Zeepost is de digitale nieuwsbrief voor de chartervaart. Het is een uitgave van Wouter van Dusseldorp. Het auteursrecht berust bij de oorspronkelijke bronnen. De Zeepost wordt wekelijks verstuurd naar  1.150+ adressen.
Heb je zelf nieuws voor
Zeepost, mail dan aan wouter@zeepost.info

Een vrijwillige bijdrage van € 15,- kan je overmaken naar "Maritiem Dus",  IBAN NL96 TRIO 0198 1437 02
.
Zeepost 835, 11 januari 2017
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz
Sailtrip

de Gier

Zeilpunt

Bureau Scheepvaart Certificering


Taxi Enkhuizen FKH accu's

Den Boer Sails

tvk instruktie

VHZC

Bataviahaven

Scheepsmakelaardij Enkhuizen
Zeilschip Bounty
Scheepswinkel van Meer

defotobootHistorische Zeilvaart Harlingen
AtSea

friesevloot

SRF
Fikkers

Zeilschool Enkhuizen

Register Holland

Register Holland

zeilklippers

zeilklippers

Morgenster

Piet Blaauw

Scheepstimmer en Mastmakerij Stavoren

de Vries Zeilmakers

onlinezeilen

Laan & Nijholt
Hitek
Zeilschip Egberdina,klipper, aak, Hoorn, Enkhuizen, Medemblik, Marken,zeilen, zeilschip, zeiltocht, klipper, teambuilding, relatiedag, bruiloft, bedrijfsuitje, trouwen,Markermeer,IJsselmeer,Zuiderzee,Pieperrace,zeilrace,VOC,Halve Maen,huwelijks zeiltocht,huwelijk,trouwdag,zeilcursus,dagtochten,schipper

TSC

MdeGroot

Rood boven groen

Frisian Sailing Com

Cinema

Patrijspoorten

Delta Safety
havenmuseum
Scheepsmakelaardij Enkhuizen


Hartzuiker

Zeilmakerij Molenaar

red-gull

Ventis
de Breek
Hilbrands IJzerwerkplaats
Hoogendoorn

Chartershop

ShiptronVoor wedstrijden en
evenementen kijk je op
de Evenementenpagina
BBZ nieuws:

— Bijeenkomst over het snelvaren op het Wad

Overig nieuws:

— Amsterdam krijgt brug over het IJ
— VBB verlengen die op 31-12-2016 verlopen is
— Een te gek zeeschip

— Channel Cruises Holland neemt activiteiten Eurosail over

— Job Advertentie: Master of Sailing Ships
— Tall Ship Race Harlingen kan duurder uitvallen

— Flierefluiter vermoedelijk door sabotage tot zinken gebracht

— Getuigen gezocht gezonken klipper
— Toerisme Texel loopt tegen grens aan

— Klaarkampbrug even open voor Noorderslag-schepen

— Kansenkaart Randen van het Wad
BBZ nieuws

— Bijeenkomst over het snelvaren op het WadOp 14 februari is er een bijeenkomst met vaarrecreanten, natuurorganisatie en snelvaarders. Het doel is om het snelvaren terug te dringen. Snelvaren overdag in de daartoe bestemde geulen is geen punt van discussie maar wel het "ongeoorloofde snelvaren" op het Wad. Daarover zijn in 2015 en 2016 diverse gesprekken geweest met RWS en enkele snelvaarders.  Aanvankelijk werd gedacht dat strenge handhaving de oplossing zou zijn.  Dit blijkt in de praktijk niet te werken omdat de snelvaarders op heterdaad betrapt moeten worden.

Na gesprekken met diverse schippers van snelvarende schepen is de indruk ontstaan dat de grote meerderheid van de "snelvaarders" zich aan de regels wil houden. Op 14 februari willen we afspraken maken over het snelvaren op het Wad: waar wel, wanneer wel, waar niet en wanneer niet. Wat moeten recreatieve vaarders weten over het (geoorloofde) snelvaren op het Wad, waar moeten zij op letten? We streven naar een convenant of gedragscode, waarin we een en ander vastleggen. Initiatiefnemers van deze bijeenkomst zijn de BBZ, de Wadvaarders, de Kanovaarders, de Toerzeilers en het Watersportverbond.

