TVP Nieuwsbrief  
7e jaargang - Dec 2019

In deze editie: 
 • Voorwoord redactie
 • Dag 2019, hallo 2020
 • Jouw artikel in de Nieuwsbrief
 • Sponsors & Adverteerders
 • Van Veldslag naar tennisbaan
 • Heel Holland Tennist
 • Mix1 team ongeslagen herfstkampioen!
 • Hoe vals moet je zijn met de I-Quiz?
 • Wie schrijft die blijft
 • SponsorKliks
 • Snert, snertweer dus snerttoernooi bij TVP
 • Oliebollensluitingstoernooi weer super gaaf!
 • Storm(tennis)baan koud kunstje voor Mette de Rooij
 • TVP op Facebook
 • Bardienstindeling 2019
 • TVP foto's
 • Tennis Only
 • Bediening LED verlichting
  
 
Activiteiten kalender: 
 
Het gehele jaar
Atijd op woensdag
racketochtend vanaf 9.00u

Het gehele jaar
Altijd op donderdag
racketavond vanaf 20.00u
 
Klaverjassen
Oktober 2019 t/m april 2020
 
Klik HIER om alle TVP activiteiten te zien
 

 
Adverteerders:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Voorwoord van de redactie
In de laatste Nieuwsbrief van dit jaar wordt de lezer niet alleen op ‘papier’ met verhalen en belevenissen van TVP verwend. Dit keer gaan we verder dan het geschreven woord.
 
Natuurlijk is er weer een uitgebreid interview met een lid van onze vereniging. Dit keer doet Cees Zevenbergen letterlijk en figuurlijk een boekje open en als lid van het eerste uur heeft Cees heel wat te verhalen. Maar Cees laat ook op een andere manier van zich horen en dat lees je in deze Nieuwsbrief. Ook het kampioensverslag van het team met Walther, Ryan, Sonja, Maurits, Eline, Jacqueline en Jeannette, wordt op een bijzondere alternatieve wijze aan de lezer geopenbaard. Mis het niet want dit gaat ongetwijfeld een vervolg krijgen.
 
In deze Nieuwsbrief ook weer een verslag van de I-Quiz waar duidelijk is geworden hoe de hazen binnen TVP lopen, ofwel hoe de prijzen worden verdeeld. Vriendjespolitiek is hier niet van de lucht en dat wordt in geuren en kleuren, met aanziens des persoons, voor de lezers geopenbaard. De avond voor de vrijwilligers is door Jan de Koning, een van de organisatoren van dit festijn, op zijn eigen wijze belicht. Het was weer een waar genoegen om daar getuige van te mogen zijn. En ook de slotevenementen van het jaar, het Snerttoernooi voor volwassenen en het Oliebollensluitingstoernooi voor de kinderen, passeren in deze Nieuwsbrief de revue.
Mette de Rooij, een talent in de dop, vertelt dat ze graag tennist maar ook voetbal erg leuk vindt. Uiteraard ontbreekt ook onze voorzitter Annemarie Klaassen niet in dit oudejaarsnummer. Zij blikt terug en kijkt vooruit naar het nieuwe jaar.
 
De redactie wenst een ieder weer veel lees-, kijk- en luisterplezier en een mooi en veilig uiteinde van 2019 en een gezond 2020!

Dag 2019, hallo 2020!
Beste leden,

Het is al een tijd geleden dat ik iets voor de Nieuwsbrief mag schrijven. Leuk! Want er is genoeg te vertellen zo aan het einde van een wederom mooi tennisjaar. Grote plannen zijn dit jaar uitgevoerd en er staat nog voldoende op de plank voor volgend jaar! Dat kan ik natuurlijk niet allemaal in dit stukje kwijt want dan heb ik alle ruimte van de Nieuwsbrief nodig ;-). Als je alle ins- en outs wilt weten van TVP, nodig ik je van harte uit op de Algemene Leden Vergadering op dinsdag 3 maart 2020 (noteer de datum alvast in je agenda).
 
Eindelijk was het zo ver, de nieuwe banen! Wat vind je ervan? Ik denk dat iedereen het met me eens is, dat het park is opgefleurd door de rode banen. Zelfs leden die overtuigd voor groene banen hebben gestemd, hoor ik zeggen dat het mooi is geworden. Natuurlijk is het spelen erop nog niet helemaal zoals we gewend waren, maar het vele zand op de baan moet nog inklinken en dat heeft tijd nodig. Heel veel dank gaat uit naar de onderhoudscommissie. Zij hebben voor, tijdens en na het leggen van de banen veel werk verricht. Tegelijkertijd ook aan alle leden het verzoek niet te allen tijde voor baan 1 te kiezen als de andere banen ook vrij zijn. Dit om te voorkomen dat wederom baan 1 eerder zal verslijten dan de overige banen.
We kunnen door de mooie nieuwe banen weer met een gerust hart onze toernooien organiseren. Dit jaar zijn onze toernooien en clubkampioenschappen overigens vlekkeloos verlopen. De inschrijvingen zijn helaas wat minder geweest dan voorgaande jaren maar dat ligt zeker niet aan TVP maar is helaas een landelijke trend. De KNLTB is op zoek naar andere vormen van ‘open’ toernooien. Het blijkt dat toernooien die de hele week bestrijken bij veel mensen niet meer in de agenda passen. Wellicht wordt er vanuit de KNLTB wel voorgesteld toernooien binnen kortere periodes af te werken of alleen in het weekend. We gaan het zien.
 
