Click here to view this email in your browser
  
Hej,
 
Jag älskar hösten! I alla fall början på den, när luften är hög och klar, himlen är blå och löven sprakar i vackra färger. Just nu är det så otroligt vackert ute, så jag passar på att njuta så mycket det går av färgprakten och inspirationen som är alldeles gratis :)
 
Vi är så glada att presentera den senaste i skaran av våra utvalda leverantörer, The Fibre Company, som även de har naturen som en viktig inspirationskälla. Och det är ju lätt att förstå, när man ser hur det ser ut i deras hemtrakter, eller hur?
The Fibre Company  håller till i nordvästra England där de med stor känsla för färg, struktur och kvalitet spinner garner av lite mer ovanliga fiberblandningar, och färgar dem i nyanser som är lika vackra som väl genomtänkta i färgskalan. Att garnerna är fantastiskt fina bevisas av att många av de allra bästa designerna inom stickningens värld gärna arbetar i garner från The Fibre Company. Det finns alltså gott om mönster i snygg design till deras garner, och du hittar dem såklart på Ravelry. Vi börjar med två kvaliteter ur deras sortiment; Cumbria Worsted och Knightsbridge.
 
Cumbria Worsted är en blandning av ull från rasen Brittisk Masham, sydamerikansk merinoull och argentinsk mohair. Tack vare den bruna tonen i ullen från Masham-fåren har Cumbria en färgskala med djupa, mättade toner med namn som Appelby Castle, Buttermere, Purple Moor Grass och Helvellyn. Ni hör ju själva hur vackert det låter ;)
Garnet passar till stickor 4-5 mm och har en masktäthet på ca 18-20 m/10 cm. En härva är 100 gr, 218 m och kostar 199 kr. Av Cumbria Worsted kan du sticka fantastiskt vackra mössor, tröjor, koftor, vantar eller andra accessoarer. 
Jag har just avslutat mössan Seathwaite i Cumbria Worsted, en jätterolig stickning, särskilt om du som jag älskar flätor. Beskrivningen är på engelska och gratis via Ravelry.
 
  
 
Är du nyfiken på att prova Cumbria Worsted så startade nyligen en trevlig Knit-a-long med cowlen Brenna i design av Emma Wright. Brenna stickas i tre olika färger av Cumbria Worsted och innehåller olika spännande strukturmönster. Köp 3 olika färger av Cumbria så bjuder vi på beskrivningen (i digital form) till cowlen Brenna (värde 55 kr). Erbjudandet gäller så långt lagret räcker, dock längst till och med den 15 oktober.
Jag ska sticka den i färgerna Cowberry, Derwentwater och Buttermere.
 
 
Knightsbridge består av babylama, merinoull och silke och är så mjukt att det nästan är otroligt. Fibrerna färgas först i olika toner och sedan blandas de och spinns slutligen till ett lätt och elegant garn som får vacker melering med lite tweedkänsla. Knightsbridge är det perfekta garnet för riktigt fina presentprojekt, som halvvantar eller halskragar, men kan självklart också användas till större plagg som tröjor och koftor. Garnet passar till stickor nr 3.5-4 mm, med en masktäthet på ca 20-22 m/10 cm. En härva är 50 gr, 110 m och kostar 145 kr.
 
Malin har stickat de här fina halvvantarna efter gratisbeskrivningen Chilworth Fingerless Mittens, som du hittar på Ravelry. En härva räcker till ett par halvvantar. En annan mönsteridé är mössan Color Hat, också den gratis på engelska. 
 
 

 
 
AKTUELLA KURSER!
 
 
Ho, hoo… Virka ugglor!
Tisdag 25 oktober kl 18.30 - 21.00 
 
Vem gillar inte ugglor? Dessa kloka, knasiga och söta djur! Man hittar numera alla möjliga prylar med ugglemotiv; allt från kökshanddukar, barnkläder och dagböcker, till tekoppar eller väskor. Nu kan du också virka dina egna ugglor, kanske blir det en nåldyna, en barnvagnsmobil, en liten väska eller varför inte ett mobilfodral? Massor av fiffiga julklappstips med andra ord! På den här kursen prövar vi att virka några olika varianter på ugglor, och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt. Kursledare är Annika Messing.
 
 
 
 
 
Historisk stickning!
Torsdag 20 oktober
kl 18.30-21.00
 
Hur länge har människor stickat?  Hur mycket kostade Kung Erik XIV:s strumpor?  Vilka material använde man förr och vad stickade man?  Dessa frågor får du svar på under ca en timmes föreläsning om stickningens historia från 1100-1600-talet. Fokus ligger på föreläsning och teori. Vi visar bilder på gamla bevarade fynd, diskuterar material och tekniker och vi påbörjar en liten väska, stickad i ett mönster från 1300-talet. Du kan även få tips om hur du kan planera och påbörja en egen stickning med inspiration från förr. 
 
Kursledare är Anna Gunnar, textillärare och klänningsömmerska med 20 års erfarenhet inom historiskt hantverk.
 
 
 

 
Grundkurs i virkning  - ETT FÅTAL PLATSER KVAR!
Torsdag 6 oktober kl 18.30 - 21.00
 
Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till. Vi går igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.
 
Läs mer om kursen och hur du anmäler dig här!
 
 
 
Lär dig sticka!  - PLATSER KVAR!
Två torsdagar: 13 och 27 oktober
kl 18.30 - 21.00
 
Vill du ha en stor och härlig sjal eller halsduk att vira runt halsen i vinter? Varför inte sticka en själv?  På den här kursen får du tips och inspiration för att komma igång med ditt eget stickprojekt. Kursen passar dig som är riktigt nybörjare, eller bara inte tagit fram stickorna på länge.
Under två torsdagkvällar går vi igenom grunderna i stickning och du får lära dig lägga upp, sticka räta och aviga maskor, maska av, göra ökningar och hoptagningar. Om det finns tid provar vi även enklare mönsterstickning.
 
Kursledare är Lotta Bengtson och Madelaine Jansson.
 
 
 
 
Unna dig den perfekta handkrämen för stickare - Lavishea!
Vi är inte förvånade att den härliga handkrämen i fast form från Lavishea blivit så populär hos oss. De innehåller enbart naturliga ingredienser; ekologisk kokosolja, soja samt Fair Trade sheasmör och essentiella oljor. Rena dunderkuren för torra händer och nagelband så här när höstkylan nalkas. Vi har sju olika dofter plus en oparfymerad, kom in och sniffa och prova vilken som blir din favorit! Ordinarie pris är 129 kr/förpackning.
 
Nu kan du köpa 2 förpackningar Lavishea för endast 200 kr. Unna dig en själv och ge en till en vän :) Erbjudandet gäller t o m den 8 oktober.
 
 
  
 
Mycket garnglädje!
 
önskar Karin 
 
 
Litet nystan
- butiken med inspirerande garner i naturmaterial

S:t Paulsgatan 20, 118 48 Stockholm
tel 08-643 34 60
info@litetnystan.se 
 
Öppettider:
vardagar kl 11-18
lördagar kl 11-16
 
 
 
Skicka gärna nyhetsbrevet vidare till dina garnintresserade vänner!