gedichten - levensverhalen - creatief schrijven - schrijfprojecten - schrijftijd - schrijfpad

Een hoge vlucht
Gassel, 23 februari 2019
contact: info@mbcommunicatie.nl
 
   
Ze kondigen zichzelf aan, roepend in de lucht. Meteen mijn hoofd in de nek en kijken, kijken, kijken, tot de achterste vogel minder dan een stip in de lucht is.

Kraanvogels, het zich herhalende hoogtepunt van de wandeldagen in de buurt van Malmedy, vorige week. Ik zag ze niet eerder, de groepen in de lucht. Ik zag ze wel op de grond en in juli 2017 op een dekbedovertrek, toen ik logeerde in Groningen. Voor ik ging slapen, zag ik herhalende vormen en warme kleuren, rook ik het wasmiddel. Na het wakker worden de volgende ochtend keek ik verder en namen de kraanvogels me mee op hun vlucht. Daar schreef ik de eerste regels van mijn kraanvogelgedicht. Door de publicatie van Zeerslag en de reacties daarop ben ik me (nog) meer bewust van de geboorteplekken van mijn gedichten. Van het leven dat een gedicht leidt. Van de manier waarop mijn eigen gedichten en die van anderen mijn leven vormen. 

In deze nieuwsbrief een nieuw schrijfprogramma voor de 40-dagentijd, een schrijfweek in Lochem en nog zoveel meer. Welkom bij mijn woorden, bedoeld om ook die van jou te laten stromen. Woorden die de lucht vegen, net als de kraanvogels een hoge vlucht kunnen nemen.
 
Schrijfgroet,
Monica Boschman
 
 
 
Afgewend
 
Onder het dekbed met de kraanvogels
leerden we vliegen, de nek volledig uitgestrekt
steeds hoger. We voegden naar elkaars vorm
en vroegen niets, gaven ruggengraat.

Nu zoeken we raakvlakken voorbij
het broedseizoen. Ik kan je nog laten lopen
in woorden, me optrekken aan jouw taal.

Soms strijk ik mijn veren in de holte
van jouw rug, tussen de schouders
waar ik vleugels waande.

(Monica Boschman, Zeerslag, 2018)
   
 
 
 
 
Schrijven in de 40-dagentijd
Nieuw: Schrijven bij Zeerslag
 
De 40-dagentijd, een fijne traditie. Sober(der), stil(ler), ervaren(er). Ook dit jaar kun je weer meedoen aan een mooie schrijfreis. Woorden geven aan dingen die nog geen woorden kregen. Of jezelf nog eens herhalen.
 
Wie meedoet krijgt vanaf Aswoensdag (6 maart) verrassende en inspirerende schrijfoefeningen bij de gedichten uit mijn bundel Zeerslag. Elke dag nodigt één gedicht je uit te schrijven over je eigen herkomst, liefde, verlies, kartels of toekomst. Elke dag drukken dichtregels of woorden knopjes in die je aan het schrijven zetten en leiden tot eigen verhalen, gedichten en herinneringen. De woorden liggen al te wachten, de witregels ook.
 
De opdrachten ontvang je eens per week via e-mail. De prijs van 45 euro is inclusief de gedichtenbundel. Die krijg je na je aanmelding thuisgestuurd en hoef je niet apart te bestellen.
 
 
De link brengt je in mijn webwinkel, bij de schrijfreizen. Daar staan ook andere programma's die ik ontwikkeld heb voor de 40-dagentijd. Ook met één van deze programma's kun je jezelf een bijzondere vastentijd geven. 
 
• Schrijfreis Verdriet is het ding met veren
40 dagen schrijven over rouw, verdriet, afscheid
 
• Schrijfreis Nachttrein naar Lissabon
40 dagen schrijven over je weg gaan
 
• Schrijfreis Liefde kent veertig regels
40 dagen schrijven over liefde en inspiratie
 
Hieronder wat reacties van deelnemers op mijn schrijfprogramma's:
 
'Jouw schrijfreizen zitten heel goed in elkaar. Een goede 'reis' om gedachten te ordenen,
te verwerken en nieuwe dingen te ontdekken, met veel plezier.’

‘Ik heb genoten van de reis en ben op plaatsen geweest waarvan ik niet had bedacht
daar te komen. Heel verrijkend.’