Einde BBZ nieuws

— Amsterdam krijgt brug over het IJEr komt een fiets- en voetgangersbrug naar Amsterdam-Noord. Het gemeentebestuur heeft een voorstel daarvoor van wethouder Van der Burg goedgekeurd. Amsterdam wil met de brug de drukte op de veerponten op het IJ verminderen.

De brug komt ten oosten van station Amsterdam Centraal, en zal het Java-eiland verbinden met Amsterdam-Noord. De bouw gaat over een paar jaar van start. In de tussentijd wordt het aantal ponten tussen het station en Noord zo snel mogelijk uitgebreid.

Rond 2020 kan de brug gerealiseerd zijn, schat de woordvoerder van verantwoordelijk wethouder Eric van der Burg (VVD) in. Eerst moet de gemeenteraad nog akkoord gaan, dan volgt een aanbestedingsprocedure voor de brug, die 100 miljoen euro gaat kosten. De financiering is nog niet helemaal geregeld. Voorlopig gaat de gemeente de toenemende drukte op de ponten over het IJ te lijf door extra veren in te zetten.

De gemeente onderzoekt nog hoe hoog het bouwwerk moet worden, zodat de binnenscheepvaart er zo min mogelijk last van heeft. De brug krijgt een klep die open en dicht kan, zodat ook bijzondere transporten en schepen met een hoge mast door kunnen varen.

Wanneer Amsterdam deze 'sprong over het IJ' gaat maken, is nog niet precies bekend. Inwoners mogen zich eerst uitspreken over de plannen en ook de gemeenteraad moet nog een besluit nemen.

Een plan voor een tweede brug over het IJ, ten westen van het station, gaat in de ijskast. Van der Burg wil daarover pas een besluit nemen als de bouw van 40.000 woningen in dat gebied op gang is gekomen.
Lees het gehele artikel op de bron: NOS 
of kijk hier voor het artikel in de Volkskrant 

— VBB verlengen die op 31-12-2016 verlopen isBij de KIWA zijn in de laatste maanden van 2016 een aantal aanvragen voor verlenging van een vaarbevoegdheidsbewijs (vbb) niet gehonoreerd omdat er onvoldoende vaartijd behaald zou zijn.

Mensen met een vbb die op 31 december 2016 zou verlopen en hun vbb niet verlengd kregen omdat ze te weinig vaartijd hadden kunnen hun vbb alsnog verlengd krijgen voor de resterende tijd van de 5 jaar sinds de aanvraag van de oorspronkelijke vbb. Dit staat zo beschreven in de nota van toelichting op het besluit zeevarenden handelsvaart en zeilvaart 3 mei 2014.

De geldigheid werd immers alleen beperkt tot 31-12-2016 omdat bij aanvraag nog niet aan de Manilla eisen werd voldaan. Diegenen die dus wel al hun Manilla refreshers gedaan hebben en eventueel een cursus ECDIS (wachtofficier boven 500 ton) en/of hoogspanning (Scheepswerktuigkundigen) kunnen op grand van artikel 125 b uit bovengenoemd besluit hun vbb laten verlengen tot 5 jaar na aanvraag van de vorige vbb. Voorwaarde is wel dat de aanvraag voor 31 december 2016 al gedaan was.
Heb je wel voldoende vaartijd in de laatste 5 jaar kun je gewoon een nieuwe vbb aanvragen voor 5 jaar.

