Innehåll
 
- Vem kan lära av vem
- +20 kilos testet
- Hasselbackspotatis 
- Utfallsteg på gunga
 
Klicka på bilderna för att se några roliga videoklipp
 
Kunskap är inte tung att bära.
 
 
Är det bra med olika dialekter (om du inte förstår allt de säger är du i gott sällskap)?
 
 
Citatet
 
Det finns 100 tals olika språk i världen men ett leende förstås av alla.
 
Okänd
 
Glädje finns inte i saker det finns i oss.
 
Richard Wagner
Vem kan lära av vem?
Följande reklam kan läsas på dörren in till det gym som jag tränade på förut:
 
Visste du att en Gainomax innehåller lika mycket protein som 20 bananer?
Det vet inte jag! (säger en apa)
 
Bananas are for monkeys.
 
Jag kan tycka att reklamen är lite rolig men felvisande på två sätt:
 
1. Är det protein du vill ha i dig, så är det inte banan du ska välja då innehållet av protein i en banan är otroligt litet (bönor, ägg, kött, mejeriprodukter är i så fall mycket bättre val).
2. Eftersom det handlar om att bygga styrka så kan man ju också fråga sig, vem som är starkast, en människa eller apa? Olika undersökningar visar att apor är ungefär 4 gånger så starka som människor så vi kanske skulle äta mer bananer för att närma oss apornas styrka.
 
 
 
+20 kilos testet
 
Måndag den 11 oktober gjorde Ted Ås (3 SM guld i Triathlon) och jag SOK:s fystest där styrka, muskeluthållighet, snabbhet/spänst och kondition testas. Fredag 29 oktober kommer vi att göra exakt samma test, MEN kommer hela den dagen att leva med 20 kilos övervikt. Hur mycket kommer det att försämra resultaten blir mycket intressant att se. Anledingen att vi gör detta är flera, bl.a. få förståelse för hur det känns att bära på 20 kilos övervikt och ge inspiration till den som är överviktig att minska några kilo för att röra sig lättare.
 
Tävling - nedan ser du resultaten från några av övningarna gissa vad de övriga resultaten kommer att bli den 29 oktober. Den som kommer närmast vinner valfri bok från Personbästa Förlag & Event AB.
 
 
 
 
Börja med att skala potatisarna, därefter skär du tunna snitt i de till lite drygt hälften i djup. Du kan lägga en mindre skärbräda på en större skärbräda, sätt knivspetsen på den mindre och lägg potatisarna på den stora skärbrädan, när kniven är parallell med den mindre har du ett bra djup på potatisarna. Sätt ugnen på 225 grader och smält smör i en kastrull, i smöret kan du pressa i lite vitlök efter smak. Lägg potatisarna på en smord form eller plåt med snitten uppåt. Pensla potatisarna med vitlökssmöret och salta dem innan du sätter in dem i ugnen. Efter 15-20 minuter tar du ut dem och penslar dem igen. Sätt in de ytterligare 15 minuter därefter tar du ut dem och penslar dem för sista gången samt strör på lite ströbröd och salt. In i 10 minuter till och sedan tar du ut och njuter av de goda potatisarna. 
 
Utfallssteg med extra balans och koordination
 
Denna övning är bra på många sätt, du får träna din balans, koordination och stärka dina muskler i ben, höftböjare, mage och rygg. Ställ dig någon halvmeter ifrån en gunga och sätt din fot på gungan. Först drar du gungan till dig med hjälp av ditt ben, du kommer då känna hur magmusklerna får arbeta för att hålla kvar gungan i det läget. Därefter börjar du sträcka ut, testa inte ditt maxläge vid första repetitionen utan sträck ut en bit och gå tillbaka. Andra repetitionen kan du gå lite längre osv. Du kommer att känna att din balans och koordination testas hela tiden. Kör några gånger och så byter du fot för att köra andra sidan av din kropp. När du är klar borstar du av gungan. 
 
 
 
Skapa en bra dag,
Jan Tern
 
 
Vi hörs om en månad i novembers månads nyhetsbrev, där får du bland annat reda på hur det gick i + 20 kilos testet.
 
Vill du kontakta mig når du mig på något av följande:
 
0768-147080
Personbästa Förlag & Event AB  www.personbasta.se