‘Dank voor jouw fijne schrijfopdrachten, en ook weer voor het losweken
van mijn creativiteit en liefde voor het schrijven.'
 
Meer over Zeerslag
 
'Dit is het tornmesje
om stiksels te bevrijden
de gaatjes blijven zitten.’
 
In Zeerslag staan ze op papier, 41 gedichten. Rustig liggen ze te wachten op de lezer. Tijdens de bundelpresentatie kwamen de woorden los van het papier en hebben meerdere dichters mijn gedichten gezongen en gelezen. Gerrie Lammé maakte een filmpje met de voordracht van drie gedichten: Grondslag, Wiegelied en Bruidsmeisje. Voorgedragen door Marjolein Pieks, Jos van Hest en door mijzelf.
 
 
p.s. Tijdens de bundelpresentatie heeft iemand zijn/haar donkerrode camera laten liggen. Graag een mailtje als je die mist.

             
 
 
Ja, het is ervan gekomen:
Schrijfweek in Lochem
 
 
 
               
De vraag is me na schrijfdagen vaak gesteld: kan ik ook meer dagen bij je komen schrijven? Vanaf vandaag kan ik deze vraag met JA beantwoorden.
 
Van dinsdag 25 juni t/m zondag 30 juni ben je van harte welkom bij mijn schrijfweek in Lochem. We zitten in de Muetstege, een heerlijke plek met een mooi programma. 

Je leest er meer over op het aparte 
 
Schrijfweek? Schrijfvakantie? In ieder geval draait alles deze week om jouw schrijven!

 
Agenda vol mogelijkheden
 
De komende maanden bied ik weer een aantal schrijfdagen en cursussen aan. Je bent van harte welkom. Twee activiteiten zet ik hieronder in de schijnwerpers: de unieke dag Schrijven tussen paarden en de training Het schrijfpad voor trainers, begeleiders en coaches.
In de 
agenda op mijn website en op mijn pagina op Facebook vind je altijd de meest actuele informatie over mijn activiteiten.
 
Schrijven tussen paarden
vrijdag 22 maart
 
De zinnen hiernaast las ik in het boek 'Land van liefde en ruïnes' van de IJslandse schrijfster Oddny Eir. De paarden op de foto heb ik in IJsland tijdloos lang bekeken.
 
Het is niet alleen anders om na te denken in het bijzijn van dieren, het is ook anders om dan te schrijven. Welkom op 22 maart, bij Schrijven tussen paarden. Wat je bij de paarden ervaart, geef je woorden via krachtige schrijfoefeningen. In de loop van de dag krijg je bovendien een korte individuele sessie begeleid door Jolande Das van 'Tussen de Paarden'. Hierin laten de paarden jou zien waar en hoe je staat. Er zijn nog een paar plaatsen vrij.
 
Inschrijven kan via info@mbcommunicatie.nl
  
 
Toen ik mijn oma in het noorden vroeg naar de beste ruimte voor de vrouw, antwoordde ze dat dat waarschijnlijk de stal was. In de stal was het veruit het rustigst. Het is heel anders om na te denken in het bijzijn van dieren dan in je eentje.’
 
 
 
Het schrijfpad
Donderdag 28 maart  en vrijdag 29 maart
 
2-daagse training voor coaches, trainers
en begeleiders
 
In de inspirerende training ‘Het schrijfpad’ ontdek je als trainer, begeleider of coach wat je met schrijfoefeningen kunt bereiken. Zowel in groepen als in individuele begeleiding. In de training krijg je volop tips, oefeningen en inspiratie, ook als je al met schrijfoefeningen werkt. Je ontdekt wat een schrijfopdracht echt krachtig maakt, hoe je in stappen kunt werken en hoe je schrijven kunt inzetten voor o.a. het versterken van kernboodschappen, het ontdekken van verlangens en het vinden van de rode draad. De training is ook heel geschikt voor mensen die met levensverhalen werken.  Er is ruimte om casussen in te brengen over je eigen doelgroep en vanuit je eigen werkveld.
 
