Nieuwsbrief MeesterMichael.nl
Maart 2017
Nr. 83
   
 
 
Lente
 
Leuke links over de lente:
Werkboekjes Lente. Twee werkboekjes met puzzels, kleurplaten, opdrachten enz.
Nog meer lente:
In deze les oefenen de kinderen het verdelen van woorden in lettergrepen. 
Oefenen met het tellen en het aanvullen tot 10. 
Hoeveel lettergrepen heeft het woord?
 
Beleef de lente
  Beleef de Lente start dit jaar medio maart
Ze volgen onder andere weer de slechtvalk, ooievaar, steenuil, bosuil, kerkuil en koolmees. Ze krijgen ook enkele nieuwe soorten voor de webcam. 
Kom alvast in de sfeer en bekijk de trailer van Beleef de Lente 2016! Met de mooiste, ontroerendste en spannenste momenten van Beleef de Lente 2015.
 
En nog meer vogels met webcams in hun nestkasten.
 
Via www.volgdevos.nl kun je al sinds een paar weken het leven van vossen in de Oostvaardersplassen volgen. Ook daar staan de webcams opgesteld in de hoop een glimp van de vossen op te vangen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Splitsen
 
 
De kinderen van groep 3 zijn veel met splitsen bezig. Vandaag hebben ze verschillende splitsingen uitgebeeld op het plein. Hier zie je een splits mogelijkheid van de 7. Zo wordt rekenen wel héél leuk!

 
Koningsspelen
22 maart 2017 is de Nationale Boomfeestdag
Die dag viert Stichting Nationale Boomfeestdag haar 60-jarig jubileum. Elk jaar worden gemiddeld 200.000 bomen geplant. Dan kun je wel nagaan hoeveel bomen er geplant zijn in 60 jaar!
Enkele leuke feitjes:
  • 60 jaar Boomfeestdag
  • Miljoenen kinderen hebben een eigen boom geplant
  • In totaliteit zijn er 10 miljoen bomen geplant
  • Dit zijn ruim 2200 voetbalvelden!
 
 
 
 
Musical
 
Welke musical ga je kiezen?
Ook afscheidsmusicals hebben tegenwoordig een trailer.
kijk maar eens hier
 
 
 
Er is ook een vlog voor filmtips voor De Geheugenkliniek.
 
 
 

 
Snapje?
Op 11 februari 2017 heeft het NTR Snapje? Optellen van breuken de Willem Wilminkprijs voor het beste kinderlied gewonnen. Doel van deze prijs is het stimuleren van het kwalitatieve kinderlied. Snapje? is een serie van liedjes met videoclip van 2 minuten die ervoor zorgen dat het kwartje valt, of waarmee je een handig ezelsbruggetje leert.
Een aantal voorbeelden zijn:
- Hoe kun je een lijst woorden makkelijk onthouden?

- Wanneer schrijf je ‘jou’ en wanneer ‘jouw’?

- Wanneer zeg je ‘als’ en wanneer ‘dan’?

- Breuken optellen, hoe doe je dat?

-Wanneer schrijf je een werkwoord met een d, en wanneer met dt?
 
 
Goeiemorgen!
 
 
Ik denk dat ik dit ritueel ook maar eens ga oefenen met mijn leerlingen. Lijkt me geweldig! (maar lastig alles te onthouden)
 
 
Ballonnen Dino's
Leuk idee om van ballonnen te maken
 
 
Foto bewerken
 
Je kunt hier leren hoe je van 2 foto's 1 foto kunt maken.
Om een foto te bewerken gebruik je een speciale fotobewerkingsapp! Annegien legt uit hoe het allemaal moet.

 
 
Geschiedenis
Epoch is een digitaal overzicht van de tien tijdvakken voor digibord en tablet. Aan de hand van de tien tijdvakken en de kenmerkende aspecten wordt een dynamisch overzicht gegeven in de vorm van bubbels. De bubbels zijn aan te raken om bijvoorbeeld oorzaken en gevolgen weer te geven.
Als je met de muiscursor ergens op het 'groene' blad gaat staan, kun je dit blad naar rechts of naar links slepen. Er worden 'verbindingen' gelegd met het vorige of volgende tijdvak.
Rechtsonder op ieder 'blad' staat een 'oogje'. Als je hier op klikt, worden alle 'bubbels' in één keer geopend of gesloten.
 
Zo is er ook: 'Millo'. een prachtige, gratis te gebruiken interactieve historische atlas
In dit filmpje zie je hoe dat werkt.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Remedial teaching na de CITO spellingtoets

Veel leerkrachten “klagen” vaak dat het altijd een enorm karwei is om kopieerbladen uit te zoeken, te printen, etc. wanneer de CITO spellingtoets is geweest. Meester Frank heeft daar een antwoord op bedacht dat kan worden gebruikt om in ieder geval het zoeken naar en de verwerking van oefeningen van de verschillende spellingcategorieën te vereenvoudigen. Klik maar op:
 
1 april
Kinderboekenschrijver Jozua Douglas heeft een 5 delige grappencursus op zijn website gezet. In zijn boek 'De vreselijke tweeling' zitten ook veel 1 april grappen.
Leuk om de filmpjes eens te bekijken en om met de kinderen een grap in te studeren voor thuis!
 
Harm Hofstede maakte een leuke digibordgrap.
Zeg dat je met de hele klas een groepsfoto gaat maken met het digibord. Als de klas er goed voorstaat druk je op de rode knop en zie wat er gebeurd...
 
De 1 apriltoets is natuurlijk ook erg leuk. Maak een toets waarbij er tussen de algemene kennisvragen 'vreemde' vragen en opdrachten zitten zoals: 'Ga staan en weer zitten' of 'tik drie keer met je potlood op tafel'. Doe alsof het een hele belangrijke toets is en vertel dat de kinderen de vragen GOED moeten lezen. De laatste vraag op de toets vermeldt dat het kind de vragen goed gelezen heeft en alleen vraag 1 en 2 (schrijf je naam en de datum op) hoeft te maken en mag genieten van wat het om zich heen ziet. Hier een ervaring van juf Jedermann.
 
Ook juf Jedermann heeft een leuke 1 april grap om met de kinderen uit te halen.
Waar het mee te maken heeft? Strikdiploma's... Klik hier om te zien wat het precies inhoudt.
 
Nog meer voorbeeld grappen:
 
Plantjes
Plantjes hebben water nodig. Dat wordt te duur voor school. Alle kinderen moeten een fles water meenemen.
Shirt
Geef eind maart een brief mee waarin staat dat voor het gemak/ beter overzicht in de pauzes, de kinderen voortaan per klas een gekleurd t shirt aan moesten.
Lijstje erbij welke klas, welke kleur. Ingangsdatum 1 april
Luizen
Alle plantjes die dag door de luizenmoeder laten besproeien onder het mom van: dan krijgen die planten tenminste geen luizen. Kinderen moeten ook mee besproeid worden, preventief. (uiteraard met water)
WC-rol
Geef in de bovenbouw een brief mee waarin staat dat er zo vaak geklooid wordt met wc papier (steeds rollen weg) dat ieder kind voortaan zijn eigen rol moet hebben en die blijft dan in de klas. Je moet dan wel voor wat voorbereiding zorgen, zodat het echt lijkt:
- kom af en toe met commentaar op de klas over gerotzooi met wc rollen
- zet niet de datum van 1 april in de brief, maar zet erin dat het gewoon "per direct" ingaat. Geef de brief dan 31 maart mee.
- op de dag zelf ontvang je kinderen met "goed zo, zet je naam er maar op en zet hem daar maar op de kast" (plek vrijmaken), zo maak je het geloofwaardig. Pas later vertellen dat het een grap is (als alle kinderen er zijn en je hebt al een setje boze ouders bij je bureau staan).
Sportdag
Leerlingen moeten allemaal in sportkleding komen omdat er een toernooi is (of een sportdag ik weet het niet meer). Ze vonden het NIET LEUK toen ze hoorden dat het een grap was. Iedereen kwam in sportkleding.
Muts
Geef op 31 maart een brief mee dat er de volgende dag een proef gehouden gaat worden in overleg met de universiteit in de buurt: er is  een vermoeden dat kinderen met een warm hoofd betere concentratie hadden. De volgende dag wordt dit ook in de klas bekeken. Alle kinderen moeten een muts meenemen en deze de hele morgen op houden.
Bacteriën
Met ingang van 1 april, mogen de kinderen de juffen geen hand meer geven (hier doen ze dat altijd bij binnenkomst) maar een hoofdknik. Er kan een heel verhaal bij over bacteriën en dat ze het in landen zoals Zweden ook zo doen.
Witte sokken
Hier moesten de kinderen allemaal witte sokken aan omdat ze zo de gewaxte vloer goed konden uitpoetsen.
Luizencontrole
Luizencontrole bij de deur van de klas. Iedereen die is goedgekeurd krijgt een soort van blauwe, papieren badmuts op. Reden: luizen-uitbarsting.
Gekke haren dag
Hier is het morgen gekke haren dag. Iedereen mag zo leuk mogelijk voor de dag komen. Degene met het leukste kapsel krijgt een prijs.
Handdoekje
Beste ouders,
De afgelopen weken zijn de kinderen actief geweest met het waterproject en het milieu. Als school vinden we het belangrijk om een milieubewuste organisatie te zijn. Wij zamelen o.a. oudpapier in en versturen veel post via de mail. Wij willen graag nog minder papier verspillen door de kinderen allemaal een eigen handdoekje te laten meenemen voor het afdrogen van hun handen. Morgen ontvangen wij haakjes om deze kleine handdoekjes aan de achterkant van de stoeltjes te bevestigen. Mocht u thuis dus een klein handdoekje met lusje hebben, wilt u dit dan aan uw kind meegeven. Alvast bedankt voor uw medewerking
De kleuters
hebben samen met de juf een andere juf voor de gek gehoden.
Er was namelijk een kindje heel erg gevallen in de klas, dit was eigenlijk geen echt kindje, maar een pop. En toen gingen wij naar een andere juf toe. De eigen juf ging ook mee. En toen ging die mee en de klas in en toen riepen wij allemaal snel 1 april!!!
Tja, die andere juf, die natuurlijk helemaal niets doorhad toen een juf en 26 kleuters in "paniek" naar haar toe kwamen...
Computers
De ontwikkeling van kinderen raakt ernstig in gevaar door al het digitale geweld dat op ze af komt. Ze kunnen zich minder goed concentreren, hun spreek- en schrijfvaardigheid wordt minder, ze kunnen geen stukken tekst meer lezen. We hebben daarom besloten om per direct alle tablets, laptops en computers weg te doen. Mocht u interesse hebben dan kunt u na schooltijd een apparaat ophalen. Alles wat we om 16.00 nog hebben staan gaat mee met het grofvuil.
Theater
Morgen gaan we met school naar het theater, groep 3,4 en 5. De vraag was nu of de kinderen in verband met deze voorstelling een atlas en een aardappel mee konden nemen.
Verkeersexamen
Het verkeersexamen in groep 8 vervroegd naar 1 april. De eerste vragen waren normaal, maar ze werden steeds raarder!
Parkeervergunning
Er was een school was die had gezegd dat ouders een parkeervergunning moesten kopen en dat ze anders niet meer bij school mochten parkeren. Dit vanwege de vele problemen die er zijn met auto's rond de school. Ze hebben heel veel boze mails gehad en er zijn daadwerkelijk ouders die zo'n vergunning hadden gekocht (bij twee mannen met geel hesje op school).
De gymleraar vroeg aan een leerling of die even een linkshandige hockeystick uit het materialenhok wilde halen. Toen zij weg was werd een andere leerling op pad gestuurd om bij de concierge het aardappeltrapje te halen. De rest van de klas lag helemaal krom van het lachen.
Prikje
Dochter kwam op 1 april thuis met pleister op de arm.
'We hebben een prikje gehad'.
Waaaaaaat?
'Mam, het jeukt, kun je de pleister er af halen?'
En onder de pleister stond...

 
Engels oefenen met een native speaker
 
LanguageGuide: Hier kunnen leerlingen Engels woordjes leren rond een bepaald thema / onderwerp aan de hand van afbeeldingen en een native speaker.
Maar je kunt ook een andere taal kiezen.
Klik op het 'tandwieltje' linksboven in het venster om de moeilijkheidsgraad in te stellen.
 
CITO analyse rekenen
Op deze website kun je een Excelbestand downloaden waarmee je een analyse van de Cito-lovs toets kunt maken. In dit bestand kun je per leerling aangeven welke opgave hij fout heeft. Het programma rekent dit om naar een foutpercentage per categorie.
 
 
Dyscalculie
 
Als je kind problemen heeft met rekenen, kan er sprake zijn van 'dyscalculie'.
Tot op heden is er een grote behoefte aan duidelijkheid over dyscalculie. 
Wat zijn de symptomen en wat kun je er aan doen?
Bekijk het artikel 'Dyscalculie: 9 dingen die je moet weten' van remedial teacher
en dyscalculiebehandelaar Petra Fränzel voor meer informatie.
 