De gezellige interne toernooien voor de jeugd, senioren en niet tennisgericht maar net zo gezellig, het klaverjassen en I-quizzen, zijn ook goed verlopen. Hier wordt achter de schermen heel veel gedaan door onze commissieleden om het interne toernooi te doen slagen, zoals het verzinnen van (tennis)spelletjes, het inkopen, cadeautjes regelen, hapjes maken en opruimen na het toernooi. Al deze commissies, jeugd, recreatie, feest en klaverjas verrichten mooi werk voor ons cluppie. Dit geldt trouwens voor alle commissies van TVP, want zonder hen is er geen vereniging. Alles is bij ons onder controle met slechts een kleine kanttekening: in de keuken missen we nog een regelaar voor het maken van hapjes tijdens toernooien e.d. Denk je nou, hé die regelaar ben ik, neem dan contact op met het bestuur voor verdere informatie.
 
Met onze vereniging TVP gaat het nog steeds goed, maar we moeten wel met elkaar de komende jaren wel aan de slag om dit zo ook te houden. Landelijk is de tendens zichtbaar van een sterke daling van het ledenaantal bij tennisverenigingen. Onze verenging mag nog in haar handen knijpen. Ons ledenbestand kent ook een dalende lijn maar gelukkig niet zo sterk als bij onze ‘tennisburen’.  Wel moet er iets gaan gebeuren om het ledenaantal weer omhoog te krijgen. Laten we met z’n allen eens goed nadenken wat wij nog meer zouden kunnen doen om voor onze vereniging nieuwe (jeugd)leden te werven. Heb je ideeën, meldt het ons! Graag zelfs! Of misschien is er wel iemand die ‘de kar’ wil gaan trekken om een Commissie Nieuwe Leden op te zetten. Je bent van harte welkom! Ik ben erg benieuwd naar de reacties. Ik verwacht er veel, want dit gaat ons allemaal aan! TVP is zo’n leuke vereniging en dat willen we graag we zo houden. En, hoe meer leden, hoe meer vreugd!
 
Dit jaar hadden we nog graag de kleedkamers aan willen pakken. Dit is helaas door diverse oorzaken niet gelukt maar dit project wordt doorgeschoven naar het nieuwe jaar. Zodra er een start wordt gemaakt (en dat is spoedig in 2020), ontvang je hierover bericht.
Dan tot slot, maak ik graag gebruik van de gelegenheid om iedereen te bedanken voor het afgelopen jaar en we gaan met z’n allen weer een prachtig nieuw TVP jaar tegemoet! Geniet van de kerstdagen en een gezellig, sportief en vooral gezond 2020!

Op zondag 5 januari toosten we van 16.00-18.00 uur in ons clubhuis van TVP op het nieuwe jaar. Het bestuur nodigt jou en je partner van harte uit om hierbij aanwezig te zijn.
 
 
Groeten,
Annemarie Klaassen
Voorzitter TV Poortugaal


 

Jouw artikel in de volgende TVP Nieuwsbrief?
De redactie stelt het heel erg op prijs als ook jij een keer een artikel voor de nieuwsbrief schrijft. TVP organiseert jaarlijks zo’n 10 tot 12 activiteiten. Dit naast de voorjaars- en herfstcompetitie en de verschillende toernooien en de jaarlijkse clubkampioenschappen. Heb jij hier iets leuks over te melden of op of rond de tennisbaan iets opmerkelijks meegemaakt, schroom niet en laat het de redactie weten. Misschien sta jij met jouw artikel dan in de volgende uitgave. De volgende nieuwsbrief, hoogstwaarschijnlijk in een nieuw jasje gegoten, verschijnt december 2018. Alle kopij is van harte welkom op redactie.tvp@gmail.com
 
De uiterste inleverdatum voor de volgende nieuwsbrief staat op:
 
- VRIJDAG 13 MAART 2020 -
 
Indien u een bijzonder moment (bijvoorbeeld de geboorte van een kind, een huwelijk o.i.d.) wilt delen met de clubleden, kan dit door het versturen van de aankondiging van deze gelegenheid naar de redactie.

Sponsors & Adverteerders
Een club kan niet bestaan zonder gezellige en actieve leden, een goed en betrouwbaar bestuur en natuurlijk sponsors & adverteerders. Gelukkig hebben we ze bij TVP allemaal!
 
Sinds kort treft u op de nieuwe TVP website een overzicht aan van de diverse sponsors en adverteerders die TVP kent. (zie bovenaan de startpagina het kopje "Over ons" en klik dan door naar "Sponsors")

Neem eens een kijkje op deze site en klik eens wat rond om wat nader kennis te maken.

Van slagveld naar tennisbaan
 
Even dacht ik dat ik op het Malieveld was aangekomen. Maar dan wel op het moment dat de boeren en de bouwvakkers tegelijkertijd hadden geprotesteerd tegen de aangekondigde maatregelen met betrekking tot de stikstofproblematiek. Een compleet omgeploegd terrein waar nog een enkele trekker en een sleuvenzaag getuigden van hun aanwezigheid. Maar het waren toch echt de tennisbanen van TVP.
 
In twee en een halve week is de ondergrond hersteld, zijn er nieuwe drains aangelegd en zijn de spiksplinternieuwe banen met maar liefst 18 ton zand ingestrooid. Voor de meeste van onze leden kon het uiteraard niet snel genoeg gaan want een week zonder tennis is een week niet geleefd. Maar daar hebben we iets moois voor terug gekregen. Geen onverwachte glijpartijen meer, geen snel vormende plassen tijdens een hevige regenbui maar wel kraakheldere belijning, schitterend bespeelbare en kleurrijke banen die weer jaren mee kunnen.
 
