Nieuwsbrief, Januari 2015

Snel naar:
17/18 januari: Clubkampioenschappen, IJsbaan Haarlem
18 januari: Verenigingsdag, FlevOnice Biddinghuizen
7 februari: Kaag & Braassem schaatsavond, IJsbaan Haarlem
27 maart: Slotavond, IJs- en Skeelervereniging Lisserbroek
28 maart: Open dag skeelerseizoen, IJs- en Skeelervereniging Lisserbroek
26-28 juni: Jeugdkamp
 

 
Sponsors van de STS-KGM

Van de Voorzitter
Beste schaatsvrienden,
 
Midden januari, 10°C, de winter lijkt ver weg! Afgelopen zaterdag werd ik aangesproken door één van onze wedstrijdrijders met de vraag of ik nog wat natuurijs ging regelen want hij was toch wel toe aan een molentochtje of zo. Het is natuurlijk pas midden januari en februari en maart komen er nog aan en die kunnen ook heel koud zijn, maar als schaatser wordt je toch niet zo blij van deze temperaturen. Aanstaande zondag kunnen we wel gaan schaatsen (mits de wind niet weer roet in het eten gooit) op de mooie baan van FlevOnice in Biddinghuizen. Een prima alternatief, denk ik!
 
Op 7 februari is er ook een hele leuke avond, de 3e editie van de Kaag & Braassem Schaatsavond, een avond met heel veel schaatsplezier, maar daarover vind je verderop in de Nieuwsbrief meer informatie. Vorig jaar was deze avond een enorm succes en ik kan dan ook zeker aanraden om hier naartoe te gaan!
 
Midden januari betekent ook dat we nog maar een week of 8 op de baan staan en dat de clubkampioenschappen op stapel staan. Aanstaande zaterdag (19:45 uur - Haarlem) zal voor de pupillen en junioren C de laatste afstanden verreden worden terwijl de junioren B t/m de masters de eerste afstanden verreden gaan worden. Zeker de zaterdagavond is traditiegetrouw een echte clubavond met heel veel STS-KGM en natuurlijk Lisserbroek rijders in actie. Ik kan zeker aanraden hier te komen kijken. Als je je nog niet hebt ingeschreven: doe dat dan snel! In Leiden zijn de clubkampioenen al gehuldigd, die zijn er al klaar mee.
 
Wat een beetje een terugkerend item is in mijn betoog is de samenwerking met Lisserbroek. Dit neemt steeds meer vaste vorm aan, we zijn absoluut op de goede weg om per 1 mei (streefdatum, start nieuwe schaatsseizoen) verder te gaan als 1 club. Natuurlijk zijn er nog wel wat hobbels te nemen maar gezien de sfeer waarin de gesprekken gevoerd worden verwacht ik eigenlijk geen problemen. Wat wij nog wel zullen doen is t.z.t. een avond organiseren om iedereen volledig te informeren over de nieuwe vorm.
 
Wat ik bijna vergeet is te melden dat Martijn de Smit sinds een aantal weken het bestuur heeft versterkt. Martijn zal zich hoofdzakelijk bezig gaan houden met PR zaken naast natuurlijk alle “dagelijkse” zaken die spelen binnen een vereniging. Verderop in deze Nieuwsbrief introduceert hij zichzelf. Welkom, Martijn!!
 
Nou, hier laat ik het even bij, iedereen nog veel schaatsplezier en tot op het ijs!
 
Met sportieve groet,
Jeff van Nobelen
 
Bezoek FlevOnice uitgesteld naar zondag 18 januari

FlevOnice heeft de Verenigingsdag van zondag 11 januari vanwege de weersomstandigheden afgelast. Het schaatsuitje is daarom verplaatst naar zondag 18 januari. Iedereen die mee zou gaan naar FlevOnice is inmiddels geïnformeerd, maar mochten er schaatsers zijn die op de oorspronkelijke datum niet mee konden, maar zondag 18 januari wel, geef dit dan uiterlijk 15 januari door via sts-jeugdactiviteiten@sts-kgm.com! Meld je vooral alsnog aan, er zijn al veel aanmeldingen dus het wordt een gezellig schaatsuitje!
 
