Voor woensdag 21 oktober 2020
Dag Oppepper-fans,
 
Voor het eerst weer een Oppepper op woensdag. Met veel inbreng van u of jou als lezer. Soms zetten we het erbij, van wie het komt. Soms is het niet meer zo duidelijk, zoals de cartoon rechts. Maar leuk is ie wel...
 
Een goeie woensdag gewenst,
door de Oppepper-crew...
   ....   
      
Als u geboekt had voor een lezing, en die gaat niet door...
In de maand oktober gaan vanwege coronamaatregelen een aantal lezingen van Senver die in de bibliotheek gehouden zouden worden, niet door. Het geld houdt u als een tegoed voor een volgende lezing. Dus als de lezingen weer wél doorgaan, kunt u boeken en betalen vanuit dat tegoed bij de bibliotheek.
   ....   
      
 
Zelf paddenstoelen kweken, doe mee!
Je kunt zelf eetbare paddenstoelen kweken. Dat doe je op koffieprut. Doe je mee? Wat je nodig hebt is een berging of het balkon, of een plekje in de achtertuin: het moet koel zijn - maar daarvoor hebben we nu de juiste tijd van het jaar.
 


  
Henja en Ineke beginnen er de komende week mee. Ineke heeft er al ervaring mee zoals je op de foto rechtsboven kunt zien. Als je mee wilt doen (experimentje, wat kan je gebeuren...):
  • begin je met koffieprut te sparen
  • bestel je een growkit (zie linksboven) op www.rotterzwam.nl
  • laat je ons, oppepper@senver.nl weten dat je meedoet.
Mislukt het, dan ben je 15 euro armer, maar heb je wel de lol om het samen met de oppepper-redactie geprobeerd te hebben.
 
Bijzondere filmpjes
Liedje ingezonden door Arie
Als vrijwilliger zing ik al zo’n 32 jaar voor bewoners  van verpleeghuizen en kleinschalige woonprojecten voor dementerenden.
Tijdens de lockdown werden die bezoekjes stopgezet. Dat deed pijn. Sinds enige tijd zing ik 1 x per 14 dagen voor en met bewoners van een verpleeghuis. Dat zijn vitamientjes voor het hart, op onverwachte momenten gaat er een luikje open. Dat is zo ontroerend om mee te mogen maken. Dit liedje heb ik speciaal voor deze tijd geschreven en tijdens een optreden met mijn voice recorder  opgenomen. Het was een heel blij moment. Dat wil ik graag met jullie delen.
Arie Vreeken


Reizen vanuit je luie stoel
 
Op reis door Rome. 'Rome is een geweldige stad' schrijft Lia Kaptein. Als we er niet heen kunnen, dan kijken we toch thuis?
    

Nieuwsbrief over beeldende kunst in Hilversum

ART Hilversum geeft een interessante, gratis nieuwsbrief uit over beeldende kunst in Hilversum en omgeving.
Zie hier de uitgave van 20 oktober.

Je kunt je hier aanmelden.
    
 
Koningsdramaatje
Echt oranjefans moeten even hun ogen dicht doen en verder scrollen.
Ingestuurd door Anja Pons.
 
 
 

  
 
Lievelingsrecepten
Wat een enthousiasme.
Direct na de oproep in de oppepper van zondag 18 oktober kwamen de leukste recepten uit de oude doos al binnen. Zelfs uit Maastricht. De kookrubriek wordt nog maar 1x in de 10 dagen geplaatst. Dus voorlopig gaan we door met het plaatsen van deze oude recepten. Vandaag een recept van Irene Gret uit de jaren 80 en een recept van wel 50 jaar oud van Marga Deen. Blijf vooral zoeken en insturen want dit wordt heel leuk.
 
Henja
 
Recept uit de jaren 80, Irene Gret
 
Omdat koken niet mijn hobby is, maar gezellig praten en borrelen wel, kies ik vaak voor een ovenschotel. En dan bij voorkeur een ovenschotel die eenvoudig is. De hieronder beschreven winterse hap komt uit een klein, blauw kookboekje, waarvan de titel mij is ontschoten. Het bevatte in elk geval zeer eenvoudig te bereiden gerechten en het dateert uit de jaren tachtig van de vorige eeuw.


Bij elke verhuizing verhuisde het kookboekje mee, totdat het laatste appartement mij dwong tot het maken van keuzes.
Het boekje is gesneuveld, maar sommige recepten zijn bewaard gebleven. Enigszins vergeeld maar nog steeds leesbaar. Simpelweg uit het boekje gescheurd. Deze ovenschotel van pagina 104 komt zeker enkele keren per jaar bij ons op tafel, al dan niet vergezeld van gekookte aardappelen. Lees hier het recept.

Bananensaus van Marga Deen
 
Ongeveer 50 jaar geleden fondue-den we nog in plaats van gourmetten. Onze vrienden kwamen met een recept voor een saus. Wat jammer dat ik dat vergeelde papiertje niet meer heb. Jarenlang zat het tussen mijn recepten, maar ja dan komt internet en verdwijnt het ergens, net als mijn kookboeken.

Met Sinterklaasavond en Kerstmis wordt er vaak gegourmet en daar smaakt deze suas zeker ook goed bij. Kinderen blijven erom vragen.
Het recept: Prak 2 bananen tot moes. Ik doe altijd maar wat en weet de hoeveelheid niet meer, maar mayonaise en yoghurt toevoegen, beetje kerriepoeder, goed roeren en Mmmmmmmm.
Marga Deen
 
Mooie gedichten
Heb je een mooi gedicht voor de Oppepper stuur het naar: k.vandenbovenkamp@hotmail.com. Hij verzorgt de rubriek van gedichten, én wijsheden én haiku.
 
Een mooie tekst van Wibe Veenbaas (zie foto)

Waarom hebben alle dingen een naam?
vroeg het meisje aan de meester.
Het was even stil- en hij antwoordde:
Wat een mooie vraag!

Je naam heb je van je ouders gekregen.
Omdat je een naam hebt, kan ik je roepen.
En als ik je roep, kun je bij mij komen.
En als je komt, kan ik je vasthouden.
En als ik je vastpak, kan ik je loslaten.
 
        
   
 
Oproep van Claire - wat is je lievelings-Mozart?
De klassieke top 400 is weer gepresenteerd. Bach's Mattheus natuurlijk op 1, Requiem van Mozart op 2 en Arvo Pärt Spiegel im Spiegel op 3. Claire wil in komende tijden weer meer gevoed worden door ons aller wensen.
 

 
Als Mozart zo geliefd is (en terecht) welke muziek van Mozart is bij de Oppepper-lezers dan favoriet? Hij stond 21 keer in de Klassieke Top, nog vaker dan Bach en Beethoven.
Stuur een mail met je lievelingsmozart/uitvoering  met titel of met link naar oppepper@senver.nl, met als onderwerp 'Mozart'.
Hier het Lacrimosa van Mozart, nu eens op piano, Yevgeny Sudbin
   
 
Corona-dashboard Gooi-en Vechtstreek
Wil je weten hoe het er voorstaat met de besmettingen in onze regio?
Klik hier voor het actuele overzicht van Hilversum.
 
Wijsheid en een haiku
Eerst de wijsheid:

Voor iemand met alleen een hamer lijkt elk probleem op een spijker. ( Maslow)

En dan de Haiku:

Einde zomertijd,
het regent vannacht een uur
langer in Holland.
LT