Beide dagen werken we van 10.00 – 17.00 uur.
De training kost € 325,00. Een overnachting is niet bij de prijs inbegrepen. Ik kan wel suggesties doen voor fijne betaalbare overnachtingsplaatsen. Mail of bel gerust als je meer wilt weten over mijn visie en werkwijze
 
Inschrijven kan via info@mbcommunicatie.nl
 
Poëtisch ontbijt op zondag 17 maart
 
    
Met de dichters:
Dorien Dijkhuis, Dorien de Wit en Maaike de Wolf
 
Op zondag 17 maart presenteer ik het poëtisch ontbijt bij Wereldtuin Verdeliet in Cuijk. Een heerlijke ochtend in de kas, met poëzie, muziek en uiteraard een eerlijk ontbijt.
 
Ik ben blij met de komst van drie dichters die ons met hun woorden en wendingen verrassen en verwarmen: Dorien Dijkhuis, Dorien de Wit en Maaike de Wolf. De muziek is in handen van de ‘huismuzikanten’ Felix Gayet (gitaar) en Philip Schuddeboom (Viool).
 
Het ontbijt begint om 9.30 uur en duurt tot 11.30 uur. Deelname kost € 12,50 euro per persoon, inclusief eten en drinken. Aanmelden kan tot en met woensdag 13 maart a.s. via e-mail: info@verdeliet.nl, onder vermelding van je naam en het aantal personen. Wereldtuin Verdeliet is aan de Toermalijnlaan 40 in Cuijk. Meer informatie: www.verdeliet.nl.
 
Het poëtisch ontbijt is in 2019 ook op: 
zondag 23 juni
zondag 6 oktober 
 
 
 
Wit de hemel
 
In het juryrapport van 'Dichter op Hofwijck 2019 staat: 'Dit gedicht dat ook bij herlezing te denken geeft en existentiële vragen blijft stellen, verdient de eerste prijs.’ Ik ben blij met deze bekroning van mijn gedicht Reisverslag. 
 
 
 
 
Reisverslag
 
Te veel wit, het kan
met de hemel te maken hebben.
 
Iemand roept: blijf. Herhaalt: blijf.
Terwijl ik vragen van de arts over mij
niet beantwoord, neemt een ander
 
me al over. Ik dwaal mij na
door late gangen, zie in elke kamer
anderen: blijf, blijf.
 
Een vierkante mond breekt
zijn belofte van veiligheidsglas
geeft me vrij baan, voorbij
 
kunstlicht. Iemand parkeert
een cabrio vol slapende kinderen.
Op de picknickmand een kraai.
 
Wit
de hemel.
 
Tekst: Monica Boschman
Illustratie: Handan Arik
 
Kleine schrijfwedstrijd 3
 
Dank voor jullie mooie teksten bij het kunstwerk van Peter Doig. De deelnemers hebben een mailtje ontvangen met de uitslag. 

Een nieuwe afbeelding, een bekend schilderij van Jan Asselijn, het hangt in de eregalerij van het Rijksmuseum. Mijn uitnodiging aan jou: Schrijf een gedicht of een verhaal van maximaal 400 woorden, geïnspireerd op (iets uit) deze afbeelding. Neem alle vrijheid. Je ziet hoe een zwaan energiek haar nest verdedigt tegen een hond. Waar staat het voor jou voor? Waar gaat het voor jou over? 
 
De bedreigde zwaan, Jan Asselijn, ca. 1650
olieverf op doek, h 144cm × b 171cm
 
Mail je tekst uiterlijk 15 april naar info@mbcommunicatie.nl. Graag als onderwerp 'kleine schrijfwedstrijd 3' vermelden. De inzender van de winnende tekst krijgt een schrijfreis via e-mail naar keuze cadeau of mag deze aan iemand anders cadeau doen. Aan twee andere inzenders geef ik een set inspiratiekaarten Mijn anker is van papier cadeau. Ik ben benieuwd naar jullie reacties. 
 
Jouw gegevens
 
Als je mijn nieuwsbrief 'Wat woorden' niet meer wilt ontvangen, dan kun je je uitschrijven met de knop onderaan deze pagina. Je mailadres gebruik ik alleen voor deze nieuwsbrief en voor communicatie over cursussen en schrijfprogramma’s die je bij me volgt of producten die je bij me koopt.
 
Reacties en vragen: info@mbcommunicatie.nl
Monica Boschman - MB Communicatie
Scheperschaarseweg 1, 5438 NW, Gassel, www.mbcommunicatie.nl