De uitnodiging in het kort:
 • Wat: schaatsen op de 400 meter en 3 km ijsbanen bij FlevOnice voor leden van STS-KGM en hun familieleden (deelname op eigen risico, schaatshuur mogelijk)
 • Wanneer: zondag 18 januari, om 10.00 uur verzamelen bij het clubhuis aan de Kagerweide in Sassenheim
 • Kosten: 15 euro en 12,50 euro voor kinderen t/m 12 jaar. Hiervoor krijg je koffie, thee of warme Chocomel bij aankomst, dagticket voor een hele dag recreatief schaatsen en gebruik van het Ice Funpark & een lunchpakket bestaande uit 2 belegde broodjes, 1 stuk fruit en 1 candybar. Niet schaatsende ouders die meegaan betalen 5 euro entree, waarna ze een horecamunt van 2,50 ontvangen.
 • Vervoer: we verzamelen bij het clubhuis, waarna iedereen zoveel mogelijk carpoolt
 
Met sportieve groet, mede namens het bestuur van de STS-KGM,
 
Margot van Winsen


Kaag en Braassem Schaatsavond, 7 februari
Wat is er niet leuker om op de grote ijsbaan in Haarlem te schaatsen?!? Vraag je ouders, broers, zussen, opa’s & oma’s en iedereen die wil schaatsen mee!
Toegang is gratis
 
Programma in het kort:
 • 19:45 uur tot 20:50 uur Vrij schaatsen voor iedereen (jong & oud)
 • 20:00 uur tot 20:50 uur Prestatietocht met stempel kaart, voor jong en oud!!
 • 20:00 uur tot 20:50 uur Schaatsclinics voor beginners, semi-gevorderden en gevorderden.
 • 20:15 uur tot 20:50 uur 100 meter wedstrijden: je mag zo vaak meedoen als je wilt!
 • 21:00 uur tot 21:50 uur 300 meter wedstrijden*
 • 22:00 uur tot 22:25 uur 25 minuten van Kaag en Braassem
 • 22:35 uur tot 23:00 uur de Kaag en Braassem Marathon*
 • 21.15 uur tot  …           Short track clinics* op het middenterrein van de ijsbaan
*aanmelding voor deze onderdelen via events@sts-kgm.nl of direct inschrijven op de website van Nut & Vermaak
 
We zien je graag op de ijsbaan!
 
Vrijwilligers bedankt voor hun inzet
Zaterdag 27 december jl. zijn de vrijwilligers bedankt die ervoor zorgen dat de STS-KGM als vereniging kan blijven draaien. De verrassing was groot toen ze de oliebollen van Van Maanen overhandigd kregen! Een blijk van waardering voor de tijd die ze in de vereniging steken. De vrijwillers zijn immers de kurk waar de vereniging op draait.
 
Op korte termijn zal de STS-KGM een actie opstarten om actief nieuwe vrijwilligers te werven. Er is immers altijd wel iets te doen en vele handen maken licht werk! Hiervoor zullen we zoveel mogelijk leden telefonisch benaderen met een concreet voorstel.
 
Verslag Winterfeest 2014
Op zaterdag 13 december was het feest in het clubhuis van de STS-KGM. Een groot deel van de jeugd van de STS-KGM en LSB was samengekomen om Sinterklaas en Kerst in één te vieren tijdens het Winterfeest. Om 19 uur verzamelden eerst de jongste jeugdleden en hun trainers zich voor het inmiddels wel bekende ganzenbord-achtige spel waarbij kadootjes gepakt, geruild en afgepakt moesten worden. Eén van de groepen had per ongeluk ook extra veel doe-opdrachten in het spel zitten waarmee kado’s gewonnen of verloren konden worden, dat zag er voor de andere groepen erg grappig uit...
lees meer

Verslag Clubkampioenschappen Leiden, 13 december
Afgelopen zaterdag vonden in de Leidse Schaatshal de gecombineerde clubkampioenschappen van de STS-KGM en IJs- en Skeelerclub Lisserbroek plaats. Naast dat er heel hard werd gereden (er zijn weer heel veel PR's en ook een paar clubrecords gereden) is er vooral ook heel veel genoten. Na afloop vond direct de prijsuitreiking plaats. Een impressie van het evenement is hier terug te zien.

