Producentbyrån Nyhetsbrev 23 april 2019

De fria professionella musikaktörerna inom regionen är ett mångfacetterat och bitvis oöverskådligt stort fält. De utgörs av musiker, kompositörer, ljudkonstnärer, arrangörer, producenter. Listan kan göras lång. Det är enskilda eldsjälar som med sin övertygelse, passion och energi kan förflytta berg. Det är föreningar som sliter år efter år för att presentera både spets och bredd. Ofta görs det här arbetet på en mer eller mindre ideell basis. Och alltför ofta går det obemärkt förbi.
 
Under 2018 och 2019 har vi på Producentbyrån arbetat tillsammans med Göteborg Artist Center vad gäller förstudien Västsvensk guide – en förstudie kring synliggörandet av det fria musiklivet i Västra Götalandsregionen. Arbetet har handlat om att få syn på förutsättningar, behov och möjligheter hos aktörer inom genrer som jazz/improvisation, folk/världsmusik, elektronisk musik/ljudkonst, nutida klassisk musik och andra genreöverskridande uttryck. Allt med utgångspunkt i grundfrågan – vems ansvar är det att synliggöra det fria musiklivet i regionen?

Att synliggöra och täcka in ett fält som är så vitt förgrenat är naturligtvis komplext. Det görs så otroligt mycket och det råder knappast brist på varken kompetens eller vilja hos de fria musikaktörerna. Men det som skapas och presenteras på scener och andra platser runt om i regionen försvinner alltför ofta ut i periferin. Och det är kanske inte så konstigt. För när artisten bokats och hotellet är betalt och bussen är lastad och avtalen skrivna och instrumenten hyrda och ljudteknikern kontrakterad så finns det ofta varken utrymme eller energi kvar att sedan göra en extra push för att nå ut ordentligt.
 
Det som saknas är varken kompetens eller driv, för det finns i överflöd. Vad som saknas är en bredare synlighet mot en större publik. Med förstudien hoppas vi kunna slå ett slag för behovet av ett samlande grepp för att synliggöra regionens fria musikaktörer. För det är de värda. Alla de som sliter dag ut och dag in, år efter år och tillsammans bär musiklivet i regionen.
 
Hälsningar
 
Producentbyrån
 

GRUPPER
Danskompaniet Spinn
Så var det äntligen premiär för Miramos av Torgunn Wold på Frölunda Kulturhus! En förväntansfull publik bestående av barn och vuxna fick möta Spinns dansare i repetitioner, föreställning och samtal, och vi upptäckte dessutom att Miramos fungerar utmärkt för barn från 4 år och uppåt. Under vecka 17 spelas föreställningen på Hagateatern i Göteborg så välkomna dit med hela familjen! Se hela spelschemat här och boka din biljett här. I samband med premiären passade Klicka här för att titta på en trailer för föreställningen gjord av filmaren och fotografen Lina Ikse.
 
Spinns prisbelönta föreställning Skirtpower i koreografi av Carl Olof Berg spelas på Folkteatern i Göteborg den 10-11 maj. Läs mer och boka din biljett här. På scenen medverkar dansarna Izabell Makiela, Aristide Rontini och Felicia Sparrström tillsammans med kompositören och musikern Lisen Rylander Löve. Den 3 maj är det dessutom releasekonsert för Lisens nya skiva Oceans – som innehåller delar av musiken från Skirtpower – på Atalante. Läs mer om detta här!

Efter premiären av Miramos var Spinns dansare Felicia Sparrström inbjuden till Candoco Dance Company i London för att arbeta tillsammans med kompaniet under ledning av engelska koreografen Theo Clinkard. Arbetet i London är en del av de inledande förberedelserna inför Candocos kommande produktion som har premiär i höst. Även Spinns konstnärliga ledaren Veera Suvalo Grimberg passade på att åka till Storbritannien för ett mentorsamtal med publikutvecklingskonsulten Heather Maitland. I början av maj reser Veera, med stöd från Konstnärsnämnden, även till Zürich för att delta i symposiet “It’s a Matter of Perspective” arrangerat av IntegrART och den 15 maj presenterar hon projektet Moving Beyond Inclusion på Scenkonstbiennalen 2019 under programpunkten Kreativa Europa – att delta i europeiska samarbetsprojekt.
 
Under våren sker det ett fortsatt samarbete mellan Danskompaniet Spinn, Språng och Lighthouse på Spinnstudion. Passa på att delta i kostnadsfria Hiphop/Dancehall klasser. Läs mer här.
 
Till sist vill både vi på Producentbyrån och Danskompaniet Spinn tacka Anya Ison Wallace, en fantastisk danskonstnär och mångsidig resurs som funnits med i Spinns vardag under ett helt år. Det har blivit många översatta meningar, packlistor, dansmattetejpningar, stygn i kostymer, idéutbyten och dansrelaterade reflektioner under året. Vi önskar henne lycka till i framtiden!
 
foto: Lina Ikse
 
 
PROJEKT
Internationell dansfestival för barn och unga
För en dryg månad sedan skickade våra tre fantastiska curators in sina önskelistor kring vad de skulle vilja se på festivalen 2020. Sedan dess har vi arbetat intensivt med att gå igenom föreställningar och gjort ett första försök till att hitta någon slags nettolista, ett arbete som inte har varit alldeles enkelt. Planen är att ha trimmat ner det ytterligare till när vi träffar våra tre curators igen i mitten av maj och att vi någon gång innan midsommar har ett relativt färdigt urval av föreställningar. Det känns otroligt roligt att vara igång med detta givande men svåra jobb!
 
Som ett led i arbetet kommer vi även åka och besöka festivalen Imaginate i Edinburgh i slutet av maj. Resan möjliggörs med stöd av Kultur i Västs projekt Arrangörsskuggan och vi är så glada att de stöttar oss med detta!
 
Nu är även arbetet med festivalens grafiska profil i full gång och vi har börjat få de första förslagen från vår formgivare Andreas Jacobsson på Mollbyrån. Och just det: vi har spikat ett namn för festivalen… ! Men det är vi inte riktigt redo att släppa ut ännu. Den som väntar på något gott och så vidare. Mer info om festivalen kommer löpande under våren!
 

Förstudie Västsvensk guide
Som vi skrev i ingressen till det här nyhetsbrevet så har vi alltså nu gjort klart förstudien Västsvensk guide som vi har arbetat på tillsammans med Staffan Svensson från GAC. Förstudien ska nu förankras hos ett antal aktörer i regionen för att se på vad nästa steg i arbetet med att synliggöra det regionala musiklivet skulle kunna bli.
 
 
JUST NU...
Just nu jobbar vi på Producentbyrån även med Dansutbildningen Språng vad gäller administration och tillsammans med RePublik på en engelsk version av antologin PUBLIK – en antologi om konst, kultur och utveckling. Vi jobbar också vidare med Malmöbaserade Kompani Kanalje och med processledning för en utredning vad gäller musiklivet som Borås stad just nu genomför.


Producentbyrån är ett team producenter och projektledare som arbetar med olika artister, grupper och projekt inom scenkonst.

Genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev kan ni hålla er uppdaterade om vad som är på gång inom de projekt vi har just nu! Om ni inte önskar få fortsatt nyhetsbrev kan ni avregistrera er längst ner på sidan.

Läs mer om oss på:
www.producentbyran.se

Producentbyrån
Kastellgatan 6
411 22 Göteborg
Sweden

tel - 0728-58 76 38 
mail - info@producentbyran.se