POPtalk Nieuwsbrief
April 2014
 
POPtalk brengt communicatie in beeld...
De POPtalknieuwsbrief verschijnt 1 x per 2 maanden. Wilt u de POPtalknieuwbrief niet meer ontvangen of heeft u een ander emailadres?
 
 
 
 
 
 

Beter liefdevolle grenzen dan grenzeloze liefde!
 
 
Deze kinderen hebben het thema 'Nee zeggen mag' uitgewerkt in een lied!
 
 
 
 
Workshop volgen?
Schrijf je dan nu in!

Best:
2-daagse workshop
08 april en 20-05

basisworkshop
23 mei

Stuur een mail naar:
 
 
 
 
BEZOEK ONZE SITE
  klik hier 
Wat zijn grenzen?
Een grens is...
letterlijk een scheidslijn, bijvoorbeeld de grens tussen twee landen of tuinen. In het gebied binnen de grens gelden eigen wetten, regels, waarden en normen, soms wordt er ook een eigen taal gesproken.  Er bestaat ook zoiets als een persoonlijke grens. Je persoonlijke ruimte, een denkbeeldige cirkel die je om jezelf heen kunt trekken waar een ander niet zomaar in mag komen.
Persoonlijke  grenzen liggen niet vast maar kunnen verschillen per persoon, situatie en moment. Iedereen heeft grenzen, van baby tot bejaarde!
 
Grenzen kun je prima in beeld brengen met POPtalk
In mijn praktijk voor kindercoaching&counseling komen regelmatig kinderen, die moeite hebben met het stellen van grenzen. Soms omdat ze zo graag aardig gevonden willen worden en zich weinig assertief opstellen. Soms omdat ze zelf 'grenzeloos' gedrag vertonen en ze werkelijk niet in de gaten hebben dat ze over de grens van een ander heen
gaan. Met behulp van POPtalk kan ik het onderwerp 'grenzen' prima bespreken. Ik begin dan altijd met de feiten: wat is een grens? Vervolgens gaan we het woord opzoeken in het woordenboek. Samen bedenken we allerlei voorbeelden waarin er sprake is van een grens. Met de poppetjes en ander materiaal beelden we dit uit. We gebruiken bijvoorbeeld blokken of touwtjes om een grens aan te geven (bij de betekenis van waar het ene ophoudt en het andere begint). Of ik teken op een groot stuk papier de omtrek van het kind na (als we het hebben over persoonlijke grenzen). En als we het hebben over grenzen (regels) die overtreden worden (soms door jezelf, soms door een ander) dan spelen we die situaties uit met de poppetjes.
 
Het belang van grenzen stellen in de opvoeding
Het bewaken van grenzen en het handhaven van regels kan soms een moeilijke opgave zijn. Wanneer een kind voortdurend de grenzen probeert te overschrijden en de regels aan zijn laars lapt is een straf toepassen soms de enige oplossing. Het kind even apart zetten kan dan vaak een goede reactie zijn. Maar over het algemeen is het kind belonen voor gewenst gedrag, dus het respecteren van de regels, een effectievere manier die voor zowel de ouders als het kind veel prettiger is. Het is heel belangrijk om het kind te waarderen en te becomplimenteren wanneer het zich goed aan de regels houdt, ook al lijkt het heel vanzelfsprekend dat een kind zich aan de regels houdt. Waardering is heel belangrijk.
 
POPtalk in de praktijk
Sjors, 13 jaar, heeft een probleem met zijn blaas. Hij moet meerdere keren per uur naar de wc. Of hij nu op school, bij de sport of bij mij in de praktijk is, dat maakt niets uit. Thuis heeft hij er echter geen last van, dan hoeft hij niet zo vaak. Omdat hij het zelf als een probleem ervaart bespreken we met de poppetjes waar, wanneer en hoe vaak het voor komt dat hij naar de wc moet. Daarna bespreek ik met hem wat grenzen zijn en welke organen in ons lichaam een duidelijke grens hebben.Lees verder 
 
 POPtalk heeft ook een eigen facebook pagina!