Iedereen hartelijk gefeliciteerd met de prestaties. Heel veel dank ook naar de vrijwilligers die het mogelijk hebben gemaakt om deze kampioenschappen weer tot een succes te maken.
 
Nieuw overzicht Clubrecords STS-KGM-LSB
 
In 2011 is aan de hand van het clubblad-archief en de digitale schaatstijden-archieven een zo compleet mogelijk overzicht gemaakt van de clubrecords van de STS sinds het ontstaan van de club in 1978. In de seizoenen daarna hebben STS-ers en ook rijders van Lisserbroek verschillende clubrecords kunnen verbreken, omdat zij schaatsen op een STS-wedstrijdlicentie. Sinds de fusie van de STS en Kagermeer in 2013 zijn ook snelle tijden die gereden werden door rijders van KGM opgenomen in het overzicht.

Sinds vorig seizoen bestonden er twee clubrecordoverzichten: een standaard clubrecordlijst en een lijst met tijden van de toppers van STS-KGM-LSB gereden in seizoenen dat zij niet bij STS-KGM-LSB trainen maar bij C, baan, gewestelijke, landelijke selecties of commerciële teams. Alhoewel dat op dat moment een goede aanpak leek is nu toch gebleken dat het gebruiken van twee verschillende lijsten wat verwarring geeft. Zo is het in de praktijk lastig gebleken te bepalen of tijden van rijders op het standaard overzicht moeten worden opgenomen of eigenlijk in de ‘toplijst’ nu er steeds meer schaatsers komen die wel op STS/KGM licentie schaatsen maar niet trainen bij STS-KGM-LSB.

Om aan de verwarring een einde te maken is daarom nu besloten om beide lijsten samen te voegen tot hét overzicht ‘Clubrecords STS-KGM-LSB’. Deze lijst bevat dus de alleen de allersnelste tijden. Aan alle rijders van STS-KGM-LSB nu de uitdaging om deze records weer te verbreken!

Slotavond STS-KGM-LSB, 27 maart
De Slotavond 2014-2015 wordt dit jaar gehouden op Vrijdag 27 maart, aanvang 19:30 uur. Net als vorig jaar is het een gecombineerde Slotavond van de STS-KGM en Lisserbroek en wordt deze gehouden in het clubgebouw van de IJs- en Skeelervereniging Lisserbroek aan de Hillegommerdijk 53 (open vanaf 19:00 uur).
 
Kom allemaal naar de traditionele slotavond van de STS! Uitreiking van de vaantjes, schaatsdiploma’s, schaatsvaardigheidspaspoorten, bekers, complimenten en bedankjes. Met de altijd enerverende, ontroerende en oergezellige BINGO als afsluiting.
 
Het programma is om ongeveer 21:00 afgelopen. 
 
Tot dan!

Even voorstellen: aspirant-bestuurslid Martijn de Smit
Beste clubgenoten,
 
Sinds november 2014 ben ik aspirant bestuurslid van STS-KGM. Tijd om mijzelf aan jullie voor te stellen.
 
Mijn naam is Martijn de Smit, ben 35 jaar en woon samen met mijn vrouw Kim en dochter Ilse in Sassenheim. Ik woon vlak bij de ijsbaan. Voordeur uit, naar rechts kijken en direct zien of de baan open is! Ik heb het geluk gehad dat de ijsbaan een aantal jaren open is geweest, waardoor ik weer lekker op natuurijs heb kunnen schaatsen.
 
Iedere keer keek ik met een jaloerse blik naar de schaatsers van STS. Ik vond het hoog tijd om ook eens aan mijn eigen schaatstechniek te werken en ben daarom in september 2010 gaan schaatsen bij de recreanten van STS.
 