De firma Nootenboom heeft de klus in opdracht van TVP met verve geklaard. Het bestuur verdient alle lof voor de realisatie van dit huzarenstukje. Maar ook mogen we de onderhoudscommissie niet vergeten. Ook zij stonden iedere keer klaar om, daar waar gewenst, hun steentje bij te dragen. TVP staat weer gesteld!
 
Piet Waltmans
 

Heel Holland Tennist
Zaterdag 16 november was het zover, De Vrijwilligersavond 2019 werd gevierd in ons clubhuis om de vrijwilligers van TVP te bedanken. Want wat is een tennisvereniging zonder vrijwilligers. Het thema van deze avond was Hollands in de ruimste zin van het woord. Het clubhuis was geheel uitgedost in Hollandse stijl. Het ‘Ik hou van Holland’ was goed vertegenwoordigd in de vorm van een rad van fortuin en een quiz waar vier teams op het scherpst van de snede tegen elkaar hebben gestreden.
 
    
 
Tussen de bedrijven door liep een goochelaar, die in de geest van ‘Mindfuck’ kleine groepen met zijn illusies verbaasde. Diverse vrijwilligers hadden zich in de stijl van het thema gekleed wat een kleurrijke aanvulling van deze avond was. Natuurlijk werd deze avond tot een feestje gemaakt met een DJ die de juiste snaar wist te raken. De avond werd afgemaakt door een optreden van Wilbert Pigmans. Het was een gezellige avond waar we hebben kunnen genieten van muziek, show en dans.
 
Jan de Koning

Mix1 team ongeslagen herfstkampioen!
Het Mix1 team is dit jaar in de herfstcompetitie ONGESLAGEN kampioen geworden. Wil jij graag weten hoe zij dit voor elkaar hebben gekregen en wat hun geheime recept is voor dit succes? Kijk dan snel HIER voor de onthulling van dit geheim in hun videoboodschap.
 
 
Van harte gefeliciteerd Sonja van Rennes, Eline den Ouden, Eline Pols, Maurits de Haan, Walther de Haan en Ryan Lalay.

Hoe vals moet je zijn met de I-Quiz?
Vijf teams van TVP en vier teams van Rhoon deden mee aan de IQuiz die ook dit jaar weer door Antoinette de Jong en Rik Klaassen werd georganiseerd. De uitslag zal ik maar meteen verklappen: TVP overtrof weer alle verwachtingen want de nummers 1, 2 en 3 waren allen teams van TVP.
 
Helaas sloot het vierde team van Fred Baird de rij en eindigde, geheel tegen hun eigen verwachting in, op de laatste plaats. Maar dat alles mocht de pret niet drukken. Elke ronde werd er fanatiek gedelibereerd over de vragen. Bij de ene tafel ging het er nog heftiger aan toe dan aan de andere. Ook dit keer werd er weer door menig team vals gespeeld. Zo zag ik het team van Theo, Annemarie, Rob, Casper en Klaas af en toe met de wedstrijdleiding smoezen, zat een team van Rhoon voortdurend de Dikke van Dale op schoot, en hadden Linda van ons damesteam met Chantal, Ellis, Roos en Yvette een Google-glass op haar neus en stond op die manier direct met het thuisfront in verbinding om vragen door te spelen en vervolgens de antwoorden weer ingelezen te krijgen.
 
Ons team, bestaande uit Thijmen, Hennie, Mieke, Gerard en ondergetekende speelden als een van de weinigen, zo niet als enige, volledig transparant. Dat was op zich geen verrassing omdat we allen generalist zijn en daarnaast ieder voor zich over specialistische kennis, over velerlei onderwerpen, beschikt. Zo weet Thijmen alles van muziek. Vraag hem het verschil tussen fortissimo en pianissimo en hij legt het uit of als je weten wilt hoeveel van de circa 300 cantates van Bach er bewaard zijn gebleven, hij direct het getal 202 zal ophoesten. Hennie is onze specialist op het vlak van de menselijke fysiek. Zij kan je alles vertellen over je achilleshiel, zij weet wat je moet doen als je op je teentjes bent getrapt of als je ergens je buik van vol hebt. Als ware zij zelf Hippocrates. Gerard dekt voor ons de team alle geschiedenisvragen af en tegelijkertijd is hij ‘du moment’ op de hoogte van de actualiteit. Van de inval van de Romeinen in het dorpje van die dappere Galliërs tot en met alle fakenieuws die over ons wordt uitgestort. Verder weet Mieke alles op het terrein van sport, politiek, mystiek, filosofie, magie  en literatuur. Niet voor niets bleef zij als laatste staan bij het ‘petje op petje af’ spel! En ondergetekende analyseert de vragen, zoekt de dwarsverbanden en vult daar, waar nodig, aan en stuurt zo nodig bij. Aldus een geboren kampioensteam.
 
Helaas bleek ook weer dat niet alleen kennis noodzakelijk is om in het leven vooruit te komen. Het gaat er niet om wat je weet maar het gaat er om wie je kent. Nee, wij zijn geen slechte verliezers. Wij zijn mensen die bij ‘Twee voor twaalf’ makkelijk zouden mee kunnen. ‘Met het mes op tafel’ vinden wij een lachertje en ‘de slimste mens’ dat wanen wij ons zelf. Maar als je zo moet winnen: zus van de spelleider, broer van de spelleider, echtgenoot van de zus van de spelleider, schoonzoon van de zus van de spelleider en de vader van de schoonzoon van de zus van de spelleider. Echt, daar is geen kruid tegen op gewassen. Maar niet getreurd, volgend jaar pakken wij weer de beker!
 
Piet Waltmans

Wie schrijft die blijft
Enigszins kromgebogen schuifelt hij, gelijk een pinguïn, naar de servicelijn. Hij kijkt even steels wat de positie van zijn opponent is waarna hij vervolgens de bal onderhands serveert. Een makkie, zal menig lezer denken, die bal ram je gelijk terug. Dat mag wellicht de oplossing lijken maar niets is minder waar. Natuurlijk, de return gaat nog wel maar vervolgens scheert Cees Zevenbergen deze return als een raket, rakelings boven de netband uit, bovenop de achterlijn: punt! Zo ken ik Cees van de zaterdagochtend.
 
Cees doet zelf open als ik heb aangebeld. Hij begroet mij hartelijk en sloft, zoals hij dat dus ook op de tennisbaan placht te doen, door de gang naar de woonkamer. Ik loop hem achterna en kijk naar de trap. Op bijna elke trede ligt wel een stapel boeken die gezamenlijk weer een eigen trap formeren. Als ik de woonkamer binnenkom kan ik mijn ogen niet geloven, ik dacht dat ik een aardig gevulde boekenkast had. Maar hier lijkt het wel of ik het grachtenpand van wijlen Boudewijn Buch betreed: overal waar ik kijk ontwaar ik boeken. In de kasten, naast de stoelen en de bank, op en onder de salontafel het is ongelofelijk. Cees ziet dat ik even verbouwereerd rond kijk en zegt: ”Je kunt op dat stapeltje gaan zitten Piet, dan kan je je benen wat makkelijker kwijt.” Zelf neemt Cees plaats in zijn doorleefde Chesterfield waarvan beide armleuningen zijn afgeladen met boeken over Rotterdam.
 
“Cees, jij blijkt al vanaf de oprichting van TVP tot een van de eerste leden te behoren dat betekent volgend jaar 45 jaar tennis. Jij hebt als lid van het eerste uur dus ook de oprichting van nabij meegemaakt.” “Dat klopt Piet. Onder meer de familie Leenheer had het initiatief genomen een tennisvereniging op te richten. Weliswaar had Rhoon al een vereniging, de banen lagen toen nog tussen de villa’s aan de Barendregtlaan, maar we wilden toch een eigen vereniging want Rhoon oogde voor ons een beetje elitair. De gemeente gaf al snel groen licht en vervolgens heeft men de daad bij het woord gevoegd en is TVP opgericht.” “Heeft de gemeente onze vier banen aangelegd?” vraag ik Cees. “Ja, maar men is begonnen met twee banen. Pas later zijn er nog twee banen bij gekomen. Het waren nog geen kunstgrasbanen zoals nu, maar ‘Laykold’ banen. Dat waren banen met een steenachtige ondergrond maar waarvan het oppervlak voorzien was van een soort kunststof van het merk ‘Laykold’. Hierdoor waren de banen minder hard en kon er in principe altijd op worden gespeeld.” “Zogenaamde ‘all-weather’-banen dus.”, reageer ik op Cees. “Je zou inderdaad onder alle weercondities een balletje moeten kunnen slaan, maar al bij een klein buitje moesten we de wissers pakken en konden we gaan dweilen. Die banen waren helaas niet drainerend. Verder was er ook nog geen clubhuis maar stond er een pipowagen waarin we ons konden verkleden.”
 
Ik wil net vertellen dat we er nu dan toch maar netjes bij zitten met onze mooie kantine gaat Cees verzitten en stoot daarbij het linker stapeltje van de leuning. Cees blijft stoicijns en vervolgt: “Inderdaad Piet. Maar al twee jaar na de oprichting werd een gezamenlijk onderkomen gerealiseerd, voor de korfbalvereniging en TVP. De huidige kleedkamers en de hal was toen ons onderkomen. In de hal stond een soort van bar en waar nu de toiletten zijn was de bestuurskamer.” “Heb jij ook in het bestuur gezeten Cees?” “Ja, een jaartje of vier.”, antwoordt Cees. “Omdat ik ook druk was met voetbalactiviteiten, maar zeker ook omdat er rondom het bestuur in die periode altijd aardig wat rumoer was, heb ik op een gegeven moment weer bedankt.” Ik kijk Cees verbaasd aan maar voordat ik kan vragen wat er zoal dan speelde zegt hij: “Maar daar ga ik niets over zeggen. Dat is geweest.” en glimlachend wacht hij op een nieuwe vraag.
 
“Oke Cees, wat anders dan. Jij bent alweer een aardige tijd met pensioen toch?” ”Jazeker Piet, maar ik heb ook een aardige tijd gewerkt.” kaatst Cees terug. “Ik ben ooit begonnen als bibliothecaris in het Gemeentearchief van Rotterdam. Daar heb ik 29 jaar gewerkt. Vervolgens heb ik een soort overgangsperiode gehad tussen mijn baan als bibliothecaris en als hoofd van de pr-afdeling en tentoonstellingsmaker bij het Maritiem Museum in Rotterdam. Ik heb zo’n twee jaar gelaveerd tussen de ene en de andere werkgever. In de ochtend werkte ik dan voor het Gemeentearchief en ’s middags vertoefde ik in het Maritiem Museum.” “Wat deed je daar dan?” Kees gaat nog eens verzitten en de andere stapel met boeken moet het ontgelden. Met onverholen enthousiasme steekt Cees van wal: “Bij het Archief bracht ik verzamelingen in kaart maar met name was ik bezig met het schrijven van artikelen. Op een gegeven moment vroeg ik aan mijn leidinggevende of ik het voetbal van Rotterdam in kaart mocht brengen door er een boek over te schrijven en hij vond dat prima. Dat was een gouden tijd toen. Ik had het volledige archief tot mijn beschikking en mocht er alle tijd voor vrijmaken. Dat heb ik toen met beide handen beetgepakt en daar is het boek ‘Rotterdams Voetbalglorie’ uit voortgekomen. Sindsdien heb ik 25 boeken geschreven.” Ik acteer dat ik het heel gewoon vind dat iemand 25 boeken schrijft en vraag, zo ongeïntimideerd mogelijk: “Leuk, allemaal non-fictie?”. “Ja” antwoordt hij weer, “Fictie ligt mij niet zo. Ik heb het weleens geprobeerd maar dat lukte niet echt. Ik ben iemand die in de materie duikt en alles tot op het bot wil uitzoeken. Ik ben soms maanden bezig voordat ik ook maar een pen op papier zet.” Ik kijk even om mij heen en verbaas me weer over de hoeveelheid boeken om ons heen. Dan vraag ik: “Op welk boek ben jij het meest trots?” Cees hijst zich uit zijn stoel en loopt naar een uitgelicht rijtje boeken en haalt daar een exemplaar uit. Hij reikt mij het boek aan en zegt: “‘Toen zij uit Rotterdam vertrokken’. Daarin beschrijf ik de geschiedenis van de landverhuizers. Mensen die op doortocht vanuit Rotterdam verder werden verscheept, want zo moet je dat zien, er werden al gauw een kleine 3.000 mensen onderdeks gebracht en vervolgens naar New York gevaren.” “Wat waren dat voor mensen, waarom wilden zij hier weg?” Cees vervolgt zijn verhaal: “Dat waren vooral Oost-Europese joden die in Rusland werden vervolgd. Dat gebeurde al eind 19e eeuw. Daar is de HAL (Holland-Amerika Lijn) groot van geworden. Pas later emigreerden veel Nederlanders naar Amerika en Canada om zich daar te vestigen. Het boek bespreekt de diverse emigratiegolven vanaf de 18e eeuw. Het boek is ook niet onopgemerkt gebleven. In New York (op Ellis Island) was de geschiedenis over landverhuizers uit bijvoorbeeld Hamburg heel erg bekend. Maar over Rotterdam was nauwelijks hierover op Ellis Island iets te vinden. Toen ben ik door de gemeente Rotterdam uitgenodigd met de toenmalige burgemeester Bram Peper af te reizen naar New York om een replica van de ss Rotterdam IV aan te bieden. Later heb ik daar ook nog een tentoonstelling over mogen opzetten. Dat was natuurlijk machtig om te doen.”
 
“Welke boeken zijn er nog meer van jouw hand Cees?” Weer staat Cees op maar blijft nu staan en wijst naar de rij boeken waar hij zijn favoriete boek vandaan haalde en zegt: “Ik heb voor de Zwolse uitgeverij Waanders een aantal boeken geschreven en meegewerkt aan series als ‘Ach Lieve Tijd’, ‘Als de Dag van Gisteren’ en ‘Feyenoord Compleet’. Ook heb ik, samen met mijn vrouw, een boekje geschreven en uitgegeven over het dorpsleven van Poortugaal in mijn jeugd. Eerst heb ik in het dorp gewoon briefjes door de bus gedaan, net zoals de familie Leenheer dat had gedaan voor de oprichting van TVP, of mensen behoefte hadden aan zo’n boekje. In een week tijd had ik maar liefst 500 mensen die zo’n exemplaar wel wilden aanschaffen en toen zijn we aan de slag gegaan. Heel leuk. En over familie Leenheer gesproken, ik heb, samen met Jacqueline Leenheer, ook nog een jubileumboek over Bonn en Mees, geschreven.” “Als schrijver-bibliothecaris ben je, zo vermoed ik maar, niet echt bezig met het digitale tijdperk Cees?” Ik kijk naar een bureau waar een aantal vulpennen liggen en een ongelinieerd schrijfblok. Hij volgt mijn blik en verrast mij weer met zijn antwoord: “Dat zou je denken Piet maar ik ben zeker niet onbekend met het fenomeen YouTube! Daar kan je mij ook terugvinden dus niet alleen met het geschreven woord.” “Vertel” zeg ik nu waarbij ik mijn verbazing niet kan onderdrukken.” Cees blijft rustig: “Voor RTV Albrandswaard ben ik uitgenodigd een rondleiding door Poortugaal te geven en daarin het heden en verleden van Poortugaal te schetsen. Maar liefst 10 filmpjes kun je daarvan op YouTube terugvinden. Dat is voor de lezers van deze Nieuwsbrief wel eens leuk om ze te bekijken.” “Ik zal zeker een link in de Nieuwsbrief opnemen Kees. De laatste vraag  Cees, Welk boek moet door jou nog worden geschreven?” Kees denkt even na en zegt dan: “Volgens mij heb ik alles wat mij boeit al een keer beschreven. Wel ben ik nog actief voor het Feyenoord Museum en ik zou het nog wel leuk vinden als ik een bijdrage kan leveren aan de oprichting van het Landverhuizersmuseum op Katendrecht. Daar is de stichting ‘Tussen Droom en Daad’ druk mee doende dit van de grond te krijgen. Deze stichting wordt gefinancierd door van der Vorm, de oprichters van de HAL.”
 
Geef even een seintje als dat klaar is Cees. Dan laat ik mij graag door jou rondleiden. Bedankt.
 

SponsorKliks
Als vereniging zijn we natuurlijk altijd bezig om te kijken hoe we onze inkomsten kunnen vergroten. Via SponsorKliks is dit nu mogelijk op een simpele manier die u en ons niets kost.
 
