Nyhetsbrev #5 2022
 
Augusti, den kanske allra vackraste månaden med sin mättnad i färgerna och med den där särskilda stillheten. Kanske också den mest känslosamma och vemodiga, med det efterlängtade sommarlov som plötsligt tog slut, tiden som obönhörligen har sin gång.
 
Men också nytt, nystart, kanske nytt jobb, ny skola, nya kamrater, nya pennor och jympadojor. Nya projekt och roliga saker att se fram emot.

Varsågod, BtA:s första nyhetsbrev för hösten 2022.
 
Det första vi ser fram emot är presentationen av Skriva dramatik 2022. Ett gäng unga skribenter från Västra Götaland har under vår och sommar skrivit varsin dramatisk text som söndag den 18 september ska presenteras i offentlig reading. Läs mer nedan och missa inte att anmäla er!
 
Veckan innan går det svenska valet av stapeln. Som jag skrev i vårens sista nyhetsbrev sammanställde vi en dokumentation av seminariet Politiken och konsten som ägde rum på Angereds teater den 20 april och där vi djupborrade i frågor om konstens frihet och kulturpolitikens roll. Här kommer igen länk till vår hemsida där dokumentationsmaterialet ligger, för den som missade seminariet eller vill friska upp minnet! 
 
Climate action plan & Man kan ju inte turnera med något som är enbart mörker Ni missade väl inte de två nya poddavsnitten som också släpptes i juni? Denna gång satte vi luppen på scenkonsten och hållbarheten; länk till Barnteaterakademin poden hittar ni längre ner här på sidan. God lyssning!
 
Under hösten 2022 kommer vi förstås producera ett par nya avsnitt i podden. I pipe-line ligger också dels ett samtal om att skriva dramatik, dels ett seminarium om pedagogiska material - hur mycket används de? vad vill pedagogerna egentligen ha? vad vill teatrarna med sina lärarmaterial?
Mer om allt detta i kommande nyhetsbrev. Stay tuned!
 
Slutligen: ta gärna en titt i Tips / Notiser till höger, där finns  inte minst en hel drös med premiärer!
 
Varma augustihälsningar,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Skriva dramatik 2022 - reading
Söndag 18 september 10:30 - 16:30
Masthuggsteatern
 
”Det svarta hålet”, ”10 000 colaburkar”, ”Skolådan”,
”Gratis kollektivtrafik”…. Välkommen till en presentation av sprillans ny och ung dramatik!
 
Under våren och sommaren har åtta unga skribenter från Västra Götaland varit med i satsningen Skriva dramatik 2022. Med handledning av Sara Wadell och Rebecca Alverfors har de: Pratat om skillnaden mellan film och teater, hur man skapar intressanta karaktärer, vad en konflikt kan vara. De har sett på scenkonst ihop, de har varit på workshop på Regionteater Väst. Och de har skrivit varsin pjästext.
 
Det har varit en superfin process, och stolta och glada bjuder vi nu in till presentation av texterna som framförs i regisserade readings. Medverkande skådespelare är c/o Ung Teater-klassen* från Högskolan för scen och musik. Det blir en nästan heldag med läsningar och fika. Det mest givande är ju att vara med och lyssna på alla texterna, men det går också att vara med på del av programmet.
 
Övergripande upplägg: Pass 1: 10:30-12:30; Paus med fika: 12:30-13:00; Pass 2: 13:00-16:30 (inkl bensträckare!) OBS att tiden för paus är preliminär.
 
PLATS: Masthuggsteatern, Masthuggsterrassen 3
TID: 10:30 – 16:30
ANMÄLAN: Det är gratis inträde och Barnteaterakademin bjuder på fikat men föranmälan krävs, för att beräkna antal platser, mackor och kaffekoppar.

Maila din anmälan till info@barnteaterakademin.se, senast 9 september. Ange gärna om du vill vara med hela dagen, eller en del samt om du vill ha fika!
 
Att skriva dramatik 2022 genomförs med extra stöd från Västra Götalandsregionen och i särskilt samarbete med Kulturskolan och Ung Kultur/Timjan i Vänersborg, där också majoriteten av träffarna har ägt rum i deras fina konsthall.