Om mijn conditie ook in de zomer op peil te houden, stap ik graag op de racefiets. Dit doe ik altijd samen met mijn broer Rogier, die ook schaatst bij de STS.
 
Na het lezen van de nieuwsbrief waarin een oproep werd gedaan voor nieuwe bestuursleden, heb ik tijdens mijn training contact gezocht met Jeff. Ik weet uit ervaring dat een vereniging niet kan bestaan zonder vrijwilligers en besloot mij daarom aan te melden. Ik vind het belangrijk om tijd vrij te maken voor de vereniging, omdat ik hoop dat de vereniging een mooie toekomst voor zich heeft. Ik hoop dat ook mijn dochter in de toekomst enthousiast wordt om te gaan schaatsen. Ze is bijna 3, maar heeft in haar eerste en tweede levensjaar al op het ijs gestaan. Eerst in een slee achter papa aan op het natuurijs in Sassenheim en vorig jaar op eigen schaatsjes op het middenterrein op de baan in Haarlem.
 
Als bestuurslid, met focus op Haarlem, wil ik graag aan de slag met de promotie van onze vereniging.  Ik wil de zichtbaarheid van onze vereniging verbeteren. Als er geen natuurijs is, is onze zichtbaarheid te klein. Ik wil proberen om onze vereniging meer in beeld te krijgen via de plaatselijke media. Het doel is natuurlijk om meer mensen enthousiast te maken voor het schaatsen en daarmee nieuwe leden voor onze vereniging te werven. Ook het werven van nieuwe vrijwilligers is een taak waar ik mij de komende periode mee bezig ga houden.
 
Uiteraard sta ik open voor jullie ideeën en op- en aanmerkingen. Ik moet nog verkennen wat er allemaal speel binnen onze vereniging. Jullie kunnen mij bereiken via martijndesmit@ziggo.nl of uiteraard op de ijsbaan in Haarlem, waar ik op vrijdagavond schaats.
 
Ik wens jullie allemaal nog een mooi schaatsseizoen en hoop natuurlijk dat het nog heel hard gaat vriezen, zodat we ook nog het natuurijs op kunnen Lachen.
 
Sportieve groeten,
Martijn de Smit

Nacht van Haarlem, 14 februari
Op 14 februari 2015 zal de IJsbaan Haarlem de Nacht van Haarlem organiseren.
 
Tussen 23.30 en 1.00 uur kunnen schaatsers in deze nachtelijke uren zoveel mogelijk rondjes schaatsen. Vanaf 22.30 uur zijn de rijders welkom om zich in te schrijven. De inschrijving staat open voor iedereen: jong en oud, ervaren en minder ervaren, wedstrijdrijders en recreanten. Om 23.30 uur klinkt het startschot en kunnen de rijders aan hun prestatietocht beginnen.
 
Inschrijven kost € 5,- voor 16 jaar en ouder en € 2,50 voor jeugd t/m 15 jaar. Dit bedrag is inclusief de toegang tot de ijsbaan en een herinnering: een medaille voor de jeugd en een speciale “Nacht van Haarlem-muts” voor iedereen. Daarnaast vragen wij iedereen om € 1,- op vrijwillige basis te doneren voor het KWF: bij de entree staat hiervoor een collectebus.
 
Het wordt vooral een feestelijke nacht. Sportiviteit en het neerzetten van een prestatie zijn natuurlijk belangrijk…. maar het gaat om de uiteindelijk om de gezelligheid.
 
Voor recreanten zal er een stempelpost worden ingericht met een klein stukje klunen op weg naar de stempelpost. De marathonrijders kunnen hun transponders om binden om de ronden te tellen.
 
Maartens café is geopend, net als de schaatsverhuur. Langs de baan staat ook een koek-en-zopietent en is er (waarschijnlijk) live-muziek.
 

Schaats Trainingsgroep Sassenheim & Kagermeer
Email: info@sts-kgm.nl - www.sts-kgm.nl
Volg ons op Twitter:  @stskgmlsb