Ben je te laat met aanvragen en is je huidige vbb verlopen dan moet je in een periode van 6 maanden voorafgaand aan de aanvraag tenminste 3 maanden hebben gevaren in een functie boven de sterkte of door de minister goedgekeurde vergelijkbare functie. Hiervoor moet de minister een tijdelijk vaarbevoegdheid uitgeven. (artikel 8 lid 3 en 4 besluit zeevarenden handelsvaart en zeilvaart)
Voor meer info kijk je hier 
Of kijk hier voor de nota van toelichting 

— Een te gek zeeschipMet de aankoop van de tweemastkotter Meander heeft chartervaart-ondernemer Heine van der Molen een langgekoesterde droom een stap dichterbij gebracht. ‘Dit avontuur kwam voorbij en daar kon ik geen nee tegen zeggen.
Heine van der Molen (1972) had ooit het plan om met zijn Wad- en Sontvaarder Store Baelt op de Oostzee te gaan charteren, maar dat ging door problemen met de Duitse keur niet door. Met de aankoop van de tweemastkotter Meander lijkt hij de Nederlandse binnenwateren eindelijk achter zich te kunnen laten. Daarmee komt ook een droom dichterbij: om vanaf Groenland via de noordwestelijke doorgang de Stille Oceaan te bereiken. ‘Ik heb alle boeken over Scott en Amundsen, alle boeken over poolexpedities verslonden’, vertelt Heine. ‘En nog steeds herlees ik die. Om ooit zelf nog eens in dat soort gebieden rond te zeilen, dat lijkt me heel gaaf.’
Vanaf half mei gaat Heine er tot september mee op de Oostzee charteren. Voor de boekingen gaat hij in zee met Traditional Sailing Charters.
Lees het zeer uitgebreide artikel van Heere Heeresma jr. in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees


— Channel Cruises Holland neemt activiteiten Eurosail overPer 1 januari 2017 zijn alle activiteiten van Eurosail overgenomen door Channel Cruises Holland BV (CCH). Jossie Verkerk, grondlegster van Eurosail, treedt toe tot het managementteam van CCH en Boat Bike Tours (BBT). Zij blijft het gezicht van Eurosail, dat als zelfstandig merk blijft bestaan.

Strategische en operationele versterking
Eurosail is een boekingskantoor voor een aantal premium schepen in de motorchartervaart: Allure, Fiep, Fleur en Iris. De schepen varen op Nederlandse en internationale vaarwegen en de klanten zijn voornamelijk overzees. Het doel van de samenwerking is de strategische en operationele versterking van zowel Eurosail als CCH. De backoffice-activiteiten worden uitgevoerd door het team van CCH in Monnickendam.

Voor de klanten van Eurosail verandert er niets. Ook de eigenaren van de Eurosail-schepen zullen in het eerste jaar weinig veranderingen merken. Vanaf seizoen 2018 zullen ze geleidelijk ingroeien in het model van CCH en Boat Bike Tours. Met betrokken scheepseigenaren en schippers zijn hierover reeds afspraken gemaakt.

Jossie Verkerk: “Eigenlijk werken we al vele jaren samen, mijn eerste schip werd in de eerste jaren door Jan Timmermans van CCH verhuurd. Deze nieuwe stap voelt voor mij heel natuurlijk en ik heb er enorm veel zin in. Fijn dat de backoffice werkzaamheden door het team in Monnickendam worden gedaan. Zo kan ik me meer richten op sales en marketing van de Eurosail-schepen en op het gebied van kwaliteitsverbetering van het fiets-vaarproduct van Boat Bike Tours. Ook het feit dat Eurosail nu niet meer helemaal van mij afhankelijk is, voelt heel prettig.”
Lees het gehele persbericht hierZeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz— Job Advertentie: Master of Sailing ShipsV&S Charter biedt een baan als kapitein in een dynamisch zeilteam op het tallship Pedro Doncker (47 meter), vanaf april tot en met medio oktober 2017 (of een deel van het seizoen), met een salarisindicatie van 2800 - 3600 € bruto.
De Pedro Doncker zeilt dag- en weektochten o.a. vanaf Kiel in Duitsland en is een bekend deelnemer aan de zeilevents in de Noord- en Oostzee. 
                                                                                                                                                                                             Uw taken omvatten het leiding geven aan de bemanning en u bent verantwoordelijk voor het reilen en zeilen op het schip in de breedste zin van het woord. Zowel het onderhoud en het in vaarklare toestand houden van het schip, als ook goed contact onderhouden met de gasten en ons kantoor zijn van belang.                                                                                                                                                                   Bent u in bezit van de vaarbevoegdheid master of sailing ships tot 500GT, in het zeilgebied IIIA, neem dan contact op met info@vscharters.com of bel Wieke Vlaun: +31651759232 of Silvia Wartenberg: +4917630143034.

— Tall Ship Race Harlingen kan duurder uitvallenIn 2018 komen de Talls Ship Races weer naar Harlingen. De gemaakte heeft daarvoor 500.000 euro uitgetrokken. De fractie van Harlinger belang heeft om een gespecificeerde begroting van het evenement gevraagd, en heeft daarop antwoord gekregen. Uit dat antwoord blijkt dat de ambtelijke inzet voor het evenement niet is meegerekend. En die inzet is besomd op 216.000 euro. Dat meldt de Leeuwarder Courant.

Volgens burgemeester Roel Sluiter wordt bij dergelijke evenementen de ambtelijke inzet niet in kaart gebracht. Maar wanneer de verzelfstandiging van de haven van Harlingen doorgaat dan kan er wel een rekening komen van het zelfstandige havenbedrijf.

Uit de begroting die het college presenteert, blijkt dat Harlingen het meeste geld kwijt is aan de fee die ze aan de organisator Sail Training International moeten betalen: 165.000 euro. Zo’n 140.000 euro van de 5 ton gaat naar het nemen van verkeersmaatregelen.

— Flierefluiter vermoedelijk door sabotage tot zinken gebracht
 


De politie in Leeuwarden onderzoekt de toedracht van de gezonken klipper Flierefluiter aan de Junokade. Deze week is een getuigenoproep geplaatst op Facebook. (Zie hieronder)

Volgens scheepvaartdeskundigen is de klipper moedwillig tot zinken gebracht. De afsluiters zijn uit het vlak geschopt, aldus een bron. De Flierefluiter zonk hierna op 12 december. Betrokkenen vinden het vreemd dat de politie bijna een maand na het zinken van de klipper tot de oproep van getuigen overgaat.

De Flierefluiter is een voormalig charterschip, gebouwd in 1910 met thuishaven Harlingen, dat aangemeerd lag aan de Junokade tegenover werf De Greuns. Het schip lag te koop en is inmiddels door de provincie naar de haven van Welgelegen gesleept. De schade aan het onverzekerde schip is groot. Restauratie is niet waarschijnlijk.

De vermoedelijke oorzaak van het zinken van de Flierefluiter roept herinneringen op aan het innovatieve schip de Ecolution van Wubbo Ockels. Ook dit schip werd gesaboteerd na het losdraaien van de afsluiters. De daders zijn nimmer opgespoord.

Woordvoerder Ron Reinds van de politie laat weten dat getuigen zich nog niet hebben gemeld.
Lees het gehele artikel op de bron:  liwadders  

— Getuigen gezocht gezonken klipperOp maandag 12 december 2016 om 08.15 uur kregen de collega's de melding dat er een klipper aan het zinken was aan de Junokade te Leeuwarden.
Ter plaatse gekomen was de klipper, een eenmaster, al aan het zinken. Door de brandweer is een oliescherm aangelegd rondom het schip. De eenmaster was de dag ervoor afgemeerd aan de Junokade. In verband met het onderzoek naar de verdachte omstandigheden worden er getuigen gezocht.

Bent u getuige geweest van dit incident dan wordt u verzocht telefonisch contact op te nemen met de politie op 0900-8844 onder vermelding van het zaaknummer.
Zaaknummer 2016349984
Lees het gehele artikel op de bron: Politie Leeuwarden e.o.  

— Toerisme Texel loopt tegen grens aanHet toerisme op Texel loopt tegen zijn grenzen aan. Volgens veel eilandbewoners is vorig jaar de grens bereikt met ruim één miljoen overnachtende bezoekers.

Ook de meerderheid van de gemeenteraad vindt het welletjes. Een voorstel voor vierhonderd extra, zogeheten ’innovatieve bedden’ werd naar de prullenmand verwezen. Om de paar jaar laait de discussie op over wat het grootste waddeneiland aan toerisme kan hebben.

Maar als zelfs ’ondernemerspartij’ VVD tegen meer bedden stemt, moet er serieus iets aan de hand zijn. Ook de PvdA, de partij van toerismewethouder Eric Hercules, zet de rem op verdere groei. De 52-jarige Hercules zit er niet zo mee dat zijn voorstel voor vierhonderd vernieuwende bedden de eindstreep niet haalde: ,,Ik vind de kwaliteiten van het eiland en de accommodaties voor toeristen vele malen belangrijker. Meer bezoekers is absoluuut geen doel.”
Lees het gehele artikel op de bron: nhd premium  

— Klaarkampbrug even open voor Noorderslag-schepenEen opmerkelijk tafereel, maandag in de Dokkumer Ee ter hoogte van Sibrandahûs. Vijf schepen op weg naar het Noorderslag-festival in Groningen passeerden daar de Klaarkampbrug, die momenteel wordt opgeknapt en tijdelijk niet passeerbaar is voor schepen hoger dan 1,40 meter. Er kwam een hijskraan aan te pas om de brug even te openen voor de schepen. De bovenbouw van de brug en de elektrotechnische installatie waarmee de brug normaal wordt bediend, werden begin december gedemonteerd.

Zoals dat gaat met festivals komt er een einde aan en worden de schepen ook weer naar Fryslân terug gevaren. Dit gebeurt op dinsdag 17 januari, tussen elf uur ’s ochtends en één uur ’s middags. Belangstellenden zijn welkom een kijkje te nemen.
Lees het gehele artikel op de bron: Nieuwe Dokkumer courant

— Kansenkaart Randen van het WadProgramma naar een Rijke Waddenzee (PRW) heeft een nieuwe kansenkaart uitgebracht voor de Randen van het Wad. De kaart geeft een overzicht van projecten die het streefbeeld van een Rijke Waddenzee in 2030 dichterbij moet brengen. Deze nieuwe versie is een update van de eerste kansenkaart uit 2014.

Op de nieuwe kansenkaart zijn nu 16 kansrijke projecten geïdentificeerd. Van het Amstelmeer tot aan de Eems-Dollard.  Het PRW dicht met name drie projecten een grote meerwaarde toe voor de natuur: de kop van Noord-Holland, de Vismigratierivier en de Lauwerskust. Deze projecten bieden grote kansen voor zoet-zoutovergangen. Een nieuw element in de Kansenkaart is dat het ook aangeeft welke projecten al richting uitvoering zijn, zoals de Prins-Hendrikdijk op Texel en het Marconi-project.

Kansenkaart
De opgenomen projecten herstellen niet alleen natuur, maar bieden ook kansen op andere terreinen zoals economie en veiligheid. Het begrip ‘Kansenkaart’ duidt aan dat de geïdentificeerde projecten nog verder ontwikkeld moeten worden. Projecten die al worden gerealiseerd zijn daarom apart gemarkeerd.

Vispassage
Ook bij vispassages is het bijvoorbeeld nodig om op stroomgebiedsniveau te denken. Denk aan de rivierprik die vanuit de Waddenzee helemaal naar de Drentsche Aa zwemt om daar te paaien. De Noordzeekustzone behoort niet tot de randen van de Waddenzee, maar wel tot de randen van het Waddengebied. Daarom zijn projecten in deze zone wel opgenomen op de Kansenkaart.
Lees het gehele artikel op de bron: Rijkewaddenzee
Of bekijk hier gelijk de Kansenkaart 
Zeepost wordt mede mogelijk gemaakt door:
EOC
bbz