* c/o Ung Teater är satsningen där en hel kull med skådespelarstudenter i kontakt med branschen ska få fördjupad kunskap om scenkonst för barn och unga.
 
Barnteaterakademin podden

 
Sveriges, Nordens, Europas första och enda podcast om scenkonst för barn & unga. Kanske även världens (research gav dock gett vid handen att det kan finnas en i USA...).

SENASTE TVÅ AVSNITTEN UPPE NU!
I en tid av eskalerande kris i våra klimat- och ekosystem sätter vi i två avsnitt luppen på scenkonsten och hållbarhetsfrågan. Det ena med fokus på produktion, det andra om tema och form.
Climate Action Plan
Inbjuden gäst: Christian Gade Berrum med projektet Baeredygtig Scenekunst NU; redaktör Sandra Grehn.
Man kan ju inte turnera med nåt som är enbart mörker
Medverkande: dramaturgen och dramatikern Ninna Tersman, (bl a på Riksteatern). redaktörer Sandra Grehn och Sara Klingvall.
 
TIDIGARE AVSNITT:
Ge oss stor och fet scenkonst!
Andreas Ferrada-Noli, frilansande skådespelare just nu på Backa Teater, i samtal med Sandra Grehn och Sara Klingvall.
Unga Klara - nationell scen för barn och unga
Medverkande: Farnaz Arbabi, regissör och konstnärlig ledare på Unga Klara i Stockholm; redaktörerna Sandra Grehn redaktör och  Sara Klingvall.
 
 
 
 
 
På Bibu i juni, blev vi de stolta mottagarna av det finaste pris en kan få i vår del av branschen och världen: Prix d'ASSITEJ!
 
Juryns motivering löd:
 
"Uppmuntrande, uppsökande och utvecklande – Barnteaterakademin har en särställning när det gäller att stimulera framtagandet av dramatik för barn och unga. Barnteaterakademin placerar scenkonst för barn och unga i centrum. Där kräver den inte bara sin plats utan också sin tid och eftertanke. Ty genom bra förutsättningar kan nya röster höras och dramatiken blomstra.
 
Samarbetet både inom och utanför organisationen skapar mötesplatser för samtal och progression, inte minst vad det gäller i utrymmet mellan det fria teatersverige och institutionerna vilket i sin tur ger synergier långt utanför Göteborg och Västra Götalandsregionen."
 
Grattis till alla som jobbat och jobbar med vår kära akademi. Tack alla som bidragit och hejat på under alla år! Tack också Göteborgs Stads kulturnämnd som stöttar oss! Hurra!!!
 
 
 
Tre nya röster för scenen
 
Den 26 april 2021 ägde regisserade läsningar rum på Backa Teater, av tre nya grovmanus. Av pandemiskäl kunde detta inte ske inför offentlig publik. Men det hela filmades och här finns länkarna (varje läsning följs av ett samtal mellan personer från respektive team):

Om du vill av Hanna Rajs Lara. Se läsningen här!
 
Teorier om människan, del 1 av Bereket Hailemariam Se läsningen här!
 
Orisia av Khashayar Naderehvandi. Se läsningen här!
 
Den som vill läsa texterna hittar dem här på vår hemsida. Här ligger också dokumentet BtA Grovmanus 2021 med presentationer av dramatikerna.
 
Under scenkonstbiennalen ägde ett (direktsänt) samtal rum. Denna gång med två av dramatikerna, Bereket och Khashayar (Hanna hade tyvärr förhinder): 
Tre nya röster för scenen -  klicka här för att se samtalet!
 
 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!

 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Manda Stenström - Regionteater Väst, dramaturg
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros

 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Centrum för barnkulturforskning:
 
"Det är vi som bestämmer!"
Andra delen av Centrum för barnkulturforsknings symposium med temat barnkultur och makt. Med bara en vecka kvar till valet riktas ljuset denna gång särskilt mot barnkulturpolitik och barnkulturens förutsättningar.
Vem har den verkliga makten över barnkulturen i Sverige? Vad har barnen att säga till om? Vilken barnkultur vill politikerna satsa på –  och hur mycket? Hur når barnkulturen alla – och är det ens möjligt? Hur uttrycker barns egen kultur motstånd mot den kultur vuxna skapar för dem? Och måste alla barn ta del av den kultur vi skapar åt dem – också de som inte vill?
När: 2 sept 9-17
Var: Aula Magna, Frescativägen 6, Stockholm
 
