Nieuwsbrief Januari 2014
 
Een gelukkig en gezond 2014 voor u en uw huisdier!
Het team van Dier Medisch Centrum wenst u en uw huisdier(en) een heel gelukkig en gezond 2014 toe! En mocht er toch iets aan de hand zijn met uw huisdier staan wij weer voor u klaar!
 
 
Terugblik 2013
Wat is er weer veel gebeurd in 2013.
In februari hebben we veel gebitscontroles gedaan, en natuurlijk op Valentijnsdag speeddaten in Velserbroek. Twee hele drukke avonden met de konijnenentingsdagen in maart. We waren meerdere malen aanwezig bij Tuincentrum Groenrijk en natuurlijk op de Open Dag van het Kerbert Dierentehuis. Op Dierendag speeddates op onze vestiging in Beverwijk. En in november twee goed bezochte lezingen over vuurwerkangst op beide vestigingen.
Ondertussen kregen twee van onze assistentes een baby, hebben we afscheid genomen van twee personeelsleden en is ons team daarna weer versterkt met twee nieuwe krachten. We hopen dat 2014 minstens zo dynamisch wordt en we doen ons best om u elke keer te verassen met nieuwe acties, informatie en evenementen.
 
Een goed begin van het jaar.
Januari is natuurlijk traditioneel de maand die voor velen in het teken staat van afvallen. Na al het gesnoep tijdens de feestdagen zijn de kilo's er vaak aangevlogen. Als service voor alle honden en katten in onze praktijk kunt in de maanden januari en februari bij ons terecht voor een gratis gewichtsconsult. Uw hond of kat wordt gewogen en door de assistente onderzocht. U krijgt wat vragen te beantwoorden over het uithoudingsvermogen van uw hond. Aan de hand van deze scores kan de assistente vaststellen of uw dier te zwaar is. Overgewicht is een onderschat gezondheidsprobleem. Door overgewicht kunnen honden en katten onder andere last krijgen van gewrichtsproblemen, huidklachten, en stofwisselingsziekes zoals diabetes.
Maakt u voor het gratis gewichtsconsult wel even afspraak om wachttijden te voorkomen.
En als u zelf ook op de weegschaal wilt, mag dat natuurlijk ook!
 
 
Bij links kwispelen ziet de hond gevaar.
Voor u gelezen in het NRC:
Links kwispelen is voor een hond slecht nieuws. Honden krijgen een hogere hartslag en worden alert en angstig als ze een andere hond zien die naar links kwispelt. Op een hond die naar rechts kwispelt, reageren soortgenoten juist ontspannen.
Dat heeft een Italiaans onderzoeksteam bewezen. Hun experimenten zijn gisteravond verschenen in Current Biology. Ze wijzen erop dat de linker en rechter hersenhelft van honden emoties op een verschillende manier verwerken. Bij mensen en ook bij apen is zulke ‘emotionele lateralisatie’ een bekend verschijnsel.
Het onderzoeksteam zag in 2007 al dat honden zélf anders kwispelen naar gelang ze iets prettigs of onprettigs waarnemen. Een hond die zijn baas ontmoet, kwispelt meer naar rechts. Maar wordt een hond geconfronteerd met een dominante Mechelse herdershond, dan kwispelt hij juist naar links.
Thuis eens goed opletten dus!

 
 
De gebeten hond..
Helaas zien wij ze met enige regelmaat in onze spreekkamer of op onze operatietafel. Gebeten honden. Vaak gaat het om één of meerdere huidwonden maar soms is er veel inwendig letsel. Onze eerste zorg gaat uit naar het slachtoffer. Stabiliseren, pijnstilling en indien nodig chirurgisch ingrijpen. Dat heeft onze prioriteit. Maar ook de nazorg is van belang. Wat kan een eigenaar ondernemen om gemaakte kosten terug te krijgen en hoe kan voorkomen worden dat de hond die gebeten heeft, meer slachtoffers maakt?
Vaak wordt er gedacht dat wanneer beide honden los lopen er, in geval van een bijtincident, geen aansprakelijke is. Dat is echter niet het geval. In eerdere procedures heeft de rechter wel degelijk uitspraak gedaan waarbij de eigenaar van de hond die gebeten heeft veroordeeld werd tot de vergoeding van de aanschafwaarde van de hond en de gemaakte proceskosten.
Wat vooral belangrijk is na een bijtincident met een mogelijk agressieve hond is de aangifte bij de politie. Vaak gaat dan de hondenbrigade of dierenpolitie langs bij de eigenaar van het betreffende dier. Zij kunnen het probleem bespreken en de eigenaar aansporen om herhaling te voorkomen. Na één of meerdere aangiftes kan er een strafrechtelijke of bestuurlijke procedure worden gestart. Hieruit kunnen maatregelen volgen als een aanlijn- en muilkorfgebod, gedragstraining of gedragstherapie.
 
Asieldieren van de maand: Spike en Nikki
Spike en Nikki zijn twee Duitse Doggen van 7 jaar. Ze zoeken samen een nieuw huis. Spike is een reu en Nikki een gesteriliseerde teef. Ze kunnen prima in een gezin met kinderen maar houden niet van katten. Met andere honden gaat het wisselend. Een paar uur alleen zijn is geen probleem en ze gaan graag mee in de auto.
 
Interesse in Spike en Nikki? Neem dan contact met het Kerbert Dierentehuis in IJmuiden. 0255-515744. Kijk voor meer dieren die een baas zoeken op:
Foto Foto
Dier Medisch Centrum Beverwijk Büllerlaan 8 1945 SR Beverwijk
tel: 0251 254 254 info@dierenartsbeverwijk.nl
Dier Medisch Centrum Kennemerland Zadelmakerstraat 98 1991 JE Velserbroek
tel: 023- 538 44 44 info@dierenartsbeverwijk.nl
Openingstijden: ma-vrij 8:00-20:00 en DMCK tevens op zaterdag 9:00-17:00
Behandeling op afspraak.