Het enige dat hiervoor nodig is, is wanneer u online iets koopt, om eerst via onze website op het SponsorKliks logo bovenaan de pagina te klikken.
 
 
U komt vervolgens op onze eigen SponsorKliks website, waar u op de normale manier uw kleding, schoenen, eten, speelgoed, sportartikelen, reizen en elektronica kan bestellen bij een grote hoeveelheid webwinkels.
 
Deze lijst omvat o.a. Bol.com, Thuisbezorgd.nl, AH.nl, MediaMarkt, Zalando, Wehkamp, Coolblue, maar ook sites als Booking.com en Couverts.nl voor reizen en reserveringen.
 
Op de website van de gekozen winkel kunt u vervolgens op de normale manier uw bestelling plaatsen.
Over elke transactie krijgt TVP een commissie, terwijl er voor u niets verandert en u de normale prijs betaalt.
 
Om een paar voorbeelden te geven:
·        Bestelling via Thuisbezorgd.nl     Commissie voor TVP:      Euro 0.75
·        Reservering via Couverts.nl         Commissie voor TVP:      Euro 2.63
·        MediaMarkt                                  Commissie voor TVP:      2.25%
 
Shop dus via onze TVP website of meteen via http://www.sponsorkliks.com/winkels.php?club=6131&u=09s
 
Het kost geen cent extra maar levert wel extra inkomsten op voor onze vereniging.

Snert, snertweer dus snerttoernooi bij TVP
Uren stonden ze te roeren. Al twee dagen voordat het Snerttoernooi zou beginnen waren Hennie en Gerard druk doende een vingeraflikkende erwtensoep te bereiden. De eerste actie was het in de week zetten van de spliterwten. Ik vroeg aan Hennie waarom een week maar het bleek dat het de uitdrukking ‘in de week zetten’ betrof en dat duurt ‘slechts’ een dag. Zo leer je nog eens wat. Daarnaast kwam de knolselderij er aan te pas, een halve varkenspoot, prei, ui, winterpeen, karbonades, je kunt het zo gek niet verzinnen of het werd er in gedaan. Daarnaast wat laurierblad, bouillon en enkele niet nader te duiden kruiden die ze uit de Asterix en Obelix-album hadden gehaald. Tenslotte was Gerard nog naar Oss gereden om daar de benodigde rookworsten, vers van de pers, te verkrijgen. De basis was gelegd voor het welbekende Snerttoernooi van TVP.
 
Die zaterdag vroeg ik me wel af waarnaar de naam van dit toernooi was vernoemd. Was het nu om de soep te doen of was het om het weer te doen. Wat mij betreft was het voor allebei ruimschoots van toepassing: snertweer en de echte snert. Maar dat mocht de pret niet drukken. Vol overgave wierpen de ‘die-hards’ zich in de strijd. Op de banen waar langzamerhand de kleuren van de banen steeds meer zichtbaar worden, werden knappe wedstrijden gespeeld. Wie de meeste punten bij elkaar had gesprokkeld werd niet bekend gemaakt. Dit omdat de ene deelnemer meer wedstrijden dan een ander had gespeeld. En net in het toernooi waarbij ik ervan overtuigd was dat ik de meeste punten had verzameld. Er werd daarom besloten lootjes te trekken wie er met de prijzen vandoor mochten gaan. Het zal je als lezer wellicht niet verbazen dat ik de namen van de ‘winnaars’ ben vergeten.
Ook alle prijzen van de bingo gingen aan mijn neus voorbij. Een vermogen aan kaarten heb ik bij Eline uitgegeven maar het mocht niet baten. Hoe ik ook soebatte of smeekte, Eline kon mij geen winnende kaart leveren. Op geen van de 86 kaarten bleek zich een winnend rijtje te kunnen vormen. Verder pleit ik vanaf deze plek ook voor een andere bingobruller. Een aardige jongen hoor, die Maarten, maar welke invloed het steeds weer op spelers heeft, wanneer foute nummers hun oor bereiken, gaat aan hem voorbij. Vijf…….tien roepen terwijl jij nog nummer vijf nodig hebt zijn voor mij geen grappen meer. En het gaat mij echt niet om de prijzen hoor, maar het kan toch niet zo zijn dat ik jaar na jaar met flessen wijn naar huis ga en dat het nu plotsklaps over is? Daar zit in mij beleving veel meer achter.
 
    
 
Wat ik dan wel weer mooi vond was dat Linda Baak nog even aandacht vroeg voor minder bedeelde kinderen in Ethiopië. Annemarie gaf Linda na het welkomstwoord de gelegenheid dit goede doel toe te lichten. Vanuit de school waar Linda werkzaam is verzamelen leraren en leerlingen geld en kleding in voor de kinderen in Ethiopie die niet in de gelegenheid zijn lessen te volgen, Speciaal voor het Snerttoernooi had Linda dan ook koekjes gebakken om deze voor het goede doel aan de man te brengen. Menig TVP-lid en deelnemer steunden dit goede doel. Maar ook na het toernooi blijft Linda bereid voor het goede doel op bestelling haar bakkunsten voor TVP-leden in te zetten in ruil voor een financiële bijdrage voor kansarme kinderen in Ethiopië.
 
 
Aan het einde van het toernooi werd als klapstuk van de dag de overheerlijke snert uitgeserveerd waarbij een tweede mok niet kon uitblijven. Het was weer een uitmuntend georganiseerd Snerttoernooi. Aan allen die dit mede mogelijk hebben gemaakt, maar met name Antoinette, Eveline, Annemarie, Gerard, Maarten en Hennie en ook onze gulle gevers van alle mooie prijzen en natuurlijk alle bartappers: namens alle deelnemers hartelijk bedankt!
 
