Kennis over taal delen, onderwijskansen vermenigvuldigen
Rotterdam wil segregatie in leerprestaties verminderen
 
Rotterdam wil het verschil in schoolsucces tussen kinderen uit kansrijke versus kansarme gezinnen terugdringen door scholen te verhuizen van Noord naar Zuid. Daarmee denkt de gemeente de leerprestaties vergelijkbaar te maken.  Scholen in Noord worden nu vaak bezocht door kinderen van hoogopgeleide ouders. Kinderen van laagopgeleide ouders, vaak met een migrantenachtergrond, gaan vooral naar school in Zuid. Deze segregatie wordt alleen maar groter als er niets verandert. Door meer interactie tussen taalsterke en taalzwakke leerlingen krijgen achterstandsleerlingen onderwijskansen. De grotere ouderbetrokkenheid van hoogopgeleide ouders kan bovendien een boost geven aan die van lager opgeleiden.
 
 
 
 
 
 
Stap de digitale wereld van TOLK binnen
 
 
Schoolvakantie voorbij, tijd voor vernieuwing in je aanpak van taalachterstand. Laat ouders zien dat je ‘State of the Art’ aan de slag gaat. De voordelen van digitaal zijn bovendien groot. Met één inlogcode heb je alles bij de hand. De themafilms van TOLK, de kijkvragen, de leuke stimulerende activiteiten voor ouders en kinderen, de suggesties voor thuis, de digitale reminders, ze geven je werk een boost. Zonder veel voorbereiding kun je direct aan de slag op school of in de logopedische praktijk. Dat helpt! TOLK is te gebruiken voor preventie van taalachterstand en voor taaltherapie. Ongeacht de culturele achtergrond van kinderen of de meertalige context versterk je ouderbetrokkenheid bij taalontwikkeling. Stap deze maand in met 20% korting!
 
 
Uitbreiding inzet Actief Taal Partner op OBS De Klimop
 
Greet Kuijt, coördinator ouderbetrokkenheid OBS De Klimop
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
‘We hebben afgelopen schooljaar op De Klimop een Actief Taal Partner gehad voor de Schakelklas. Maar de ouderraad vond unaniem dat ook ouders van andere klassen recht hebben op bijeenkomsten met TOLK voor taalontwikkeling!. Daarom gaan we dit schooljaar de sessies eveneens voor ouders en kinderen van de kleuterklassen en groep 3 uitvoeren,’ aldus Greet Kuijt, coördinator ouderbetrokkenheid.
 
 
 
 
Praten papegaaien zoals kinderen?
 
Dierenpsycholoog Irene Pepperberg onderzoekt het leervermogen van vogels. Wetenschappers dachten altijd dat een groot primatenbrein nodig was om complexe problemen, die met taal en begrip te maken hebben, op te lossen. Vogels zouden niet intelligent kunnen zijn omdat hun communicatie vooral bestaat uit nabootsing van geluiden. Maar papegaai Griffin laat zien dat vogels mogelijk toch in staat zijn om op basisniveau te redeneren en te communiceren. Pepperberg meent dat Griffin de intelligentie heeft van een 3,5 jarig kind. Het grote verschil tussen papegaaien en mensen is dat mensen met taal hun eigen denken kunnen sturen. Met hun creativiteit groeit het denken verder.
 
 
KLIK-Onderwijsondersteuning
Montenspark 15 4837 CD Breda