Eigentijds EcoZeN Netwerk
ECOlonie Nieuwsbrief - Juni 2021
Beste belangstellende,
 
Gaandeweg wordt onze plek weer bevolkt. Dat doet ons hart deugt. Wat is het toch plezierig om zoveel oude en nieuwe gasten te mogen ontvangen. Het lijkt er op dat er voorlopig geen regen meer valt. De temperaturen stijgen en dat is goed voor onze tuinen en hooiland. We zien er naar uit om gasten, workshopleiders en vrijwilligers te mogen ontvangen voor het Eigentijds Festival dat op 26 juni begint. Er zijn nog steeds wat plaatsen vrij, dus als je denkt ‘ik ga nog’, je bent welkom. Zijn er behalve deze vooruitzichten ook lastige kwesties te melden? Ja zeker! We komen tijdelijke participanten tekort voor deze zomer, te beginnen bij het festival. Als je nog een week of meer beschikbaar hebt om ons te helpen, svp laat ons dat weten. En misschien kun je die vraag ook doorsturen in je netwerk via je sociale media.  Positief bericht is dat,  in tegenstelling tot de berichten uit Nederland over extreme verhoging van de prijzen op campings en vakantieverblijven (25 tot 40%), wij onze prijzen niet hebben verhoogd!
 
Deze nieuwsbrief bevat de volgende onderwerpen:
 • Welke corona voorwaarden hanteren wij voor de komende maanden
 • Dringende oproepen
 • Zomerprogramma 
 • Wegens succes een nieuwe Kennis- en Inspiratieweek vastgesteld
 • Oikos webwinkel
 • Filosofische beschouwingen deel 3
Met vriendelijke groet,
Bewoners en participanten

Welk coronabeleid hanteren wij de komende maanden?

De verwachting is dat de ontwikkeling inzake het covid-19 virus positief verloopt. Dat blijkt o.a. uit een artikel in Trouw, van 11/6 j.l. Desalniettemin zullen de Europese overheden, inclusief Frankrijk, deze zomer van je vragen een vaccinatieverklaring of een PCR test bij je te hebben, dan wel een medische verklaring dat je covid hebt gehad.
 
Dat zou voldoende moeten zijn, ware het niet – we zijn daarin niet naïef – dat er mensen zijn die graag naar ons toekomen, die hun eigen moverende redenen hebben om niet te kunnen voldoen aan bovenstaande eisen. Voor hen hebben wij al sinds maanden een alternatief dat niet ten koste gaat, zo is gebleken, van de veiligheid m.b.t. covid-19 op ons terrein. 
 
Dat alternatief bestaat uit het volgende voorstel: 
 • als je hier als gast of tijdelijke participant wilt komen kun je volstaan met een sneltest met certificaat bij een 'teststraat'
 • Je mag ook een zelftest doen, die je de dag voor je afreist afneemt. Je herhaalt die zelftest na 4 dagen hier ter plaatse. Die zelftest kan er een zijn met een wattenstaafje in je neus of een speekseltest (de kosten van beide zijn in verhouding zeer laag).
In onze benadering gaan wij uit van vertrouwen, een benadering die al 30 jaar zo kenmerkend is voor ons; geen sleutels op kamerdeuren, zelfbediening in de winkel etc. In dit verband willen we je er op wijzen dat je zelf verantwoordelijk blijft voor de vorm van testen die je kiest. Op de eisen die de overheid stelt hebben wij geen invloed; sommigen rekenen ons dat aan, maar dat is ten onrechte. Onze ervaring van de laatste maanden is dat er bij de grenzen geen controles zijn. Nogmaals, ons beleid is er op gericht, net als vorig jaar, een veilige omgeving te creëren. 
 
Heb je over dit beleid vragen, mail dan naar henkjan@ecolonie.eu
 

Oproepen om mee te werken

Minder participanten dan voorheen hebben te kennen gegeven dat ze deze zomer komen meehelpen. Zoals in de inleiding al genoemd heeft deze terughoudendheid te maken met onduidelijkheid over coronamaatregelen van de overheden. Schroom niet als je nog twijfelt, en mail via info@ecolonie.eu. We maken met jou afspraken op maat. En vergeet vooral niet dat naast het werken het een verademing is, na een jaar in lock down, om zoveel gelijkgezinde mensen te ontmoeten. En als je zelf niet kunt komen wil je dan onze nieuwsbrief, en speciale deze oproep, via de sociale media verspreiden onder je vrienden, kennissen en familie.
 
