Producentbyrån Nyhetsbrev 15 februari 2017

Det faktum att det finns en kategori på Wikipedia som heter Fiktiva apor tycker vi är fantastiskt fint! Att någon eller några har bemödat sig med att skapa kategorin och sedan fylla den med innehåll är både omtänksamt och väldigt roligt. Det är naturligtvis lätt att bara skratta bort det helt och hållet, för det är ju lite dumt och ganska absurt när man tänker på det. Men om man stannar upp och funderar lite så träder snart en annan bild fram. En bild som säger något mer.
 
För man kan naturligtvis raljera över slöseriet med tid och att någon faktiskt lagt energi på det här. Men man kan också välja att se det som ett utslag av genuin välvilja. En önskan om att upplysa och att dela med sig av kunskap, oavsett ”vikten” av den kunskap som sprids. Det görs osjälviskt och utan tankar om ekonomisk vinning. Och här är just Wikipedia ett lysande exempel på vad som kan hända om vi samlas runt ett gemensamt mål. Den här typen av sidor är självreglerande, de drivs av intresserade användare som justerar, förbättrar och som ser till att saker följer i förväg upprättade riktlinjer. Självklart ska man alltid vara noga med källkritik men det är ett ansvar man måste ta själv.
 
Nu handlar det här naturligtvis inte egentligen om Wikipedia, utan om hur vi förhåller oss till varandra. Som en motreaktion mot högervindarna som just nu drar över världen ser vi kanske början på en ny solidaritetsrörelse. Vi ser fler och fler människor som sluter upp bakom varandra, både på nätet i form av initiativ som #jagärhär men även på gatorna över hela världen som under The Women’s March. Vi är alla, på olika plan, ständigt med och bygger och utvecklar det samhälle vi vill leva i. Och vi tänker att om vi alla kunde vara lite mer generösa och dela med oss lite mer till varandra – oavsett om det handlar om en slant till de som sitter utanför affären, att reagera på orättvisor eller sidor om fiktiva apor – så skapar vi tillsammans ett mer inkluderande samhälle och en mycket varmare och öppnare värld.

Just nu arbetar vi med att det på vår hemsida ska bli mycket tydligare vad för slags tjänster vi faktisk erbjuder. Mer information om detta kommer så snart vi bara hinner. Men till dess går det naturligtvis bra att både ringa och maila oss om ni skulle vilja ha hjälp med ert projekt!
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Danskompaniet Spinn har haft en två veckor lång och intensiv repetitionsperiod på Spinnstudion vid Järntorget. Dansaren Katarina Eriksson har gett morgonklasser med fokus på kontaktimprovisation, och utöver Spinns egna dansare deltog ett antal frilansande dansare i träningen. Det nya dansverket Gård av träd, i koreografi av Tanja Eloranta, hade premiär på Folkteaterns Lilla Scen den 10:e februari och spelades även den 11:e februari. Ensemblen reste sedan vidare mot Västervik och Mejeriet där föreställningen spelats vid tre tillfällen måndag till tisdag den här veckan. I samband med detta gav Spinns konstnärliga ledare Veera Suvalo Grimberg även en workshop tillsammans med dansare ur kompaniet. Spinn var nyligen med på Riksteaterns utbudsdag i Helsingborg med verket Gård av träd, och ska även vara med på utbudsdagen i Borås den 26 februari. Det är många som är nyfikna på verket vilket känns jättekul! Filmaren och fotografen Patrik Gunnar Helin har också filmat hela föreställningen och en trailer kommer inom kort.
 
Anna Bergström, ledare för SpinnUnga, Emilia Wärff, dansare i Spinn och Veera Suvalo Grimberg kommer att delta i olika samtal på Dansens Hus och DOCH i samband med konferensen exChange Perspectives som äger rum den 20-21 februari i Stockholm.
 
Det är stor efterfrågan vad gäller Spinnstudion, vilket är väldigt roligt. Några av de som har hyrt in sig under början av året är Kören Rabalder, Danscentrum Väst, Jan Rådvik, Christian Hüls, Garagefilm och Folkteatern. Kontakta Veera Suvalo Grimberg på veera@danskompanietspinn.se om även du är intresserad av att hyra.

SpinnUnga är nu i full gång med sin termin och SpinnVäxa väntar ivrigt på att köra igång nästa vecka. Våren kommer att bli en spännande termin, med ännu fler dansgrupper för ännu fler åldrar! Vill du vara med? Läs mer och anmäl dig på hemsidan.
 
foto: Malin Johansson

PROJEKT
RNM   
RNM har nu publicerat vad som ser ut att bli den sista i den serie av krönikor som inleddes under slutet av 2016. Sist ut är Stockholmsbaserade tonsättaren, sångaren och performancekonstnären Anne Pajunen. Den här gången handlar det om hållbarhet och uthållighet i relation till den frilansande konstnärens verklighet. Anne har skrivit en text med både humor, värme och en stor portion allvar, och vi uppmanar alla som någon gång arbetat som frilans, eller som bara i största allmänhet känt sig otillräckliga att läsa den! Annes krönika hittar ni här.

Nytt år innebär även ny upplaga av Ny Musik Göteborg, där ni kan läsa om ett antal Göteborgsbaserade arrangörer och scener för ny musik. Nytt för årets upplaga är att scenen och arrangören 24kvm är med och att broschyren sträcker sig över hela 2017. Ny Musik Göteborg 2017 kommer snart att finnas i tryck, men tillsvidare kan ni alltid kolla in den digitala versionen här.
 
foto: Polina Ulianova
 
 
Moving Beyond Inclusion
Som vi skrivit tidigare så är Danskompaniet Spinn tillsammans med oss på Producentbyrån de svenska parterna för EU-projektet Moving Beyond Inclusion som inleddes förra året. Den svenska delen av projektet, som också var startskottet, ägde rum i slutet av augusti och början av september 2016 och utgjordes av Lab Sweden, förlagt till Världskulturmuseet i Göteborg, och Uddevalla Choreographic Lab som ägde rum på Regionteater Väst och Bohusläns Museum i Uddevalla.
 
Under hösten har filmaren och fotografen Patrik Gunnar Helin arbetat intensivt med klippningen av det material som filmades under Lab Sweden i Göteborg och på Regionteater Väst och Bohusläns Museum i Uddevalla. Och det är nu med stor glädje som vi kan presentera det här arbetet. Det blev sammanlagt tre filmer, två korta från Lab Sweden respektive Uddevalla Choreographic Lab och en längre om Moving Beyond Inclusion som tar ett större grepp om projektet som helhet. Vi är grymt nöjda med resultatet som ni hittar på Danskompaniet Spinns Vimeo-kanal.
 
Candoco Dance Company, foto: Pedro Machado 2016
 
 
 
Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

info@producentbyran.se