Piet Waltmans

Oliebollensluitingstoernooi weer super gaaf!
Het snert-bingo toernooi was de vorige dag nog maar net afgelopen, of het enige echte Oliebollensluitingstoernooi ging alweer van start voor de jeugd! Terwijl de snertdampen nog in de lucht hingen en er nog hevig gezocht werd naar het laatste bingoballetje, waren alle 18 kinderen al druk in de weer met de warming-up. Flink afgebeuld gingen de kids van start met korte dubbelwedstrijdjes van 20 minuten op twee ‘groene’ tennisbanen, één ‘oranje’ baan, en twee mini-baantjes. Niet alleen werd er voor de winst gestreden, maar er werd ook heel sociaal gespeeld door de ballen rustig naar de nieuwe kinderen aan te spelen. Dat is een compliment voor de al meer ervaren kinderen. Als we dat zien maakt dat ons een zeer trotse JC J.
 
 
Toen werd het tijd voor het eerste intermezzo: de hindernisbaan. Over een parcours vol met obstakels moest een mandarijn in estafettevorm worden doorgegeven. De winnaar was het team dat dit het snelste deed en de mandarijn aan het eind in z’n geheel had opgegeten. Na een spetterende strijd kwam er een korte lunchpauze aangezien de spetters ook uit de lucht begonnen te vallen. Opgeladen met broodjes knakworst, oliebollen en warme chocomel, gingen de kids weer vol energie verder met tennissen. 
 
      
 
Na een hoop heen en weer geslagen te hebben werd het tijd voor het laatste spel: het ‘pakjesslaan’. Een berg kerstcadeautjes werd over een kant van de tennisbaan verspreid, terwijl de kinderen zich rondom de baseline aan de andere kant van het net verzamelden. Vanaf hier mochten ze proberen om de beurt een tennisbal op een pakje te slaan, waarna een geraakt pakje binnen kon worden ingewisseld voor een echt cadeautje. De kinderen wisten zo niet wat hun prijs zou zijn, maar de meesten gingen uiteraard voor de grootste pakjes, “Want dat zullen vast grote prijzen zijn!”. Aangezien wij dit als JC wel een beetje aan zagen komen, hadden we de grootste pakjes gekoppeld aan de kleinste prijsjes, wat wij zelf wel zo leuk vonden. Nadat iedereen een pakje geraakt had en deze in het clubhuis had ingewisseld voor een echt cadeautje werd er nog één laatste tennisronde gespeeld waarna de druppels uit de lucht begonnen te komen.
 
Zo hebben we met deze mooie timing bijna heel de dag droog kunnen tennissen en het gezellige toernooi goed kunnen afsluiten. Tijdens de afsluiting werd bekend gemaakt dat dit toernooi voor Marc Drenth ook zijn laatste toernooi als voorzitter van de JC is geweest en dat hij de TC zal gaan versterken. Na bijna 8 jaar onderdeel te zijn geweest van de JC zullen we Marc gaan missen, maar gelukkig blijven we hem zien op onze vereniging! Marc bedankt! Gelukkig hebben we dit toernooi al hulp gehad van onze drie nieuwe JC versterkingen: Elisa Sturkenboom, Ashley Drenth en Rodney Korteweg waar wij erg blij mee zijn! Al met al was het weer een topdag met allemaal sportieve wedstrijdjes, gezellige ouders en enthousiaste kinderen! Alvast een fijne kerst en gelukkig nieuwjaar vanuit de JC!
 
Sportieve groeten,
Namens de JC, Mark Waltmans 

Storm(tennis)baan koud kunstje voor Mette de Rooij
Mette draait achter elkaar 4 rondjes om de pion heen. Vervolgens stapt ze over twee horizontale liggers en duikt direct op de grond en tijgert onder een lat door. Dan springt ze omhoog en rent naar de hoepel en kruipt daar vliegensvlug doorheen. Weer springt ze omhoog en hopt van de ene naar de andere ring die op de tennisbaan liggen en na de laatste ring rent ze terug naar haar team om de mandarijn, die zij al die tijd netjes op haar racket heeft weten te houden, over te geven aan een van haar ploeggenootjes. Zie daar Mette, een heel sportief meisje die ook op het Oliebollentoernooi laat zien wie zij is. Daarom had ik na deze spannende race ook nog even een gesprekje met Mette.
 
Mette, hoe oud ben jij?
Ik ben 12 jaar.
 
Dus je zit nu op het middelbaar zeker?
Ja, ik zit nu in Spijkenisse op de Charles de Foucauld In Spijkenisse. Ook Julian van TVP zit in mijn klas en we gaan altijd op de fiets naar school.
 
Weet je al wat je wilt worden?
Ja. Peuterspeelzaalleidster lijkt mij leuk. In groep 8 moest ik voorlezen en dat lijkt mij ook leuk om voor peuters te doen.
 
Wat doet je mama voor werk?
Mama werkt bij personeelszaken maar mijn vader heeft veel spannender werk, hij is brandweerman.
 
Dat is zeker spannend. Hoelang tennis jij al?
Ik tennis nu anderhalf jaar en ben al kampioen van de club geworden.
 
Dat is mooi. Dan heb je ook al aan het Eilandentoernooi mee gedaan?
Ja, daar heb ik een wedstrijd gewonnen maar daarna helaas verloren.
 
Wat vind jij het leukste aan tennis?
Het harde slaan en dan in de enkel. Dubbel vind ik iets minder leuk.
 
Jij sport zeker wel vaker?
Ik vind voetballen ook heel leuk. Maar ik voetbal niet bij een vereniging.
 
Heb je nog favorieten?
Ja, Lieke Martens en Vivianne Miedema vind ik allebei erg goed.
 
Welke dingen vind je verder leuk?
Met kinderen uit mijn klas speel ik het spelletje Clash of clans. En ook wel spelletjes op mijn telefoon. Maar dat mag niet zo lang van mijn ouders.
 
En houd je ook van muziek?
Ik kijk op YouTube wel naar Ronnis Flex en Lil Kleine.
 
Maar wat doe je het liefst van allemaal?
Nu ga ik het liefst weer de tennisbaan op want ze gaan weer beginnen.
 
 
Nou Mette, dan moet je lekker gaan. Veel plezier op de baan!

TVP op Facebook!
Beste leden,
 
Graag verzoeken wij al onze leden die over Facebook beschikken de Facebookpagina van T.V. Poortugaal te 'liken'.

Dit houdt in:
- Log in op Facebook en zoek naar Tennisvereniging Poortugaal
- Je komt dan op de Facebookpagina van TVP
- Klik hierna op 'Vind ik leuk'
 
 
                        
 
In het vervolg word je dan op de hoogte gehouden van wat er is gebeurd, gaande is of gaat gebeuren binnen (en buiten) onze vereniging.
 
Alvast bedankt!
 

 

Bardienstindeling 2020
Wat een gezelligheid voor en achter de bar
 
Een balletje slaan is natuurlijk heerlijk maar voor velen is het ook prettig na afloop iets in de kantine te kunnen drinken. Dan is het ook prettig als je met je bestelling kan worden geholpen door een medelid die op dat moment zijn bardienst draait. Daarom is het ook heel fijn als de bardiensten ook daadwerkelijk door de leden worden ingevuld. Prettig voor degenen die wat willen gebruiken, prettig voor de coördinator van de bardiensten en daarnaast is het vaak ook gezellig om de bardienst te draaien.
 
Alle bardiensten zijn altijd terug te vinden op de website van TVP Daarnaast krijgt een ieder in de week voorafgaand aan zijn of haar bardienst per email een herinnering om de dienst te draaien. Ben je verhinderd dan kunt je altijd de lijst raadplegen waarop een aantal enthousiastelingen staan vermeld, die de bardienst tegen betaling willen overnemen. Maar we vinden het uiteraard fijner als jij de bardienst zelf voor jouw rekening neemt.

De bardienstindeling van 2020 kun je hier vinden en de lijst met invalkrachten op deze plek.

TVP Foto's
Inmiddels staan er weer vele nieuwe foto's van allerlei activiteiten op de nieuwe website van TVP (en ook op Facebook)

Als u naar de site www.tvpoortugaal.nl gaat kunt u bovenaan deze pagina klikken op "Nieuwsbrief en Foto's" en vervolgens kunt u kiezen voor "Foto's".
U kunt ook HIER klikken om direct naar de foto pagina van TVP te gaan.
 
Omdat er zoveel foto's zijn gemaakt, treft u deze in diverse mappen aan.
 
Veel kijk plezier!!

Tennis Only
Tijd voor een nieuwe outfit of een nieuw racket? Onze sponsor Tennis Only beschikt over alle A-merken, dus er zit altijd wat tussen voor jou. De nieuwste kledingcollecties voor de US Open zijn binnen van alle topmerken zoals Nike, Adidas, Lacoste, Fila en Sjeng Sports. Ga snel naar de winkel om deze leuke outfits te passen of bezoek de webshop www.tennisonly.com en bestel wat jij leuk vindt!
 
 
Daarnaast hebben de racketmerken gedurende de afgelopen weken een nieuw model op de markt gebracht, voorbeelden zijn de Head Gravity, Wilson Clash, Yonex EZONE en Babolat Strike. Ben jij ook benieuwd hoe deze spelen? Of een van de vele andere modellen? Ga dan een testracket ophalen en probeer ze zelf uit op de baan!
 
De winkel van Tennis Only is te vinden in Rotterdam op de Jacques Dutilhweg 325.

Bediening LED verlichting                 
Zoals jullie inmiddels wel weten, worden de banen van TVP inmiddels verlicht d.m.v. LED verlichting. LED-verlichting staat voor een hogere lichtopbrengst en is daarbij ook nog eens energie zuinig.
 
Hieronder treft een beschrijving over hoe u de nieuwe LED verlichting kunt bedienen: 
 • Naast het afhangbord hangt een tablet. Indien de tablet niet al aan staat, kunt u deze aanzetten d.m.v. de grote knop in het midden onderaan de tablet, het systeem start vervolgens op
 • Haal uw pas door de pas scanner
 • Nu komen onze 4  banen in beeld, selecteer de baan waar u op wilt gaan spelen
 • Vervolgens krijgt u 3 keuzes in beeld: 
  • Loop verlichting (deze optie NIET gebruiken a.u.b.)
  • Recreatie verlichting (alleen de verlichting van de gekozen baan gaat aan)
  • Wedstrijdverlichting (een combinatie van banen gaat aan, 1+2 of 3+4)
 • In beeld staat ook in het rood “Alle banen uit”. Dit graag uitvoeren indien u als laatste het park verlaat. De verlichting zal automatisch uitgaan om 23:15 uur.
Voor vragen of problemen bel Ton Vuik: 0610390811

 
Tennisvereniging Poortugaal, Landweg 1, 3171 AL Poortugaal, 010-501 6603   

Rabobank Rek.nr.: 32.95.19.034 t.n.v. Penningmeester T.V.P.
Giro Rek.nr.: 3739525 t.n.v. Penningmeester T.V.P.