Voor de volgende taken cq. plaatsen hebben we vooral nog tijdelijke participanten nodig:
 • Medewerkers op de receptie. Voor de receptie zoeken we voor juli en augustus mensen die willen meehelpen bij de ontvangst van gasten. Je werkt minimaal met 2 personen tegelijk in het team. Het is een dynamische taak, die je goed kunt combineren met bijvoorbeeld werken in de kruidentuin.
  Mail naar: ettjen@ecolonie.eu
 • Meewerken in het team van onze prachtige biologische winkel.
  Mail naar: info@ecolonie.eu
 • Ook het atelierteam zoekt creatieve ervaren begeleiders.
  Mail naar: jose@ecolonie.eu
 • Voor ons gezellige eethuis de Orangerie zoeken we nog een teamleider.
  Mail naar: johan@ecolonie.eu
Vrijwilligers voor het Eigentijds Festival en het Kinderfestival
 
Hiervoor zoeken we met spoed nog 2 à 3 tentenbouwers. Je helpt mee om alle workshoptenten op te bouwen, vloeren te leggen en de tafels en de stoelen in de tenten te zetten. Als je belangstelling hebt voor of vragen over een van deze taken mail dan naar vrijwilligers@eigentijdsfestival.nl
 
Je kunt nu al komen! En weet, je kunt ook werken in de catering als je dat liever doet.
 
Vrijwilligers voor Kinderfestival
 
Dit geweldige festival voor kinderen van 5-12 jaar vindt plaats van 15 tot en met 19 augustus. 
 • Heel specifiek zoeken we nog groepsleiders en assistent groepsleiders voor het Kinderfestival.
  Informatie over dit mooie Kinderfestival vind je hier
 • We zoeken nog tentenbouwers voor vóór en na het festival. 
 • Tevens zoeken we nog nog één of twee crècheleid(st)ers voor dit Kinderfestival.
Als je belangstelling hebt voor of vragen over een van deze taken mail dan naar: 
 
Workshopleiders voor het Kinderfestival
 
Voor het workshopprogramma zijn we nog heel specifiek op zoek naar docenten in de volgende thema’s:
 • Iemand die workshops kan aanbieden over eten en/of wildpluk; rond scharrelen in de tuin, oogsten en daar iets lekkers van maken. Dit is voor de leeftijden 5-6 jaar en 7-9 jaar.
 • Iemand die theater workshops wil geven aan kinderen van 7-9 jaar en 10-12 jaar
 • Iemand die de kinderen van 5 en 6 jaar na de workshop kan opvangen met fijne knutseldingen, spelletjes, muziek, etc.
Ben je geïnteresseerd neem dan contact op met Marran, de coördinatrice: info@eigentijdskinderfestival.nl 

Zomerprogramma

Wij onderscheiden in juli en augustus twee vormen van activiteiten: de workshops, waarvoor je je ter plekke inschrijft voor een dag of dagdeel en de cursussen. Deze duren een aantal dagen of dagdelen, en het verschil met de workshops is, dat je er van te voren voor inschrijft. De cursussen veronderstellen een bepaalde diepgang en gaan ook in dit seizoen over heel uiteenlopende onderwerpen. Naast de bekende cursussen van onze vaste docenten, zijn er dit jaar ook nieuwe cursussen gepland met de thema's: Natuurbeleving, Creatief, Qi gong en Yoga, Massage en Lichaamsgerichte technieken, Mystiek, Persoonlijke ontwikkeling. Een paar voorbeelden in juli zijn:
 • Critical Alignment Yoga met Marion Meuffels en de cursus Vedic Art met Gitta Weijtjens. (10 – 17 juli)
 • Ontspanningsmassage met Ed Bodewes en de cursus Magische klanken van de harp met Columba van Geldorp. (17 – 24 juli)
 • Yoga Natuurweek met Claire Piters en Beeldhouwen met Gerard Akerboom. (24 – 31 juli) 
Speciale aandacht vragen we voor de week van de The Gathering, die van 31 juli tot 7 augustus wordt gehouden.
 
 
Voor de genoemde workshops zijn er ook interessante activiteiten te volgen. Bijvoorbeeld de massageworkshop voor stellen, ademworkshops of Qi gong voor in de ochtend of avond. Ter plaatse kun je ook inschrijven voor ons kunstatelier, waar je vrij kunt werken. Er komen nog workshops bij in het overzicht de komende tijd! 
 
 
De EcoZeN week, die begin juli zou plaats vinden, hebben we verplaatst naar de week van 22 tot 28 augustus. Het Kinderfestival dat de week er voor gehouden wordt is al bijna vol!
 
2e Kennis- en Inspiratieweek van 9 t/m 16 oktober 2021
Nu al de mededeling dat bovenstaande week in oktober wordt gehouden. Belangstellenden kunnen daar in verband met hun agenda rekening mee houden. De eerste week was zeer geslaagd. Op de website komt er een verslag met referenties van een paar deelnemers.

Verfrissende Groene Geuren

Met de zomer in aantocht is het heerlijk om je af en toe te verwennen met de veelal opwekkende en zuiverende kleuren en geuren voor het Hart Chakra. Via Oikos bieden we je een rijke keuze aan ‘groene’ etherische oliën. Denk aan de karakteristieke geuren van Lemongras en Limoen, die zorgen voor enthousiasme en concentratie vermogen. Tea Tree werkt verkoelend, Cypres, Dennen, Jeneverbes en Eucalyptus zuiveren, reinigen en genezen, ieder op een eigen manier. Venkel biedt een troostrijke verfrissing, waar Rozemarijn je optimisme schenkt. En de alom bekende Pepermunt verfrist zelfs je ziel. Met een paar druppeltjes etherische olie in een neutrale huidolie, creëer je heel simpel een eigen hart-chakra massage olie.
 
Op de website van Oikos, onze eigentijdse winkel lees je meer over de etherische werking van de hart chakra kleuren.
 
Vermeld GROEN bij je bestelling en je krijgt 20% korting op alle groene chakra geuren.
Een aantal bomen die in februari zijn gekapt, is verhakseld.

Filosofische beschouwingen deel 3 
Henkjan de Blaauw

In deel 1 en 2 van deze beschouwingen ging ik met name in op het werk van filosoof / antropoloog Bruno Latour (zie foto) zijn boekje ‘Waar wil je landen?’ Door middel van een aantal citaten (ik noemde het impressies) trachtte ik de belangrijkste  conclusies / onderwerpen onder de aandacht te brengen. Velen blijken na lezing van de filosofische beschouwingen deel 1 en deel 2  het boekje te hebben aangeschaft. Reacties hebben de teneur dat ze de tekst moeilijk toegankelijk vinden. Ik kan me dat goed voorstellen en mijn reactie daarop is: blijf het proberen, blijf oefenen en je zult merken dat de inhoud steeds beter te begrijpen is.  
 
In deze derde beschouwingen aandacht voor het boek van Latour ‘Oog in oog met Gaia’. Het zijn acht lezingen die hij heeft gehouden over het Nieuwe Klimaatregime. De commissie voor de beroemde Giffordlezingen verzocht hem in 2013 in Edinburgh deze cyclus van lezingen te geven. Voor hem de ideale gelegenheid om zijn denken voor een breder publiek voor het voetlicht te brengen.
 
Zoals gezegd wil ik door middel van enkele citaten een impressie geven van de inhoud van deze lezingen. Ik beperk me tot een paar citaten per lezing en hoop daarmee de lezer zo nieuwsgierig gemaakt te hebben dat deze zelf het boek ter hand neemt. Ik ben van mening dat de inhoud van dit boek, maar ook van het boekje ‘Waar kunnen we landen?’, van groot belang is voor onze toekomst. We zullen na deze ‘relatief kleine rimpeling’ van deze covidcrisis, die met grote gevolgen een korrel zand in de machinerie heeft gegooid, met elkaar aan de slag moeten, om onze toekomst op een andere manier vorm te geven dan we tot nu toe hebben gedaan. Wetend, dat wat ons te wachten staat in het kader van het NIeuwe Klimaatregime, een vele malen grotere impact zal hebben. Daarbij zal er een groot appel gedaan moeten worden op onze verbeeldingskracht, pioniersgeest, doorzettingsvermogen, visie om er voor te zorgen dat we de oude uitgeslepen diepe karrensporen, ontstaan door onze gewoontes, verlaten. We zullen Aardbewoners moeten worden.
 
In de vorige nieuwsbrief hebben we in dit verband onze plannen al aangestipt, o.a. in de brief aan Bruno Latour, waarin we voorstellen, te komen tot een netwerk van GaiaCollectieven op het Europese Platteland. Voor nu eerst de citaten.
 
Verdere doordenking en uitwerking van ons nieuw beleid zal in het najaar plaats vinden wanneer de drukte van de zomer weer achter ons ligt. 
 
 
Eigentijds EcoZeN Netwerk
Deze e-mail werd verstuurd aan:
 
Stel je geen prijs meer op post van ons, klik dan op de link onder deze e-mail om je uit te schrijven.
Vind ons op Facebook