Cito eindtoets en entreetoets
In april wordt de eindtoets van Cito in groep 8 weer afgenomen.
TIP: Start op tijd met oefenen voor de CITO ENTREETOETS (groep 7) en CITOTOETS (groep 8). Dan maken ze de toets nog beter!!!
Dat kunnen de leerlingen op meestermichael.nl  zowel bij rekenen als taal
Er staan vele cito-oefeningen !!!
 
 
Cursus Word en PowerPoint 2016 !!!
 
Hier vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003, 2010 en sinds kort ook 2016 !
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen (en leerkrachten.) Hier leren ze snel (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken. Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Prentenboeken
Een prentenboek afspelen op je digibord is echt super leuk (en soms ook wel even makkelijk voor de leerkracht)
Alle prentenboeken op meestermichael.nl zijn op alfabet gesorteerd. Klik maar HIER
Nog meer prentenboeken vind je HIER 
 
 
 
ParnasSys  (toetsen in JSON-bestand)

 
Op MeesterMichael.nl staan vele toetsen om in ParnasSys te importeren.
Natuurlijk zijn alle toetsen omgezet naar het nieuwe JSON-bestand. Kijk maar op deze LIJST
Ook staat er een pagina met UITLEG-FILMPJES 
Op deze pagina wordt geprobeerd om op een eenvoudige manier leerkrachten door middel van een filmpje wegwijs te maken met ParnasSys. .
 
Filmpjes bij de methode
In 2 tellen een Filmpje dat precies aansluit bij jouw les. Kies eerst je methode die je gebruikt en klik dan op je groep. Vervolgens zoek je het hoofdstuk waar je bent en klik je op het filmpje. Makkelijker kan het volgens mij niet. Alle filmpjes staan keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les. Dus bijv. 'Bij de tijd',  groep 7, hoofdstuk 6, les 2......... klik ......... en je hebt een filmpje dat bij deze les past en het voor de kinderen een stuk leuker en duidelijker maakt.
Ps als je zelf nog links van filmpjes hebt .... ze zijn erg welkom.
 
 
 
 
 
 

 
Excel tip

  Ook wel eens gemerkt dat sommige Excel-tabellen net te breed zijn om op één pagina te worden afgedrukt? Heb je er ook zo’n hekel aan dat je de bladen dan handmatig aan elkaar mag puzzelen en vervolgens de helft weg kunt gooien? Met deze tip print je alles netjes op één pagina: selecteer de tab Paginaindeling en klik op het kleine vierkantje rechtsonder in de groep paginainstelling. Kies daarna de tab pagina. In het onderdeel Schaal aanpassen, geef je aan dat Excel netjes één pagina breed moet afdrukken. Door het tweede vak leeg te laten, bepaalt het programma zelf het aantal pagina’s in de lengte. Wanneer je dus het tweede vakje ook invult, zal de lengte eveneens verkleind worden.
 
 
Weet je ook nog iemand die het leuk zou vinden om deze nieuwsbrief te onvangen? Klik dan op de volgende link:
 
Wil je nog eens een oude nieuwsbrief doorlezen? Klik dan HIER.
 
IN DEZE NIEUWSBRIEF
 
Op internet zijn heel veel leuke educatieve websites voor leerlingen en leerkrachten in het basisonderwijs. Op de site www.meestermichael.nl staan ze voor de leerlingen allemaal mooi geordend op groep en vak  en voor de leerkrachten op bouw en vak. Ook is er een digibord gedeelte. Hierop staan leuke lessen en oefeningen voor op het digitale schoolbord. 
Ga naar:
Ga naar:
  
Filmpjes van Teleblik en Beeldbank keurig geordend op methode, klas, hoofdstuk en les.
Allemaal GRATIS.
Ontvang de Gratis Nieuwsbrief 
 
Oude nieuwsbrievenn lezen of aanmelden voor deze nieuwsbrief... Klik HIER
Sponsor 
Sponsor
 
Sponsor
Sponsor
 
Muizen, Toetsenborden,
Oortelefoons, Routers, Hoofdtelefoons
UTP-kabels,
 ICT-accessoires
CURSUS
Hieronder vind je een cursus Word en een cursus PowerPoint. Je kunt kiezen uit de versie 2003 of 2010
Het zijn makkelijke cursussen voor leerlingen  (en leerkrachten.) Hier leren ze snel  (binnen een paar uur) en zelfstandig met de meest gebruikte onderdelen van het programma te werken.  Deze cursus is gemaakt door meester Michael zelf.
 
Heb je een vraag, tip of opmerking, dan kun je mailen naar:
BEZOEK DE SITE

www.MeesterMichael.nl
Dank u voor uw aandacht,