Beste ,

Het is volop nieuwjaarsmaand. Bart Peeters zingt in het lied ‘Een beetje aandacht voor elkaar’: “Het gaat soms om een blik, om een simpel woord, een lach zo zacht dat je hem nauwelijks hoort. Het is zo simpel als water. Je denkt, is het dat maar... een beetje aandacht voor mekaar”.
Laat die ‘aandacht voor elkaar’ jullie droom en geschenk voor 2018 zijn: beschouw het als een robuuste diamant. En ‘diamonds’ zijn niet alleen
‘a girl’s best friend’. Ze zijn voor elk van jullie een sterk en duurzaam juweel, met veel kleurrijke en transparante facetten. Ze kunnen het licht weerkaatsen, ze zorgen voor een fonkel in de ogen. Deze en volgende maanden zijn er in onze
centra alvast genoeg momenten om deze spreekwoordelijke diamant aan elkaar te schenken.

Ik wens u allen een schitterend jaar, als een diamant, met een full colour kleurenspectrum.

Warme groeten,

Bart Lambrecht
Diensthoofd lokale dienstencentra
bart.lambrecht@mintus.be

 

Als u deze nieuwsbrief liever niet wenst te ontvangen, schrijf u dan uit door op de link 'uitschrijven' te klikken (helemaal onderaan deze pagina).

 

 

 

Voorstelling nieuwe Zorgvereniging Mintus

Sinds 1 januari is Mintus actief in Brugge. Mintus is een zorgvereniging van het OCMW en de stad Brugge. Ook de lokale dienstencentra maken hier deel van uit. Misschien heb je wel vragen bij de werking van Mintus of ben je benieuwd naar wat er al dan niet verandert.

We leggen het je graag uit, tijdens de Mintus-roadshow. We doen het hele Brugse grondgebied aan. Je kunt via deze link gratis inschrijven op de roadshow van jouw keuze.

 

 

 

Nieuw: Manicure en gelaatsverzorging Ten Boomgaarde
Dinsdag 23 januari om 14 u.

In 2018 gaan we in Ten Boomgaarde van start met een maandelijkse manicure die voor jou klaar staat. Laat je verwennen en je nagels uitgebreid verzorgen. Als je houdt van een nieuw kleurtje brengt onze manicure dit met plezier voor jou aan. Tijdens deze demonamiddag kan je uitzonderlijk gratis komen kennismaken met deze dienst. Hiervoor inschrijven of meer inlichtingen kan bij de centrumverantwoordelijke.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 12 januari

 

Facebook voor beginners Levensvreugde
Woensdag 24 januari van 9.30 – 12 u. 

Ontzettend veel mensen gebruiken Facebook. Zou je ook graag even weten wat het is en hoe het werkt? Durf je niet alleen op verkenning? Deze cursus is voor échte beginners, die graag alles stap voor stap én traag uitgelegd willen krijgen. Je kan zelf kiezen of je werkt op (je eigen) computer, op tablet of op smartphone. Tegen het einde van de cursus kun je al je vrienden volgen én ook zelf iets (tekst of foto) plaatsen als je dat wil...

Gratis (5 lessen)
Inschrijven t.e.m. 19 januari

 

De mantelfluisteraar: hoe werkt het vermissingsprotocol? - Ter Leyen Donderdag 1 februari om 14 u.

Er zijn nog heel wat personen met dementie die thuis wonen en gesteund worden door mantelzorgers, zonder bijkomende hulp van externe thuiszorgdiensten. Ook voor hen werd een vermissingsfiche en leidraad opgemaakt waarop ze beroep kunnen doen indien er een verhoogd risico is op dolen of verdwalen. Tijdens deze sessie komt het vermissingsprotocol voor personen met dementie aan bod.

Gratis
Inschrijven t.e.m. 29 januari


Nieuw in De Garve vanaf 1 februari
“Bistro De Garve”

Eet je liever in gezelschap of heb je na het volgen van een cursus of les geen zin om te koken?

Vanaf 1 februari is iedereen tussen 11.30 en 13 u. van harte welkom om een warme maaltijd te komen eten in het dienstencentrum, er zal keuze zijn tussen 5 verschillende menu’s. Vooraf inschrijven is niet nodig.
We bieden de maaltijd aan met een (alcoholvrij) aperitief en een dessert. Meer info kan je krijgen in het dienstencentrum: 050 32 60 60 of via mail .

 

 

 


Nieuw: Kalligrafie - Meulewech
Maandag 5 februari om 14.30 u.

Creatief met het lettertype UNCIAAL. Wij oefenen met lay-out voor teksten en sierkrullen. We maken onder andere een pop-up kaart, embossing en nog veel meer. Deze cursus heeft plaats om de veertien dagen.

€ 36 (6 lessen)
inschrijven t.e.m. 22 januari

 

 

 

Mammobox: Leer spelenderwijs over borstkanker en borstkankerscreening De Balsemboom
Donderdag 8 februari om 14 u.

De Mammobox is een educatief, interactief discussiespel. Het geeft vrouwen, zowel jong als iets ouder, de kans om op een ontspannen manier, in een kleine groep, te praten over diverse borstthema’s. Bij een dampende kop koffie kom je alles te weten over borstbewustzijn, beha’s, borstkankerscreening, borstkanker en nog zoveel meer. Met behulp van het spel krijg je een antwoord op al je bezorgdheden en worden eventuele misverstanden uitgeklaard.

Gratis
Inschrijven is gewenst

 

 

Bindweefselziekten: Reuma, die onbekende - 't Reitje
Donderdag 8 februari om 14.30 u.

Er bestaan 200 soorten reumatische aandoeningen. Dit zijn auto-immuunziekten waarbij ons eigen afweersysteem faalt. Reuma kan naast spieren en gewrichten ook alle organen aantasten. Naast een overzicht van de bekende reumatische aandoeningen zoals reumatoïde artritis, Bechterew, psoriasis, komen ook de minder bekende aandoeningen zoals lupus, sclerodermie, het Sjögren-syndroom, myositis en vasculitis aan bod. Er is gelegenheid tot vragen stellen.

€ 2
inschrijven t.e.m. 7 februari

 

 

Negatieve wilsverklaring
d’Oude Stoasie

Vrijdag 16 februari om 14 u.

Volgens de wet op de patiëntenrechten moet iedereen toestemming kunnen geven voor welke behandeling dan ook. Iedereen heeft het recht om een bepaalde medische handeling of onderzoek te weigeren. Door het afleggen van een negatieve wilsverklaring kun je bepalen wat je niet meer wenst te ondergaan, wanneer je het zelf niet meer kan zeggen. Tijdens dit infomoment wordt toegelicht wat deze verklaring juist inhoudt en hoe de procedure in elkaar zit.

Gratis
Inschrijven is gewenst

 

 

 

 

Verhoogde bloeddruk en medicatie: een risico voor je nieren?
't Werftje

Dinsdag 20 februari om 14.30 u.

We hebben er twee en ze zijn levensbelangrijk: de nieren! Wat doen onze nieren precies en wat loopt er fout als ze niet goed meer werken? Wat heeft een hoge bloeddruk hiermee te maken? Zijn er geneesmiddelen die je beter niet neemt en wat kan je doen om je nieren te beschermen? Deze en nog heel wat andere vragen worden beantwoord.

Gratis
Inschrijven is gewenst

 

Technieken en tips voor het geheugen Meulewech
Dinsdag 20 februari om 14.30 u.

Zelfstandig kunnen leven is één van de belangrijkste zaken voor een mens. Het is belangrijk voor het eigen gevoel van waardigheid, maar in de huidige leefwereld is het vooral cruciaal om zich te kunnen verzekeren van een menswaardige oude dag. Dankzij deze voordracht leren we manieren aan om het geheugen te onderhouden. Dit infomoment is ook de eerste kennismaking met een nieuwe cursus die in Meulewech zal worden opgestart over hetzelfde thema.

€ 2
inschrijven t.e.m.19 februari

Erfgoedwandeling met de app Xplore Bruges - Ten Boomgaarde
Dinsdag 27 februari om 14.30 u.

Ben je in het bezit van een smartphone en tablet en wil je leren hoe je met je toestel een verrassende erfgoedwandeling in Brugge kan maken? Kom dan zeker naar deze workshop. We installeren eerst de app Xplore Bruges op onze toestellen en gaan daarna de stad in. We gaan op zoek naar sporen van ambachtslui uit het verleden. Breng je eigen toestel mee (Apple of Android). Heb je nog geen eigen toestel maar wil je toch de mogelijkheden van Xplore Bruges ontdekken. Laat het ons weten, wij zorgen voor een toestel.
We starten in de Vrijwilligerscentrale, Kraanplein 6, 8000 Brugge. Afspraak ter plaatse om 14.30 u.
Lees meer...

Gratis
inschrijven t.e.m. 23 februari

Opwarming van de aarde - Van Volden Donderdag 8 maart om 14.30 u.

Het verhaal van de klimaatopwarming is meer dan het smeltend poolijs en de uitbreidende woestijnen. Ook in onze gebieden heeft de opwarming van de aarde een invloed. De effecten treden dan wel geleidelijk op, maar zullen ons op een bepaald moment voor voldongen feiten en grote gevolgen plaatsen. Alhoewel 2050 nog veraf lijkt, zijn de voorspellingen niet zo rooskleurig en ondanks het feit dat dit voorspellingen zijn, mogen we ons wel degelijk aan negatieve effecten verwachten voor onze gebieden. Meer hierover tijdens de boeiende infonamiddag.

€ 2
inschrijven t.e.m. 8 maart

www.mintus.be

www.dienstencentra-brugge.be