 
Regionteater Väst:
 
Gränsland
En föreställning om att byta perspektiv
Gränsland bjuds vi in till ett rum i ständig förändring, på en kalejdoskopisk resa som visar kroppar ur nya perspektiv. En dansföreställning kring den egna blicken, kring det som är dolt lika mycket som det som framträder. Hur vet vi att det vi ser är det enda som vi tittar på?
Målgrupp: Åk 4–6
Urpremiär: 8 september
 
Mellan två våningar
Är det svårt att glömma det förflutna? Försvinner skam och vem känner skuld? Och kan tiden läka alla sår?
Mellan två våningar är en hissnande resa genom korridorer, klassrum & skolgårdar och en klassrumsföreställning som berättar historien om en påtvingad återträff mellan mobbare och offer.
Målgrupp: Åk 4–6
Urpremiär: 9 september
  
Stundens hetta
En föreställning om samtycke och gråzoner. Varför kan jag inte bara göra som jag vill! Varför fastnar jag i roller och mönster som fanns långt innan mig! Jag vill inte! Stundens hetta hämtar element från rollspelets lek och ceremonins fasta former och låter frågor kring sex och samtycke bottna i ett filosofiskt problem: Att som människa vara både självbestämmande och beroende av andra.
Målgrupp: Åk 7–9
Urpremiär: 9 september
 
 
Backa Teater:

Nationen
Ismael, 11 år, saknas. Är han gömd, kidnappad, utnyttjad, mördad? Jakten efter en syndabock rör upp undangömda konflikter. De rika vill skyddas från de fattiga. Polisen anklagas för att samarbeta med extremister. Populismens eldar brinner och islamister vill bevara sin renhet. Nationen är i gungning.
Nationen är en intensiv thriller i sex delar och var en av Backa Teaters satsningar någonsin när den gick till premiär pandemihösten 2020 och tvingades stänga ner efter bara fyra föreställningar. Nu ska Nationen få möta publiken igen.
Målgrupp: Från15 år
Nypremiär: 9 september
 
 
Teater Sesam
 
Det lilla blå
Den lilla fisken Blå simmar och leker hela dagarna och lever med de andra fiskarna i en harmonisk miljö. En dag simmar Lilla Blå längre än han gjort innan. Han upptäcker andra delar av haven, djuren och varelserna som bor där. Och så märker han något främmande som får honom att ge sig på ett viktigt uppdrag för att rädda sitt hem. Genom Lilla Blås ögon följer vi hur han tillsammans med valar, sjöstjärnor, koraller och inte minst publiken själv kämpar för ett blåare hav. 
Målgrupp: Från 2 år
Premiär 13 september
 
 
Pelikanteatern
 
Tåren i Snåren
Om hur krångligt det kan bli när två väldigt stora personligheter försöker få plats i ett otroligt litet skogssnår. Om att först vilja och sen ändra sig och om att försöka vara nära men också för sig själv. Om missförstånd och om avstånd.
En lekfull föreställning med mycket musik, få ord och stora uttryck. Samt två hattar och en kaffetår. I ett skogssnår.
Målgrupp: 0-3 år och deras vuxna
Urpremiär: 16 september, Världskulturmuséet
 
 
Teater Jaguar:
 
Träd, hopp och kärlek
Om man känner sig ensam och vilse, eller är ledsen, då kan man bli vän med ett träd. Trädet har hur mycket tid som helst, en stam som man kan luta sig mot och djupa rötter och kan inte fly när det blir jobbigt läge. Trädet står kvar, lyssnar och tröstar.
I Teater Jaguars skog vimlar det av högfärdiga rådjur, vimsiga ugglor och matglada larver. I den solvarma gläntan står den vidsynta gamla eken, stadigt som den alltid har gjort, när det plötsligt dyker upp en borttappad flicka...
Målgrupp: Från 5 år / Åk F-3 / Familj
Urpremiär 17 september
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Postdress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Kulturhuset Blå Stället
Angereds Torg 13
424 65 Angered
 
Mail:
info@barnteaterakademin.se

Hemsida: