Nyhetsbrev #1 2021
 
Första nyhetsbrevet för 2021 med datum för vår reading, uppmuntrande premiärer och lite till.
 
Arbetet med våra nya grovmanus tuffar på. Hittills har de tre dramatikerna - Bereket Hailemariam, Hanna Rajs Lara och Khashayar Naderehvandi - skrivit med varsin dramaturg som bollplank. Under de kommande veckorna är det dags för nästa steg, då texterna får möta skådespelare och speglas av regissör och scenograf. Denna gång är det skådespelare på Backa Teater och Regionteater Väst som ingår i teamen.
 
Vi har nu också satt datum för den offentliga presentationen av grovmanusen: Måndag den 26 april blir det reading och samtal på Backa Teater, exakta tider inte spikade än men med start tidig kväll. Vi hoppas innerligt att kunna genomföra arrangemanget live, så anteckna redan nu i din kalender! Skulle Corona sätta fällben för oss ska vi hitta en digital lösning.
 
Med munskydd, handsprit och snabbtester repeteras det på teatrar i hela landet. Utan att ha någon statistik på det, antar jag att det är främst scenkonstproducenter för barn och unga som envisas med att jobba på och lita på att publiken ändå ska kunna komma. Så uppmuntrande nog finns det en hel radda premiärer bara i vårt närområde, att tipsa om här till höger.
 
Vi hoppas innerligt att det denna vår ska bli många möten av mellan scenkonsten och dess unga publik!
 
Som alla redan vet är årets Scenkonstbiennal framskjuten till 2022. Men arrangörerna - Scensverige och Västmanlands Teater - har ändå valt att satsa på en begränsad "semidigital" biennal i år, närmare bestämt 18-21 maj. Urvalet av föreställningar offentliggjordes häromdagen och av de fyra barn/unga-produktionerna i juryns val, är två från Västra Götaland. Grattis Regionteater Väst (Peter & Janne gör slut) och Backa Teater (Vi som fick leva om våra liv)!

Enligt uppgift för biennalen dialog med upphovspersonerna om vilket sätt just den uppsättningen bör visas. Vi ser hursomhelst fram emot dessa dagar i maj, då vi får chansen att se sådant vi missat de senaste två åren (och inte ens hade chansen att se 2020...)
 
Sveriges Teaterkritikers pris för år 2020 i barn-ungsomskategorin gick till scenografen Märta Fallenius för Marionettteaterns Ett frö i rymden. Angereds Teater var nominerad med Våra viktigaste vuxna, så grattis till dem också! :) Läs mer om övriga nomineringar och pristagare till höger.
 
Kulturakademin har som vanligt intressanta kurser på gång. Exempelvis: Gör turné till succé - en kurs i att utveckla din föreställning för barn och unga. Läs mer om den kursen och övrigt utbud till höger.
 
Barnteaterakademins kärnverksamhet är att stimulera framväxt av ny dramatisk text för barn och unga, men också att skapa mötesplatser för branschen för förkovran och utbyte av erfarfenheter. Det fattas oss väldigt att det sistnämnda har varit omöjligt i ett helt år nu. Vi vill ju bjuda på samtal och soppa och träffa er allihop!
 
Tills detta går igen, snickrar och planerar vi i Barnteaterakademin för olika spännande nya projekt och hoppas på snar böjning neråt av pandemikurvan, för hälsans, framtidens, konstens och alla goda verksamheters skull. 
 
Varma februarihälsningar,
 
Kristina Ros
Projektledare
 
 
Grovmanus 2020/21

Vi satte sökljuset på författarskap med tydliga egna språk, som hittills uttryckt sig i andra skönlitterära format men ännu inte för scenen. Och vi fann
 
Bereket Hailemariam som för närvarande studerar inom Litterär gestaltning, Akademin Valand, efter ett fördjupningsår på Biskops-Arnös författarskola. Han har tidigare studerat teologi i England och Norge och har alltid berättat berättelser i en eller annan form, för att under de senaste åren börja skriva mer på allvar. Bereket är nu skriven i Malmö men är uppväxt i Rimbo, en bit norr om Stockholm.
 
Hanna Rajs Lara som debuterade som poet 2018 med samlingen Armarna som också nominerades till Borås debutantpris. 2019 utkom Baby och hösten diktsamlingen Under månen. Hanna har gått på Biskops-Arnö skrivarlinjen. Hon bor och är uppväxt i Stockholm där hon också arbetar på Judiska Församlingen med dess kulturprogram. 
 
Khashayar Naderehvandi som är författare och forskare. Han debuterade skönlitterärt 2011 med diktsamlingen Om månen alls syntes och har en färsk doktorsavhandling i konstnärlig gestaltning i bagaget: "Om poesins och det skönlitteräras förmåga att formulera någonting helt jävla nytt, men som ändå kan bli förstått, läst och delat". Khashayar föddes i Teheran, växte upp i Malmö och bor idag i Göteborg och Malmö.
 
Varje dramatiker har en dramaturg som viktigaste guide och bollplank, samt ett team bestående av skådespelare, regissör och scenograf (eller annan relevant konstnärlig kraft) – även de mycket viktiga i utvecklingsarbetet med texten. Resultatet blir ett grovmanus som sedan kan erbjudas intresserade teatrar.
 
 
 
Tre texter för de yngsta

2019 års grovmanus: Jamennej av Åsa Björklund, Grönsakslandet av Talajeh Nasiri och Det stora regnet av Erika Wachenfeldt. Det fina resultatet av vår dramatikertävling med inriktning på målgruppen 2-5 år.

God läsning!


 
 
Barnteaterakademins styrgrupp

Ledamöter från teatrar:
Erika Isaksson - Backa Teater, informatör
Johanna Larsson - Angereds Teater, konstnärlig ledare o regissör
Kristina Ros - Masthuggsteatern, dramaturg
Lisa Gröön - Regionteater Väst, producent
Sara Klingvall - Hagateatern, skådespelare, regissör
Stefan Åkesson - Backa Teater, dramaturg
Torben Sigelius Kulin - Teater Jaguar, skådespelare, konstnärlig ledare
 
Valbara ledamoter:
Anna Berg - styrelseledamot i ASSITEJ och Bibu. Samt dramaturg.
Sandra Grehn - fil. dr. i litteraturvetenskap med inriktning mot teaterstudier, Göteborgs Universitet
 
Valbar, adjungerad, ledamot
Ida Kaivola – Kulturförvaltningen, barnteaterkonsulent 
 
Projektledare
Kristina Ros
 
 
Barnteaterakademins publikationer

Samtal om devising, Makt och maktlöshet, Kultur -nytta eller mening, Nio röster - nio pjäser
 
Kan efter överenskommelse hämtas på en rad teatrar - Angereds Teater, Andra Stället, Backa Teater (biljettkassan, öppen vid föreställning), Folkteaterns biljettkassa, Hagateatern, Masthuggsteatern, Regionteater Väst (Uddevalla), Teater Jaguar och Teater Sesam.
 
Det går också att få våra publikationer per post. Man står då för portokostnaden; själva böckerna är gratis. Maila info@barnteaterakademin.se för vidare information!
 
 
Barnteaterakademin startades 2005 och verkar på uppdrag av Göteborgs Stads Kulturnämnd.

I Barnteaterakademin uppdrag ligger att stimulera produktion av ny dramatik för barn och ungdom, att med olika medel bidra till en kvalitetsmässig utveckling av barn- och ungdomsteatern samt att främja samarbetsmöjligheter och kontakter mellan olika teatrar, dramatiker, arrangörsled och skola.
 
Sedan 2008 är Angereds Teater huvudman för projektet, som drivs av en projektledare samt en styrgrupp, i huvudsak bestående av representanter från barn- och ungdomsteaterfältet i Göteborg och Västra Götalandsregionen.
 

Tips och nyheter
 
 
Ett fruktlöst uppdrag
Den fria teatergruppen Stolplyckan är svårt skuldsatt. I ett desperat försök att locka till sig en bredare publik och större intäkter tar man ett drastiskt beslut. De ska göra en scenversion av biosuccén Avengers, ett rymdäventyr med övernaturliga hjältar borde väl locka storpublik? Men hur ska de klara det på tre skådespelare? Hur löser de specialeffekterna? Och kommer dräkterna från Tjeckien att komma i tid? På teatern gror samtidigt en invecklad kärlekshistoria och lögnerna växer sig allt större.
En romantiskt sci-fi-fars för högstadiet.
Premiär 27 februari, Teater Jaguar
 
 
Spökutdrivning för nybörjare
Efter att Masthuggsteatern länge stått tom öppnas verksamheten, men någonting är fel. Saker försvinner mystiskt, det slår i dörrar och är där inte en lukt av svavel? Kort sagt: Teatern är hemsökt. För att öka barns kunskaper om spöken och demoner bjuds nu alla mellanstadieelever in att delta i exorcismen av teatern, under trygg ledning av Jenny Ask, Sveriges enda legitimerade spökjägare. Inga förkunskaper krävs.
För: Mellanstadiet
Urpremiär 12 mars, Masthuggsteatern
 
 
Humbug
Har du ljugit någon gång? Svarar du nej är du en riktig lögnare. Men varför ljuger vi allesammans? Och är det alltid fult? I Humbug får vi träffa den som inte kan sluta ljuga och den som har ett superhemligt sätt att avslöja lögnare. Vi tas med till en värld där lögnen inte är uppfunnen och en annan där sanningen inte finns. Vi tas till en tid då lögnen var nödvändig för överlevnad och vi testar hur viktig lögnen är idag. En klassrumsföreställning för lågstadiet som gör det möjligt att höra andra personers lögner, eller närmare bestämt deras sanningar.
Premiär 12 mars, Regionteater Väst
 
 
Kleopatra
Som ensam kvinnlig härskare på sin tid var Kleopatra beundrad och fruktad, men också förminskad och baktalad. Hon har bland annat kallats ”världens vackraste kvinna”, ”den ondaste kvinnan i historien” och ”hordrottningen”. Vem var hon egentligen? Var hon en femme fatale? Eller en skicklig regent? Var hon en gudinna? En häxa? Eller kanske bara en människa?
I Kleopatra dyker vi ner i en mytomspunnen tid fylld av passion, maktkamp och ond, bråd död. Det blir kärlek, död & fake news.
För: Åk 7-9
Premiär 19 mars, Regionteater Väst
 
 
Luciakandidaterna
Aylin, Anna Å och Christina Ottenäs befinner sig i kyrkokapellets omklädningsrum och väntar på att få veta vem som ska koras till Trollhättans Lucia. Aylin skulle se det som ett hedersuppdrag, verkligen. Anna Å tycker Lucian är en självklar tradition med värme, fred och kärlek. Christina Ottenäs älskar att sjunga. Dessutom förväntar sig hennes mamma att hon ska bli Lucia precis som hennes mor, mormor, mormorsmor, mormorsmormor och mormorsmormorsmor. Prästen är gammal, Vaselinmannen gör anspråk och Staffan gör slut, et cetera. Lättsamt och med hög igenkänning om tre unga tjejer mitt i vuxenlivets gränsland. En vinner, alla förlorar.
Från 13 år
Premiär 26 mars, Backa Teater
 
 
Scenkonstbiennalen 2021
Hela listan över utvalda föreställningar ser du här.
 
 
Sveriges Teaterkritikers Förenings pris
Årligen utdelat i kategorierna Teater, Barn och ungdom och Dans.
 
 
Kulturakademin
Läs hela utbudet här.
Kontakta Barnteaterakademin
 
Kristina Ros, projektledare

Adress:
Barnteaterakademin
Angereds Teater
Triörgatan 1, 424 65 Angered
 
Hemsida: