Foto: ponton op de reitjes in kader van Triënnale

Beste ,

De zomer is in het land! Dat merken we aan de langere dagen, de luchtige kledingstijl en de openluchtevenementen die her der worden georganiseerd. Studenten worstelen zich door de laatste examens. Ook in de regering zijn de rapporten nog niet uitgedeeld. Het migratiedebat weerklinkt nog luid in de Kamer en ook de tax shift is nog een heet hangijzer. Maar in Brugge zijn we al klaar voor de zomer!
 
Zo staat deze zomer volledig in het teken van de Triënnale. Elk jaar bezoeken meer dan 5 miljoen mensen Brugge, wat als zij er zouden blijven wonen en onze beschermde historische stad zou uitgroeien tot een megapolis? Aan de hand van dit fictieve scenario gingen 18 kunstenaars aan de slag. Het resultaat kan je zien in een kunstparcours in de binnenstad. Meer info vind je via de link onderaan deze nieuwsbrief. 
 
Net voor de vakantie kwam er meer duidelijkheid over enkele veranderingen die op til staan. Een jury koos een ontwerp voor de heraanleg van 't Zand en het openbaar onderzoek voor de aanleg van een ondergrondse bierleiding is gestart.
 
In de regio is alles ondertussen klaar voor een zomer vol plezier. Het nieuwe Olympia zwembad werd tijdig geopend om er deze zomer een verfrissende duik te kunnen nemen. Wie nog inspiratie zoekt, kan het vakantiemagazine raadplegen. Dit magazine staat boordevol leuke uitstappen en workshops voor het hele gezin.
 
Voor elk wat wils dus deze zomer! Fijne vakantie!

Een zomer vol jeugdige pret!

Met de zomer voor de deur worden weer volop plannen gesmeed. Voor de jeugd valt er heel wat te beleven met het uitgebreide aanbod van Grabbelpas (4-12 jaar) en SWAP (13-16 jaar). In het vakantiemagazine voor kids en jongeren staan tal van ideetjes voor een vakantie vol pret!

 

Foto: covers brochure Grabbelpas, SWAP en vakantiemagazine

Aanleg sporenbundel Zwankendamme

Dit is een economisch belangrijk dossier waar ik steeds de leefbaarheid van Zwankendamme en Lissewege heb vooropgesteld. Overleg met Tucrail zorgde ondertussen voor een aanvaardbaar akkoord met veel groen, geluidsschermen en strikte afspraken over het gebruik van het fietspad tijdens de werken. Ruimte Vlaanderen moet dit nu verder beoordelen.

Foto: Sporenbundel Zwankendamme

Openbaar onderzoek voor bierleiding gestart

Brouwerij De Halve Maan diende een stedenbouwkundige aanvraag in om een ondergrondse bierleiding aan te leggen van de brouwerij op het Walplein naar de bottelarij in de Lieven Bauwensstraat in het bedrijventerrein Waggelwater. Dit zal heel wat voordelen bieden, zowel qua tijds- en kostenbesparing als qua mobiliteit. Het openbaar onderzoek is opgestart en het dossier kan ingekeken worden bij de dienst bouwvergunningen van de Stad in de Oostmeers 17.

Foto: Ondergrondse bierleiding brouwerij De Halve Maan

Samen studeren voor een goed rapport

Samen studeren zit in de lift en geeft jongeren een goed gevoel. Via een communicatiecampagne werden zowaar 10 mogelijke studeerlocaties gepromoot, gaande van het Rijksarchief over Martin's Hotel tot het Entrepot. Nieuw zijn ook de ontspanningsactiviteiten die hogescholen Vives en Howest aanboden als afwisseling tijdens het blokken. Hopelijk levert dit het verhoopte studieresultaat op!

 

Foto: Persmoment studeerlocatiesBrugsche Tot: Eco Fab Lab

Het Eco Fab Lab is een platform waar ontwikkelaars hun creatieve ideeën rond technologie op een ecologische manier kunnen uitwerken met gemeenschappelijk aangekochte machines. Driemaandelijks willen voorzitter Tinus Scheppers en zijn team ook workshops organiseren waar jong en minder jong hun ei kwijt kunnen. En dit alles op een ecologische manier. Chapeau hiervoor!

 


Foto: het team van het Eco Fab Lab

Stimulans voor wonen

Aan de Kielbankstraat in Zeebrugge worden 54 appartementen voorzien, waarvan 41 in een huurovereenkomst met een sociaal verhuurkantoor en 13 voor private verhuring.
 
 
Ondertussen voorzie ik verder huursubsidies voor sociale verhuurkantoren, om hen te stimuleren in hun zoektocht naar nieuwe eigenaar-verhuurders.

 

Foto: Nieuw woonproject met groenzone aan Kielbankstraat in Zeebrugge

't Zand

Een jury koos het ontwerp van bureau West8 voor de heraanleg van 't Zand, dat het "Plein van de 150 linden" wordt genoemd. Er werd gekozen voor meer groen en voldoende ruimte om het plein multifuntioneel te gebruiken. Het autoverkeer zal sterk beperkt worden maar toch nog in de nodige bereikbaarheid voorzien. Het oorspronkelijke stratenweefsel wordt hersteld. Ik zal er op toezien dat de aanleg ook voldoende kind- en jeugdvriendelijk is, met de nodige spelelementen. 

 


Foto: winnend ontwerp 't Zand te Brugge

Zet de zomer in met Vama Veche

Van dinsdag 30 juni tot en met zondag 5 juli maakt Het Entrepot van de 'Botanieken Hof' opnieuw het unieke decor voor het gratis zomerfestival Vama Veche, dat ondertussen al aan de negende editie toe is. Dit jaar maken we er een totaalpakket van met kinderpret, livemuziek en performances. Zo is er onder andere een optreden van de Bears, waarbij mijn vrouw Veerle te zien en te horen zal zijn. Er is nu ook een echt Vama Veche Parkrestaurant. Gratis toegang!


 

Foto: Vama Veche, van 30 juni tot en met 5 juli in de 'Botanieken Hof'

Thematisch RUP Stadslandschap

Thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) Stadslandschap, een moeilijke naam voor een plan dat spelregels voor bouwen en verbouwen in het centrum van Brugge eenvoudiger en duidelijker moet maken. Het vertelt aan eigenaars van gebouwen in de binnenstad wat ze wel en wat ze niet mogen veranderen aan de uiterlijke kenmerken van hun eigendom. We zoeken een balans tussen het respect voor de erfgoedwaarden en de inbreng van hedendaagse stedelijke ontwikkeling.

Foto: thematisch ruimtelijk uitvoeringsplan Stadslandschap

Buiten-maten

De zomer betekent vakantie en dus voor kinderen een zee van tijd om te spelen. De voorbije maanden heb ik enkele vernieuwde speelpleinen geopend waar de kids volop kunnen ravotten. In Sint-Andries kan je terecht in de Jan Breydellaan. Op het speelplein vind je onder andere een roze klimolifant en een ontmoetingsplaats voor jongeren. Park Ten Poele in Sint-Pieters biedt dan weer een aantal uitdagende heuvels en greppels voor de avonturiers. Voetballers kunnen terecht aan de Patria in Assebroek. Jong en oud kunnen hier ook petanque spelen.

 

Foto: De olifant, speelplein aan Jan Breydellaan

Bij Kwibus mag je spelen!

Ook deze zomer is de vakantiewerking van Kwibus weer paraat op maar liefst zeven locaties, verspreid over de Brugse regio. Kwibus laat alle kinderen van 4 t.e.m. 15 jaar zorgeloos spelen. Enthousiaste en ervaren animatoren zorgen voor leuke spelletjes en uitdagende activiteiten. 

 


Foto: cover brochure Kwibus

Wonen aan het Fort Lapin

Aan het Fort Lapin aan Sint-Jozef komt een nieuw woonproject. De bestaande panden met huisnummer 13-15-17-19 en 21, waar o.a. een elektrozaak is gevestigd, worden gesloopt. Er komt een nieuwbouw. Op de verdiepingen worden 19 ruime appartementen voorzien, met een eigen terras. Op het gelijkvloers komt de nieuwe showroom van de elektrozaak. Dit bouwproject is een meerwaarde voor de buurt. Hier wordt wonen mogelijk gemaakt met zicht op het water, aan de rand van Brugge en nabij het stadscentrum.


Foto: bouwproject aan Fort Lapin

Rerum Novarum

In het kader van Rerum Novarum  op 14 mei woonde ik verschillende evenementen bij. Zo was ik onder andere te gast op 'Nacht van de solidariteit', samen met Hilde Crevits en Marc Justaert.
Beweging .net onderstreept op Rerum Novarum het belang van vzw's, sociale organisaties en verenigingen. We moeten dit sterke Vlaamse weefsel koesteren en daarom zou het goed zijn voor hen een aanspreekpunt op te starten, zoals een minister van vzw's en verenigingen. Een minister die aandacht heeft voor het grote engagement, om uitdagingen aan te pakken waar noch de staat, noch de bedrijven raad mee weten.
We hamerden ook nog eens op de noodzaak om de sociale bescherming te vrijwaren. We kunnen daar samen aan bouwen om zo tot een sterkere sociale bescherming te komen.

Foto: Nacht van de solidariteit, Beweging .net

 

Iedereen parlementair!

In de vorige nieuwsbrief konden jullie je zegje doen over de huurindex. CD&V wil rechtvaardigheid en is daarom nog steeds tegen een indexering van de huurprijzen.  Dit debat zit wat ons betreft nog niet in de koelkast. Ik heb jullie bedenkingen dan ook aandachtig gelezen en neem de suggesties zeker mee.
 
Klik hier om je zegje te doen over de nieuwe vraag over de politie te paard.
 
 
 

 

Cyberpesten

Het aantal registraties van cyberpesten is de voorbije jaren gestegen. In het eerste semester van 2014 werden 915 dergelijke feiten geregistreerd. Globaal gezien werden in 2013 circa 10% meer klachten geregistreerd in vergelijking met 2010. In 2013 werd een sensibiliseringscampagne gelanceerd tegen cyberpesten. Gezien de stijging van het aantal registraties moeten we hier op blijven inzetten. Dergelijke campagnes moeten ook op regelmatige basis herhaald worden. Wie hiermee geconfronteerd worden, moeten dit durven melden. Alleen zo kan men de problematiek intern aanpakken. Cyberpesten stopt immers niet na de school- of werktijd. Ik vroeg de minister hier aandacht voor te hebben en deze 'verdoken' vorm van pesten zeker niet uit het oog te verliezen.  

Wetsvoorstellen

De voorbije maanden was ik mede-ondertekenaar van enkele nuttige wetsvoorstellen. Hier vind je enkele onderwerpen:

  • de palliatieve zorg, tot verruiming van de defintie van palliatieve zorg
  • tegemoetkomingen aan personen met een handicap, teneinde de automatische toekenning van tegemoetkomingen mogelijk te maken

Klik hier voor een totaaloverzicht van al mijn wetsvoorstellen...

 

 

Chronisch Vermoeidheidssyndroom

Met een aantal collega's van de CD&V fractie stelden we enkele aandachtspunten en aanbevelingen voor om de diagnosestelling en opvang van mensen met het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS) te verbeteren. Ongeveer 20.000 Belgen lijden aan deze aandoening. CVS verdient dan ook de nodige aandacht om de juiste beleidsmaatregelen te kunnen nemen voor de patiënten.  

Klik hier voor een totaaloverzicht van al mijn parlementaire antwoorden...

Klik hier voor een totaaloverzicht van al mijn parlementaire vragen...

Schepen stad Brugge
Oostmeers 17, 8000 Brugge
tel.: 050 44 85 04
schepen.demon@brugge.be
- www.frankydemon.be

Federaal parlement
Paleis der Natie
Natieplein 2, 1008 Brussel
gsm kabinet Kamer: 0468 25 37 64
franky.demon@dekamer.be
- www.frankydemon.be

Spreekuur: vrijdagvoormiddag op afspraak