren. Maar de onzekerheid maakt het moeilijk om in te schatten wanneer ze het geweer van schouder moeten veranderen.
 
Lees hier het verhaal van Den Diepen Boombaard.
 
Kringwinkel Hageland: “Onze sector toont zich veerkrachtig in tijden van nood”
 
Toen in maart de lockdown inging, moesten de Kringwinkels de deuren sluiten. Heel wat werknemers bleven noodgedwongen thuis, zonder perspectief. Een heel woelige en onzekere periode. Tegelijk werden de Kringwinkels gedwongen om op zoek te gaan naar oplossingen. Dat gebeurde met verrassend veel creativiteit en goesting, zegt Paul Stessens van De Kringwinkel Hageland.
 
Lees hier het verhaal van Kringwinkel Hageland.
 
Jaarrapport Sociale Economie 2019 biedt inzicht in doorstroom
 
Door een samenwerking met de VDAB kon voor het eerst een doorstroomanalyse opgenomen worden in het Jaarrapport Sociale Economie van het Departement Werk en Sociale Economie. Het rapport kijkt dus naar waar mensen zich bevinden nadat ze uit de sociale economie stromen.
 
Het Jaarrapport Sociale Economie 2019 is ook het eerste rapport sinds de invoering van het nieuwe decreet ‘Maatwerk bij collectieve inschakeling’ waar we niet meer het onderscheid maken tussen beschutte en sociale werkplaatsen, maar spreken over maatwerkbedrijven en maatwerkafdelingen.
 
Jaarrapport Sociale Economie 2019.
 
PLATOS: meteen naar de zesde versnelling
 
Het Departement Werk en Sociale Economie bouwt aan een applicatie Platos voor de behandeling van subsidie-oproepen ter ondersteuning van sociale economie. Denk hierbij aan de subsidies binnen de oproep ‘Innovatie’ en ‘Oprichting van een sociale onderneming’, of aan maatregelen als managementadvies.
 
Het nieuwe platform moet jou als onderneming of burger een vlotte behandeling van je subsidiedossiers garanderen, met minder administratieve lasten en een persoonlijke opvolging van de status van het project.
 
Lees hier meer over PLATOS.
 
Oproepen in de kijker
Sinds 1 oktober kan je indienen voor een nieuwe ronde van de volgende oproepen. Deadline voor aanvragen is 31 december.
 
Oproep Oprichting
 
Zoek je een tussenkomst in de opstartkosten bij de oprichting van jouw sociale onderneming? De maximale subsidie per project bedraagt 20.000 euro.
 
Oproep Innovatie
 
Zoek je als sociale-economieonderneming steun voor je innovatieproject? Ook binnen een samenwerkingsverband kan je in aanmerking komen. De maximale subsidie per project bedraagt 50.000 euro.
 
 
 

Departement Werk en Sociale Economie
Koning Albert II-laan 35 bus 20, 1030 Brussel
nieuws.se@vlaanderen.be